Sve što se ne zove glumac

Odgovori
Korisnikov avatar
Maja Radonjić
Postovi: 156
Pridružio se: 11 Dec 2010, 15:36

Sve što se ne zove glumac

Post od Maja Radonjić »

SCENOGRAFIJA

Scenografija je složenica grčkog porekla od reči scena (grčki: σκηνη, što znači pozornica), i reči grafein ( grčki: γραφειν, koja znači pisati ili opisati). Scenografija je dakle jednostavno - opis onog što je na pozornici.

Scenografija danas znači veštinu izrade likovne pozadine pozorišnog, filmskog ili televizijskog dela (iluzije). Ova delatnost se odnosi prvenstveno na likovno osmišljavanje prostora pojedinih činova (u pozorištu), ili kadrova (na filmu), u skladu sa tekstualnom podlogom koju treba preneti na scenu, u skladu s teoretskim i praktičnim aspektima scenarija. Rad scenografa vezan je za pojam prostora u kojem će se delo zbivati, on ga mora osmisliti (izgraditi), promeniti ga ( po potrebi dela) i smestiti u njega protagoniste dela. Uloga scenografa je po mnogo čemu slična i koji put analogna ulozi dramaturga. Scenograf je samo deo tima koji osmišljava neko pozorišno, filmsko ili televizijsko delo, - on je nužno vezan uz reditelja s kojim zajednički osmišljava realizaciju.

Scenografija danas nije pojam nužno vezan samo uz pozorište, film ili televiziju, danas se to odnosi na svako osmišljavanje prostora namenjenog nekoj javnoj izvedbi, od izložbi do političkih događanja. Scenografija se seli i u virtualni svet igara i programa, i za njih treba osmisliti prostor u kojem će se virtualne radnje zbivati.
Scenografija je jedna autonomna nezavisna disciplina u evoluciji, koja je prisutna u mnogim sektorima. Scenografija, tehnika scene, kostim i osvetljavanje scene jesu umetničke discipline koje se integrišu u realizovanju ambijenata pozorišta, bioskopa, izložbenih prostora, modnih manifestacija. Stara je isto koliko i sama scena i njeno postojanje.....Gotovo je nemoguće bez nje stvoriti ambijent na sceni. Makar u vidu svetlosnog zraka, jednog konopca ili prašine, neminovna je kao sastavni deo jednog stvaralačkog dela koje se dešava na sceni.


Par zanimljivih sajtova sa sjajnim idejama i neverovatnim rešenjima....

http://www.skillsdivision.com

http://www.montenegrina.net/pages/pages ... vinic.html

http://www.damu.cz/international/copy_o ... -theatre-1

http://sceno.org/

http://design.tisch.nyu.edu/page/home.html
Što se mrči kada kovat' nećeš, što zbor kupiš kad zborit' ne smiješ...

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost