Hrvatska i region

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Hrvatskom opet odjekuje ustaško: "Za dom spremni"

Srpsko narodno veće i Savez antifašističkih boraca i antifašista obeležili u Srbu, u Hrvatskoj, 75. godišnjicu antifašističkog ustanka, a svečanost su prekidali pripadnici Autohtone hrvatske stranke prava

Došlo je do još jednog incidenta kada je 15 žena sa zastavama Hrvatske prekinulo govor bivšeg predsednika Stjepana Mesića pevanjem Tompsonove pesme "Lijepa li si", javlja Indeks.hr.

Antifašistički skup kod Spomenika ustanku počeo je oko podneva polaganjem venaca. Okupljenima se obratio predsednik SNV Milorad Pupovac. Na skupu su i predstavnici Ambasade Srbije.

Pupovac je poručio: "Oni kojima je današnji dan kontroverzan neka pročitaju tekst Goldsteina. Mi ne spadamo među ekstreme, mi želimo normalan život".

Na čelu Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP), koja je protiv obeležavanja ove godišnjice je Dražen Keleminec, a ta vanparlamentarna desničarska stranka smatra da je skup SNV "istorijski falsifikat" i da se obeležava "četnički zločin".

AHSP je nedavno postavljanjem šatora kod Spomenika ustanku u Srbu pokušala da spreči današnji skup, ali je to javno okupljanje naknadno zabranjeno, pa je policija uklonila sporni šator i privela nekoliko pripadnika te stranke

On je danas nakon pregovora s policijom i pružanja "pasivnog otpora" tako što je seo na put, odlučio da odustane od protesta. On će, javljaju hrvatski mediji, otići za Borićevac gde će prisustvovati služenju svete mise za žrtve.

Policija od jutra stražari u Srbu. "Pravašima" zabranjuju prelazak postavljne zaštitne ograde.

Dan ustanka u Srbu obeležavao se kao dan početka antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, taj se dan obeležava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na represiju za vreme Nezavisne Države Hrvatske.

Ipak pristalice AHSP već danima se bune zbog ove godišnjice i smatraju da bi trebalo da se obeležava nešto drugo:

"Došli smo da protestujemo zbog neistine koja se ovde dogodila, a koja se obeležava od strane državnih vlasti, a mi znamo da su tu pobijeni hodočasnici koji su išli na Dan svete Ane, hodočastili u Borićevac i kad su se vraćali su pobijeni, a oni su to označili kao dan ustanka u Srbu", kazao je jedan od učesnika protesta, javlja "Dnevnik.hr".

Okupljene u Srbu policija je ogradila ogradom i ne daju im da se približe Spomeniku.

Član HDZ-a i poslanik "Domoljubne koalicije" Željko Glasnović kazao je da je skup prijavljen i da svi u toj državi imaju pravo da protestuju.

"Da se slavi taj monstruozni zločin jer država koja slavi zločin nad svojim državljanima nema budućnost", poručio je Glasnović.

"Danas se prisećamo žrtava, stotine ljudi je ubijeno na taj dan. A geneza svega ovoga su ne samo žrtve koje su ubijene '41. godine u Donjem Lapcu u Drvaru, stotine ljudi. Najmlađa žrtva imala je 6 meseci, a najstarija 82. godine", rekao je Željko Glasniović iz HDZ-a.

Ranije danas došlo je i do blokade puta - U znak protesta okupljeni su izašli na Ličku magistralu i blokirali saobraćaj i pevali himnu Hrvatske.

Policija patrolira svim ulicama oko Srba, pregledaju sva vozila koja dolaze na godišnjicu Dana ustanka. Oko 10 sati stigao je i Milorad Pupovac.

Oni su preko razglasa zamolili sve koji se protive obeležavanju Dana ustanka da skinu majice s natpisima 'Za dom spremni', odnosno da ih okrenu naopačke, nakon čega je počelo nezadovoljstvo učesnika protesta koji su izviždali ovu naredbu policije. U jednom trenutku došlo je do meteža, čuli su se povici 'za dom spremni', uzvici negodovanja i neodobravanja.

Kako navode organizatori, Dan ustanka u Srbu obilјežavao se kao dan početak antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Iako više nije državni praznik, taj se dan obilјežava u slavu antifašističke borbe kao reakcije na sustavnu represiju za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Kolinda: Amerikanci će izabrati našeg predsednika, ovaj...

Zagreb -- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu za "RTL Danas" napravila gaf govoreći o predsedničkim izborima u SAD.

"Amerikanci će odlučiti ko će biti naš sledeći predsednik - ovaj, njihov sledeći predsednik", brzo se ispravila hrvatska predsednica, uz blagi osmeh zbog verbalnog gafa, prenosi index.hr.

Ona je potom dodala da kada je reč o odnosima SAD i Hrvatske, misli da "ovo postignuto strateško partnerstvo ne može biti narušeno".

"Naravno, svi ćemo se prilagoditi i prihvatiti izbor američkih građana", rekla je Grabar-Kitarovićeva.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Poslanici smazali Kolindinu čokoladicu!

Poslužiti se „bajaderom“ ili ne? Sa ovom šekspirovskom dilemom juče su se suočili naši narodni poslanici kada smo im ponudili taj slatkiš.

Na najpoznatiji hrvatski proizvod, kojim smo ih poslužili nakon što se hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izvinila hrvatskoj javnosti zato što je dubrovačkoj deci podelila srpske čokoladice navodeći da nije znala odakle su, regovali su na najrizličitije moguće načine. Ipak, u jednom su se potpuno saglasili, a to je da je Kolinda napravila ogroman skandal.

„Alo!“ pita: „Da li ćete se poslužiti čokoladicom?“

Vojislav Šešelj (SRS): Uzeću tri, po srpski

- Poslužiću se, mogu li još jednu, i još jednu? Evo, tri, po srpski. Šta vi mislite, da se ja ustručavam da se poslužim „bajaderama“? Pa šta ako su proizvedene u Hrvatskoj. U Hagu sam jeo znate koliko proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj, nije bilo šta drugo, važno je da li je hrana kvalitetna ili nije, nema razloga za predsrasude. Ja se zalažem da se sistemskim merama sprečava preterani uvoz hrane u Srbiju i da se forsira domaća proizvodnja. Mi smo zapljusnuti hranom iz EU zato što je režim Borisa Tadića ukinuo jednostrano sve carine na robu iz EU. Ja sam lično hrvatskoj predsednici poslao „pun šleper čokoladica iz Srbije“, a deo je odnela u „srpski Dubrovnik“ i podelila „srpskoj deci“.

Vladimir Đukanović SNS: Ne, hvala - postim

- Neću se poslužiti jer mislim da nisu posne, a ja postim. Iz tog razloga sada neću uzeti tu čololadicu, ali biću i krajnje iskren, nikada ne kupujem hrvatske proizvode. To je moja lična odluka, možda će neko pogrešno da me shvati. Čak nikada i ne ulazim u njihove radnje koje imaju ovde, po cenu da neki naš proizvod platim skuplje, ne kupujem njihov. Kolinda je pokazala svoj kompleks, jer ako je to već delila deci, glupo je da u to petlja politiku.

Ljajić: Srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj

- Srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj, a na to upućije reakcija predsednice te zemlje Kolinde Grabar Kitarović povodom čokoladiica subotičkog „Pionira“ koje su se našle u paketićima za decu pripadnika hrvatske vojske - izjavio je ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.
- Izjava predsednice Hrvatske je nedemokratska, neevropska i neekonomska. Takav nastup jasno govori da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj - kazao je on.
Prema Ljajićevim rečima, u Srbiji posluje više hrvatskih kompanija nego što srpskih proizvoda ima na rafovima prodavnica u Hrvatskoj.

Aleksandra Jerkov (DS): Ne delim čokoladice po nacionalnosti

- Uzeću, hvala. Ja ni ljude, a kamoli čokoladice, ne delim po nacionalnoj pripadnosti. Znam da nije usamljena u tome, sećam se i našeg bivšeg ministra pravde koji je, čini mi se, bacao hrvatsku vodu u smeće nekoj od studentkinja. To su prosto naši problemi u regionu koje očigledno ni sa jedne strane nemamo spremnost da promenimo. Plašim se da dok to ne promenimo, ništa nam neće biti bolje i ništa nam neće vredeti.

Muamer Zukorlić (BDZ): Suvišna emocija

- Uzeću čokoladicu, a u slučaju Kolinde Grabar Kitarović vidimo da je data važnost nečemu više nego što to nešto zaslužuje. Data je suvišna emocija, to jeste patetika i sve što ili presladite ili presolite ne može da se jede. Uvek je najbolje narodu reći taman koliko treba, ni mnogo ni malo. Dakle, to je ono što je obeležilo i taj gest. Bespotrebno. Nažalost, to opterećuje i naše međudržavne i međunacionalne odnose na Balkanu. Nedovoljna sigurnost u sopstvene vrednosti. Nedovoljna sigurnost u sopstveni identitet obično nas dovodi do toga da se dokazujemo na beznačajnim sitnicima.

Boško Obradović (Dveri): Hrvatska štiti ustaške interese

- Vama hvala na ponudi, ali moram da odbijem zbog interesa domaće privrede i zbog ekonomskog patriotizma. Pa ja bih kao ubeđeni ekonomski patriota želeo da podržim domaću robu, mislim da mi imamo dovoljno kvalitetnih proizvođača u Srbiji koje treba da podržimo kupovinom njihovih proizvoda, a da nema razloga da podržavamo hrvatsku konkurenciju u Srbiji. Kolinda Grabar Kitarović, naravno, uvek sa primesama ustaštva, štiti hrvatske nacionalne i ekonomske interese, ali na jedan krajnje proustaški način.

Đorđe Vukadinović: Kitarovićeva pucala sebi u kolena

- Uvek, vrlo rado, naročito jer obožavam „bajadere“. To je lep proizvod iz nekog drugog vremena, ali najnoviji potez hrvatske predsednice apsolutno je za svaku osudu. Potpuno je skandalozan, šta god da mislimo o ekonomskoj politici, međudržavnim odnosima, o ratovima devedestih, o ekonomskom patriotizmu, koji inače podržavam, ali ovo što je ona uradila je i licemerno, i necivilizovano.

Nemanja Šarović (SRS): Preskočiću to

- Hvala vam, preskočiću to, postim, a inače ne preferiram hrvatske proizvode, zaista. Kolindino izvinjenje na najbolji način pokazuje ustaški karakter tog režima. Evo, ja ću uzeti u ruku „bajaderu“, neće mi se ništa dogoditi, ali ona pokazuje ustaški karakter režima u Hrvatskoj i pokazuje koliko oni mrze sve što je srpsko. Pa zamislite, ko bi se normalan setio da protestuje zato što se u paketiću našao proizvod poreklom iz Srbije. Poslaćemo joj mi, radikali, još neki kamion srpskih čokoladica.

Čedomir Jovanović (LDP): Jedem hrvatske proizvode sa zadovoljstvom

- Uzeću sa velikim zadovoljstvom, iako ne volim slatkiše. Obožavam „bajadere“ iz detinjstva, kao i „kinderladu“, koja se sada zove „linolada“. Meni je to glupo, a nikada nisam sebi dozvoljavao da mi glupost utiče na život.

Palma: Čokolade iz Srbije nisu problem, ali ustaške table u Jasenovcu jesu

Lider JS-a uputio je juče protestno pismo Kolindi Grabar Kitarović, predsednici Hrvatske, zbog, kako je naveo, najgrubljeg vida diskriminacije i skandaloznog ponašanja nakon deljenja čokoladica iz Srbije deci u Dubrovniku na Dan branitelja.
- Kolindi Grabar Kitarović ne smeta ustaška tabla postavljena pre nekoliko dana u Jasenovcu, najvećem stratištu u Drugom svetskom ratu, a smetaju joj čokolade proizvedene u Srbiji. Ona je, nakon saznanja da je deci u Dubrovniku podelila čokolade iz Srbije, rekla da je razočarana i neugodno iznenađena i da će se izviniti deci i roditeljima. Kolinda Grabar Kitarović očigledno zaboravlja da kompanija hrvatskog preduzetnika Todorića ima na stotine maloprodajnih radnji i robnih kuća u Srbiji i da je u njima 40 odsto robe proizvedene u Hrvatskoj. Poruka koju je
poslala predsednica Hrvatske je najružnija poruka koju je mogla da pošalje i koja narušava ekonomske odnose Hrvatske i Srbije - naveo je, između ostalog, Marković.

Sanda Rašković Ivić: Naravno da ću je pojesti

- Naravno da ću se poslužiti jer, za razliku od Kolinde, nemam komplekse. Baš kao što sam ja jela „bajadere“ kada sam bila mlada, tako je sigurno ona jela „Pionirove“ čokolade kada je bila mlada i niko nije postavljao pitanje. Ali evo, ona valjda u nedostatku svoje autentične politike mora da pokazuje srbomržnju da bi dobila neku podršku hrvatske javnosti. Ako reakcija naše države na to bude ozbiljna, mi ćemo toj gluposti dati smisao, reakcija treba da bude ismevanje. Ako neko ima kompleks, onda se to ili leči ili ismeva, a ovo je za ismevanje.

Čokolinda večeras na „Pinku“!

Afera „čokolinda“ biće tema i večerašnje emisije „Pravac“, koju glavni urednik „Alo!“ Duško Vukajlović vodi na Televiziji „Pink info“ od 20 sati. O privrednim, ali i političkim odnosima Srbije i Hrvatske, kao i stanju u prehrambenoj industriji uopšte, govoriće savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić i medijski strateg Saša Borojević.

Ceo Balkan se sprda s Kolindom!

Kolinda Grabar Kitarović će ući u istoriju kao prvi predsednik jedne zemlje koji se javno izvinjavao “jer je deci podelio slatkiše pogrešne nacionalnosti”. Zato i ne čudi što su gotovo svi iz regiona preko društvenih mreža počeli da se zezaju sa potezom hrvatske predsednice, pa se tako oglasio i Marko Somborac, koji je na Tviteru napisao: “Srpska čokoladica uzela taoce i poručiila da se živa neće predati.”
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Nacionalne manjine krive za loše znanje hrvatskih učenika

Državni sekretar u Ministarstvu nauke i obrazovanja Matko Glunčić okrivio je za loše rezultate koje su pokazali učenici iz Hrvatske, to što su „u statistiku ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine“

Državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu nauke i obrazovanja Matko Glunčić okrivio je za loše rezultate koje su u istraživanju znanja OECD pokazali učenici iz Hrvatske, pored ostalog i to što su „u statistiku ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine“.

On je u programu televizije N1 rekao da su u Hrvatskoj u statistiku za istraživanje u okviru Međunarodnog programa procene učeničkih postignuća (PISA) ušli svi učenici, ostavljajući sumnju kako se u nekim evropskim zemljama lažiraju rezultati.

Radi se o najvećem svetskom obrazovnom istraživanju znanja i veština učenika starosti od 15 godina u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) — PISA 2015.

Upitan za paradoks da je u hrvatskim školama dve trećine odlikaša i vrlo dobrih, a da u međunarodnim istraživanjima Hrvatska postiže ispodprosečne rezultate, Glunčić je odgovorio: „U ove rezultate ulaze prosečni rezultati. Ne uzimamo samo najbolje. U nekim evropskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu“. „Kod nas su u statistiku ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine“, dodao je državni sekretar.

Voditeljka ga je upitala da objasni kakve veze ima to što je neko pripadnik nacionalne manjine. „Nisam tako mislio, nego mi uzimamo sve zajedno unutra“, pokušavao je Glunčić da objasni, ali nije uspeo, navodi hrvatski portal „Indeks“.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Vatikanu smeta saradnja Srba i Hrvata

BEOGRAD/BANJALUKA - Katolička crkva traži od lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prekine bliske odnose sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom, piše "EuroBlic", pozivajući se na svoje izvore.

Prema izvrorima tog lista iz HDZ, Čović će teško moci da se odupre uticaju koji Vatikan ima na celokupnu hrvatsku politiku, pa tako i na postupke politickih predstavnika Hrvata u BiH.

Da je vrh Katoličke crkve u BiH nezadovoljan bliskim, pa čak i prijateljskim odnosima celnika HDZ BiH sa politickim rukovodstvom RS najbolje pokazuju poslednje izjave kardinala Vinka Puljića i generalnog sekretara Biskupske konferencije u BiH Ive Tomaševica, koji Čoviću zameraju "snishodljivost" prema vlastima u Banjaluci, navodi "EuroBlic".

Tomašević u autorskom tekstu za "Slobodnu Dalmaciju" piše da nemali broj najviših hrvatskih predstavnika vlasti u BiH u medijima samo usput pominje bosansku Posavinu, a retko i druge krajeve RS u kojima su ucinjene tolike nepravde i u kojima su i danas oduzeta brojna prava preostalim Hrvatima.

"Kao da su nastojali da svim silama skrenu pažnju s onih koji su temeljni uzrocnici rata i najveća prepreka ispravljanju nepravdi. Formiranjem trećeg entiteta od FBiH, jer pomenuta linija hrvatske politike u BiH i ne govori o RS, nepravda ne bi bila ispravljena nego dodatno legalizovana", napisao jeTomaševic.

Politicki analiticar Pejo Gašparević smatra da će Dragan Čović "ispoštovati stav Katoličke crkve".

Gašparević navodi da je praksa pokazala da hrvatski političari slede stavove Vatikana i da je siguran da će tako biti i u ovom slučaju.

Član Predsedništva SNSD Staša Košarac za "EuroBlic" kaže da ne postoji varijanta po kojoj bi eventualna ustavna prekompozicija BiH mogla da naruši teritorijalni integritet RS.

"Poštujem i podržavam pravo Hrvata da se izbore za ravnopravnost, ali to ni na koji način ne sme da zadire u prava Srba", kaže Košarac.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

КОЛИНДА УДАРА: Срби су фашисти, Српску вратити на Земљу!

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да одговорно тврди да у Хрватској усташтва и фашизма нема, за разлику од српског парламента, где 21 посланик тврди да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг.

"Ако погледате и састав хрватског Сабора, нема ниједне парламентарне странке која заступа неку фашистичку или експанзионистичку политику. За разлику од тога, у српском парламенту имамо 21 посланика који тврде да је западна граница Србије на линији Вировитица-Карловац-Карлобаг. И зато је чак и њихов председник на једном скупу у Сарајеву изјавио да је то озбиљан политички проблем", рекла је Грабар-Китаровићева у емисији "Иза завесе" ХРТ-а.

Она је додала да Хрватска жели да у Србији има "политичког партнера са којим ће решавари отворена питања".

"До тешких питања још нисмо ни дошли. Али, Србија треба да промени своју реторику јер никоме не помаже. Увек сам за конструктивни приступ, нећу се враћати у прошлост, Хрватска је победила у Домовинском рату, Олуја је била легитимна операција, Србија то неће да призна, али можемо да идемо даље у нашим односима", поручила је Грабар-Китаровићева.

Изјавила је и да је током недавне посете САД, за коју тврди да је била службена и радна, са новоизабраним америчким председником Доналдом Трампом разговарала “о односима са суседним државама” Хрватске.

Грабар-Китаровићева каже да је “схватила да политика Трампове администрације неће сматрати простор југоистока Европе и Хрватску као један од својих великих приоритета, јер ту нема рата и нема турбуленције”.

Фокусираће се на Сирију, на Ирак, Иран, на односе с Русијом и због тога је нужно упорно стављати нагласак на простор југоистока Европе.

"Јер ако САД и ЕУ изгубе фокус, постоји велика вероватноћа да ће се и даље компликовати односи међу државама и да ће се процес приступања чланству ЕУ и НАТО нама суседних држава још више успорити", оценила је хрватска председница.

Она је додала да Хрватска “мора да се позиционира као саговорник, као суседна држава која може да ради на стабилности и безбедности у региону”.

"Републику Српску треба вратити на земљу"
Колинда Грабар-Китаровић је додала и да се "реално гледајући Република Српска понаша као засебни идентитет (у БиХ) и скоро као самостална држава".

"Мислим да их треба полако вратити на земљу", рекла је хрватска председница.

Она тврди да "Република Српска није настала 9. јануара (1992), него је настала на темељу Дејтонских споразума".

"Цео тај датум је не само велики фалсификат него опет провокација и један велики мит који се ствара", сматра Грабар-Китаровићева.

Извор: Танјуг
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Hrvatska: Izbori bez izbrisanih Srba

U nedelju se održavaju lokalni izbori u Hrvatskoj, 7.500 kandidata za županijske skupštine. Bez prava glasa svi koji nisu bili kod kuće u trenutku kada je vršena provera

SRBI u Hrvatskoj čekaju nedeljne lokalne izbore u najnepovoljnijim uslovima do sada, jer je gotovo 20.000 ljudi srpske nacionalnosti izbrisano iz biračkih spiskova, a u nekim delovima Hrvatske Srbi nemaju uopšte kandidate. Od ukupnog broja, 7.514 pretendenata, svega je 450 Srba i oni su istakli kandidature za načelnike i gradonačelnike, te županijske skupštine.

Poslednju godinu, hrvatska policija počela je sa striktnom primenom Zakona o prebivalištu, što je rezultiralo brisanjem velikog broja Srba u Hrvatskoj iz biračkih spiskova. Naime, policija je obilazila mesta gde su prijavljeni Srbi i brisala ih iz spiskova ako ih nisu našli kod kuće, iako godinama žive na tim adresama. Bilo je i niz kršenja zakona od strane državnih tela kada su iz popisa birača brisani oni koji se tog časa nisu našli kod kuće jer su radili, ili bili na putu. Mnogi su se žalili na ovu odluku tako da tek slede brojni sporovi koji bi trebalo da "vrate" Srbe na biračka mesta.

Treba podsetiti na to da je najviše na provođenju Zakona o prebivalištu insistirao Most, koji je bio koalicioni partner HDZ-a, a sada nakon pucanja te koalicije, ojačala je i podrška Srba vladi Andreja Plenkovića.

Srba na ovim izborima neće biti u velikom broju, i zbog toga što iz godine u godinu njihov broj u Hrvatskoj opada. Kada se tome doda brisanje velikog broja, jasno je koliko je situacija teška u mnogim mestima gde su pre živeli, pa recimo tako Srbi neće imati svog kandidata na lokalnim izborima u Dubrovniku, ali su bez kandidata i u Krapinsko-zagorskoj i Međumurskoj županiji.

NIKADA kao sada izbori u Hrvatskoj nisu bili neizvesniji, a ni ankete ne daju odgovore o mogućim pobednicima. Ipak, oseća se trend pada opšte popularnosti velikih stranaka, što bi moglo da otvori put nezavisnim kandidatima, o kojima javnost zna malo ili ništa ne zna.
SDSS koji na izbore izlazi sa sloganom "Život je lokalno" ponudio je jake kandidate i u Rijeci i primorju, tako da je na listi zamenika primorsko-goranskog župana Petar Mamula, a veoma je intenzivna i kampanja na Baniji, gde SDSS želi da Bogdan Rkman osvoji mesto zamenika župana, a cilj je i obezbediti mesto zamenika gradonačelnika Gline.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS, najavljuje angažman i u Osijeku, sve sa namerom da se zaustavi odlazak Srba, a kandidati za istaknute funkcije su Dragan Todica i Jovan Vuković.

- Mi u svim našim sredinama, i u onima gde nas je 50 i tamo gde nas je 2.000, ali i u onima gde nas je mnogo više poput Vukovara, radimo najbolje što možemo za sve građane. To je pravi patriotizam, a ne poruke Srbima da u ovoj zemlji odlučuju samo Hrvatice i Hrvati - kaže Pupovac.

Srbi u Hrvatskoj imaju najviše kandidata u Osiječko-baranjskoj županiji (74 od 561), u Karlovačkoj (67 od 410), Vukovarsko-sremskoj (50 od 246) i u Šibensko-kninskoj (45 od 328), a po zakonu u Vukovaru imaju garantovano mesto zamenika gradonačelnika.

Dobre rezultate Srbi očekuju i u Borovu, Trpinji, ali i u Kninu, te na Kordunu i Baniji. Najozbiljniji kandidat za budućeg dogradonačelnika Pakraca je Nikola Ivanović, dožupan Požeško-slavonske županije je Tihomir Aleksić. Kandidat za načelnika opštine Jagodnjak je Stevo Mlinarević, a Anja Šimpraga je kandidatkinja za zamenicu župana u Šibensko-kninskoj županiji. U opštini Krnjak kandidat za načelnika je Dejan Mihajlović, a za načelnika opštine Gvozd Milan Varga.

Kampanja Srba u Hrvatskoj odvijala se uz poziv preostalim građanima srpske nacionalnosti da ostanu u Hrvatskoj i tu traže posao, a ne u Nemačkoj, kao i da se što više angažuju kako bi bio pozitivan završetak obnove. Posebna je pažnja posvećena afirmisanju Srba u velikim gradovima, te čuvanju antifašizma i NOB-a.

Nemamo pravo na ćutanje - poručili su Srbi, uz slogan "Biraj svoje, Srbin si, svoj na svome".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Hrvatska traži da Srbi sami plate rušenje kuća koje su im spaljene u Oluji22.

Kuće su zapaljene i srušene u okviru akcije proterivanja Srba iz HrvatskeKuće su zapaljene i srušene u okviru akcije proterivanja Srba iz Hrvatske
Hrvatske vlasti donele su odluku da Srbi sami treba da plate rušenje i uklanjanje oronulih i uništenih kuća koje su im spaljene tokom akcije Oluja.
"Blic" piše da su vlasnici kuća u istočnom Gospiću dobili račune u iznosu od 700 do 2.700 evra za uklanjanje svojih nekadašnjih domova i da su oni stigli na osnovu Zakona o građevinskoj inspekciji iz 2013. godine koji je lokalnim samoupravama omogućio uklanjanje ruševina o trošku vlasnika.
Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac kaže da je već bilo sličnih pokušaja.
"Bilo je pokušaja da se uklone ostaci kuća koje su porušili nepoznati počinioci. Čak je i jedan diplomata predlagao da se te kuće maknu da ne bi narušavale lepote Hrvatske. Bilo je i onih koji su donosili takve odluke na nivou grada i opština...Međutim, Hrvatska ima obavezu ne da uklanja kuće koje su srušene u sklopu politike proterivanja Srba nego da ih obnovi na zahtev vlasnika", ističe Pupovac.
On je dodao da ako vlasnici ne žele obnovu, onda je na njima da odluče šta hoće jer je to njihovo vlasništvo.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Шта је хрватска тајна служба открила о Русији, четницима и југоисточном суседству

Хрватска Сигурносно обавештајна агенција (СОА) представила је детаљан преглед безбедносних изазова са којима се та држава и Европа суочавају, међу којима је и део који се односи на, како наводе, државе југоисточног суседства.
У извештају за 2017, који хрватска тајна служба објављује четврти пут заредом, наводи се да су обележја југоисточног суседства и даље слабе институције, унутрашња политичка превирања, бројна нерешена етничка и национална питања, недовољан привредни раст и незапосленост.

Већина држава југоисточног суседства је, како се наводи, и даље без приметног напретка у унутрашњој политичкој консолидацији.

„Овај простор суочава се са застојем у спровођењу реформи и прикључењу евроатлантским интеграцијама“, наводи се и додаје да на пример пријем Црне Горе у чланство у НАТО-у ипак показује наставак евроатлантске перспективе за државе суседства.

СОА даље констатује да су настављене појаве да екстремни појединци искоришћавају незадовољство дела навијачких група стањем у хрватском спорту за изазивање инцидената и нереда током и изван спортских такмичења.

Настављена је, тврде, и појава да поједине навијачке групе српских фудбалских клубова истичу антихрватска, четничка и великосрпска обележја на спортским такмичењима, при чему у томе, како наводе, учествују и појединци који су хрватски држављани.

„У малом делу популације млађих припадника српске националности примећено је симпатизирање великосрпске и четничке идеологије и симболике, посебно на друштвеним мрежама, које за сада не представљају претњу националној сигурности, али доводи до нарушавања сигурносне ситуације на локалном нивоу“, наводи СОА.

Иако је евроатлантски утицај и даље највећи, наводи се у извештају, глобална ривалства пресликавају се и на овом подручју.

Најочитији пример је, указује се, спречени покушај државног удара у Црној Гори 16. октобра прошле године с циљем дестабилизације те државе на дан парламентарних избора, а уочи уласка Црне Горе у НАТО.

Подсећају да се у Црној Гори за тај покушај води судски поступак против 14 руских, српских и црногорских држављана.

У извештају СОА, објављеном на сајту те агенције, стоји да су државе југоисточног суседства суочене и „са растом верског и националног екстремизма, при чему је посебно изражено јачање радикалног исламизма“.

Настављена је, тврде, појава великосрпског екстремизма, а уз то уочени су покушаји којима се Хрватска жели приказати у негативном светлу у међународној заједници уз негирање и погрешно приказивање чињеница у вези са Домовинским ратом и његовим одбрамбеним и ослободилачким карактером.

Појас нестабилности око Европе настављен је, кажу, генерисањем безбедносних изазова.

Ради се, додају, о подручју које се протеже Северном Африком, Блиским истоком све до Средње Азије, у којем постоје бројна кризна жаришта.

Из њих се према Европи преливају сигурносни изазови у виду масовних неконтролисаних миграција, али и претњи у виду тероризма, екстремизма, пролиферације оружја за масовно уништавање и регионалних оружаних сукоба у Сирији, Ираку, Либији, Јемену и Украјини.

У исто време, последице кризних жаришта се огледају и у порасту организованог криминала и кријумчарења људи, оружја и роба, хибридног ратовања и радикализације путем друштвених мрежа.

Односи између Руске Федерације и западних држава, нарушени након избијања кризе у Украјини 2013. године, нису се значајно побољшали, а у појединим елементима подсећају на односе из времена Хладног рата, стоји у извештају и додаје да се напетости у односима пресликавају на друга подручја, укључујући и хрватско окружење.

У делу о односу Русије и НАТО-а, хрватска тајна служба наводи да Русија настоји да ограничи даље ширење и утицај НАТО-а и ЕУ-а према истоку Европе и да ојача свој утицај према Европи.

Напетости у односима, кажу, резултирали су санкцијама Запада против Русије и јачању димензије колективне војне одбране НАТО-а.

„Украјина је у статусу замрзнутог конфликта, а политичко решење сукоба још је, упркос међународним дипломатским напорима, неизвесно“, наводи се.

СОА констатује да се свет налази и пред изазовом даљњег ширења нуклеарног оружја и другог оружја за масовно уништавање, што изазива глобалне напетости и спорове.

Тероризам је и даље једна од најзначајнијих претњи по сигурност грађана у Европи.

„Иако терористички напад на хрватском тлу није вероватан, његова се могућност не може искључити. У државама хрватског југоисточног суседства, које имају бројне радикалне исламистичке заједнице, вероватноћа напада је умерена, док вероватноћа терористичких напада у државама Западне Европе остаје висока“, наводи се даље у, иначе, веома опширном извештају.

Наводи се да у суседним државама тренутно има више од 10.000 следбеника салафизма окупљених у више десетина тзв. параџемата и неколико енклава.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

"Ako nešto ne učine nadležni, učinićemo mi"

Zagreb -- Lider SDSS Milorad Pupovac najoštrije osudio postupak Ivana Đakića, koji je na Fejsbuku objavio fotografiju ustaše koji drži odrubljenu glavu srpskog vojnika.

Slika

Tim povodom Pupovac je poručio da, ako nadležni u Hvatskoj nešto ne preduzmu povodom ovog događaja, krivičnu prijavu će podneti srpska zajednica.

Pupovac je podsetio da je kazna za ovakvo delo tri godine zatvora, ali je istakao i da zbog dosadašnje prakse, nije siguran da će pravosudni organi reagovati i ovo adekvatno kazniti.

Mlađi Đakić, inače sin HDZ-ovog poslanika Josipa Đakića, ispod fotografije na statusu na Fejsbuku napisao je: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić", koju je kasnije obrisao.

Pupovac je na vanrednojj konferenciji za novinare ovim povodom rekao da SDSS traži da ova poruka Ivana Đakića bude ozbiljno shvaćena. "Hrvatskoj danas ne preti ni Jugoslavija ni komunizam već proustaški revizionizam i tražim jasnu osudu toga", rekao je Pupovac.

Mi očekujemo da nadležne institucije sudske vlasti u ovom i svakom drugom slučaju deluju u skladu sa zakonom.

"Očekujemo od najviših institucija vlasti i moralnih integriteta da uvide ono što mi uvidjamo a to je da je to razarajuća pojava za našu zemlju i naše društvo. I ovo shvatite kao način naše borbe da se to promeni, uključujući nas same", rekao je Pupovac, čija stranka, inače, podržava vladajuću koaliciju u Hrvatskoj.

Upitan šta očekuje od premijera Andreja Plenkovića, Pupovac je rekao da aktuelna vlada i premijer Plenković imaju njegovu i podršku njegove stranke. Međutim, dodao je da Plenković, kako je rekao, ne može imati podršku pod bilo kojim uslovima i od bilo koga.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Hrvatska ministarka osudila izjave direktora škole

Zagreb -- Hrvatska ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da smatra u potpunosti neprimerenim izjave direktora zadarske Ekonomsko-birotehničke škole.

To se odnosi na njegove izjave o slučaju vršnjačkog nasilja, a ona je navela da oštro osuđuje sve izjave kojima se grubo diskriminišu učenici u odnosu na program koji pohađaju.

Komentarišući slučaj u kojem je učenik zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole užarenim vrhom upaljača u obliku slova "U" opekao školsku koleginicu i kolegu, direktor škole Jozo Dragić za N1 televiziju rekao je da nije reč o "posebno teškom delu" te da je u pitanju bila "samo dečja igra".

"Izjave direktora u Zadru o slučaju vršnjačkog nasilja u školi smatram u potpunosti neprimerenima. Posebno jer je odgovoran za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove", rekla je ministarka Divjak, prenela je Hina.

Osim toga rekao je da se "takvi mali incidenti događaju" zadnjih godina otkako su se u školu počeli upisivati učenici po individualizovanom i posebnom programu, odnosno, kako je rekao, "učenici s poteškoćama u razvoju".

"Oštro osuđujem sve izjave kojima se grubo diskriminišu učenici u odnosu na program koji pohađaju. U našem sistemu svi učenici su jednako vredni i ravnopravni, a direktori su dužni da takav sistem čuvaju i jačaju", rekla je ministarka Divjak.

Ministarstvo nauke i obrazovanja u četvrtak je u zadarsku školu uputilo prosvetnu inspekciju, a u slučaj se uključila i zadarska policija.

Načelnik zadarske kriminalističke policije Boro Mršić potvrdio je na konferenciji za novinare kako se "stručna služba škole uključila pravovremeno", te da će po okončanju istraživanja o svemu obavestiti Centar za socijalni rad i nadležno državno tužilaštvo.

Dodao je da je policija obaveštenje o događaju primila od medija.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4788
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Hrvatska i region

Post od Bibliotekar »

Basovizza, 10. II 2019 – Presidente del Parlamento Europeo Antonio Tajani: VIVA TRIESTE, VIVA L'ISTRIA ITALIANA, VIVA LA DALMAZIA ITALIANA!P.S: Eja, Eja, Alalà! :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4788
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Hrvatska i region

Post od Bibliotekar »

Milorad Pupovac, Sabor Republike Hrvatske, 14. II 2019. : „ONI SAMI - NEOSTVARENI, NEIŽIVLJENI PEDERI”:ymapplause:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

HRVATSKA NA KORAK DO NDH Visoki prekršajni sud doneo odluku: ZA DOM SPREMNI nije narušavanje javnog reda i mira

Danas je na generalnoj sednici svih sudija VELIKI prekršajni sud odlučio da usklik "Za dom spremni" na početku pesme Marka Perkovića Tompsona "Bojna Čavoglave" nije narušavanje javnog reda i mira.

Nakon rasprave sa 4 glasa za, 15 protiv i jednim suzdržanim, odlučeno je da to nije kršenje javnog reda i mira.

O sednici je odlučilo više od 20 sudija iz sva četiri odeljenja tog suda: Odeljenje za javni red i mir, koje je takođe odgovorno za ovu vrstu prekršaja, Odeljenje za finansijske i privredne prekršaje, Odeljenje za prekršaje u saobraćaju i Odeljenje za sudsku praksu.

Pravni stav koji su sudije zauzele na današnjoj glavnoj sednici biće obavezujući za sve sudije tog suda, a samim tim i za tročlano sudsko veće koje je presudilo krajem prošle godine da vikanje „ZDS“ na početku pesme Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj.

Do ove situacije je došlo zbog presude u slučaju Tompson koja je donesena krajem prošle godine. Sudsko veće tog suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađajuću presudu Opštinskog suda u Šibeniku u slučaju Tompson i potvrdilo stav prvostepenog suda da uzvik "ZDS" u Tompsonovom izvođenju "Bataljona Čavoglava" nije prekršaj.

Kako je presuda u slučaju Tompson u suprotnosti sa svim ranijim presudama Visokog prekršajnog suda o tom pozdravu, Odeljenje za sudske zapisnike koje prati usklađenost svake nove presude sa prethodnom sudskom praksom u sličnim slučajevima poslalo je presudu nazad Sudskom veću sa predlogom da je ponovo razmotri.

Međutim, Pretresno veće je odbilo ukinuti presudu, pa je na sednici Odeljenja za pravosuđe, održanoj 21. februara ove godine, o Tompsonovoj presudi odlučilo svih devet sudija Odeljenja za prekršaje protiv javnog reda i mira Visokog prekršajnog suda. Ali na toj sednici, sudije nisu donele nednu odluku jer su bile podeljene.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4788
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Hrvatska i region

Post od Bibliotekar »

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

Хрватски режисер Огњен Свиличић најавио је да ће својим студентима на Академији драмских уметности од сада предавати на "чистом српском" језику.

Како каже, то је његова посвета Мили Новаковићу, некадашњем наставнику из Дарде, који је добио отказ након што је просветна инспекција оценила да није компетентан за предавача јер предаје на српском, а не хрватском језику.

"На АДУ имам седморо студената, којима ћу од следећег семестра предавати на српском језику. Ако ме неће разумети, постоје речници и Гугл преводилац, и сигурно ће се снаћи", казао је Свиличић, а затим, конкретније појаснио што је допринело његовој акцији.

"Јако ме изиритирало то да је неко пријављен, а потом и добио отказ јер је рекао таваница, а не, строп. Ако је то највећи проблем у Хрватској, онда Хрватска има проблем. Одлучио сам говорити српски на предавањима јер сматрам како свако има право користити језик који жели. Гледајте то као експеримент како бисмо установили разумемо ли се када говорим на хрватском или српском", преноси Јутарњи лист.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11140
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Hrvatska i region

Post od branko »

KAKO SU OBNAVLjANE SRPSKE KUĆE POSLE „OLUJE”? Čim je udario zemljotres, srušile su se

Novosti online

ZAMENICA gradonačelnika Gline iz redova srpske manjine Branka Bakšić Mitić potvrdila je reči voditelja HRT-a da su se mnoge kuće koje su obnovljene posle Oluje srušile.
- To je tačno. Mnoge su se srušile - potvrdila je Branka Bakšić Mitić.

- Kako je to moguće? - pitao je voditelj.

- Zaista to ne znam - uz kiseo osmeh odgovorila je zamenica gradonačelnika.

Bakšić Mitić rekla je da im je sad najvažnije sve ljude smestiti, da im osiguraju krov nad glavom, da nisu više na livadi i pod improvizovanim šatorima.

- To je prioritet broj jedan. A takvih još imamo - rekla je Bakšić Mitić.

Govoreći o ljudima koji spavaju u autima, spomenula je šestočlanu porodicu iz Drenovca s četvoro dece kojoj je stigla privatno donirana kućica i sinoć su prvu noć proveli u njoj.

Ističe kako su kontejneri bolji od kamp-kućica jer su topliji.

Poručila je da ljudi stradali u zemljotresu ne mogu čekati deset godina da im se napravi kuća, već da to treba rešiti u godinu dana, inače ih neće biti.

Najpotresniji događaj

Ispričala je i najpotresniji događaj koji je videla u Majskim Poljanama,

- Suzana je odmah mene zvala kad je otišla gore, kaže: "Moj Darko, sve je palo na njega", ispričala je Bakšić Mitić.


- Bila sam prisutna kad su ga izvadili. To je bilo prestrašno. Nemam šta reći. Užas - dodala je u suzama.

,,Nemamo više ni gde papuče da kupimo"

Govoreći o propasti Gline, Branka Bakšić Mitić kaže da je taj grad imao sigurno 6 prodavnica obuće.

- Pre godinu dana zatvorila se i poslednja. To je toliko bilo tužno, da sam se ja rasplakala. Pa, mi više nemamo gde kupiti papuče i gumene čizme - rekla je zamenica gradonačelnika Gline.

Dočekao je pacov u kancelariji

S obzirom na to da je zamenica gradonačelnika iz redova srpske manjine u Hrvatskoj, Branka kaže da je prvog dana u kancelariji dočekao pacov u vazi, ali da ne zna da li je to bila neka poruka.


Istakla je i problem koji ima sa nemogućnošću da koristi službena vozila kada nosi pomoć ljudima u zabačenim selima oko Gline. Kaže da su je iz gradskih vlasti uputili da pomoć koju joj prosledi udruženje ,,Ljudi za ljude" preda Hrvatskom Crvenom krstu.

- Ja sam rekla da bi ljudi donirali pomoć Crvenom krstu, da su tako hteli - izjavila je Branka i dodala da se snašla za vozilo kojim obilazi ljude.

Život bez struje u 21. veku

Bakšić Mitić je istakla da su pre rata sva sela u okolini Gline imala struju, da su ljudi sekli svoje šume za bandere i da su platili priključak, a da sada mnogi nemaju struju, te da su, oni koji su je dobili, morali ponovo da plate priključak.

Branka je istakla da je bitno da se tim ljudima, u onoj divljini, bar obezbedi da imaju ulično svetlo ispred kuće.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta