NIN-ove nagrade

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

NIN-ove nagrade

Post od branko »

Dobrica Ćosić
Mirko Božić
Oskar Davičo
Aleksandar Vučo
Branko Ćopić
Radomir Konstantinović
Dobrica Ćosić
Miroslav Krleža
Oskar Davičo
Oskar Davičo
Ranko Marinković
Meša Selimović
Erih Koš
Slobodan Novak
Bora Ćosić
Borislav Pekić
Miloš Crnjanski ž
Danilo Kiš
Mihailo Lalić
Jure Franičević Pločar
Miodrag Bulatović
Aleksandar Tišma
Petko Vojnić Purčar
Mirko Kovač
Pavle Ugrinov
Slobodan Selenić
Pavao Pavličić
Antonije Isaković
Dragoslav Mihailović
Milorad Pavić
Živojin Pavlović
Vidosav Stevanović
Voja Čolanović
Dubravka Ugrešić
Vojislav Lubarda
Miroslav Josić Višnjić
Milisav Savić
Živojin Pavlović
Radoslav Petković
Vladimir Arsenijević
Svetlana Velmar-Janković
David Albahari
Milovan Danojlić
Danilo Nikolić
Maksimilijan Erenrajh Ostojić
Goran Petrović
Zoran Ćirić
Mladen Markov
Vladan Matijević
Vladimir Tasić
Miro Vuksanović
Svetislav Basara
Dragan Velikić
Vladimir Pištalo
Grozdana Olujić
Gordana Ćirjanić
Slobodan Tišma
Aleksandar Gatalica
Goran Gocić
Filip David
Dragan Velikić
Ivana Dimić
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: NIN-ove nagrade

Post od branko »

Писарев и Петриновић у трци за НИН-ову награду

Роман „У кухињи са Зевсом” новосадског књижевника и уредника „Дневника” Ђорђа Писарева нашао се у ширем избору за НИН-ов роман године, уз још 32 наслова које је одабрао актуелни сазив жирија: Божо Копривица, Јасмина Врбавац, Тамара Крстић, Зоран Пауновић и Михајло Пантић.
У том одабраном друштву су и „Поправљач огледала” Фрање Петриновића, „Порцелан” Радивоја Шајтинца, „Гори гори гори” Срђана Тешина, „Б.Н.Љ. - Банда нежељених љубиваца” Угљеше Шајтинца, „Четири лудила” Милоша Латиновића...
Овогодишња продукција је, иначе, изнедрила чак 180 романа, а по речима председника жирија Боже Копривице, „има десет-дванаест добрих књига, што не би било мало ни да је реч о много већим културама”. „Те књиге нас соколе у борби против бујајућег примитивизма, лажи и преваре”...
У ширем избору жирија су се, како је објављено, нашли и „Сунце овог дана” Владимира Пиштала, „Максимум” Виде Огњеновић, „Сродници” Јовице Аћина, „Е баш вам хвала” Марка Видојковића, „Данас је среда” Давида Албахарија, „Преживети до сутра” Гроздане Олујућ, „Плава капија” Радована Белог Марковића, „Хигијена несећања” Марка Шелића...
По речима професора Зоран Пауновић, различитост уметничких домета романа објављених у 2017. пропраћена је и уобичајеном жамровском разнолиокошћу. „Има ту свега и свачега: од тврдокорне стварносне прозе, преко путописних и историјских романа, до глобално актуелне аутофикције која, ако ништа друго, потврђује упућеност српских писаца у светске књижевне токове”, наводи наш угледни преводилац и есејиста.
Иначе, списак наслова који су ушли у други круг анализе жирија употпуњавају „Синајско Јеванђеље” Милана Ст. Протића, „Дуго путовање укруг” Јована Поповића, „Заводник ништавила” Предрага Марковића, „Олујни бедем” Дејана Стојиљковића, „Салон мртви принцеза” Бојана Босиљчила и „Праве Београђанке” Игора Маројевића, „Ауто” Марије Кнежевић, „Дивит и рукописи” Рајка Лукача, „Поноћ у њеним рукама” Зорана Паневског...
Међу издавачима предњачи Лагуна, која има седам романа у ширем избору, а ту је и новосадска Агора са четири наслова. У конкуренцији за НИН-ову награду су, рецимо, и два романа изашла са етикетом Библиотеке Матице српске: „Ништа се није десило” Стефана Јањића и „Силенцио” Владимира Вујовића, а разлог за задовољство имају и неки невелики издавачи, попут Ред бокса (у ширем избору имају „Папирне диско кугле” Драгославе Барзут и „Пролеће се на пут спрема” Бојана Кривокапића), Књижевне радионице Радишић („Сутра ћемо” Бојана Марјановића) или Бесне кобиле („Лузитанија” Дејана Атанацковића).
Ужи избор ће жири НИН-ове награде саопштити одмах после новогодишњих празника, потом следи свођење конкуренције на пет наслова, да би, по традицији, лауреат најпрестижнијег признања у домаћој књижевности био саопштен средином јануара.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: NIN-ove nagrade

Post od branko »

Pet romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za 2017. godinu

Romani koji su ušli u najuži izbor za NIN-ovu nagradu ove godine su "Srodnici" Jovice Aćina, "Gorgone" Mire Otašević, "Luzitanija" Dejana Atanackovića, "Danas je sreda" Davida Albaharija i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića, saopštio je danas taj nedeljnik.

Žiri u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik) je tih pet romana za finale odabrao od devet naslova iz užeg izbora.

Ime 64. dobitnika NIN-ove nagrade za roman godine žiri će, po ustaljenoj praksi, saopštiti oko podneva, u ponedeljak 15. januara.
NIN-ovu nagradu delimično podržava Ministarstvo kulture i informisanja, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su želele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: NIN-ove nagrade

Post od branko »

Dejanu Atanackoviću uručena NIN-ova nagrada u prepunoj sali Jugoslovenske kinoteke

Prošlogodišnji laureat Ivana Dimić uručila je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci NIN-ovu nagradu za roman godine Dejanu Atanackoviću.

Umetničko delo neodvojivo je od političkog izraza, rekao jer Dejan Atanacković primajući nagradu za NIN-ov roman godine koja mu je pripala za knjigu "Luzitanija" (Besna kobila).

U svom nadahnutom obraćanju pred doslovce prepunom salom u Jugoslovenskoj kinoteci, mladi i uspešni vizuelni umetnik, kome je ovo debitantski roman, govorio je o odnosu umetnosti i politike.

- Umetnost koja ne postavlja pitanja je kič koji ima svoj politički pandan. Umetnost je po prirodi suprostavljena vlasti - kazao je.

Dodao je potom da političnost ima svoj nesvesni deo i da je to činjenica kojom vlast manipuliše.

- Politika se kao i umetnost iskazuje u odnosu prema sebi i prema drugima. Politika je prostor, kao i umetnost, za iskazivanje sumnje i možda upravo umetnost treba da pomogne da se reči politika vrati dostojanstvo, da se politika izleči od pogrešnih istorija, od partijskih profitera, od kiča, od lažnih doktora nauka... Potrebno je suočiti se sa političkim nesvesnim i možda je to najvažnija uloga umetnosti - rekao je Atanacković.

Odlomke iz nagrađenog dela čitao je poznati glumac Tihomir Stanić. Predsednik NIN-ovog žirija Božo Koprivica kazao je da je roman pisan stilom "koji ima čilost, ritam, i s
Član žirija Zoran Paunović je govoreći o "Luzitaniji" između ostalog naveo da je to "realističan i fantazmagoričan roman u kojem svaki čitalac nalazi svoje puteve". Napomenuo je da to nije istorijski roman.

- Jer svako pravo umetničko delo i umetnik znaju da je danas prošlost neizvesnija od budućnosti, da je stvarnost privid, da ideje i uverenja za koje čovek živi postaju iluzije - rekao je Paunović.

On je istakao da je "Luzitanija" roman-utopija koji između ostalog apostrofira "da je glupost, a ne ludost suprotnost razumu".

Na početku svečanosti prisutnima se obratio glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, koji kazao da u četvrtak izlazi jubilarni 3.000 broj NIN-a za 83 godine koliko ovaj renomirani nedeljnik postoji.

U prepunoj sali bili su Dragan Đilas, Srbijanka Turajlić, Aja Jung, Borko Stefanović, Radoslav Petković, Čedomir Čupić, Aleksandar Vlahović, Boško Obradović, Ljilja Pekić, Filip David, Goran Pitić, Drogoljub Mićunović, Milisav Savić, Saša Janković, Dragan Šutanovac, Zoran Živković, Aleksandar Gajović, košarkašica Nataša Kovačević i drugi...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: NIN-ove nagrade

Post od branko »

Tabašević za roman Zabluda Svetog Sebastijana dobitnik nagrade NiN -a

Nagradu nedeljnika NIN za roman godine u 2018. dobio je Vladimir Tabašević za knjigu "Zabluda Svetog Sebastijana", u izdanju Lagune, saopštio je danas predsednik žirija Zoran Paunović, navodeći da je imao tri od pet glasova žirija i da će mu nagrada biti uručena naredne sedmice.

U obrazloženju se navodi da se "svojim trećim romanom Tabašević vraća samosvojnom izrazu koji je ponudio i knjizi 'Tiho teče Misisipi', pa čak i njenim temama - ratnoj traumi, odnosu sa majkom, samoćama, ali sada kao sazreli pisac koji vlada jezikom i pričom bez priče, atmosferom i složeniim motivima, potpuno se predaje kontrolisanom jezičkom delirijumu".

"Tabašević menja perspektive i tehnike, da bi jezičke krhotine iz prvog dela teksta u drugom delu prikupio u slagalicu-priču koja će nam, na kraju, umesto izlaza ponuditi ulaz u novi jezički i egzistencijalni lavirint", navodi se u saopštenju.

Tabašević je rekao da mu je impresija da "smo zaključani u jednom istorijskom trenutku iz kojeg kao da nikako ne možemo da izađemo".

Prema njegovim rečima, kao da postoji prisila nekih centara moći kojima je u interesu da se njegova generacija "drži zaključana u istorijskom trenutku koji je već odavno minuo ali se sve vreme na neki način aktuelizira".

Tabašević je, navodeći da se nije nadao nagradi, naveo da mu je ona podsticaj da se bavi književnošću na način na koji se do sad bavio.

Paunović je rekao da Tabašević piše o teškim temama i da nagrađeni roman traži više čitanja koja otkrivaju nove detalje čineći slagalicu i impresivnu sliku.

Po jedan glas dobio je Goran Marković za roman "Beogradski trio", u izdanju Lagune, i Lana Bastašić za roman "Uhvati zeca", u izdanju kuće Kontrast.

U najužem izboru bili su i romani "Prekasno" Branke Krilović, izdavač Geopolitika, "Odustajanje" Jelene Lengold, izdavač Arhipelag, kao i "Deseti život" Saše Savanovića, izdavač Kontrast.

Tabaševića u romanu za koji je danas nagrađen, kako navode iz Lagune, problematizuje fenomen žrtve i zablude o njoj.

Poigravajući se likovima koji se samodoživljavaju kao pravednici i kao žrtve, kako je navedeno, autor ispisuje priču o ratu devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, ali i priču o savremenim zabludama u kojim se sečanja neprestano preobražavaju.

Tabašević je rođen 1986 u Mostaru, autor je i više knjiga poezije, njegov prvi roman "Tiho teče Misisipi" bio je u užem izboru za Ninovu nagradu, osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: NIN-ove nagrade

Post od branko »

U užem izboru za NIN-ovu nagradu 17 romana

NIN-ov žiri u sastavu Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić (predsednik žirija), načinio je drugu selekciju romana koji konkurišu za roman godine za 2020.

U užem izboru za NIN-ovu nagradu (spisak sačinjen po redosledu pristizanja) nalaze se, između ostalih, nove knjige dva književnika koja su ranije već dobila prestižno književno priznanje, tri pisca kojima je nagrada prethodnih godina zamalo izmakla i čak četiri romana-prvenca.

1. Vladan Matijević, SLOBODA GOVORA – Laguna
2. Darko Cvijetić, ŠTO NA PODU SPAVAŠ – Književna radionica Rašić
3. Svetislav Basara, KONTRAENDORFIN – Laguna
4. Enes Halilović, LjUDI BEZ GROBOVA – Laguna
5. Uroš Dimitrijević, SIROTI MALI RATOVI – Presing
6. Filip Grujić, PODSTANAR – LOM
7. Jovica Aćin, POLAZEĆI OD KRAJA SVETA – Laguna
8. Vladimir Kopicl, PURPURNA DEKADA – Dereta
9. Savo Stijepović, PREKRASNE RUŠEVINE – Dereta
10. Nenad Teofilović, FRAKTURA – Dereta
11. Srđan Srdić, LjUBAVNA PESMA – Partizanska knjiga
12. Zvonka Gazivoda, HOSTEL KALIFORNIJA – Geopoetika
13. Boris Miljković, JUGOSLOVENI – Geopoetika
14. Bojan Savić Ostojić, NIŠTA NIJE NIČIJE – Kontrast izdavaštvo
15. Lazar Pašćanović, SPAM – Imprimatur
16. Radovan Beli Marković, STOJNA VETRENjAČA: četiri kanata – Srpska književna zadruga
17. Ognjen Spahić, POD OBA SUNCA – Kontrast izdavaštvo

U NIN-u od 14. januara objavljujemo kratke prikaze odabranih dela, a već u narednom razgovore sa finalistima. U ponedeljak, 25. januara, saznaćemo ko je 67. dobitnik najvažnijeg domaćeg književnog priznanja.

Pokrovitelji NIN-ove nagrade su Sberbank, jedna domaća, kao i dve strane kompanije, koje žele da ostanu anonimne.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: NIN-ove nagrade

Post od branko »

Нинова награда Милени Марковић

Нинову награду за најбољи роман године добила је Милена Марковић за књигу „Деца”, у издању куће „Лом”, саопштио је жири у подне на конференцији за новинаре, преноси РТС.

На више од сто педесет страница, Милена Марковић исписује свој роман у стиховима. Без тачака и зареза, проговара о деци, детињству, породици. О томе шта значи бити мајка, ћерка, син...

То је и књига колико о ауторки и њеним прецима, толико и о њеном сину и деци која ће тек бити рођена, исписана, у најмању руку, узнемирујућим ситуацијама и детаљима о каквим се најчешће ћути, истовремено и брутално и нежно.

У ужем избору били су и романи „Сампас” Илије Ђуровића, „Оно о чему се не може говорити” Елведина Незировића, „Шпанска чизма” Владимира Копицла, „Мокринске хронике” Срђана В. Тешина и „Поговор” Давида Албахарија.

Чланови овогодишњег жирија били су Теофил Панчић, Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: NIN-ove nagrade

Post od Bibliotekar »

A otkada je to roman u stihovima?

Slika

„Leksikon savremene kulture” : priredio Ralf Šnel. - Plato Books, 2008.

Po svoj je prilici Derida svojom dekonstrukcijom ponešto okasnelo uplivisao i na domicilnu relativizaciju književnih rodova. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju