Oko 60 gledalaca napustilo je predstavu. Slika hrvatske premijerke Jadranke Kosor, okačena na polni organ jednog od glumaca

Hrvatska predstava “Kiklop”, koprodukcijski projekat Mini Teatra iz Ljubljane, Scene Gorica i Teatra ITD iz Zagreba, u kojem učestvuje i politički provokativni riječki rok bend „Let3”, izazvala je kontroverzne reakcije publike treće festivalske večeri u Užicu.
Oko 60 gledalaca napustilo je predstavu šokirano viđenjem jedine sačuvane Euripidove satirske drame od pre dve i po hiljade godina "Kiklop" u režiji Ivice Buljana.
“Mi radimo pankerske predstave koje se neće svideti svima, ali volimo da ih udare u stomak, kako bi se pokrenuli na neku reakciju, koju ne možemo planirati ali želimo. Zato, podržavamo odlazak ljudi iz kazališta i mislim da se treba vratiti vreme, kada su gledaoci gađali glumce jajima i paradajizom, jer to čini kazalište boljim”, kaže hrvatski glumac Frano Mašković.
Producent predstave i direktor Mini teatra iz Ljubljane Robert Valt objašnjava da je predstava“Kiklop” nastala posle prošlogodišnje političke smene upravnice pozorišta u Velikoj Gorici kod Zagreba, Senke Bulić, koja stvorila to pozorište i četri godine ga jako uspešno vodila.
“Izabrali smo tekst 'Kiklop' jer smo hteli reći kako se mi osećamo u kvazi demokratskom društvu bez kulture. Otuda i politički momenti u predstavi, kao što je slika hrvatske premijerke Jadranke Kosor, okačena na polni organ jednog od glumaca na sceni. Trenutak satire nasuprot tragediji”, kaže Valt.
Glumac i član riječkog benda “Let3” Zoran Prodanović Prlja koji glumi Kiklopa u predstavi ističe da je namera cele ekipe bila da predstava izazove veliku reakciju u hrvatskoj javnosti, jer su nezavisnoj sceni u Hrvatskoj skresani budzeti kako bi prestala da postoji.
“Borba za publiku podrazumeva približavanje gledaocu kako god znaš, pa makar to bila i provokacija i takozvani prljavi štosevi“, kaže Prlja koji ističe da je prvi put u Užicu i da nije došao na festival ne bi znao koliko je užički kraj, posebno Zlatibor, lep.
Publika 16. Jugoslovenskog pozorišnog festivala ocenila je hrvatsku predstavu sa do sada najlošijom ocenom od 3,66.