Najsnažniji zemljotres ikad zabeležen u Japanu

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10850
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Najsnažniji zemljotres ikad zabeležen u Japanu

Post od branko »

Najsnažniji zemljotres ikad zabeležen u Japanu

- desetine hiljada ljudi, vozila, brodovi, kuće i čitava imanja nestali u plimnom talasu visine deset metara


Zemljotres 1.000 puta jači nego u Kraljevu!

Katastrofa Zemljotres jačine 8,9 stepeni rihtera izazvao je talas koji je potpuno uništio nekoliko gradova i odneo hiljade života

Zemljotres jačine 8,9 stepeni Rihterove skale pogodio je juče Japan i izazvao nekoliko cunamija, od kojih je najviši bio 10 metara, a koji je opustošio obale te ostrvske zemlje u Pacifiku. Najjači potres koji je ikad zabeležen u Japanu, a peti po jačini registrovan u svetu, odneo je hiljade života.

Posle prvog, najjačeg udara sa epicentrom 130 kilometara istočno od grada Sendaja, na dubini od 24 kilometra, usledilo je još najmanje 19 manjih zemljotresa, a većina njih je imala magnitudu veću od šest stepeni. Potres se osetio čak i u 2.500 kilometara udaljenom glavnom gradu Kine, Pekingu, a uzbuna od cunamija proglašena je širom pacifičkog regiona, u 20 zemalja, uključujući celu zapadnu obalu SAD, Kanadu, Aljasku, Južnu Ameriku, zatim Novi Zeland, Filipine, Papuu Novu Gvineju i Havaje.

Na plaži nađeno 300 tela

U Sendaju, u blizini Mijakija, na jednoj plaži pronađeno je 200 do 300 tela, a pretpostavlja se da su žrtve stradale u naletu cunamija. U Mijakiju je cunami odneo jedan putnički voz, a sudbina ljudi koji su se u njemu nalazili za sada je nepoznata. U luci Ofunato u cunamiju je nestalo 48 ljudi, među kojima i 23 studenta. U prefekturi Mijađi nestao je brod sa 100 putnika. Tačan broj žrtava nije poznat, kao ni obim materijalne štete zbog haosa koji je nastao u zemlji.

Veliki ribarski brodovi su, nošeni talasima, završavali na ulicama poplavljenih gradova, kojima teku blatnjave reke prepune otpadaka i nose automobile kao igračke. Japanska javna televizija NHK i britanski BBC prikazali su snimke blatnjavih voda koje se valjaju oranicama u okolini grada Sendaija, dok vozači na drumovima pokušavaju da pobegnu od nadirućeg talasa.

Piste aerodroma u Sendaiju prekrivene su muljem, prevrnutim i naguranim automobilima, kamionima i autobusima, a u delovima grada izbili su požari.
U Sendiaju je eksplodirao kompleks petrohemijske fabrike.

Zbog zemljotresa, deo zemlje je ostao bez električne energije, veze mobilne telefonije su u prekidu, kao i saobraćaj. Građani zbog prekida u saobraćaju ne mogu da se vrate kući, tako da će veliki broj njih spavati na poslu.

Slika

Tadić za pet sati izbegao katastrofu

Predsednik Boris Tadić s članovima delegacije poleteo je iz Osake tačno u 23.30 sati, samo pet sati pre katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Japan. Naša delegacija u Beograd je stigla u 6.30 ujutru, a u trenutku zemljotresa nalazila se negde iznad Rusije. Prvi u nizu zemljotresa potresao je Tokio pre tri dana, baš kada je predsednik bio u poseti kod japanskog cara. Tadić je uputio premijeru Japana Naotou Kanu telegram saučešća:

- Primite izraze mog najdubljeg saučešća. Molim vas da porodicama poginulih i narodu Japana prenesete da građani Srbije saosećaju sa njima.
Nezamislivo Srušio bi 60 odsto Srbije - Potres bio čak hiljadu puta jači od Kraljeva

Zemljotres u Japanu bio je hiljadu puta jači nego onaj u Kraljevu, kažu seizmolozi. Kada bi se takav potres dogodio u Srbiji, srušio bi do 60 odsto zgrada i kuća, koliko ih nema seizmološku zaštitu.

Srećom, ne postoji teoretska mogućnost da se to dogodi. Najjači zemljotres koji bi mogao da pogodi našu zemlju iznosio bi 5,9 stepeni Rihterove skale, a on bi srušio petinu građevina koje se nađu u epicentru.

Slavica Radovanović, direktor Seizmološkog zavoda Srbije, kaže za Press da ne treba da razmišljamo o tome šta bi se desilo u Srbiji da nas pogodi ovako jak zemljotres kao u Japanu, ali da treba ozbiljno da razmislimo šta bi se dogodilo da nas pogodi najjači mogući na ovom prostoru.

- Najtragičniji scenario podrazumeva zemljotres od 5,9 rihtera na četrdeset kilometara južno od Beograda, gde je najtrusnije područje. U tom slučaju bili bi ugroženi svi objekti koji nemaju seizmološku zaštitu, a takvih je oko 60 odsto. Procenjuje se da bi oko 30 odsto objekata bez zaštite u samoj epicentralnoj oblasti bilo potpuno srušeno ili ostalo neupotrebljivo. To je oko 18 odsto svih objekata koji se nađu na direktnom udaru zemljotresa - kaže Slavica Radovanović.

Naša sagovornica ističe da se u ove projekcije uračunavaju samo planski izgrađeni objekti. Prema njenim rečima, dodatni problem je što kod nas postoji značajan broj „divlje" podignutih objekata koji su najčešće zidani bez ikakve zaštite od zemljotresa. V. M.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10850
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Najsnažniji zemljotres ikad zabeležen u Japanu

Post od branko »

Земљотрес померио планету

После земљотреса у Јапану оса ротације планете Земље биће померена за скоро 10 центиметара, саопштио италијански Институт за геофизику и вулканологију. НАСА саопштила да је земљотрес скратио трајање дана за 1,6 микросекунди. Нема разлога за узнемирење, кажу стручњаци.

Италијански Институт за геофизику и вулканологију саопштио је да ће Земљотрес у Јапану, јачине 8,9 степени по Рихтеру, за скоро 10 сантиметара померити осу ротације планете Земље.

Директорка Сеизмолошког завода Славица Радовановић рекла је за РТС да је померање осе ротације Земље уобичајена последица јаких потреса.

"Овакви догађаји су се дешавали у прошлости и нисмо имали никакве последице таквих догађаја. Са земљотресом у Суматри, био је исти случај", рекла је Радовановићева.

Према њеним речима, земљотрес у Јапану је успорио кретање Земље и великом енергијом допринео да се она у том тренутку мало заљуља, што је имало за последицу да се краткотрајно промени њена оса ротације.

"Прелиминарни резултати истраживања које је спровео Национални институт за геофизику и вулканологију Италије указују да ће земљотрес у Јапану померити осу ротације Земље за око 10 сантиметара", изјавио је директор истраживања Антонио Пиерсанти у саопштењу објављеном на сајту Института.

Тај покрет је "много већи него код великог земљотреса на Суматри 2004. и вероватно на другом месту после утицаја земљотреса у Чилеу 1960. године", рекао је Пиерсанти.

Ипак, италијанска свемирска агенција је резервисана и саопштила је да треба прикупити више података пре утврђивања тачне мере утицаја земљотреса на осу ротације Земље, јавила је новинска агенција Анса.

Америчка агенција за свемир (НАСА) саопштила је да је земљотрес скратио трајање дана за 1,6 микросекунди, пренео је АП.

Та промена брзине ротације Земље мало је већа од оне коју је прошле године изазвао земљотрес у Чилеу, а највећу промену брзине окретања Земље изазвао је земљотрес на Суматри 2004. године, који је скратио дан за 6,9 мукросекунди.

Научник у Америчком геолошком институту (УСГС) Брајан Етвотер рекао је да је енергија ослобођена у том земљотресу еквивалентна скоро месечној потрошњи енергије у САД.

Земљотрес померио острво Хоншу

Кен Хаднат, такође из УСГС, рекао је да је снага земљотреса била толика да је померила јапанско острво Хоншу за 2,4 метра ка истоку.

Земљотрес јачине 8,9 степени по Рихтеру који је јуче погодио Јапан, најснажнији је земљотрес у тој земљи у последњих 140 година.

Епицентар је био 400 километара североисточно од Токија, у близини лучког града Сендаија, а потрес је проузроковао 10 метара висок цунами.

У земљотресу је погинуло више од хиљаду људи, јављају јапански медији.

Након тог, Јапан су потресла још два земљотреса јачине 6,7 и 5,8 степени Рихтера, чији је епицентар био северозападно од Токија.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10850
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Najsnažniji zemljotres ikad zabeležen u Japanu

Post od branko »

Vulkan Šinmoedake proradio je danas na jugozapadu Japana, posle dve nedelje mirovanja, izbacujući pepeo i stene do četiri kilometara uvis, saopštili su lokalni zvaničnici.

Vulkan visok 1.421 metar, na planinskom vencu Kirišima, proradio je u januaru, posle 52 godine zatišja. Poslednja veća aktivnost, pre današnje, registrovana je 1. marta, preneo je AFP.

Za sada nije poznato da li je erupciju izazvao snažan zemljotres, koji je u petak pogodio Japan i pokrenuo cunami. Vlasti su podigle stepen upozorenja u oblasti i zabranile
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Najsnažniji zemljotres ikad zabeležen u Japanu

Post od Palma »

Sunce uzdrmalo Japan

Nagomilana interplanetarnog magentog polja na rasedu između dve tektonske ploče izazvala je razoran zemljotres. Otkuda u svemu tome Nikola Tesla?

Posle dve godine mirovanja, Sunce je 15 februara započelo aktivnost snažnom eksplozijom najveće klase (H2), neuobičajem na početku ciklusa.

Svi svetski istraživači su prećutali da je zbog Sunčeve slabe aktivnosti došlo do znatnog sniženja temperature u termosferi koja okružuje Zemlju. Na visini od 450 kilometara bilo je dramatično, pa je snažna eksplozija dočekana sa olakšanjem.

Međutim, naša zvezda nastavlja serijom snažnih eksplozija vulkana na vidljivoj strani, s najjačom magnetnom strukturom beta-gama-delta, šaljući ka Zemlji najveću elektromagnetnu energiju u 24. ciklusu. Čestice Sunčevog vetra nose jaku električnu struju i snažno magnetno polje, s velikom koncentracijom gvožđa i teških metala.

Oblak naelektrisanih čestica kretao se u interplanetarnom prostoru duž linija magnetnog polja Sunca u obliku tube. Tuba ima magnetni oklop koji ne dozvoljava rasipanje čestica Sunčevog vetra. Linije interplanetarnog magnetnog polja imaju ulogu kosmičkih dalekovoda za prenos energije. Iako su nematerijalne, prenos energije je materijalan. Sve je to genijalni Nikola Tesla odavno dokazao.

Rased akumulator

Sateliti su 8. marta registrovali dolazak snažne elektromagnetne energije s negativnom komponentom (Vz) interplanetarnog magnetnog polja, a ona određuje u koju će hemisferu ući elektromagnetna energija: kada je negativna, ulazi na severnoj hemisferu.

Pomenuta energija prodire u atmosferu kroz „planetarna magnetna vrata” na Zemljinim magnetnim polovima. S tim ulaskom se stvaraju strujna polja u obliku atmosferskih reka koje plove na oko 10 kilometara visine. Takva strujna polja u atmosferi nose istu energiju koja je doprla do Zemlje i imaju magnetni oklop koji ne dozvoljava nekontrolisano rasipanje čestica sunčevog vetra.

Kada se brzina kretanja strujnog polja smanji zbog trenja, u atmosferi dolazi do raspada magnetnog oklopa i čestice s velikim električnim nabojem (veliko električno opterećenje) prodiru u slobodnu atmosferu. Desno od smera kretanja strujnog polja nadiru elektroni, a levo protoni. Ukoliko se to događa iznad linije raseda na kojem se dodiruju dve tektonske ploče, ove se namagnetišu: jedna upija protone, druga elektrone.

Rased ima ulogu električnog izolatora, a tektonske ploče se ponašaju kao magnetni akumulatori. Akumulirana energija Sunca direktno je proporcionalna jačini zemljotresa ili energiji strujnog polja koje se nalazi iznad raseda.

To je početak rađanja jedne nove naučne discipline u našoj zemlji –

heliocentrične elektromagnetne seizmologije, koja omogućuje da se zemljotresi izučavaju kao deo ukupnih kosmičkih procesa, a ona obuhvata zbivanja na Suncu, u interplanetarnom prostoru, atmosferi i unutrašnjosti Zemlje.

Teslin motor

U suštini, meteorologija, seizmologija i vulkanologija su jedna nauka o prirodi. Međutim, zbog važećeg geocentričnog pristupa, u istraživanju prirodnih pojava od jedne stvorene su tri nauke. Pojava satelitske metrologije (nauka o merenjima) ruši važeću geocentričnu seizmologiju, zato što sve prirodne pojave imaju jedan izvor i jednu silu, samo su konverzije drugačije.

Na Suncu se, dakle, javlja serija eksplozija klase M i H koje su usmerene prema Zemlji, i to su zabeležili sateliti na visini od 1,5 miliona kilometara. Rečena komponenta interplanetarnog magnetnog polja (Vz) ima negativnu vrednost, što je znak da će energija prodreti u atmosferu kroz severna „planetarna magnetna vrata”.

U atmosferi se obrazuje snažno strujno polje koje prekriva skoro celu teritoriju Japana; prvi inicijalni zemljotres kao upozorenje javlja se 9. marta u ranim jutarnjim satima s magnitudom 7,2stepena Rihterove skale.

Od 9. marta se naglo povećavaju energija interplanetarnog magnetnog polja i energija strujnog polja iznad Japana. To je jasan znak da treba očekivati mnogo jači potres. Nagomilana energija na magnetnom rasedu dostiže maksimum 10. marta, pa je u satima koji su nailazili trebalo očekivati snažan zemljotres. Ako je inicijalni imao 7,2 stepena, valjalo je očekivati jači. I tada je trebalo upozoriti na moguće podrhtavanje tla. Sve ukazuje da se heliocentričnim pristupom mogao blagovremeno sagledati zemljotres u Japanu.

Zemljotres je najsavršenija magnetna mašina na principu Teslinog indukcionog motora s kratkospojenim rotorom i napaja se magnetnom energojom akumuliranom u rasedu između dve tektonske ploče.

* Autor je magistar nauka
Milan Stevančević
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10850
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Najsnažniji zemljotres ikad zabeležen u Japanu

Post od branko »

NOVI ZEMLJOTRES POGODIO JAPAN

Petak, 25. Mart, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

TOKIO - Snažan zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale pogodio je danas Japan, saopštila je japanska meteorološka agencija.

Najnoviji zemljotres bio je jačine četiri stepena na japanskoj skali na kojoj je maksimum sedam stepeni. On je pogodio prefekture Ivate i Mijagi, već opustošene zemljotresom i cunamijem koji su 11. marta pogodili Japan, prenosi Kjodo. Ovog puta nije izdato upozorenje o cunamiju.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od oko 40 km i jačine tri stepena na japanskoj skali u prefekturama Aomori, Akita, Jamagata i Fukušima.

Žrtava više od 27.000

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva u zemljotresu i cunamiju, koji su 11. marta pogodili severoistok i istok Japana, popeo se na više od 10.000, dok ukupan broj mrtvih i nestalih trenutno iznosi više od 27.000. Prema podacima japanske policije, do sada je potvrđeno 10.035 smrtnih slučajeva, dok se 17.443 osobe vode kao nestale, javila je japanska novinska agencija Kjodo. U oko 1.900 prihvatnih centara još uvek se nalazi oko 240.000 ljudi.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10850
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Najsnažniji zemljotres ikad zabeležen u Japanu

Post od branko »

Zemljotres pomerio okeansko dno za 24 metra

Okeansko dno u blizini epicentra razornog zemljotresa koji je pogodio Japan 11. marta pomerilo se za 24 metra, saopštili su japanski zvaničnici.
Zemljotres u Japanu je bio toliko snažan da je pomerio zemljinu koru
Senzori su zabeležili da se deo dna Pacifičkog okeana pomerio 24 metra u pravcu jug-jugoistok u odnosu na poziciju pre zemljotresa koji je izazvao cunami, koji je razorio veliku površinu severoistočne obale Japana, prenela je agencija AFP.
Kako je navedeno, ovo podvodno pomeranje je preko četiri puta veće nego bilo koje pomeranje zabeleženo na kopnu, gde se deo poluostrva Ošika u prefekturi Mijagi pomerio 5,3 metra.
Američki institut za geologiju saopštio je prošlog meseca da se najveće japansko ostrvo Honšu pomerilo za 2,4 metra zbog prošlomesečnog zemljotresa, najjačeg koji je ikada pogodio taj arhipelag.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
*frajla*
Postovi: 2030
Pridružio se: 09 Dec 2010, 14:20
Lokacija: Senta

Re: Najsnažniji zemljotres ikad zabeležen u Japanu

Post od *frajla* »

Novi potres u Japanu

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihteru pogodio je juče severoistok Japana. U novom potresu je poginulo četvoro ljudi, a preko stotinu je povređeno. Japanska meteorološka služba povukla je prvobitna upozorenja na pojavu cunamija.

Američki Institut za geofiziku saopštio je da je najnoviji potres u Japanu bio jačine 7,4 stepena Rihterove skale, a epicentar potresa bio je 40 kilometara od japanske obale. Institut je takođe saopštio i da se zemljotres dogodio 65 kilometara istočno od Sendaija, glavnog grada prefekture Mijagi, koja je 11. marta najviše stradala, i 115 kilometara od Fukušime.

Ovaj zemljotres dogodio se na skoro istom mestu i dubini kao razorni zemljotres od 11. marta i među najjačim je od preko 1.000 potresa koji su od tada pogodili ovu zemlju.

Zvaničnici u oštećenoj nuklearnoj elektrani Fukušima saopštili su da novi potres, iako jak, nije izazvao nove probleme u ovom postrojenju. Od siline potresa čak i u Tokiju, koji je od epicentra udaljen 330 kilometara, zgrade su se tresle čitav minut, a u gradu Ičinoseki, na istočnoj obali, nestalo je struje i zgrade su se snažno zatresle, ali bez veće štete.
Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog...

Odgovori