SAPDV

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

SAPDV

Post od branko »

Evo ukratko informacije kako smo prošli na na pokrajinskoj smotri:

Sve je počelo pitanjem zašto ovaj tekst, a nastavljalo se u stilu da je ovo bio prevelik zalogaj za nas, što me strašno podsetilo na naše iskustvo u Kuli sa "Ujka Vanjom" što sam i pomenuo. U tom smislu se i nastavilo da se dosta glupih rečenica izrečenih od glumice Ždrnje i mladog pisca sa frizurom iz Montevidea kao članova žirija koje ne treba preterano komentarisati jer to ne zaslužuju. Šta reći kad mali Montevideo kaže da sad klinci idu na koncerte Lejdi Gage i Bijons i da takve i tekstove treba naći. Čisto nipodaštavanje mladosti kojoj i on pripada. Ili kad glumica kaže da ritam-tempo predstave zavise isključivo od toga kako će to glumac izneti, da je to unutrašnja stvar, mada bi svakome trebalo biti jasno da to mnogo više zavisi kako je komad pisan (fragmentarna dramaturgija) i kakva je režiserska postavka. Takođe rečenice tipa sve je bilo dobro sve je bilo tu samo je falilo da glumci znaju šta glume jer se nije sa njima radilo analitički je podosta pala u vodu kad su počeli klinci da se javljaju (Viktor, Silvija, Marina) i pričaju kako se radilo na predstavi. E, tu je već počela da pomalo gubi živce glumica Ždrnja i krenula je veoma sarkastično u dalji razgovor. Izabelino izlaganje o nemačkoj ekspresionističkoj drami nije htela ni da sasluša do kraja. Latinović kao predsednik žirija me je pomalo zbunio jer se u početku slagao sa izjavama da u predstavi fali emocija, "istine", a posle je rekao da bi on postavio predstavu brehtovski. Mislim da svi znaju da po Brehtu gluma jeste predstavljanje i da je Breht zahtevao od glumaca da imaju distancu u odnosu na lik, gde tek nema nikakvih emocija. S druge strane reče da bi na razne načine, a ne samo pretapanje rešavao smene scena, a naknadno i da bi štrihom napravio od teksta nekoliko pojava. No, Latinović je bio korektan samo je na drugi način video predstavu. Gospođu koja je bila histerična i dalje i malog Montevidea koji za njom skakutao nije uspeo ni Vlada Ris da ubedi da malo primerenije komentarišu predstave. Iz revolta nisu hteli ni na večeru sa nama da odu.

Ono što je meni bilo lepo videti jeste kako su reagovali moji klinci, umesto da budu skenjani mislim da bi linčovali navedena dva člana žirija da je razgovor potrajao i to veoma kulturno i argumentovano. Drago mi je bilo kako je burno reagovao i žriri publike i posle razgovora publika u holu, a i reakcija Vlade Risa. ;)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: SAPDV

Post od tanja »

Upravo tim svojim gestom neodlaska sa vama na večeru su pokazali koliko ste ih argumentovano pobili u njihovim izlaganjima...ništa se tu neće nikada promeniti, i drago mi je što su naši klinci to shvatili i sasvim sigurno dobro se proveli i sinoć! B-)
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: SAPDV

Post od branko »

Bili su pripremljeni da se ne osećaju kao mi nekad u Kuli kad su Mišić i Glovacki neverovatno slično govorili kao ovi sinoć. :D
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Maja Radonjić
Postovi: 156
Pridružio se: 11 Dec 2010, 15:36

Re: SAPDV

Post od Maja Radonjić »

Naši omladinci sinoć su pokazali i dokazali (mada mi to znamo već odavno) da su pre svega, odrasli i da su stekli samopouzdanje. Očarala me njihova ljubav i vera u ono što su radili i stvarali. Branili su zubima svoje kolege i drugare, režisera, predstavu, trud koji su uložili....Između redova moglo se pročitati da su deca podvukla nekoliko puta ono što možda i nije sama suština predstave. Počeli su duboko da osećaju da u pozorištu nisu dobili samo znanje i obuku vezanu za glumu već i one neopipljive stvari.... ljubav, samopouzdanje, realnu sliku o pravim vrednostima, prijateljstvo, utehu, spas....sve što je svakom od njih možda u nekom trenutku zatrebalo! Pokazali su koliko su dostojanstveni u svom izlaganju iako su za sagovornike imali ljude potpuno neprikladne za razgovor i diskusiju.
Završiću sa Marininom rečenicom koja je demolirala žiri i bacila ih na kolena a fascinirala sve ljubitelje pozorišta i pobornike mladih naraštaja: Bili smo ambiciozni, verovali da to možemo da uradimo! Verovali sebi, ekipi i režiseru. Mislim da smo uspeli jer smo to želeli..... Marina, BRAVO! :ymapplause: :ymapplause: :ymhug: :ymhug: :ymhug:

Iz cele diskusije koja se odvijala sinoć imala bih da kažem samo jedno! Možda se svet ipak može promeniti ako u to čvrsto verujemo...onaj ko odgovorno tvrdi da je to laž pa ni onom budalastom stranom sebe ne hrani tu tezu možda i ne može razumeti glumce.....
Što se mrči kada kovat' nećeš, što zbor kupiš kad zborit' ne smiješ...
Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: SAPDV

Post od tanja »

Blago njima kad ima ko da ih pripremi! ;)
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: SAPDV

Post od Upravnik »

Nemam ništa protiv da se nekome ne svidi predstava. Nemamo svi iste afinitete i ne vidimo svi predstavu na isti način. Međutim, postoji način na koji se to može i treba saopštiti. Način na koji je to dotična Ždrnja saopštila je, blago rečeno, neprimeren, a slobodno mogu reći da je i neukusan i nevaspitan. Ali to je stvar inteligencije i domaćeg vaspitanja. Očigledno isfrustrirana, dodatno se iznervirala kada su joj na njenu gomilu gluposti naša deca odgovarala argumentovano, tako da je njen bes kulminirao u dvorištu pozorišta nakon razgovora.
A šta reći za ''mladog Montevidea''? Njegovo osnovno pitanje (glupo, naravno) je bilo: A zašto baš ovaj tekst? I to je bilo sve. U svojoj celoj daljoj diskusiji je čvrsto sledio svoga mentora Ždrnju. Stekao sam utisak da dotične dve osobe iz žirija ne preferiraju baš pozorišni amaterizam i da ga shvataju kao nužno zlo.
Sve u svemu, kakav Savez, takav i žiri.
Kao što se vidi, nigde ne spomenuh Sašu Latinovića, trećeg člana žirija. On se, takođe, oglasio, ali na njegovo izlaganje nemam primedbi, s obzirom da mu je diskusija bila konkretna i način na koji je rekao da mu se predstava ne sviđa je bio primeren.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: SAPDV

Post od branko »

Pri tom je gospođa Ždrnja pedagog - vanredni profesor na akademiji za dikciju. Lepota!
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: SAPDV

Post od tanja »

O gospode! Jadna deca kojoj ona predaje... :-s A istorija se ponovila....Zašto Čehov? Pitali su nas jednom davno...a zašto da ne? :D \:D/
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.
Korisnikov avatar
*frajla*
Postovi: 2030
Pridružio se: 09 Dec 2010, 14:20
Lokacija: Senta

Re: SAPDV

Post od *frajla* »

Ako nije neka "Smrđa", onda je neka Ždrnja... I tako u krug... :roll:
Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog...
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: SAPDV

Post od branko »

Evo da postavim uvodnu reč u prvom biltenu Susreta voditelja razgovora Miloša Lazića, u biltenu koji se objavljuje pre izvođenja prve predstave. Iz podvučenih rečenica možete videti kako izgleda lobiranje na delu.
MILOŠ LAZIĆ, pozorišni producent

MALO NOVOG, MALO STAROG

Susreti Amaterskih pozorišnih društava Vojvodine su prilika da se izvuku određeni zaključci o dramaturškim usmerenjima i generalno pozorišnom aktivitetu amatera u Vojvodini.
Posebnu radost za potpisnika ovih redova predstavlja učešće dve predstave iz naše opštine "Krčma na glavnom drumu" Miroslava Benke i pozorišta VHV predstavlja svakako jednu od najboljih predstava nastalih saradnjom ovog reditelja i pazovačkih amatera nadam se da će se u konačnom ocenjivanju najboljih zaobići nepozorišni kriterijum da je upravo ovo pozorište u tandemu sa istim rediteljem bilo prvo u Srbiji prošle godine neka se vrednuju pozorišni elementi, a izgovore „bili su najbolji prošle, ne moraju i ove neka ostave iza sebe.
Raduje pojava pozorišne družine iz Nove Pazove sa komadom svojstvenim mladosti koju nose autori i glumci
Još više raduje ime koje nosi ova pozorišna družina Mirko Tatalović Ćira i deset godina kako nije sa nama ne može da napusti susrete pozorišnih amatera, dao im je sve, dao im je i više nego što su toga svesni. Tek će se otkriti koliko će njegovi naučni radovi na polju razvoja amaterizma unaprediti pozorište ukoliko se valjano primene da je selektor imao malo više hrabrosti, možda bi se odvažio da uvrsti i predstavu „U Edenu na istoku“ ovog istog pozorišta, sa estetikom karakterističnom za Ćiru Tatalovića, u autorskom viđenju upravo jednog od njegovih najboljih učenika. Makar u čast desetogodišnjice Ćirine smrti.
Stalni gosti iz Sente dolaze sa predstavom „Don Žuan se vraća iz rata Edena fon Horvata Vrlo uspela obrada jednog od najvećih evropskih mitova Senćani su skloni da naprave i vrlo uspele predstave.
Na Smotri su, naravno, i stalni gosti Kule dolazi sa Sterijinom „Zlom ženom“ u režiji Dragana Ostojića, proban recept Jovan Grujić sa Kovinom radi komad koji je vrlo popularan na večernjoj sceni pozorišta „Boško Buha“. Poznavajući reditelja, komad i ansambl, predviđam uspeh.
Kada u konvencionalnim pozorištima glumice zbog nadovoljnog angažmana počnu da štrajkuju, upravnik im dodeli da rade predstavu „Ženski orkestar“ kako bi umirio štrajk. To je u konvencionalnim teatrima nama ovde dolazi nekonvencionalni reditelj Milan Belegišanin sa nesvakidašnjim amaterima iz Crvenke, sa kojima ima odličnu saradnju poslednjih nekoliko sezona na njihov „Ženski orkestar" treba posebno obratiti pažnju.
Novine u odnosu na prošlu godinu su amateri iz Sečnja i Bačke Palanke. Jedni sa ruskim klasikom „Pseći valcer“ i drugi sa malo poznatim komadom „Dnevnik jednog gledaoca“ Mira Gavrana koji će nam ponuditi pozorište u pozorištu.
Kažu da u vreme ekonomske krize biblioteke, koncerti i teatar imaju sve više korisnika Proverićemo da li ova teza važi i kod nas ovog proleća. Ulaz je besplatan i zato izvolite u Pozorište.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Maja Radonjić
Postovi: 156
Pridružio se: 11 Dec 2010, 15:36

Re: SAPDV

Post od Maja Radonjić »

Joooooj, a kako je fiiiiino i diskretno upakovano sve. Ovo je grozno........ :ymsick:
Što se mrči kada kovat' nećeš, što zbor kupiš kad zborit' ne smiješ...
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: SAPDV

Post od Upravnik »

Znači, mlađani g. Lazić je unapred, bez ikakvog stida, proglasio pobednike. :shock:
A šta ćemo, na primer, sa Kulom koja ima dobru predstavu?
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
Maja Radonjić
Postovi: 156
Pridružio se: 11 Dec 2010, 15:36

Re: SAPDV

Post od Maja Radonjić »

Pa prvo nek objasne zašto su izabrali baš taj tekst?! :-s
Ma gluposti....sreća pa se amateri većinom bave pozorištem iz ljubavi, ne iz ambicije pa ovakvi razgovori ostavljaju samo malo "bljutav" ukus u ustima....ništa više osim toga. Ali to brzo prolazi.... ::D
Što se mrči kada kovat' nećeš, što zbor kupiš kad zborit' ne smiješ...
Korisnikov avatar
*frajla*
Postovi: 2030
Pridružio se: 09 Dec 2010, 14:20
Lokacija: Senta

Re: SAPDV

Post od *frajla* »

Pazi ti ovo: "...Senćani su skloni da naprave i vrlo uspele predstave." :!:
Znači, skloni smo?! Nešto kao "i ćorava koka ubode zrno"?!? :evil:

Baš mu hvala... 8-)
Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog...
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: SAPDV

Post od branko »

1. Stara Pazova
2. Kula
3. Kovin
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: SAPDV

Post od tanja »

@-)
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: SAPDV

Post od Upravnik »

Završen je i 49. SAPDV, čuven po fenomenalnom, odmerenom, savetodavnom i poštenom žiriju.
Što se nas tiče, Jovana Vejnović je dobila glumačku pohvalu, a Branko Vučetić je dobio nagradu za dizajn svetla.
Za Republički festival u Kuli su se plasirali Stara Pazova, Kula i Kovin, baš ovim redosledom kako se o tome pričalo i pre samog SAPDV-a.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: SAPDV

Post od branko »

Za dizajn svetla? Postoji i takva nagrada? =)) =)) =))
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: SAPDV

Post od Upravnik »

Naravno da postoji, dizajneru jedan! :))
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: SAPDV

Post od branko »

Čak i prašinu u oči nevešto bacaju.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju