Rehabilitacija

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11153
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Rehabilitacija

Post od branko »

Rehabilitacija Đilasa: Ročište zakazano za 27. maj

"Novosti" saznaju: Viši sud je tražio od istorijskog arhiva, Arhiva grada Beograda, Vojnog i Arhiva BIA da dostave svu dokumentaciju koju imaju o Đilasu
VIŠI sud u Beogradu zakazao je ročište za rehabilitaciju poznatog disidenta Milovana Đilasa za 27. maj, saznaju ”Novosti”.
Iako je njegov život bio vrlo buran, pisanih tragova o tome skoro da i nema. Uz predlog za rehabilitaciju, sudu je dostavljena samo presuda, tako da je bilo potrebno vreme kako bi se prikupila dokumentacija za početak procesa.
Viši sud je tražio od istorijskog arhiva, Arhiva grada Beograda, Vojnog i Arhiva BIA da dostave svu dokumentaciju koju imaju o Đilasu. Kako nezvanično saznajemo, pozitivno je odgovorio samo Arhiv Srbije, koji je sudu dostavio samo delove iz njegovog dosijea. Da problem bude veći, delovi te građe nose oznaku tajne.
Milovan Đilas je osuđivan četiri puta, mahom zbog širenja neprijateljske propagande prema državi, a kazne je uvek izdržavao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11153
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Rehabilitacija

Post od branko »

Rehabilitovan princ Andrej

Odlukom suda vraćeni čast i ugled i najmlađem sinu Kralja aleksandra. Zahtev podneo sin Vladimir, pa je ispunjen uslov za restituciju

PRINC Andrej Karađorđević, najmlađi sin kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije, rehabilitovan je u ponedeljak odlukom Višeg suda u Beogradu. Zahtev za rehabilitaciju podneo je 23. novembra 2012. njegov sin, princ Vladimir.

- Posle dve godine čekanja, veoma sam srećan što je sud konačno doneo odluku o rehabilitaciji mog oca - kaže za „Novosti“ princ Vladimir. - Nažalost, moja želja da se pre vraćanja očevih zemnih ostataka kraljević Andrej prvo rehabilituje, nije ostvarena. Međutim, ceo svet konačno može da vidi da on, koji je napustio Srbiju kao dečak sa nepunih 16 godina, nije bio ni kriminalac, ni državni neprijatelj.

Ukazom Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947. porodici Karađorđević oduzeto je državljanstvo i imovina.

- Državljanstvo je vraćeno Karađorđevićima 2001, kad je savezni parlament usvojio Zakon o ukidanju Ukaza, međutim bilo je neophodno i da se pokrene postupak rehabilitacije za svakog člana porodice Karađorđević ponaosob - objašnjava Vladimirov advokat Gordana Kostić.

Rehabilitacijom je ispunjen i glavni uslov za povraćaj imovine Karađorđevićima.

- Iako je ovo veoma značajan momenat, još je dug put da porodica Karađorđević, dočeka potpunu pravdu - zaključuje princ Vladimir.

Princ Andrej Karađorđević rođen je na Bledu, 28. juna 1929, a umro u Ervajnu, Kalifornija, 7. maja 1990. Diplomirao je matematiku na Kler koledžu, na Kembridžu, i bio broker za osiguranja. Njegovi posmrtni ostaci su iz SAD preneti u Srbiju 15. maja prošle godine i sahranjeni na Oplencu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost