Kud' plovi ovaj brod

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

Ово се неће свидети САД и Британији: Берлин и Париз од данас стварају војску Европе

У перспективи, оно што део олигархија у ЕУ, али и не само у ЕУ, жели, јесте стварање једног новог пола моћи. Европска војска је почетни корак у стварању европске федералне државе, што желе Француска и Немачка.
Најмање 20 земаља Европске уније потписаће данас у Бриселу споразум за нови одбрамбени савез за финансирање и развој заједничке војне опреме, у знак јединства после одлуке Велике Британије да напусти тај блок.

Како преноси Ројтерс, потписивање Споразума о сталној структурној сарадњи (ПЕСКО) промовишу Француска и Немачка.

Након вишегодишњег смањења трошкова у Европи и ослањања на САД кроз НАТО, Француска и Немачка се надају да ће споразум ујединити нације у чвршћој одбрамбеној сарадњи, која подразумева војнике и оружје.

Поред Француске и Немачке, досад су Италија, Шпанија и још око 16 земаља ЕУ обећале да ће се придружити пакту, који би званично могао да ступи на снагу у децембру, када се буду састали лидери ЕУ.

Велика Британија, која намерава да напусти Унију откако је одржан референдум о „брегзиту“ 2016. године, неће учествовати у споразуму, додаје Ројтерс, позивајући се на наводе званичника које агенција не именује.

Велика Британија дуго је покушавала да заустави сарадњу ЕУ у области одбране, сматрајући да би то довело до формирања војске ЕУ.

Западноевропска унија, војни савез основан 1948, као претходница НАТО-а, престала је да постоји ступањем на снагу Лисабонског споразума. Овај споразум укинут је 2010, а организација је престала са радом наредне године.

Планинска пешадија на вежби области у близини баварског села Пешадијске бригаде 23. немачког Бундесвера у јужној Немачкој, 23. марта, 2016

Још раније је Западноевропска унија утопљена у НАТО, каже Слободан Јанковић са Института за међународну политику и привреду. Шта ће се догодити са ПЕСКО-ом? Хоће ли ова организација у заметку бити стављена под „кишобран“ НАТО-а и може ли функционисати паралелно са Северноатлантском алијансом?

ПЕСКО је предвиђен Лисабонским споразумом из 2009, каже Јанковић, највишим правним актом ЕУ и у првом периоду функционисаће паралелно са НАТО-ом. То што досад није заживео последица је француско-британске сарадње, а и Америка је имала велики утицај на политику ЕУ.

„Сада је дошло до делимичног разлаза — прво, дошло је до ’брегзита‘, што је Немцима и Французима изговор да покрену овакву врсту паралелног војног савеза; друго, Доналд Трамп је најавио и заиста покренуо измену неких политика САД према ЕУ и према америчком ангажману у Африци. Трећи разлог је мигрантска криза“, каже Јанковић.

Формални покретач иницијативе за формирање ПЕСКО-а је Француска, председник Емануел Макрон је у јулу најавио стварање европске војске, то је поновио и у септембру, а немачка канцеларка Ангела Меркел придружила му се након избора у Немачкој, објашњава Јанковић генезу иницијативе за потписивање ПЕСКО-а.

„Њихов примарни план, оно што би желели, јесте да се створи европска војска као један од стубова будуће европске федералне државе, коју би требало да чине Француска и Немачка, а потом и Италија и Шпанија, као друге најважније земље. Зато им је, између осталог, и битно да Шпанија остане целовита. Зашто Италија и Шпанија? Зато што су најмногољудније, после Немачке и Француске, и што се налазе у Медитерану, где су главни интереси ЕУ, а и преко њих иде пројекција силе, како се надају у Берлину и Паризу, према Африци“, каже Јанковић.

Питање је колико чланица ЕУ заиста жели да учествује у овом пројекту, наставља Јанковић, колико је њих ту да подмеће клипове у точкове француско-немачкој иницијативи за рачун Вашингтона и Лондона.

„Пољска у сваком случају не може нити жели да се одрекне војног савезништва са САД да би ушла у загрљај Немачке. Немачка је тога свесна. Такође је прилично тешко замислити да ће се балтичке државе одрећи савезништва са Америком. Грчка због Турске не може ни да помисли да напусти НАТО, јер само то што су обе земље чланице НАТО-а гарантује одржање каквог-таквог мира“, објашњава Јанковић.

Основни циљ је, понавља Јанковић, стварање европске федерације, а заједничко улагање у војне програме није ново. У пројекат „Хоризонт 2020“ укључени су највећи европски произвођачи оружја.

„Све то упућује да овога пута заиста постоји жеља да се опредељује новац за стварање таквог једног пројекта. У перспективи, оно што део олигархија у ЕУ, али и не само у ЕУ, жели, јесте стварање једног новог пола моћи“, закључује Јанковић.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4952
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od Bibliotekar »

Slika

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

Vi ste svetski rekorderi u genocidu OVO SU VAŠI REZULTATI …

Velika Britanija je svetski rekorder u genocidu, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

”Oni su se iživljavali i nad Afrikom. Oko 13 miliona ljudi Englezi su odvezli sa tog kontinenta kao robovi. Količina poginulih je pritom 3 – 4 puta veća, Tj, ukupna količina žrtava je dostizala 50 – 53 miliona”, nastavila je ona.

Zaharova je takođe podsetila na Opijumske ratove u Kini, Burske ratove i istrebljenje Indijanaca.

”Evo vam još jedne interesantne činjenice: prema otkrivenim dokumentima Nacionalne arhive Velike Britanije, engleske vlasti su aktivno pribegavali korišćenju hemijskog oružja sa ciljem da se uguši ustanak Arapa u Mesopotamiji (današnja teritorija Iraka – prim. red.) na proleće 1920 godine”, naglasila je Zaharova.

U 1870-ih, Britаniја је izvršilа gеnоcid nаd Zulu narodom, а 1954-1961, u Kеniјi, u znаk оdmаzdе zbоg ubistvа 32 bеlа kоlоnistа britаnskа vlаst је istrеbilа 300.000 pripаdnikа Kikuјuа i odvela јоš 1,5 miliоn u kоncеntrаciоnе lоgоrе.

Svе u svеmu, Zаhаrоvа је оbјаvilа 17 strаnicа аrhivskе građe о genocidnim аkciјаmа Britаniје nа svеtskој scеni.

ŠTA ISTORIJA KAŽE: Nаcizаm uоpštе niје dеlо Hitlеrа i Nеmаcа vеć „džеntlmеnа Еnglеzа“

Kada sе gоvоri о Vеlikој Britаniјi i njеnim stаnоvnicimа, vеćinа čоvеčаnstvа nаvеdе еnglеski pаrlаmеntаrizаm , kао i vеlikоg Šеkspirа. Nо, nаciја „prоsvеćеnih mоrеplоvаcа“ niје tо štо sе misli.

Prvо, Britаniја је, а nе Nеmаčkа, оtаdžbinа nаcizmа, idеје vlаsti rаsе, tаčniје izаbrаnе „nоrdiјskе rаsе“ kоја trеbа dа vlаdа cеlim svеtоm.

Тvоrci nаcizmа su Еnglеzi: Тоmаs Kаrlајl (prаrоditеlј), Hјustоn Čеmbеrlеn (аnglоаmеrički pisаc i filоzоf), Džејms Hаnt (nаpisао 1862. gоdinе rаd u kојеm је crncimа „dоdеliо“ ulоgu prеlаznоg оblikа izmеđu mајmunа i čоvеkа), Frеnsis Gаltоn (rоđаk Čаrlsа Dаrinа i оsnivаč еugеnikе – „nаukе“ о lјudskој sеlеkciјi rаdi оdgајаnjа idеаlnе rаsе), Kаrl Pirsоn (biоlоg i оsnivаč biоmеtriје – rаsističkоg smеrа sоciјаl-dаrvinizmа), čiја је pоznаtа izјаvа „Prаvо nа živоt јоš nе znаči prаvо svаkоgа dа prоduži svој rоd.“

„Оdušеvlјаvаm sе еnglеskim nаrоdоm. U kоlоnizаciјi, оni su učinili nеmоgućе“, pоhvаliо ih је u јеdnоm gоvоru Аdоlf Hitlеr. Јаsnо је zаštо ih је firеr hvаliо, svе је idеје prеuzео оd Britаnаcа.

Pоdsеtimо sе dа је uprаvо u Vеlikој Britаniјi stvоrеn 1932. gоdinе Sаvеz fаšistа kојim је rukоvоdiо bаrоn Оsvаld Моzli. Vоđа britаnskih fаšistа је uhаpšеn tеk 1940. gоdinе i u zаtvоru је prоvео sаmо tri gоdinе. Umrо је 1980, nikаdа prоgоnjеn zbоg svоје prоšlоsti.

Drugо, kоncеntrаciоni lоgоri su britаnski izum, а nе nаcistа ili bоlјšеvikа (Тrоcki), kаkо sе tо dаnаs prеdstаvlја. Istinа, imа mаlih dilеmа dа li su bili Аmеrikаnci tоkоm Grаđаnskоg rаtа (1861-1865) ili Britаnci tоkоm Аnglоburskоg rаtа (1899-1902), nо vеćinа istоričаrа smаtrа dа su prеdnjаčili Britаnci. Аmеrikаnci su u kоncеntrаciоnе lоgоrе slаli vојnе zаrоblјеnikе, а Еnglеzi vојnо stаnоvništvо – čаk cеlе pоrоdicе.

Cilј stvаrаnjа kоncеntrаciоnih lоgоrа, prеmа zvаničnim izјаvаmа britаnskе vlаdе, bilо је „оsigurаnjе bеzbеdnоsti mirnоg stаnоvništvа burskih rеpublikа“.

Мuškаrcе su Еnglеzi slаli u lоgоrе nа tеritоriјi Indiје, Cејlоnа i drugih britаnskih kоlоniја. Ukupnо u svim britаnskim kоnclоgоrimа bilо је smеštеnо 200.000 lјudi, štо је bilа pоlоvinа stаnоvništvа burskih rеpublikа. U njimа је umrlо dо glаdi i bоlеsti 26.000 lјudi, а tоkоm sаmо јеdnе gоdinе, 1901, u kоnclоgоrimа Еnglеzа оd glаdi i bоlеsti је umrlо 17.000 lјudi, оd kојih 14.300 dеcе.

Тrеćе, Еnglеzi su svеtski prvаci u gеnоcidu, јеr su prаktičnо istrеbili Indiјаncе nа tеritоriјi dаnаšnjih Sјеdinjеnih Аmеričkih Držаvа. Dа pоdsеtimо dа su tоkоm nаsеlјаvаnjа dаnаšnjе SАD, Еnglеzi ubili оkо 15 miliоnа Indiјаnаcа.

Gеnоcid su pоčinili i tоkоm tri kоlоnizаciје Аustrаliје. Kоlоnizаciја tоg kоntinеntа је pоčеlа 1788 gоdinе, а аutоhtоnоg stаnоvništvа је bilо miliоn lјudi u оkо 500 plеmеnа. Тоkоm nаsеlјаvаnjа Аustrаliје, Еnglеzi su ubili izmеđu 90 i 95 оdstо Аbоridžinа, dоk su nа Таsmаniјi stаrоsеdеоci istrеblјеni. Ubistvа stаrоsеdеlаcа su smаtrаnа uslоvоm prоspеritеtа Еnglеzа.

Čеtvrtо, Еnglеzi su pоznаti i kао „vеšаči dеcе“, nа nаčin kојi lеdi krv u žilаmа. Lоndоn је tоkоm 16. vеkа nоsiо nаdimаk Grаd оbеšеni. Тоkоm cаrоvаnjа Hеnriја Оsmоg (1509-1547) kаžnjеnо је sаmо zа skitnju 72.000 lјudi. Dеcu bеskućnikе mаsоvnо su vеšаli čаk i u nаrеdnim vеkоvimа. Теk 1908. gоdinе Britаniја је usvојilа zаkоn pо kоmе sе nа smrtnu kаznu nе mоgu оsuditi mlаđi оd 16 gоdinа.

Pеtо, Britаnci su prvi stvоrili nаrkо-mаfiјu. U tоm kоntеkstu vаžnа је јоš јеdnа strаnicа britаnskе istоriје kоја је u stručnој јаvnоsti pоznаtа kао Оpiјumski rаt. Меđutim, prаvilniје bi bilо tо nаzvаti mаfiјаškim sistеmоm, čiјi је glаvni izvоr bilа trgоvinа nаrkоticimа, zbоg čеgа su skоrо cео јеdаn nаrоd prеtvоrili u nаrkоmаnе. Rаdilо sе u tо vrеmе (19. vеk) о 300-miliоnskоm kinеskоm nаrоdu.


Čаk 13 оdstо dоhоtkа Indiје tоkоm britаnskе vlаdаvinе dоlаzilо је оd prоdаје оpiјumа u Kini. Istоvrеmеnо, оpiјum је ubiјао Kinеzе. Sаmо u pеriоdu оd 1791 dо 1794 gоdinе, brој licеncirаnih оpiјumskih pušiоnicа pоrаstао је sа 87 nа 663. Istоvrеmеnо је Britаniја prеkо оpiјumа izvlаčilа оgrоmаn nоvаc iz Kinе, štо је svе prеdstаvlјаlо klаsičnu nаrkо-mаfiјаšku šеmu.

Оvа situаciја је dоvеlа dо dvа rаzоrnа „оpiјumskа“ rаtа, kао i dо pоtpunе оkupаciје Kinе оd strаnе Britаniје. Kаdа sе tо dоgоdilо, Britаniја је pоčеlа dа uzgаја mаk u Kini, nа miliоnimа hеktаrа, dоk sе brој kоrisnikа pоvеćао nа dеsеtinе miliоnа.

Krај vlаsti nаrkо-mаfiје u Kini dеlо је kоmunistа, kојi su јеdnоstаvnо svе nаrkо-trgоvcе strеlјаli, а plаntаžе mаkа spаlili.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

Britanija napustila EU.

Makron traži evropsku vojsku.

Tramp ga osere.

Merkelova podržava Makrona.

Makron: Puštam Trampa da se igra politike.

Novoizabrani predsednik Brazila Žair Bolsonaro odabrao je za budućeg ministra spoljnih poslova Brazila jednog deklarisanog obožavaoca politike američkog predsednika Donalda Trampa.

Austrija za sankcije Italiji.

Novi raspored snaga ili bacanje prašine u oči?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4952
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od Bibliotekar »

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

E, ovo je u stilu vlasti. Mudrost koja ništa ne znači.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4952
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od Bibliotekar »

Znači, geopolitičko Magare moje Malo. I to podosta. Gledni amo:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

'Ajde polako i bez tvojih želja.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4952
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od Bibliotekar »

Moje želje sa faktičkom Istorijom nemaju nikakve veze, Magare moje Neobavešteno:

Slika

Apropo: iz nekih nepoznatih razloga, od 1917. pa do sve do danas niko se od vajnih objektivnih istoričara nije usudio da faksimil originalnog dokumenta, sa sve carskim potpisima, predoči javnosti.

To je donekle razumljivo. Iz praktičnih razloga se strahuje da bi cca. 80 godina brižljivo negovani istorijski narativ i iz njega razvijeni geopolitički stereotipi mogli da budu dovedeni u pitanje. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4952
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od Bibliotekar »

Srbija reeksportuje u Rusiju ukrajinske mlečne proizvode

Srbija je isporučila Rusiji mlečne proizvode koji su zapravo proizvedeni u Ukrajini i koji su zabranjeni za uvoz od 2016. godine, navodi se na oficijelnom veb-sajtu ruske službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor „Rosseljhoznadzor”.

Slika

– „Tokom provere, ova služba je otkrila da srpsko preduzeće izvozi ukrajinske proizvode. Od januara do jula 2018. godine u Rusiju je uvezeno 3.815 tona mlečnih proizvoda srpske firme Sremska mlekara d.o.o. – navodi se u saopštenju ruske državne službe.

Kako se naglašava, u carinskoj deklaraciji se navodi da je zemlja porekla proizvoda Srbija, ali je u isto vreme u Srbiju iz Ukrajine uvezen potpuno isti proizvod. Adresa na koju je proizvod iz Ukrajine isporučen poklapa se sa adresom kompanije-izvoznika istovetnog proizvoda u Rusiju.

– „Uporedna analiza ukrajinskih isporuka pokazuje da mlečni proizvodi koje preduzeće Sremska mlekara isporučuje iz Srbije u Rusiju ima ukrajinsko poreklo” – navodi „Roseljhoznadzor”.

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor je duboko obespokojena ovim nalazom i ne isključuje mogućnost da se uvoz zabranjenih ukrajinskih proizvoda u Rusiju već duže vreme izvodi po ovom obrascu , te obećava da će preduzeti neophodne mere kako bi se nelegalni reeksport ukrajinske robe zaustavio.

Podsetimo, uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju je zabranjen počev od 1. januara 2016. godine.

Izvornik:

http://www.fsvps.ru/fsvps/news/28743.html

P.S:

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

IZNAJMITE "INSTAGRAM MUŽA"

Ako vam se ne sviđaju fotografije sa putovanja postoji rešenje


LEPE fotografije sa letovanja za mnoge su sinonim za fantastičan odmor, ali pošto je glavna prepreka za dobre slike najčešće muškarac na najčuvenijim svetskim destinacijama su turističke agencije počele da iznajmljuju - instagram muževe.

Selfi je potpuno demode, a momci i muževi nemaju dovoljno strpljenja da uhvate savršen trenutak i naprave fotografiju na kojoj će partnerka izgledati kao "influenserka". Prvi su se dosetili Italijani, jer su svesni da se muškarci ne trude dovoljno i da su 30 odsto putnica koje dolaze u njihovu zemlju "solo žene" koje vape za lepim fotografijama.

U najposećenijim gradovima poput Rima i Venecije od ove godine može da se iznajmi "instagram supruga", a cenovnik nudi lepezu usluga. Recimo, kompletan program košta 1.200 evra, a za ovaj novac dobija se prava turistička tura sa ulaznicima, ručkom, prevozom, potrebnim rekvizitima (vespa, cveće, bicikl, pica, kafa sa penom u obliku srca...), profesionalnim fotografom i prelepim saradljivim suprugom. Ovaj muž pozira dok se ne napravi najbolja fotografija i tačno zna kako da stane, zagrli, zaljubljeno gleda i učini slike toliko uspešnim da "sve drugarice pozavide".

Postoji i jeftiniji paket koji košta 250 evra, a za taj novac se na sat vremena dobijaju fotograf i suprug. Naravno, suprug koji bi radije da pije pivo, može da iznajmi fotografa za 200 evra koji će njegovu voljenu odvesti na najfotogeničnija mesta u gradu i napraviti joj takve fotografije posle kojih neće "skidati" osmeh sa lica.

Za supruge koje veruju u svoje muževe u SAD i Velikoj Britaniji od ove godine se organizuje i vikend profesionalna edukacija za "instagram supruge" tokom koje mogu da nauče kako treba da fotografišu partnerke, koliko je strpljenje važno, da ne smeju da jedu hranu dok se ne slika i još mnogo toga. Edukacija za instagram supruge odvija se pod sloganom "Njeni lajkovi su i tvoji lajkovi".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4952
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od Bibliotekar »

R.I.P. OPEC +

Slika

Slika

Slika

Update:

Slika

Slika

Update II: Welcome to the Recession

Slika

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4952
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od Bibliotekar »

Berzanski krah iz 2020. je i zvanično veći nego onaj iz 1929. koji je svojevremeno prouzrokovao Veliku depresiju

Poštovane dame i gospodo, cela stvar zvuči potpuno nadrealno: negde u decembru 2019. neko je u Kini napravio supu od slepog miša, a u naredna tri meseca globalno finansijsko tržište je zbog porcije delikates-supice izgubilo 24 triliona dolara (godišnji bruto-nacionalni dohodak SAD npr. iznosi 22 triliona dolara). Najnoviji graf Američke banke stavlja slom berze iz marta 2020. u kvantifikovani istorijski kontekst:

Slika

Slom je evidentno gori nego onaj iz 1929. i približava se onom (inače često neopserviranom!) iz 1987.

Stoga - neka nam je svima sa srećom. Trebaće nam. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

Nisu imali problem sa virusom korona: Ovi američki milijarderi tokom pandemije UVEĆALI su svoje bogatstvo za 10 odsto

Procena bogatstva najbogatijih Amerikanaca sprovedena je u kada se u toj zemlji više od 26 miliona ljudi prijavilo za nadoknadu za nezaposlene

Vežbanje s maskom i rukavicama, ODSTOJANjE po 10 KVADRATA: Ovo su preporuke Kriznog štaba za ponašanje u TERETANAMA o kojima se diskutuje na sednici Vlade

BOGATSTVO američkih milijardera, među kojima su osnivač Amazona Džef Bezos i direktor Tesle Ilon Mask, povećalo se tokom pandemije korona virusa za skoro 10 odsto, navodi se u izveštaju Instituta za političke studije (IPS) u Vašingtonu.

U periodu između 1. januara i 10. aprila, bogatstvo 34 najbogatije osobe u SAD poraslo je za desetine miliona dolara, navodi se u izveštaju.

Procena bogatstva najbogatijih Amerikanaca sprovedena je u kada se u toj zemlji više od 26 miliona ljudi prijavilo za nadoknadu za nezaposlene.

Dok se ekonomija u globalu suočava sa recesijom, tehnologija i platforme kao što je Zoom doživele su procvat zbog korišćenja video razgovora i rada na daljinu u vreme samoizolacije, što je donelo zaradu vlasnicima tih kompanija, navodi Rojters.

Prema IPS-u, bogatstvo osam od tih milijardera, među kojima su Bezos, Mask i osnivač platforme za video konferencije Zoom Erik Juan, poraslo je za milijardu dolara.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4952
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od Bibliotekar »

Taker Karlson: KULTURNA REVOLUCIJA JE STIGLA U AMERIKUSlika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

НАЈВЕЋИ ТРАНСФЕР НОВЦА У ИСТОРИЈИ: Током епидемије короне 6.000 милијарди долара пребачено на рачуне најбогатијих, добро зарадили и Гејтс, Безос…

Међу највећим добитницима короне су они делови америчког друштва који контролишу организације и токове богатства на Вол Стриту.

Људи који су анализирали трансакције на Вол Стриту тврде да је само у марту ове године око шест хиљада милијарди долара било пребачено на рачуне најбогатијих људи, каже социолог др Слободан Рељић.

Те трансакције су се, како наводи, заснивале на томе да имате обавештења о томе које ће акције да поскупе, а које да појефтине, а онда да их купите.

– Они који то прате, попут Чосудовског, оцењују да је реч о једном од највећих трансфера богатства у историји. Можда мало претерују, али се у сваком случају ради о великом трансферу богатства. С друге стране у том банкарском систему урушили су се, нестали, мали улози малих штедиша. Дакле, свака ситуација има своје добитнике и губитнике, па и ова са короном. Захваљујући смањеним контактима и куповини на даљину, односно онлајн трговини, своје богатство увећао је и оснивач Амазона Џеф Безос, али и Бил Гејтс са својим компјутерским програмима – примећује Рељић.

Kарактеристика ове фазе капитализма, додаје наш саговорник, који се заснива на информатичким технологијама, је да се богатство концентрише у врло малом броју руку.

– Никада у историји није било концентрисано тако велико богатство код тако малог броја људи, нити је била тако велика разлика између богатих и сиромашних. Она је увек била значајна, али никада толика да имамо ситуацију да осам најбогатијих људи на свету имају власништво као три и по милијаде најсиромашнијих на земаљској кугли – објашњава Рељић.

Према његовим речима, никада у историји није било тако великих социјалних разлика.

– Ову ситуацију Наоми Kлајн зове „корона капитализам“, а промене које се дешавају драстично ће увећати ту разлику између богатих и сиромашних. Процеси који се одигравају практично воде уништавању малог и средњег капитала. То је оно што имамо у Америци, постоји Вол Стрит и Мејн Стрит, а овај други представља производни део тог капитала и рачуна се да ће он драстично да опадне и буде уништен. Ових дана је амерички економиста Нуриел Рубини имао ту паралелу па је објаснио да ће, рецимо, у Њујорку сваки други ресторан бити затворен у овој кризи, али ће опстати Мекдоналдс зато што ће држава од пара које штампа да помаже корпорације, док ће мали и средњи капиталисти који су до сада били понос капитализма, тај средњи слој који је био стабилизациони слој, он ће практично у овој фази бити уништен, самлевен – указује Рељић и додаје да повратак у неко нормално стање у овом тренутку уопште не може да се предвиди.

Kорона је, сматра он, болест малих размера и сама по себи није тако велики проблем.

– Имате низ болести које су стално у току и које су неупоредиво већи проблем човечанства, а једна од њих је рецимо глад. Сваке године у свету од глади умре десет милиона људи. И то никога не занима. А корона је „покривалица“ за велике промене које се дешавају у свету. Али, у овом тренутку она највише служи да покрије промене на Западу које су регресивне, друштво је у великој кризи и оно сада мора да промени свој политички систем, мора своју економију да прилагоди, јер су они практично изгубили економску трку са Kинезима. Сада је потпуно јасно да они ту трку не могу да издрже и одржавају се само преко долара као централне валуте преко које се трансферише богатство – објашњава социолог.

Реч је, како каже, о ужасно великој прерасподели богатства.

– Прво то имате унутар једног друштва, ту унутаркласну прерасподелу у којој све иде у једном правцу, а онда имате и глобалну прерасподелу, где сте изгубили низ тих послова, прихода у односу на Kинезе, Русију, Индију, које сада постају важни фактори, прво у економији, а онда постају и сила којој ви не можете да отмете то што производе. То јесте западни проблем и питање је како ће се разрешити. То је доста компликовано. Америка јесте велика сила али нема ни стабилан економски систем ни преговарачку структуру са којом би могли да успоставите неке релације. Тако да је главни проблем на Западу и у овом тренутку се не види решење – каже Рељић и додаје да се то стање на Западу одражава и кроз расни сукоб.

Kласни и расни проблеми западног друштва до сада су на различите начине били прикривани и „хендловани“, али сада то постаје немогуће у друштву које нема јасну перспективу шта треба да се ради. Kорона, наводи Рељић, само огољава све слабости, а посебно проблеме и слабости Запада.

– Западна идеја је била да се формира „светска влада“ која би управљала светом и то је код Зиновјева одлично објашњено. Та влада користи Сједињене Америчке Државе за остваривање својих циљева, али се у САД не доносе одлуке за основне ствари. И та влада се појављује у свим сегментима, а корона је само један од њих. Међутим, корона је оголела и њихов моћан производ манипулације какав је „теорија завере“, који је сваку озбиљну критику нечега чинио полусумњивом. Али и та њихова средства сопствене одбране су потрошена и слаба јер ако било ко крене да анализира шта се дешава са короном, јасно види да се све завршава у Светској здравственој организацији иза које, ту нема никакве сумње, стоји Рокфелер фондација, Бил Гејтс и та екипа, а фармацеутска индустрија је у својој сопственој утопији у којој су животи људи неважни – закључује др Слободан Рељић.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11327
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od branko »

“Mitrović nadletao helikopterom Uvac i ubio supove”

Autor: Gordana Petkovic

Željko Mitrović, vlasnik televizije Pink, podelio je na Tviteru video u kom se vidi kako upravlja helihopterom i iz ptičije perspektive uživa u prirodnim lepotama Zapadne Srbije. U isto vreme, Fond za zaštitu ptica saopštio je da su zbog helikoptera mladunci beloglavog supa uplašeni zvukom elise iskočili iz svojih gnezda i podavili se u uvačkom jezeru. Blizina lokacije iznad kog je Mitrović leteo staništu beloglavih supova, kao i vremensko poklapanje njegovog leta sa smrću mladunaca, dovela je do burnih reakcija javnosti.

Prva koja je zvanično reagovala na Mitrovićev tvit bila je Narodna stranka Užice.

“Nema zaštićenih vrsta u Srbiji osim grabljivaca koji su uzurpirali vlast i oteli institucije od građana. Jedan od njih, Željko Mitrović, pohvalio se na Tviteru letom iznad rezervata Uvac, staništu beloglavog supa, inače zaštićene vrste”, saopšteno je iz ove stranke uz objašnjenje da je u isto vreme Fond za zaštitu ptica saopštio da je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova.

Javnost na društvenim mrežama uznemirila je vest da je zaštićena vrsta beloglavih supova možda ugrožena zbog nadletanja helikoptera iznad Specijalnog rezervata Uvac, pa su uplašeni mladunci iskakali iz gnezda i upadali u vodu.

Fond za zaštitu ptica grabljivica na svom Fejsbuk profilu objavio je da je evidentirano šest mladunaca koji su ispali iz gnezda, od kojih je tri spaseno zahvaljujući čuvarima i meštanima, te preneto u prihvatni centar rezervata Uvac. Dodali su da nije poznato šta je sa preostala tri mladunca i da je moguće da ih je više od šest, ali da oni nisu mogli da ih pronađu sve.

Događaj je osudio Slobodan Knežević iz “Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije”, rekavši da taj čin direktno ugrožava vrstu i napominje da se moraju naći odgovorni za nadletanje.

Fina familija.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4952
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Kud' plovi ovaj brod

Post od Bibliotekar »

A bogami fini su vaistinu i novinari. Pogledajte samo ovu apsolutnu konstataciju:
... kao i vremensko poklapanje njegovog leta sa smrću mladunaca...
Šta je problematično u njoj? Odsustvo dokaza o vremenskom okviru smrti mladunaca beloglavog supa.

Za razliku od vremenskog okvira leta ma kog vazduhoplova u domaćem i međunarodnom vazdušnom prostoru (pa tako i Mitrovićevog zrakomlata), koji se vrlo lako da utvrditi posredstvom zakonski propisanog i stoga obaveznog Plana leta...

Slika

... Potvrdu o smrti mladunaca Beloglavog supa sa precizno naznačenim vremenskim okvirom i uzrokom smrti nije pak izdao ama baš niko:

Slika

No dobro, treba već nekako anonsirati prikladnu političku korektnost... Do prve naredne prilike. :!:
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju