Vikiliks i drugi

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vikiliks i drugi

Post od branko »

"Panama" otkrila srpske poreske rajeve

Istraživačka mreža KRIK objavila dokumente panamske agencije "Mosak Fonseka" u kojima se pominju mnogobrojni preduzetnici iz samog vrha srpskog biznisa

Crna Gora ispituje eventualnu umešanost u svetski poreski skandal

LISTA Srba koji se pominju u najvećoj aferi curenja podataka "Panamski papiri" liči na spisak "ko je ko" u srpskom biznisu. U vezu sa ofšor kompanijama dovode se Filip Cepter, Miodrag Kostić, supruga Miroslava Miškovića - Ljiljana, Milan Popović, Vojin Lazarević, Zoran Drakulić, Vuk Hamović, Srđan Šaper...

Istraživanje "Panamskih papira" još traje, a čitava baza još nije kompletirana. U KRIK-u kažu da se nadaju da bi podaci o srpskim ofšor kompanijama mogli da bace i novo svetlo na jednu od najvećih tajni iz devedesetih godina - kako je srpski novac u vreme sankcija završio na Kipru. U to vreme, Slobodan Milošević i krugovi bliski njemu navodno su izneli više od milijardu nemačkih maraka iz državne kase.

Reč je o ukupno 11,5 miliona dokumenata agencije za osnivanje ofšor preduzeća "Mosak Fonseka" koji su preko insajdera dospeli do novinara minhenskog "Zidojče cajtunga". U analizi dokumenata učestvovalo je više od stotinu redakcija širom sveta. U Srbiji, papire je pretraživala istraživačka mreža KRIK, koja je u više od 10.000 dokumenata koja se odnose na Srbiju identifikovala oko 100 srpskih preduzetnika. Među njima 18 imena poznatih široj javnosti.

Većina domaćih biznismena koji su povezani sa različitim firmama iz poreskih utočišta u utorak nije želela da komentariše ta saznanja.

U predstavništvu "Ceptera" u Beogradu nisu želeli da nam daju nikakav komentar o povezanosti njihovog vlasnika Filipa Ceptera sa advokatom i trgovcem nafte Alenom Biondom iz Švajcarske. Prema podacima iz "Panamskih papira" Biond je za Ceptera otvarao ofšor kompanije i bio direktor u njegovim firmama. Kontroverzni Švajcarac se u izveštajima Ujedinjenih nacija dovodi u vezu sa manipulacijama iračkom naftom.

Ni Miodrag Kostić, jedan od najmoćnijih srpskih biznismena, nije imao komentar na to što se njegovo poslovanje pominje u "Panamskim papirima". U procureloj bazi pronađen je trag da je u njegovo ime 386.000 evra transferisano sa računa ofšor firme Kelt Asset Management iz Paname na Venturer Management AG, koja je imala akcije u Kostićevoj AIK banci. Kako su rekli u njegovoj kompaniji, "MK grup" - ne žele da komentarišu ništa.


Sličan odgovor dobili smo i u "Delta holdingu" na pitanje od dopisivanju Ljiljane Mišković, supruge biznismena Miroslava Miškovića, sa agentima firme "Mosak Fonseka". Ona se raspitivala o otvaranju kompanije koja bi se bavila investicijama niskog rizika, a koja bi imala račun u švajcarskoj banci u Dubaiju.

Jedan od najpoznatijih ličnosti sa spiska i jedan od najvećih igrača u oglašavanju i medijskom biznisu Srđan Šaper kratko je objasnio da je osnivanje ofšor firmi "legalan način poslovanja za koji se mnogi investitori odlučuju". U njegovom kabinetu su dodali da nadalje neće imati nikakav komentar na tu temu.

Šaper je, kako prenosi KRIK, koristio ofšor kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u "ofšor destinacije" - ostrva Niue, Samoa, Bahami. On je vlasnik kompanije Mediapool u Srbiji, ali je paralelno osnovao i istoimenu ofšor firmu, na koju je slao novac.

SISTEM IZMISLILI AMERIKANCI
KONCEPT ofšor poslovanja stvoren je u anglosaksonskom zakonu, praktično su ga "izmislili" Amerikanci i Englezi. Sistem je prvobitno zamišljen za velike multinacionalne kompanije koje rade u više zemalja, a porez na dobit plaćaju u ofšor zoni, gde su ovi procenti minimalni. Pogrešno se smatra da samo egzotične destinacije pripadaju ofšor zonama. Ofšor centri su i London, Holandija, Luksemburg, Švajcarska, Monte Karlo, pa čak i Austrija u kojoj može da se ostvari jedna vrsta ofšor poslovanja.
Na listi vlasnika kompanija u poreskim rajevima je i Vladimir Delić, koji je privatizovao fabriku vagona "Bratstvo" sa ocem gradonačelnika Beograda Siniše Malog. On je otvorio dve ofšor kompanije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Mali je odbio da govori o svom poznanstvu sa Delićem.

Kao vlasnici ofšor kompanija na Kipru pominju se i Drakulić i Hamović.

- Firma koja se pominje ne radi već 23 godine - kratko su prokomentarisali u utorak za "Novosti" iz sadašnje kompanije Zorana Drakulića "Ist point". - Ne želimo dalje da komentarišemo objavljene podatke.

Hamović u utorak nije odgovorio na pozive i poruke "Novosti".

Kao direktor jedne firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva pominje se i Slobodan Anđić, kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

U "Panamskim papirima" se sa ofšor firmama povezuju i Milan Popović, Vojin Lazarević, Igor Sabo, Predrag Lučić,Slobodan Stričević, Đorđe Jovanović, Vladimir Banjac.

U "Panamskim papirima" pominje se i "Železara Smederevo" koja je, prema istraživanju KRIK-a 2013. godine potpisala ugovor sa kompanijom sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Firma je, prema saznanjima KRIK-a, u vlasništvu ukrajinskih biznismena koji su bili pod istragom zbog sumnje na pranje novca.

Krik je došao i do podataka o ofšor kompanijama stranaca koji posluju u Srbiji. Među njima je i biznismen iz Jordana Abdrabou Dahalan za koga se navodi da je rođak Muhameda Dahalana, Palestinca koji poseduje srpski pasoš. Pominje se i Nandi Ahudža, Indijac i član nadozornog odbora srpske poljoprivredne kompanije Victoria Group. Procurela dokumenta pokazuju da je Ahudža suvlasnik bahamske kompanije Stanbridge Company.


Profesora Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović objašnjava da poslovanje preko ofšor kompanija samo po sebi nije nezakonito:

- Ako vodite legalnu malu ili veliku kompaniju koja legalno radi preko ofšor firme - ne treba da se plašite. Ukoliko međutim, poreklo novca nije legalno, ako je on stečen mitom, korupcijom, dilovanjem droge, i preko ofšora pokušava da se ubaci u legalne tokove, onda tu ima osnova za istrage i krivičnu odgovornost.

Kako ističe Musabegović, u narednom periodu možemo da očekujemo dugotrajan proces u kojem će se procenjivati se da li je u transakcije upleten kriminal.

- U svakom slučaju u istrazi može da se uđe u dubinu transakcija, i da se tačno vidi odakle, kada i gde su sredstva došla i otišla - navodi Musabegović. - Postoje razne forme kako se taj kapital pomera. Reč je o hiljadama milijardi evra koje dnevno kruže.


SVE TEŽE SKRIVANjE PARA

BIVŠI direktor Poreske uprave Srbije i Slovenije Ivan Simič napominje da je glavni prekršaj koji se sreće u poslovanju ofšor kompanija - izdavanje fiktivnih faktura za usluge koje nisu obavljene:

- Mnogi ofšor kompanije koriste za poslovanje van granica svoje države, što nije nezakonito, a neki ih koriste kao vlasničke udele u srpskim firmama, što takođe, nije nelegalno. Danas je veoma teško otvoriti račun u banci u Evropskoj uniji ili drugim državama za novoosnovanu ofšor kompaniju, što će svakako uticati na smanjenje broja osnovanih ofšor kompanija. Danas poreske uprave razmenjuju mnoge informacije i ništa više nije tako kao što je bilo.


CEPTER: NIKADA NISAM NELEGALNO POSLOVAO

Nikad nisam nelegalno niti poslovao, niti bilo šta drugo uradio. Ništa, a da je van regulatornog, zakonskog okvira. Za sve što sam radio, za sve što radim, postoji uredna evidencija potvrđena od priznatih revizorskih kuća i javno dostupna.

Advokat g. Alan Bionda (Alain Bionda)je zvanično, formalno direktor firme čiji sam ja, opet, zvaničan vlasnik.

Upoznao sam ga pre 20 god kada je kao advokat od mene dobio mandat, a koji je već imao i u toj istoj firmi koju sam kupio. Fizicčki smo se sreli dva puta. Ne znam, osim zastupanja firmi, čime se još bavi.

"La place" je osnovana 1975. Vlasnik je jedne vredne nekretnine u Monaku. "La place" sam kupio 1996, i to zvanicčno kao Filip Cepter (Philip Zepter), krajnji stvarni vlasnik (ultimate beneficial owner), a od svog oporezovanog novca. Svi podaci su javno dostupni. Hvala na pitanju i interesu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vikiliks i drugi

Post od branko »

U “PANAMSKIM PAPIRIMA“ Ćurković: Ma to nisam ja, to je neki drugi Ćurković!

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je kompletnu bazu dokumenata iz afere „panamski papiri“ koja se odnose na skoro 214.000 ofšor računa, a među vlasnicima računa se nalaze i 54 državljanina Srbije.

Njegov imenjak u sumnjivim poslovima: Ivan Ćurković

Osim poznatih biznismena kao što su Milan Popović, Filip Cepter, Miodrag Kostić, Siniša Bogićević i mnogi drugi, na spisku se našao i Ivan Ćurković, predsednik FK Partizan, a prvi čovek crno-belih za „Alo!“ tvrdi da se radi o slučajnosti.

- To nisam ja, to je neki drugi Ivan Ćurković. Ne znam ko je u pitanju, čovek se, izgleda, samo isto zove i preziva kao ja, verujte mi - kaže Ćurković i dodaje:

- Da sam hteo da se bavim ofšor kompanijama, ne bih to radio u Panami, nego preko Sejšela. Mislim, to nikada nisam radio, ali takvo poslovanje i nije nelegalno.

Na pitanje da li mu je neko „ukrao“ ime i prezime kako bi utajio porez ili uradio neku drugu nezakonitu radnju kada je u pitanju poslovanje preko kompanije „Mosak Fonseka“, Ćurković je odgovorio:

- Zaista ne znam, ali koliko vidim, adresa tog čoveka je u Rusiji, tako da to nisam ja. Zaista ništa ne znam o tome, pa ja živim u Beogradu - zbunjen je na kraju bio Ćurković.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vikiliks i drugi

Post od branko »

"Rajski papiri" odmotavaju klupko: General NATO je vlasnik internet KLADIONICE, ali to nije sve

Više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i 19 poslovnih registara otkrivaju poslovanja najbližih saradnika svetskih lidera - američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, engleske kraljice, poznatih muzičkih zvezda poput Madone i Bona Voksa, velikih korporacija među kojima su "Najk" (Nike) i "Epl" (Apple), kao i jednog od osnivača kompanije "Majkrosoft" (Microsoft). Projekat "Rajski papiri" otkriva veze više od 120 svetskih političara sa ofšor kompanijama. Dokumenta su procurila iz dve renomirane agencije za ofšor usluge sa Bermuda i iz Singapura, kao i iz 19 zvaničnih poslovnih registara zemalja koje predstavljaju poreske rajeve. U bazi je zastupljena jedna petina najdiskretnijih poreskih rajeva na svetu, među kojima su Antigva i Barbuda, Kukova ostrva i Ostrvo Man, piše KRIK.

Najveća otkrića proizašla su iz dokumenata ofšor advokatske firme "Appleby" i "Asiaciti Trust"-a, porodičnog fonda specijalizovanog za ofšor poslovanje sa sedištem u Singapuru.

Baza od skoro sedam miliona dokumenata iz "Appleby" i njenih filijala širom sveta uključuje mejlove, ugovore vredne milijardu dolara i izvode iz banaka u vezi sa 25.000 kompanija, fondova i trastova povezanih sa 180 zemalja. Papiri se odnose na period od skoro sedam decenija.

Sedište firme "Appleby" je na Bermudskim ostrvima, a ima kancelarije i u Hong Kongu, Šangaju, na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Kajmanskim ostrvima i drugim ofšor centrima.

Suprotno dobro očuvanoj stogodišnjoj reputaciji koju je "Appleby" imao u javnosti, dokumenta prikazuju kompaniju koja je pružala usluge rizičnim klijentima iz Irana, Rusije i Libije, nije prošla vladine revizije i koju je finansijsko regulatorno telo Bermudskih ostrva tajno kaznilo. "Appleby" nije odgovorio na pitanja Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, ali je objavio saopštenje u kom navodi da je analizirao pitanja i da je "zadovoljan jer tu nema dokaza o bilo kakvom zločinu."

Novi projekat znatno produbljuje otkrića prošlogodišnjih "Panamskih papira" kada je iz jedne od glavnih agencija za osnivanje i vođenje ofšor firmi procurilo oko 11 i po miliona dokumenata. Novi podaci rasvetljuju grupu neistraženih ostrvskih rajeva uključujući i neka sa čistijom reputacijom, poput Kajmanskih i Bermudskih ostrva, navodi KRIK.

Tramp o "šurovanju" sa Rusima: Ne vole ni da me vide

Iako je poslovanje preko ofšor destinacija legalno, ove kompanije se, međutim, često koriste za skrivanje pravog vlasnika, imovine, izbegavanje plaćanja poreza i pranje novca.

Procurela dokumenta otkrivaju tragove nabavke špijunskih aviona koje su kupili Ujedinjeni Arapski Emirati, firmu za proizvodnju eksploziva na Barbadosu u vlasništvu kanadskog inženjera koji je pokušao da napravi "super pištolj" za iračkog diktatora Sadama Huseina i bermudske kompanije pokojnog Marsijala Degoljada, uticajnog meksičkog sveštenika i osnivača katoličkog verskog reda Legionari Hrista, čije je nasleđe uprljano tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju dece. Dokumenta otkrivaju i da je Vesli Klark, nekadašnji kandidat za predsednika Demokratske stranke i vrhovni komandant NATO-a u Evropi, bio direktor kompanije za internet klađenje. Pojavljuje se i firma Antanasa Guoge, litvanskog člana Evropskog parlamenta.

Papiri otkrivaju i skrivene veze i poslovanja najbližih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, kanadskog premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, investicije poznatih muzičkih zvezda Madone i Bona Voksa i poslove svetskih giganata poput "Nike", "Apple"-a...

Veze Trampovih saradnika sa Rusijom

Mreža ofšor firmi vodi do Trampovog sekretara za ekonomiju Vilbura Rosa. Prema dokumentima koja su došla u ruke novinara, Ros ima udeo u kompaniji koja je od ruske energetske firme u vlasništvu zeta Vladimira Putina primila više od 68 miliona dolara od 2014. godine.

Dokumenta iz "Appleby"-ja pokazuju da je Ros posredstvom lanca kompanija sa Kajmanskih ostrva održavao finansijski ulog u firmi "Navigator Holdings" koja se bavi međunarodnim prevozom robe, piše KRIK.

Vodeći klijent ove kompanije je i energetska firma "Sibur" koja je povezana sa Kremljom. Naime, ključni vlasnici kompanije "Sibur" su Kiril Šamalov, zet ruskog predsednika Vladimira Putina i Genadij Timošenko, milijarder koji se zbog veza sa Putinom našao na listi osoba koje je američka vlada stavila pod sankcije 2014. godine.

Sakriveni milioni

Procureli podaci otkrivaju da je Stiven Bronfman, savetnik i blizak prijatelj kanadskog premijera Džastina Trudoa, sa još nekoliko ljudi tajno prebacivao milione dolara u kajmanski trast. Ofšor manevrima najverovatnije su izbegli da plate poreze u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu, kažu stručnjaci koji su pregledali više od 3.000 dokumenata o trastu.

Bronfmаnovi i advokati njegovih saradnika lobirali su u kanadskom parlamentu protiv zakonskih predloga da se oporezuju prihodi iz ofšor trastova.

Engleska kraljica, pop zvezde i svetske korporacije

Među onima čiji su poslovi i imovina razotkriveni u procurelim dokumentima su i zvučna imena poput kraljice Elizabete II koja je, kako pokazuju dokumenta "Appleby"-ja, uložila milione dolara u kompaniju za medicinske i potrošačke kredite. Ove investicije javnosti nisu bile poznate.

Procureli podaci pokazuju i da suosnivač "Microsoft"-a u posedu ima jahtu i podmornice, a pop zvezda Madona udeo u kompaniji medicinske opreme. Njen kolega Bono Voks, frontmen grupe "U2", imao je udeo u kompaniji registrovanoj na Malti koja je novac uložila u šoping centar u Litvaniji, navodi KRIK.

Curenje podataka otkriva i da je tehnološki gigant "Apple", nakon što je istraga američkog Senata otkrila da je izbegao da plati desetine milijardi dolara poreza tako što je profit prebacio na svoje irske ogranke, tražio novo ostrvo za izbegavanje plaćanja poreza.

Poznata kompanija sportske opreme "Nike" smanjila je plaćanje poreza tako što je napravila školjku firmu koja je posedovala nematerijalnu imovinu poput dizajna "Nike"-jevog logoa ili kreativnih prava na silikonske implante za grudi, pokazuju procureli podaci.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vikiliks i drugi

Post od branko »

"MORATE SE ODUPRETI!" Ovo je Asanž vikao dok su ga hapsili

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je danas uhapšen u ambasadi Ekvadora, pružio je otpor tokom hapšenja pa su zbog toga čak sedmorica ljudi morala da ga unesu u policijsko vozilo.

Na snimku koji se pojavio na internetu, Džulijan Asanž je sve vreme pokušavao da ubedi policajce da ne hapse i nešto im je govorio.

Iako se nejasno čuje šta priča, u jednom momentu Asanž je izgovorio ove reči: "Morate se odupreti, možete se odupreti" (en. You must resist, you can resist).

Međutim, to nije zaustavilo policajce koji su ga strpali u policijski kombi i odvezli.

Inače, vlada Ekvadora ukinula je azil Asanžu nakon čega je danas britanska policija ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsila ga.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4603
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vikiliks i drugi

Post od Bibliotekar »

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost