Mediji o našem malom mistu

Odgovori
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Upravnik »

A gde ćemo na'vatati 1.100 učenika?
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

U Banatu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Potpisani ugovori o sprovođenju projekata u oblasti upravljanja imovinom na lokalnom nivou

Predstavnici 18 opština i gradova iz Srbije danas su, na svečanosti u Klubu poslanika u Beogradu, potpisali ugovore za sprovođenje projekata koji su izabrani u okviru grant šeme Programa Exchange 5 – podrška Evropske unije lokalnim samoupravama u oblasti upravljanja imovinom. Među odobrenim projektima je i „Samo pravno zaokužena javna svojina je dobra javna svojina“ koji grad Subotica realizuje u saradnji sa opštinom Senta. U ime subotičke lokalne samouprave, ugovor je potpisao gradonačelnik Bogdan Laban.

Kroz projekat „Samo pravno zaokužena javna svojina je dobra javna svojina“, grad Subotica će da se fokusira na legalizaciju (ozakonjenje) objekata koji imaju izuzetan javni značaj. Naime, legalizacija 50 objekata i etažiranje još 10 objekata u javnoj svojini grada Subotice su glavni ciljevi stavljeni pred projektni tim koji će rukovoditi celokupnim procesom.

Pored grada Subotice, partner na ovom projektu je opština Senta, koja kroz njega prepoznaje problem evidencije, izrade precizne baze podataka i popis imovine, kao prioritet za rešavanje. Planirano je precizno sagledavanje stanja 659 objekata, ali zbog tipa objekata koji su nesporno u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, svi oni u ovom krugu neće biti sagledani.

Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava između Vlade Republike Srbije, Grada Subotice i Opštine Senta potpisan je 21. decembra 2018. godine, a ukupan budžet projekta je 240.095 evra, dok je ukupan iznos bespovratnih sredstava 181.343 evra (75,53 odsto). Budžet Grada Subotice je 163.600 evra, a Opštine Senta 76.495 evra.

Ukupna vrednost 18 ugovorenih projekata premašuje 3,5 miliona evra, od čega donacija Evropske unije iznosi oko 3 miliona evra, a ostatak predstavlja sufinansiranje od strane korisnika. Prosečna vrednost pojedinačnog granta je oko 165.000 evra, a predviđeno trajanje projekata je od 12 do 18 meseci.

Projekti će se realizovati u okviru Komponente 1 Programa, a biće obuhvaćeno 48 jedinica lokalne samouprave (18 koordinatora i 30 partnera), kao i nekolicina drugih korisnika (JKP, regionalne razvojne agencije, organizacije civilnog društva).

Program Exchange 5 finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je korisnik u smislu indirektnog upravljanja sredstvima, ugovaračko telo je Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU pri Ministarstvu finansija, dok je Stalna konferencija gradova i opština implementacioni partner.

Suštinski korisnici Programa, unapređenog upravljanja imovinom i pružanja odnosnih usluga od strane lokalne uprave, jesu lokalne samouprave u Srbiji i građani, odnosno lokalne zajednice.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

„U Jevropu Ti nam jošte nećeš dugo,
Oj, Sorabijo Mila, naša slatka tugo!
Među Tobom i Jevropom nema simbioze,
Jerbo Dilationes in lege sunt odiosae!


A nakon ove svojevrsne poetske introdukcije, red je da se detaljnije pozabavimo i faktičkom analizom prethodne vesti.

Ponajpre moramo sa žaljenjem da konstatujemo da je Narodna skupština Republike Srbije, ničim izazvana, usvojila Zakon o javnoj svojini još 2011. godine, a koji je pak stupio na snagu osmoga dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije (br. 72/2011) tj. počeo je da važi od 6. oktobra 2011. god. Članom 64. st. 3 pomenutoga Zakona utvrđeno je da Vlada uredbom propisuje sadržinu i način vođenja evidencije nepokretnosti, kao i rokove dostavljanja podataka i način vođenja jedinstvene evidencije.

Godine 2014. doneta je po osnovu pomenutog Zakona i znamenita Uredba o evidenciji nepokretnosti u javnoj svojini (Sl. Glasnik RS br 70/2014), po kojoj su korisnici, odnosno nosioci prava korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini bili dužni da usklade svoje programe automatske obrade podataka za vođenje posebne evidencije najkasnije do 28. februara 2016. godine, sa stanjem na dan 31. decembra 2015. godine, od kojeg datuma je trebalo da započne vođenje jedinstvene evidencije nepokretnosti u javnoj svojini, primenom elektronskih sredstava za dostavljanje, obradu i skladištenje podataka.

I šta se desilo, poštovane dame i gospodo u Pravnoj Državi Sorabiji? Rok za zakonom obavezni Popis imovine RS i lokalnih samouprava kontinuirano je šest puta uzastopce pomeran. Poslednji rok ističe 31. decembra 2020. @-)

Toliko o Zakonima & Uredbama sa zakonskom snagom u Zemlji Sorabiji na Europskom Putu.

A sada malo o suštini ove naoko veoma lepe & polezne vesti.

Nosioci javne svojine u RS su, prema usvojenom Zakonu, republika, pokrajina i lokalne samouprave, u čijoj nadležnosti će biti ulice, trgovi, parkovi, opštinski putevi i nekategorisani putevi. U javnoj svojini su takođe i prirodna bogatstva, dobra od opšteg interesa za koja je zakonom utvrđeno da su u javnoj svojini, stvari koje koriste organi i organizacije Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave. Među njima su tako i vode, vodotoci, mineralni resursi, resursi podzemnih voda, rezerve mineralnih sirovina i drugi, a zakon predviđa da se na prirodnom bogatstvu može steći koncesija ili pravo korišćenja, dok naknada za to pripada republici, pokrajini ili jedinicama lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi to bogatstvo.

Zakonom se uređuju i dobra od opšteg interesa, koja su dobra u opštoj upotrebi (poput šuma, šumskog i vodnog zemljišta), zaštićena prirodna dobra, kulturna dobra u javnoj svojini i drugo, a propisuje se takođe i da je infrastruktura, kao nepokretna stvar namenjena protoku materije ili energije radi njihove distribucije korisnicima ili odvođenja od korisnika, dobro od opšteg interesa.

Zakonom o javnoj svojini, lokalna infrastruktura postaje vlasništvo lokalne vlasti, što će opštinama i gradovima omogućiti da u evropskim predpristupnim fondovima konkurišu za sredstva potrebna za unapređenje komunalne infrastrukture. Kvalitetno upravljanje preuzetom imovinom, po svemu sudeći, biće izazov u administrativnom i finansijskom smislu, pogotovo u manjim opštinama Sorabije Mile. No ne treba previše brinuti o tome: upravo zato i postoji Čl. 106 Zakona o jedinstvenom tržištu EU, koji daje pravo privatnim kompanijama da pred nacionalnim sudovima zahtevaju postojanje otvorenosti javne infrastrukture spram privatne konkurencije. Neprikosnovenosti privatne svojine posvećena EU upravo zato Zato i dodeljuje novčanu pomoć kako bismo i mi, kao Neporecivi Europljani, konačno već jednom za svagda z anaše dobro popisali svu javnu svojinu.

Sve ovo Vama zvuči previše komplikovano i zakukuljeno, poštovane dame i gospodo? Dobro. Pokušajmo jednostavnije: jeste li porazmislili, poštovane dame i gospodo, o prosperitetnoj & korisnoj privatizaciji senćanske pijaće vode? Niste? E, vreme je da porazmislite. Treba se, naime, na vreme spremati za Prosperitetnu Budućnost. :)

Slika

Apropo: istinski me raduje što su baš danas, nenadanom koincidencijom, vredni & odgovorni radnici senćanskog Javnog komunalno - stambenog preduzeća pokazali istinski uzoriti odnos prema neupitno registrovanoj javnoj svojini, skinuvši od strane nepoznatih lica u potaji istavljeni prezervativ sa skulpture znamenitog senćanskog zavičajnog istoričara i polihistora Đule Dudaša ispred senćanskog Gradskog muzeja. :ymapplause:

Ne bi, naime, valjalo da se naše sutrašnje Visoke Uzvanice pri eventualnom obilasku slavnoga nam i tradicijama bogatoga Grada nenadano susretnu sa Merilom Poverenja. :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Потисје уз свог учитеља

СЕНТА: Савиндан је свечано прослављен у местима северног Потисја, где су у школама и домовима културе у част српског просветитеља одржане светосавске академије, а у неким местима и традиционални балови.
Sa Svetosavske akademije u Osnovnoj školi „Novak Radonić” u Molu Foto: OŠ „Novak Radonić” Mol
Фото: Са Светосавске академије у Основној школи „Новак Радонић” у Молу Фото: ОШ „Новак Радонић” Мол
Школска слава у Основној школи „Новак Радонић” у Молу била је у спортској хали, где су основци извели програм пред пуним гледалиштем.

У Сенти је Светосавску ака­демију у Дому културе при­ре­дила Камерна сцена „Мирослав Антић”, која Савиндан слави и као крсну славу. Након сечења славског колача, Химну Светом Сави извели су најмлађи чланови фолклорног ансамбла СКЦ „Стеван Сремац”. Беседу о Светом Сави казивао је дечији писац Тоде Николетић, а рецитал су припремили чланови дечје драмске групе КС „Мирослав Антић”. Целовечерњи концерт приредио је Српски хор „Свети Серафим Саровски” из Зрењанина, а поднет је и извештај о Школском фонду који по­маже ђацима из сиромашних породица.

Пред препуном салом Позоришта, Светосавска академија је приређена у Новом Кнежевцу, а школска слава прослављена је и у Дому уметности у Кањижи у организацији општине, СПЦ и САКУД-а „Свети Сава”. Светосавска академија је почела српском химном „Боже правде” у извођењу сестара Ковачевић, свечани славски обред служио је протојереј Јовица Мојсиловић, а Химну Светом Сави извео је дечји хор Основне музичке школе Кањижа.

Наступили су фолклорне групе САКУД-а „Свети Сава” из Кањиже, хор „Свети Серафим Саровски” из Зрењанина, драмски уметник Микица Петро­нијевић и ансамбл КУД-а „Крајина” из Београда, флаутисткиња Александра Толић и деца рецитатори из Кањиже. Деци су поводом празника уручени пакетићи.

М. Мр.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Urušio se ogradni zid na senćanskom pravoslavnom groblju

Tokom današnjeg dana je u jutarnjim časovim došlo do urušavanja ogradnog zida senćanskog Pravoslavnog groblja u Grobljenskoj ulici.

Slika

Slika

Slika

Uzroci urušavanja zida za sada nisu poznati, a prilikom njegovog pada povređenih - na svu sreću! - nije bilo.

Istraga je u toku.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

У Сенти једна основна школа подељена у четири

СЕНТА: Одборници Скупштине општине Сента усвојили су одлуке о мрежи основних школа и предшколских установа на подручју општине Сента.

Најзначајнија новина је да ће уместо јединствене Основне школе “Стеван Сремац” са досадашњих седам издвојених одељења, убудуће постојати четири самос-талне основне школе, као и Основна музичка школа “Стеван Мокрањац”.

Према усвојеној мрежи постојаће основне школе “Стеван Сремац” (Улица Максима Горког 1), “Петефи Шандор” (Арпадова 83), “Турзо Лајош” (Железничка 44) у Сенти и “Текермењ Иштван” у Торњошу. У оквиру школе “Петефи шандор” у Сенти функ-ционисаће са осмогодиш-њом наставом издвојено одељење “Чоконаи Витез Михаљ” у Горњем Брегу, док ће се у оквиру Основне школе “Текермењ Иштван” из Торњоша у издвојеним одељењима у Кевију и Богарашу настава одвијати у комбинованим одељењима од првог до четвртог разреда.

Основно образовање и васпи-тање ученика са сметњама у развоју од првог до осмог раз-реда предвиђено је у школама “Турзо Лајош” у Сенти, “Текермењ Иштван” у Торњошу и издвојеном одељењу “Чоконаи Витез Михаљ” у Горњем Брегу. Основно образовање и васпитање одраслих изводиће се у Основној школи “Петефи Шандор” у Сенти.

Предлог је образложио члан Општинског већа задужен за образовање Атила Перпауер, на-водећи да је на основу израђене студије главни циљ за нову мрежу школа био да се приликом раздвајања досадашње једне школе у четири, сачувају објекти, број одељења и просветних радника. Одлука је усвојена гласовима 15 одборника, осморо је било против и четворо уздржаних.

Заменик шефа одборничке групе Савеза војвођанских Мађара Атила Јухас је рекао да се раздвајањем мање школе могу оснажити и пружити већу сигурност јер образовни модел у Србији, закон и правилник боље штите мање организационе јединице. Због тога ће према његовим речима, сеоске школе и школе у граду доспети у бољу позицију уколико буде речи о рационализацији, јер ће са мањим бројем ученика бити сачуван исти број наставног особља, исти број објеката и исти број одељења.

У оквиру сенћанске Основне музичке школе “Стеван Мокрањац” музичко образовање од првог до шестог разреда обављаће се у матичној школи и четири издвојена одељења у Сенти, Чоки, Горњем Брегу и Торњошу.

Усвојена је и мрежа јавних предшколских установа у општини Сента, којом је прецизирано да се предшколско васпитање и образовање остварује у једној јавној установи Дечијем вртићу “Снежана”. У оквиру Дечијег вртића “Снежана” организује се девет издвојених одељења, од којих у Сенти “Бамби” (Кеј др Зорана Ђинђића 25), “Перјаница” (Максима Горког 40), “Красуљак” (Јожефа Атиле 46/а), “Бела рада” (Охридска 41) и “Маслачак” (Костолањи Дежеа бб), у Горњем Брегу “Сеница”, у Богарашу “Запећак”), у Кевију “Дивљи цвет” и у Торњошу “Лептир”.

Сагласност на нову мрежу јавних основних школа и пред-школских установа на територији општине Сента пре доношења одлуке дао је и Национални савет Мађара.

М. Митровић
I normalno novih: četiri direktora, četiri administracije, četrdeset nastavnika i inih.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Odbornička većina Skupštine opštine Senta zapravo je usvojila još jednu, od strane g. Mitrovića neopserviranu, ali sa istorijsko-socijalnog stanovišta izuzetno značajnu novinu: svojom je Odlukom BEZ IKAKVOG OBRAZLOŽENJA promenila nazive dve senćanske osnovne škole koje su podignute u znak sećanja na žrtve II svetskog rata.

Slika

Dispozitiv Odluke

Štaviše, to je uradila toliko nesuvislo da je predstavljenim dispozitivom odluke preinačila čak i predlog Radnog tima koji je sačinio Elaborat o predlogu mreže osnovnih škola na teritoriji opštine Senta, te na osnovu istog sačinjeni Nacrt odluke:

Slika

Obrazloženje Odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji opštine Senta u kojoj u odnosu na Dispozitiv figurira drugačije ime škole

A što je najlepše, te kao što se iz priloženoga da videti, ostvarno obrazloženje za promenu postojećih naziva škola uopšte nije dato ni u Obrazloženju vajne Odluke.

A zašto je ova novina toliko bitna? U osnovi zbog toga što se grad Senta ubraja u onu relativno malobrojnu skupinu gradova sa područja bivše Jugoslavije koja je u ukupnom broju žrtava te zemlje u II svetskom ratu imala hiljaditi udeo, to jest sveukupno je tokom II svetskog rata stradalo imenom i prezimenom identifikovanih i utvrđenih 1.656 Senćana - Srba, Mađara, Crnogoraca, Jevreja, Roma i Nemaca. Drugim rečima izraženo, svaki deseti stanovnik grada Sente je tokom II svetskog rata svojim životom platio cenu genocida, međunacionalne mržnje ili oružanog otpora stranom agresoru.

Sećajući se sa pijetetom svih nevinih senćanskih žrtava toga rata i palih boraca koji su tokom rata svoje živote izgubili u borbi sa okupatorom, grad Senta je davne 1968. podizanjem tada najmodernije osnovne „Spomen” škole samim njenim nazivom, kao i memorijalom istavljenim na njeno pročelje, ovekovečio njihova imena u znak trajnog sećanja na njihovu žrtvu, a budućim pokoljenjima u spomen i opomenu.

Slika

Memorijal na pročelju senćanske „Spomen” škole koja je 2018. proslavila 50-godišnjicu svog postojanja

Odbornička većina je svojom Odlukom te žrtve u protekli četvrtak iznova sahranila. Bez ikakvog obrazloženja za dotičnu činidbu. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

I bolnica u Senti dobila CT aparat

SENTA - U Autonomnoj pokrajini Vojvodini sve opšte bolnice opremljene su novim CT aparatima. S obzirom na to da je prosek starosti zatečenih CT aparata bio oko 15 godina i da više nisu mogli da podmire potrebe precizne dijagnostike, Pokrajinska vlada ispunila je dato obećanje da sve bolnice imaju funkcionalne CT aparate. ...
Posle Sremske Mitrovice, Sombora, Subotice, Kikinde, Vršca i Vrbasa, i opšta bolnica u Senti dobila je novi CT aparat.

Prilikom posete opštoj bolnici u Senti predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora i pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, resorni sekretar izjavio je da će s novim CT aparatom u potpunosti nestati liste čekanja dijagnostičkih procedura za 100 hiljada građana Severnobanatskog okruga, koji gravitiraju ovoj bolnici.

Pokrajinska vlada je u poslednje dve i po godine u opštu bolnicu u Senti uložila oko 110 miliona dinara, čime su obnovljeni skoro svi dijagnostički aparati, kao i veliki broj medicinskih i nemedicinskih uređaja za svakodnevni rad zdravstvenih radnika.

Pastor je istakao da je senćanska bolnica godinama bila devastirana, ali da se poslednje dve - tri godine sistematično rešavaju problemi. Nabavkom novog CT aparata, kako je rekao Pastor, pacijentima se obezbeđuje kvalitetna zdravstvena zaštita, kakva postoji i u drugim delovima Vojvodine. On je dodao da ova zdravstvena ustanova time ulazi u 21. Vek.

U opštoj bolnici u Senti u toku je izrada projektno tehničke dokumentacije za kompletnu građevinsku rekonstrukciju ove ustanove, čiji su objekti izgrađeni sredinom prošlog veka.

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Ta šta kažete, gospodine Pastor? Sa CT skenerom „XXI vek je ušao na bolničku kapiju bolnice u Senti”? Avaj, minornome meni se pak čini da to još uvek nije slučaj... Znate, u XXI veku primerenom - neinvazivnom i štetnom jonizujućem zračenju pacijente neizlažućom - prospektivno-dijagnostičkom tehnologijom smatra se nuklearna magnetno-rezonantna spektroskopija.

Kompjuterizovana tomografija je predstavljala vrhunac dijagnostike negde u drugoj polovini sedamdesetih godina XX veka:

Slika

Siemens SOMATOM CT Skener - 1977.

Početkom druge decenije XXI veka NMR dijagnostika postala je već toliko napredna da više ne predstavlja problem čak ni za potencijalno klaustrofobične osobe:



No mi ćemo na nju sačekati cca do 2035. godine... Pod uslovom da nas posluži sreća. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

I da nađemo nekog ko će znati da čita CT rezultate.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Ne brini, Dragaj Dušo Moja - čitači snimaka od krvi i mesa nama više i neće biti toliko neophodni: počev od 2016. IBM-ov softver „Avicena” u potpunosti je kadar da samostalno identifikuje anatomske karakteristike i abnormalnosti na medicinskim snimcima (ultrazvuk, CT, NMR), a isto tako i da analizira podatke laboratorijskih analiza i eventualno prethodno postojeće indikacije u zdravstvenom dosijeu pacijenta, te da samostalno ustanovljava dijagnozu i tretman.

Slika

Nalaz IBM-ovog softvera „Avicena” - softver je primenom analitičkog algoritma kao zonu postojeće embolije na CT snimku pacijenta apostrofirao oblast markiranu zelenom bojom, dok je radiolog sa 20 godina iskustva kao problematičnu oblast na istom snimku označio zonu markiranu crvenom bojom

U razvijanje cenovno pristupačnih analitičkih softverskih alatki u oblasti automatizovane medicinske dijagnostike u međuvremenu su se uključile i druge kompanije, koje garantuju da njihovi proizvodi obezbeđuju vremenski izuzetno rapidnu analizu po veoma pristupačnoj ceni (analiza on-line dostavljenih snimaka i njihovo procesiranje u Google Cloud-u obavlja se u roku od 15 min. po ceni od 1$ po snimku):



Tako da nam u oblasti perspektivne multispektralne medicinske analitike pored adekvatnih uređaja zapravo trebaju još samo dobre on-line konekcije. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Blago tebi!
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Samo Ti se čini, Dragaj Dušo Moja. Znaš, meni za istinsko blaženstvo nedostaje još par stvarčica... Između ostalog, na primer, u oblasti Medicine i ovo:



No ništa. U suštini - postizanje blaženstva u mom slučaju je samo puko pitanje vremena. 8-)
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

A Galaksija?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Vazda mi je u mislima.





:-*
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Почело уређивање парка у Сенти

СЕНТА: Почели су радови на уређењу јавног парка у Сенти у коме се налазе споменици истакнутим српским књижевницима Стевану Сремцу и Стевану Раичковићу.

Почетак радова обишли су председница Скупштине општине Сента Татјана Бало, заменик председника општине Иштван Ђери, секретар СО Игор Стојков и помоћник председника општине Мирослав Томаш.

Вредност радова на уређењу парка по пројекту „Уређење јавног парка Стевана Сремца и Стевана Раичковића у Сенти” износи два милиона динара. У финансирању радова учествују Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретеријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у оквиру конкурса „Градови у фокусу“.

Сем државнх институција значајну финансијску подршку од 600.000 динара је обезбедила и компанија Сат-Тракт“ ДОО из Бачке Тополе.

Овим пројектом се предвиђа уређење зелене површине, стазе до споменика, постављање клупа и расвете. Општински челници истичу да је жеља да грађани Сенте и овим пројектом негују баштину сенћанских великана, који су оставили неизбрисив траг у српској култури.

М. Мр.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Jezuš, Dečki, kak me hiče! A kamo planirana fontana za ptičice? Nju su izostavili? Pa gde će nam se dživdžani brčkati & kupelj imati? Nije valjda da je nabavka i montaža usmerivih, vandal-rezistentnih, bosom nogom gazivih svetiljki za osvetljenje spomenika pojela invensticioni fond?

Slika

Prvobitnim projektom predviđena fontana za ptice

Štaviše, analizirajući istavljenu vest, stječe se dojam da će onih 6 projektom predviđenih modernističkih klupa „Korali” tip PKDA016 (stranice izrađene od nekorodirajuće livene legure aluminijuma SILUMIN, elektrostatički bojene po RAL-karti za metal, sa sedalnim i naslonskim delom klupe izrađenim od tvrdog drveta prve klase zaštićenog najkvalitetnijim dekorativno-zaštitnim premazima u boji prema RAL-karti za drvog - istih onih koje su poređane ispred Gradskog muzeja uz bronzanoga Dudaš Đusiku, prim. prev.) g. „SAT-Trakt” Žemberija (koji lično donira nabavku klupa) stajati kano Svjatago Petra Kajgana! Ispada, naime, da će svaka postavljena klupa ponaosob čoveka stajati 100.000 konvertibilnih Denarijusa! Aferim!

Slika

Senćanima već dobro znana modernistička klupa „Korali” tip PKDA016

Mene jedino pak lično brine hoće li još neki zdušni urbograditelj krenuti da rovokopačem mlati upravo iza memorijala Stevanu Sremcu opstojeću retku i izuzetno dekorativnu drvnu vrstu - Kraljevsku Paulovniju (Paulownia tomentosa - nazvanu u čast holandske kraljice Ane Pavlovne, te ovenčanu nagradom Britanskog kraljevskog hortikulturnog društva!) - koja je nečijom blagodarnošću čudom uspela da u 3 primerka opstane upravo u okolini nekadašnje rezidencije glavnog gradskog inženjera Dobrivoja Nikolića, a čija legendarna estetičnost upravo sada dolazi do izražaja:

Slika

Cvatuća kraljevska Paulovnija

Štaviše, evidentno je da je nabavka 4 dodatne sadnice ove biljne vrste (deo rovokopačem omlaćenih grana sa izvornog lokaliteta se oživljava u prostorijama SKC „Stevan Sremac”, tako da bi moglo i da se uštedi na sadnom materijalu, prim. prir.) mogla da bude u potpunosti dovoljna da oformi primerenu, urbano osobenu, sredinski roborativnu i emotivno nadahnjujuću atmosferu u memorijalnom parku, budući da bi svojim osobinama ova biljna vrsta savršeno bila uklopiva u već postojeći hortikulturni areal:

Slika

Stablo stasale kraljevske Paulovnije

Umesto nje Senćani će dobiti 8 komada drvenastih sadnica ubogo geometričnog Kuglastog jasena (Fraxinus ornus 'Meczek'), te120 na pomenutom lokalitetu već odomaćenih žbunastih sadnica Crvene Tumbergove žutike (Berberis thunbergi 'Atropurpurea Nana'), odnosno 60 primeraka Grefshajmove suručice (Spiraea cinerea Grefsheim) i 90 sadnica Lovorovišnje (Prunus laurocerasus) kao jedinog senćanskog javnog hortikulturnog noviteta.

Slika

Projektom predviđena Lovorovišnja u cvatu

Na svu sreću, ova biljna vrsta je pored dekorativnosti i utilitarnosti kadra da izdrži i sušne vrućine, što se u slučaju masivnog opločavanja staza parka behaton vibropresovanim pločama sa kvarcom u završnom sloju (debljine 6cm i u moltikolor završnoj obradi i u 3 različite dimenzije kocki: 7x14 cm, 14x14cm i 21x14 cm) i može očekivati, a usled evidentne intenzivne insolacije pomenutog lokaliteta lišenog respiratorno-evaporativnog travnog pokrivača.

Sve u svemu - za tolike pare očekivali smo više... :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Pa, većina para i nije završila u parku.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Ta šta kažeš? Opapuljili i Žemberija? Ju, ju, ju ... :-o

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju