Vesti

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti

Post od Palma »

Kakav duet - Džej Lo i Andrea Bočeli!

Iako zvuči pomalo neverovatno, ali latino lepotica i slavni tenor su snimili duet koji će se naći na njegovom novom albumu.

Dženifer Lopez smo, više gledali nego slušali, prošle godine u Kombank areni, a Anrea Bočeli će u maju u Beogradu predstaviti i svoj novi album ''Passione'' za koji je sa Džej Lo i snimio obradu poznate numere iz 1947. godine "Quizas, Quizas, Quizas"(''Perhaps, Perhaps, Perhaps'').

''Passione'', pevačev 14. studijski album, biće objavljen krajem ovog meseca, a na njemu će pored dueta sa Dženifer biti i pesma koju je uradio sa Neli Furtado.

Poslušajte pesmu "Quizas Quizas Quizas".

Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Pink Flojd stiže sa dvadeset i pet šlepera opreme u Srbiju!

Najveća muzičko-scenska produkcija na svetu, remek delo Rodžera Votersa "The Wall Live" počinje da se postavlja u Kombank Areni od petka, 30. avgusta, a koosnivač kultnog benda "Pink Floyd" Voters doleteće u Beograd u petak uveče, odmah posle koncerta u Sofiji, najavila je danas Arena.
Masivna oprema stiže u 25 šlepera. Biće formirane dve "pokretne" bine. Prva, glavna bina dimenzija je 30,5 puta 7,9 metara i razdvojena je zidom od druge bine dimenzija 25,6 puta 4,8 metara. Dubina kompletne konstrukcije je 4,8 metara.

Glavna odlika "rolling" bina je to što se formiraju na prostoru partera a zatim "dovezu" do ciljne pozicije.

Zid koji će deliti bine takodje je impresivnih dimenzija, dužine 72, a visine 11 metara. Formira se iz kartonskih kutija od kojih jedna teži 4,5 kilograma i dimenzija je 142 puta 76 centimetara. Za izgradnju zida potrebno je 450 kartonskih cigli. Deo zida formira se i po tribinama. Cigle se ručno unose a za njihovo podizanje koristi se pet liftova.

Votersov koncert sastoji se iz dva dela od po 60 minuta koji su razdvojeni pauzom od 25 minuta. I tokom pauze na Zidu se projektuju slike.
Koncert počinje u 19,30 sati, a Voters na scenu izlazi na vreme.

"The Wall" je vrhunska produkcija koja prevazilazi sve do sada vidjeno - koncert, predstava, film, putovanje kroz vreme, vizuelno i muzičko iskustvo, dogadjaj koji se ne može opisati već se mora doživeti, ističu u Kombank Areni.

Pre 2010. godine "The Wall" produkcija je bila suviše glomazna da bi krenula na turneje, ali izgradnja savremenih arena i poboljšanja u tehničkom prenosu razrešile su ovaj problem. Voters je osavremenio izgled i atmosferu šou programa kako bi bio siguran da zadivljujuća scenska ekstravagancija koja je "The Wall" učinila legendarnim i dalje inspiriše nove generacije.

"The Wall" je turneja sa najvišom zaradom u protekle tri godine (2010, 2011. i 2012.) prema godišnjoj ukupnoj zaradi objavljenoj u stručnim magazinima Pollstar i Billboard.

Na dodeli nagrada Pollstar Music Industry 2011. u Los Andjelesu, za koje glasaju članovi iz muzičke industrije, "Roger Water - The Wall live" osvojio je dva najviša priznanja za "Major Tour of the Year" i "Most Creative Stage Production". I za 2012. ponovo osvaja iste titule - Najveća turneja godine i Najkreativnija scenska produkcija.

"The Wall" je nagradjen i za najpopularniju evropsku turneju godine od strane evropskih promotera na "International Live Music Conference" u Londonu održanoj u martu 2012. godine.

Ulaznice za koncert u Srbiji najjeftinije su na celoj turneji i kreću se od 3.900 do 7.500 dinara.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

POSLE 20 GODINA: Novi album Pink Flojda

Album "The Endleš River" britanskog rok benda ponudiće obožavaocima novi materijal posle 20 godina pauze

NjUJORK - Novi album grupe Pink Flojd stiže 10. novembra, prenose elektronski mediji.

Album "The Endleš River" britanskog rok benda ponudiće obožavaocima novi materijal posle 20 godina pauze.

Na duplom albumu sa 18 pesama radili su Dejvid Gilmur, Nik Mejson i Ričard Rajt koji je preminuo 2008. Rodžer Voters, koji je grupu napustio 1985. godine, nije učestvovao u ovom projektu.

Album je "sastavljen" od 20 sati materijala snimljenog tokom sešna koje je grupa imala 1993. prilikom snimanja "The Division Bell".

Gilmur je objasnio da je bend "dodao nove delove, ponovo snimio neke i iskoristio tehnologiju studija da bi napravio Pink Flojdov album za 21. vek".

"The Endleš River" sastoji se mahom od instrumentalne muzike i samo jedne pesme "Louder Than Words" za koju je stihove napisala Gilmurova supruga Poli Samson.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Oproštajna turneja 88-godišnje Žilijet Greko

Žilijet Greko, ikona francuske šansone i muza egzistencijalista, u petak kreće na oproštajnu turneju, smatrajući da treba da se povuče sa scene "dostojanstveno i elegantno".

"Odričem se onoga što mi je najdraže, ali želim da odem dostojanstveno i elegantno", rekla je u intervjuu Frans presu 88-godišnja pevačica.

Žilijet Greko je rekla da peva 65 godina i da treba "znati kada se zaustaviti".

"Ja sam žena. Može se oprostiti muškarcu kad ostari, ali ne i ženi", ocenila je ona komentarišući Šarla Aznavura koji je tri godine stariji od nje i još drži koncerte.

Turneja nazvana "Hvala" počinje u petak u Buržu, gradu u centralnom delu Francuske, i trajaće godinu dana. Za sada je zakazano 25 koncerata do aprila 2016. godine.

Žilijet Greko, koja će nastupati sa suprugom, pijanistom Žerarom Žuaneom (81), održaće nekoliko koncerata u Parizu, širom Francuske, kao i u Italiji, Belgiji, Kanadi, Nemačkoj i Izraelu.

"Pevaću u znak zahvalnosti u zemljama koje su me nekada primile", rekla je pevačica i ocenila da treba svugde pevati, posebno u zemljama u "kojima postoje razlike", navodeći da će 4. maja imati koncert u Tel Avivu.

Sredinom 1940-ih godina, romanopisac Remon Keno i filozof Žan-Pol Sartr napisali su pesme "Si tu t'imagines..." i "La Rue des Blancs-Manteaux", koje su Žilijet Greko donele prvi uspeh u blistavoj karijeri.

Pevala je i pesme Žaka Prevera, Bertolda Brehta, Borisa Vijana i Fransoaz Sagan. Posle pevanja u legendarnim pariskim kabareima, otišla je u Njujork i postala svetski poznata. Po povratku u Pariz 1968. godine, snimila je čuvenu šansonu "Deshabillez-moi".

U autobiografiji "Žižib" - što joj je bio nadimak u detinjstvu, Žilijet Greko, rođena 1927. godine, pisala je i o hapšenju svoje majke i sestre u Drugom svetskom ratu, zbog čega se politički angažovala.

Ona se usudila da na koncertu u Čileu 1981. godine, u doba vojnog režima Augusta Pinočea, peva samo zabranjene pesme. Čileanski vojnici su je posle koncerta otpratili do aerodroma i poslali je prvim avionom natrag u Francusku.

Posle duge veze s legendarnim džez trubačem Majlsom Dejvisom, Žilijet Greko je imala nekoliko brakova. Udala se za glumca Filipa Lemera, potom za Mišela Pikolija i na kraju za Žerara Žuanea, bivšeg pijanistu Žaka Brela.

Među njenim najpoznatijim šansonama su i "Parlez-moi d'amour", "Paris Canaille", "Ačordeon" i "Je suis comme je suis". Glumila je u filmovima "Orfej" (1950) Žana Koktoa i "Dobar dan, tugo" (1958) Ota Premingera.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Kako se Luj Armstrong proveo u paklu

Srboljub Dinić, dirigent opere u Sijudad Meksiku, od danas je gost festivala „Boljšoj” na Mokroj Gori sa mladim talentima i violinistom Nemanjom Radulovićem

Kada uđete u Antropološki muzej u Sijudad Meksiku, u prvoj sali stoji slika Lepenskog vira kao predstavnika evropske civilizacije, kaže Srboljub Dinić, šef-dirigent opere u Sijudad Meksiku, koji će od danas biti gost festivala „Boljšoj” na Mokroj Gori, i sa mladim talentima i violinistom Nemanjom Radulovićem dirigovati Četvrti koncert Čajkovskog.

Dinić je 12 godina bio šef-dirigent opere u Bernu. Gostovao je u Kini, Koreji, Italiji, Nemačkoj. Već dve godine je u Meksiku za koji kaže da je mešavina suprotnosti. Ljudi tamo vole operu. Postoji udruženje „Pro opera” gde imućni daju novac da najbolji mladi pevači studiraju u Evropi.

– Tamo postoje moderni delovi grada, i oni kao u najstrašnijim filmovima. U gradu Skoko živi 98 odsto naslednika Indijanaca, možete da vidite hiljadu „indiosa” u katoličkoj crkvi, a u mestu Teposlan tvrde da godinama postoje vanzemaljci i da sleću svemirski brodovi. Zloupotrebljavaju se socijalne razlike tvrdeći da je Meksiko siromašna zemlja. On je pre 200 godina bio čuven po srebru i zlatu, ima 4.000 km peščanih plaža. Na poluostrvu Jukatan žive domoroci iz naroda Maja, a na severu Meksika su pustinje. Na poluostrvu Baha Kalifornija ima divnih životinjskih i biljnih vrsta, a imaju i poznate piramide, i pećine ispred kojih organizuju koncerte. U oktobru sam gost na festivalu Servantino, u Gvanahuatu, u teatru iz 1903. godine. Ceo taj grad je na tunelima jer su nekada tu kopali srebro – kaže Srboljub Dinić koji je na probi bio oduševljen talentima koji dolaze na Mokru Goru.

– Imamo sposobnog sveta koji nikako da dobije priliku u medijima. Da u podne puštamo na televiziji Petu Betovenovu simfoniju, svako bi znao za nju, kao što 50 puta puštamo turbo-folk. Posrnuće u kulturi traje od osamdesetih, i nikako da ga prevaziđemo. Postoje samo četiri škole za talente u Evropi – u Moskvi, Londonu, Madridu i Ćupriji. Njih mora neko da isprati, ne samo mama i tata. U Rusiji je pedesetih godina sve najveće umetnike država pomogla, i zato su postali to što jesu – ističe dirigent.

Priča nam kako mu Srbija izgleda iz daljine:

– Osamdesetih kada ste hteli da kupite ploču, ona je podlegala zakonu o šundu, a sada plaćate da gledate kič na televiziji. Oporezivanjem kiča finansirate nešto što vredi. Kažu da kritikujem, a ja iznosim činjenice. Na moju predstavu nije došao niko iz naše ambasade u Meksiku. Poslao sam im i karte za premijeru. U Švajcarskoj je Milan St. Protić dolazio stalno na premijere. Onda vas posebno najave. To je onda prijatno i za vas, i za zemlju. Drugim vas očima gledaju, sa ozbiljnošću. Nije tajna da nas ne vole, ali i mi tome doprinosimo. Nikako da rešimo šta je nacionalni interes. To što Đoković radi sa Srbiju, radi sam, a potreban je sistemski angažman – kaže Dinić.

On predlaže da se kontaktira s uspešnim Srbima iz sveta i da im se da medijska pažnja:

– Zar je toliko teško napraviti listu 1.000 najuspešnijih Srba u svetu i reći im da želite da oni reprezentuju Srbiju. To rade svi. Nije strašno reći: budi sponzor filharmonije i bićeš na svim bilbordima. Bivšem upravniku opere u Cirihu Pereiri u ugovoru je pisalo da ima obavezu da nalazi sponzore, a ako nađe 10 miliona franaka, dobija 10 odsto. To nije mito, on dobija milion, i onda svi rade bolje – kaže Dinić.

Država kaže da nema novca, ali ima milionere, dodaje ovaj dirigent. Neka ih pozovu, kaže, da izgrade bolnicu, ili stadion. Komentariše da se samo kod nas milioner postaje preko noći, za pet godina, dok u Švajcarskoj tradiciju stvaraju generacije, porodice Tobler, Roleks i druge.

Dinić je završio studije klavira i četiri godine učio dirigovanje u Bonu. Obaveštava da uskoro u Meksiko dolazi „Kolegijum muzikum” i podseća da je tamo gostovao i Bojan Suđić koji je, kako kaže, institucija.

– Verujem u čuda, jer mi se čudo desilo. Kada sam polagao audicije, radio sam od 7 do 23 sata uveče. Naučio sam sedam jezika. Tu je važna radoznalost. Ako se ukopate u rov, ne možete da naučite ništa. Još verujem da ima više dobrih ljudi na svetu nego loših, i lepih stvari više nego ružnih. Ali kada mi neko kaže „blago tebi, lepo živiš”, ispričam mu vic koji sam čuo od jednog ruskog dirigenta. Luj Armstrong bio je u raju i rekao je Sv. Petru da mu je dosadio nektar i da želi piće, žene, džez i cigare. Sv. Petar mu da vizu na jedan dan za pakao i tamo Luj naiđe na žene i uživanje. Kada je tražio da ga zauvek tamo preseli, dočekala su ga četiri đavola i bacila u kazan. Pitao je: kamo žene, truba?, a rekli su mu: to je razlika između turiste i emigracije! Zato onima koji mi zavide, ne objašnjavam ništa, ispričam samo ovaj vic – kaže Dinić koji ovog leta gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu i drži kurs dirigovanja u Istri.

Stari lav
– Dobar odnos dirigenta i orkestra traje deset godina, jer dolazi do zamora materijala sa obe strane. Karajan je imao iste probleme, jer je u ugovoru tražio da bude doživotni šef-dirigent Berlinske filharmonije. Jednom je rekao: „Kad lav ostari i kad mu ispadnu zubi, svi probaju da ga napadnu. A kad sam ja bio u najboljim godinama, oni su svi zbog mene postali milioneri.” Iznenađen sam izborom Petrenka za novog šefa dirigenta Berlinske filharmonije (glasalo se 17 sati), jer sam očekivao trenutno najboljeg Nemca Tilemana ili zvezdu Gustava Dudamela.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Petar Janjatović otkriva: "OPROSTI MI PAPE" JE PESMA O JEDNOM PANČEVCU

Ko je sve od rok muzičara dobio NIN-ovu nagradu za književnost? Prosečan poznavalac ove dve oblasti bi verovatno rekao Slobodan Tišma (La strada) i Vladimir Arsenijević (Urbana gerila). A šta kaže Petar Janjatović, autor čuvene „Ex Yu rock enciklopedije“?

- Pored njih dvojice, Dragan Velikić je svirao orgulje u „Pop mašini“, a Vladimir Tasić u novosadskoj grupi „Grad“ - priča Janjatović za „TV & pop kulturu“.

Upravo je izašlo četvrto dopunjeno izdanje „Ex Yu rock enciklopedije 1960-2015“ u kojoj između ostalog podseća da je grupa „Smak“ promociju singla sa pesmom „Satelit“ održala u JAT-ovom avionu na relaciji Beograd-Njujork. Zatim da su članovi jedne grupe izjavili: „Verujemo u boga, ali u njega nemamo poverenja“ i da su im uzori Tito, Toto i Tati. Janjatović otkriva i manje poznat podatak da su Dragoš Kalajić i Jovan Ćirilov 1985. pevali prateće vokale na debi albumu „Plavog orkestra“. Otkriva i zašto je na unutrašnjem omotu debi albuma grupe „Bombaj štampa“ slika WC-a.

- Oni imaju čučavac sav u grafitima iz neke bosanske vuko..bine, a „Stonsi“ na omotu svog albuma „Beggars banquet“ imaju klozet iz nekog rokenrol kluba, sa rokerskim grafitima. Tako da je to svojevrsni citat „Stonsa“ samo na balkanski način - priča sa osmehom Janjatović.

Novo izdanje obuhvata period od 1960. do 2015. i obrađuje 487 izvođača, čak 70 više od prethodnog izdanja.

- U ovom dopunjenom izdanju sam imao prostora da zalazim u neke uličice za koje ranije nisam ni imao vremena. Dugo me je kopkalo da je autor teksta pesme „Da mi je biti morski pas“ (grupa „Metak“) izvesni Momčilo Popadić iz Splita. Ispostavilo se da je čovek bio novinar „Slobodne Dalmacije“, fanatični navijač Crvene zvezde i pesnik u slobodno vreme. On je recimo napisao pesmu koju su snimili „Novi fosili“, a zove se „Tonka, reci cvrčak“, jer njegova žena nije mogla da kaže slovo „r“. Onda mu je kompozitor Zdenko Runjić tražio tekst za jednu baladu za Olivera Dragojevića, da bude nešto o „ćaći“.

Ovaj je celu noć pio, napisao tekst i došao ujutro kod Runjića dao mu papir ali je rekao da ništa ne valja i neka slobodno pocepa papir i baci. To je bila pesma „Oprosti mi, pape“. Ispostavilo se da je Momčilov otac u stvari sudija iz Pančeva koji ih je napustio kad je on bio mali, da se vratio u svoj rodni kraj gde se odao kocki, kurvanluku i pijanstvu. Tako je najpoznatiji dalmatinski „pape“ u stvari iz Pančeva - kaže Janjatović. Momčilo Popadić-Pope preminuo je u Splitu 1990, a u videu ispod o njemu priča njegova supruga Tonka.

Kada pitamo Petra janjatovića koliko je godina potrošio na sakupljanje biografija i svih trivija, on citira Pecu Popovića.

- Kada sam privodio knjigu kraju 1997. Peca mi je rekao „kada te pitaju koliko si pisao knjigu, kaži ceo život“. To su neke stvari koje si skupljao tokom celog života. Neke stvari možeš da meriš u danima, mesecima i gdinama kada su ti naporne, kada ti je to radni staž, a ovo te goni, to je hobi i strast, tako da to ne umem da izračunam - priznaje poznati rok novinar i dodaje:

- Ja sam u prvoj polovini devedesetih godina imao jaku potrebu da sve ono što mi se činilo da će potpuno nestati, pošto nisam mogao tada da imam ikakvu viziju interneta, koliko-toliko da skockam pod neki krović. Gotovo sam bio siguran da ne postoji više od hiljadu ljudi na prostoru bivše Jugoslavije koje to može da zanima. Onda se ispostavilo da se prvi tiraž od 2.000 primeraka prodao u dva meseca 1998, a sledeći tiraž je rasprodat do bombardovanja - priča Janjatović. Pitamo ga koji su kriterijumi potrebni da bi neki bend završio u knjizi.

- E to je jako zeznuto. Bar ja nisam uspeo da nađem dobar kriterijum. U knjizi moraju da budu bendovi koji su bili i jesu popularni, iako meni po kvalitetu ne zaslužuju. Moraju da budu i oni za koje ja i moji prijatelji sa kojima se savetujem mislimo da su kvalitetni i moraju da budu oni koji su uticajni, koji su ostavili neki trag i koji su nekog inspirisali. Tako u knjizi imam bend “Dogovor iz 1804”, grupa koja ima objavljenu jednu pesmu šezdeseth godina, ali u njoj je bio Robert Nemeček, Nebojša Ignjatović, danas profesor na FMU i oni zu začeli taj neki trag hipi andergraunda u Beogradu i po tome su značajni iako su objektivno gledano jedan marginalni bend. Isto tako nemam bendove sa pet albuma koji su kopirali nešto i nisu preterano bitni - navodi Petar Janjatović.

Kidnapovali ga pa zavšili u knjizi

Članovi benda “Artan Lili” su me zvali da im gostujem u spotu, ali nisu rekli šta treba da radim. Onda su me vezali i strpali u gepek ševroleta i to je bilo sve od snimanja. Posle gledam spot, a oni sede u tim kolima, piju i prelistavaju moju enciklopediju koju onda onako prezrivo, jer nema njih, bace knjigu u livadu. Naravno, stavio sam ih sada u knjigu i opisao sam da su se u tom spotu prezrivo odnosili prema ovoj knjizi, a autora su kidnapovali. Meni je to bilo zabavno.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

The biggest hit album the year you were born

In the 1950s and early 1960s, musical soundtracks and Broadway cast recordings tended to top the list

Each year, one album taps into the hearts and ears of the public on its way to topping the Billboard year-end album chart.

Times have changed, though. In the 2010s, superstars like Adele and Taylor Swift have dominated the charts, while in the 1950s and early 1960s, musical soundtracks and Broadway cast recordings tended to top the list.

Billboard has been tracking the top album of the year since 1956. From 1992 onward, total album sales were recorded by Nielsen SoundScan.

Before that, the top album chart was “based on a survey of representative retail outlets that determined a ranking” and was “not a tally of actual sales.”

Business Insider compiled all the best-selling albums and their respective notable singles, dating back to 1956, so you can see, and hear, which album was the soundtrack to your birth year (so long as you're between the ages of 1 and 60).

Check out which album made it to the top of each year below:

2015: Adele — “25”

Copies sold: 7,441,000

Notable singles: “Hello,” “When We Were Young”

2014: Taylor Swift — “1989”

Copies sold: 3,661,000

Notable singles: “Shake It Off,” “Blank Space,” “Bad Blood”

2013: Justin Timberlake — “The 20/20 Experience”

Copies sold: 2,430,000

Notable singles: “Suit & Tie,” “Mirrors”

2012: Adele — “21”

Copies sold: 4,410,000

Notable singles: “Someone Like You,” “Set Fire to the Rain,” “Rumour Has It”

2011: Adele — “21”

Columbia Records

Copies sold: 5,824,000

Notable singles: “Rolling In The Deep”

2010: Eminem — “Recovery”

Copies sold: 3,415,000

Notable singles: “Not Afraid,” “Love The Way You Lie”

2009: Taylor Swift — “Fearless”

Copies sold: 3,217,000

Notable singles: “Love Story,” “You Belong With Me”

2008: Lil Wayne — “Tha Carter III”

Copies sold: 2,874,000

Notable singles: “Lollipop,” “A Milli”

2007: Josh Groban — “Noël”

Copies sold: 3,699,000

Notable single: “The First Noel (feat. Faith Hill)”

2006: “High School Musical” (Soundtrack)

Copies sold: 3,719,000

Notable single: “Breaking Free”

2005: Mariah Carey — “The Emancipation of Mimi”

Copies sold: 4,969,000

Notable singles: “We Belong Together,” “Shake It Off”

2004: Usher — “Confessions”

Copies sold: 7,979,000

Notable singles: “Burn,” “Confessions Pt. II,” “Yeah!”

2003: 50 Cent — “Get Rich or Die Tryin'”

Copies sold: 6,536,000

Notable singles: “In da Club,” “21 Questions”

2002: Eminem — “The Eminem Show”

Copies sold: 7,608,000

Notable singles: “Without Me,” “Sing For The Moment”

2001: Linkin Park — “Hybrid Theory”

Copies sold: 4,813,000

Notable single: “In The End”

2000: NSYNC — “No Strings Attached”

Copies sold: 9,936,000

Notable singles: “Bye Bye Bye,” “It's Gonna Be Me”

1999: Backstreet Boys — “Millennium”

Copies sold: 9,446,000

Notable singles: “I Want It That Way,” “Larger Than Life”

1998: James Horner and Celine Dion — “Titanic: Music from the Motion Picture”

Copies sold: 9,338,000

Notable single: “My Heart Will Go On”

1997: Spice Girls — “Spice”

Copies sold: 5,302,000

Notable singles: “Wannabe,” “Say You'll Be There”

1996: Alanis Morissette — “Jagged Little Pill”

Copies sold: 7,380,000

Notable singles: “You Oughta Know,” “Hand In My Pocket”

1995: Hootie and the Blowfish — “Cracked Rear View”

Copies sold: 7,020,000

Notable singles: “Hold My Hand,” “Only Wanna Be With You”

1994: Elton John/Hans Zimmer — “The Lion King: Original Motion Picture Soundtrack”

Copies sold: 4,934,000

Notable singles: “Can You Feel The Love Tonight,” “Circle of Life”

1993: Whitney Houston/Various Artists — “The Bodyguard: Original Soundtrack Album”

Copies sold: 5,460,000

Notable single: “I Will Always Love You”

1992: Billy Ray Cyrus — “Some Gave All”

Copies sold: 4,832,000

Notable singles: “Achy Breaky Heart”

1991: Mariah Carey — “Mariah Carey”

Notable singles: “Vision of Love,” “Love Takes Time”

1990: Janet Jackson — “Janet Jackson's Rhythm Nation 1814”

Notable singles: “Miss You Much,” “Rhythm Nation”

1989: Bobby Brown — “Don't Be Cruel”

Notable single: “My Prerogative”

1988: George Michael — “Faith”

Notable singles: “One More Try,” “Father Figure”

1987: Bon Jovi — “Slippery When Wet”

Notable singles: “You Give Love A Bad Name,” “Livin' On A Prayer”

1986: Whitney Houston — “Whitney Houston”

Notable singles: “How Will I Know,” “Greatest Love Of All”

1985: Bruce Springsteen — “Born in the U.S.A.”

Notable singles: “Dancing In The Dark,” “Born In The U.S.A.”

1984: Michael Jackson — “Thriller”

Notable singles: “Billie Jean,” “Beat It”

1983: Michael Jackson — “Thriller”

Notable singles: “Thriller,” “P.Y.T. (Pretty Young Thing)”

1982: Asia — “Asia”

Notable single: “Heat of the Moment”

1981: REO Speedwagon — “Hi Infidelity”

Notable singles: “Keep on Loving You,” “Take It on the Run”

1980: Pink Floyd — “The Wall”

Notable singles: “Another Brick In The Wall (Part 2)”

1979: Billy Joel — “52nd Street”

Notable single: “My Life”

1978: “Saturday Night Fever: The Original Movie Sound Track”

Notable singles: “How Deep Is Your Love,” “Stayin' Alive”

1977: Fleetwood Mac — “Rumours”

Notable singles: “Go Your Own Way,” “Don't Stop”

1976: Peter Frampton — “Frampton Comes Alive!”

Notable single: “Show Me The Way”

1975: Elton John — “Elton John's Greatest Hits”

Notable singles: “Your Song,” “Daniel”

1974: Elton John — “Goodbye Yellow Brick Road”

Notable single: “Bennie and the Jets”

1973: War — “The World Is a Ghetto”

Notable single: “The Cisco Kid”

1972: Neil Young — “Harvest”

Notable single: “Heart of Gold”

1971: “Jesus Christ Superstar”

Notable single: “Superstar”

1970: Simon and Garfunkel — “Bridge over Troubled Water”

Notable singles: “Bridge over Troubled Water,” “The Boxer”

1969: Iron Butterfly — “In-A-Gadda-Da-Vida”

Notable single: “In-A-Gadda-Da-Vida”

1968: The Jimi Hendrix Experience — “Are You Experienced”

Notable singles: “Purple Haze,” “Foxy Lady”

1967: The Monkees — “More of The Monkees”

Notable single: “I'm A Believer”

1966: Herb Alpert & The Tijuana Brass — “Whipped Cream & Other Delights”

Notable single: “A Taste of Honey”

1965: “Mary Poppins (Original Soundtrack)”

Notable singles: “A Spoonful of Sugar,” “Supercalifragilisticexpialidocious”

1964: “Hello, Dolly! (Original Broadway Cast)”

Notable single: “Hello, Dolly!”

1963: “West Side Story (Soundtrack)”

Notable single: “I Feel Pretty”

1962: “West Side Story (Soundtrack)”

Notable single: “Maria”

1961: “Camelot (Original Broadway Cast)”

Notable single: “If Ever I Would Leave You”

1960: “The Sound of Music (Original Broadway Cast)”

Notable single: “Do-Re-Mi,” “The Sound of Music”

1959: Henry Mancini — “Music from Peter Gunn”

Notable single: “Peter Gunn”

1958: “My Fair Lady (Original Broadway Cast)”

Notable single: “With A Little Bit of Luck”

1957: “My Fair Lady (Original Broadway Cast)”

Notable single: “The Rain in Spain”

1956: Harry Belafonte — “Calypso”

Notable singles: “Day-O (The Banana Boat Song),” “Jamaica Farewell”
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost