Zanimljivosti

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Uzaludnost napora

Kada bi bio vidljiv, besmisao ulaganja naših moći u nešto što nema budućnost potpuno bi nas preplavio, obesmislio naše postojanje

Autor: Goran Marković

Moj otac je bio poznati glumac ali, to se manje zna, i veoma cenjeni profesor glume. U stvari, o tome sam slušao samo iz svedočenja njegovih studenata jer sam na očevom času bio samo jednom. Sećam se ogromne energije koju je tada ulagao radeći na nekom sitnom detalju u jednoj sceni, kao i toga da je kasnije, kada sam ga vozio kući, bio potpuno iscrpljen. Kako za sobom nije ostavio bilo kakve beleške, o njegovom metodu malo se zna. Ostali su samo fragmenti predavanja u beleškama studenata. Najobimnije zabeleške mi je posle očeve smrti doneo Srđan Timarov.

Prelistavajući ih naišao sam na jedan zanimljiv odeljak koji se ticao uzaludnosti napora. Otac je, naime, tvrdio kako se najveća dramska napetost crpe baš iz tog stanja u kome se lik nalazi. On pokušava da preduzme nešto što je osuđeno na propast i taj besmisleni napor upravo je ono što izaziva napetost u gledalištu. Ne, dakle, uspeh, nego neuspeh. Ono što je čudno, jeste činjenica da je motiv uzaludnost napora podjednako zastupljen kako u tragediji, tako i u komediji.

Tako, na primer, u Euripidovoj tragediji „Ifigenija u Aulidi” Agamemnon, vođa Grka koji okupiraju Troju, u kriznom trenutku rata, kada grčki brodovi zbog nepogodnog vetra stoje zarobljeni u Aulidi, odlučuje da žrtvuje svoju kći Ifigeniju i tako umilostivi bogove. Tome se suprotstavljaju svi, od njene majke Klitemnestre do Ahileja, koji je Ifigenijin nesuđeni verenik. Kada Ifigenija shvati kako ceo ratni pohod zavisi od nje, odluči da se žrtvuje za slavu Helade. Cela tragika ove drame leži u uzaludnom naporu da se nevina devojka spase. To se neće dogoditi i tako će ovaj siže postati tragedija.

Na drugoj strani, u komediji „Party”, Blejka Edvardsa iz 1968(to je film koji mogu da gledam doživotno), Piter Selers glumi nesrećnog Indijca koji, budući da dolazi iz druge civilizacije, pravi niz nezaustavljivih malera koji potpuno ruše lažni, snobovski milje Holivuda. Geg za gegom predstavljaju u stvari uzaludni napor siromašnog statiste iz Indije da se prilagodi sredini koju ne razume i koja ne razume njega. Sve narasta do prave, urnebesne kataklizme.

Zašto je ovaj motiv toliko važan za postizanje dramske napetosti? Mislim da je uzaludnost napora nešto što nas prati čitavog života i predstavlja jednu od osnovnih tegoba ljudske egzistencije. Jedino što toga nismo svesni. Kada bi bio vidljiv, besmisao ulaganja naših moći u nešto što nema budućnost potpuno bi nas preplavio, obesmislio naše postojanje. Ovako, on je zabašuren u nizovima svakodnevnih radnji i rituala, raznim iluzijama ili religioznim i ostalim ubeđenjima koji nam pružaju privid da je sve u redu, ili da će se na kraju, makar u raju, sve nekako srediti i naš život dobiti potvrdu da je imao smisla.

Sizif je najbolji primer za uzaludnost napora. Alber Kami svoj esej „Mit o Sizifu”, koji predstavlja esenciju njegove filozofije apsurda, počinje rečima: „Samo je jedan doista ozbiljan filozofski problem - samoubistvo. Suditi o tome ima li ili nema smisla živeti znači odgovarati na temeljno filozofsko pitanje”. I on, kao i svi misleći ljudi, postavlja pitanje zašto Sizif gura taj kamen uzbrdo. Odgovori mogu biti razni ali jedno je sigurno – čini to zato što je čovek. „Čovek je jedino stvorenje koje odbija da bude ono što je”, kaže Kami u „Pobunjenom čoveku". Jedino je pitanje da li to odbijanje vodi do uništenja samog sebe ili pobuna otkriva „princip jedne razumne odgovornosti”.

Kako bilo, rvanje sa mogućim apsurdom suština je ljudskog postojanja i temeljni princip svakog dramskog zbivanja. Taj nemogući projekat leži u osnovi svakog umetničkog dela i razlog je za stvaranje. Zato su umetnici po definiciji buntovnici, ponekad anarhisti, često ljudi koji uništavaju sami sebe. Oni pokušavaju da se suprotstave postojećem poretku stvari iako su svesni da ne mogu ništa učiniti da se svet promeni, poboljša, urazumi. Ali oni to čine iznova i iznova, sa tvrdoglavošću i žarom koji je drugim ljudima nerazumljiv.

Ako ništa drugo, ova beleška dokaz je da napor moga oca možda nije bio uzaludan.

Reditelj
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

11 miliona Gotjeu za kostime.

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Kako je prekinuta predstava Slavuj i kineski car Narodnog pozorišta Kikinda: Striček je slomio nogu, a nema zamjene

Predstavu Hansa Christiana Andersena Slavuj i kineski car Narodnog pozorišta Kikinda, uvrštenu u ovogodišnji Mali Virkas jučer (ponedjeljak 21. veljače) nismo odgledali do kraja. Negdje u desetoj minuti, na žalost, pozlilo je glavnom glumcu Draganu Ostojiću (56) i on se jednostavno srušio na pozornici, pred prepunim gledalištem djece vrtićke dobi. U prvi mah mnogi nisu znali što se događa. Mogla je to biti scena, dio komada, neki redateljski štos – ta riječ je o bajci u kojoj je sve moguće, i kazališnoj igri koja je sama po sebi čarolija. A u toj priči car u jednom njenom dijelu, hladan i blijed, leži u svojoj raskošnoj postelji, a svi misle da je mrtav. Samo, to bi se trebalo dogoditi na kraju predstave, a ne na početku!

Da nešto nije u redu shvatili smo tek kada je spušten zastor. Dok su se mališani svih skupina Dječjeg vrtića Cvrčak (kojih je bilo toliko da su im vrijedni kazalištarci morali nositi i pomoćna sjedala) komešali i žamorili, na pozornici iza zastora, odigravala se prava drama. Glumcu (za one koji su večer prije gledali Kauboje glumio je Sašu Anlokovića, redatelja koji s naturščicima, autsajderima i društvenim marginalcima pokušava napraviti predstavu) prvi su priskočili u pomoć kolege, partneri na sceni. A onda je pozvana hitna pomoć! Dragan Ostojić se, kao što bi to učinio svaki glumac, htio vratiti na scenu, nastaviti s predstavom, odigrati ulogu do kraja jer publika je u dvorani, došla nas je gledati i ne smijemo ju razočarati. Ali liječnici nisu dozvolili! Zdravstveno stanje je bilo ozbiljno, a život ugrožen pa su ga odvezli u virovitičku bolnicu. Kasno sinoć ansambl je sretno doputovao u Kikindu, a Dragan će nastaviti liječenje u tamošnjoj bolnici.

Bilo je u virovitičkom kazalištu, kao i u svim kazalištima svijeta, otkazivanja predstava zbog bolesti glumaca ili je netko prije izvedbe pao i slomio ruku ili nogu, ali u povijesti dugoj malo više od sedam desetljeća nije zabilježeno da se tako nešto dogodilo na sceni, pred publikom. I to dječjom! Kako mališanima objasniti da ono što su željno očekivali danima i zbog čega su cijelo jutro bili uzbuđeni, sada ne mogu odgledati do kraja?
„I glumci su samo ljudi, i njima se na njihovom radnom mjestu može dogoditi ono što se svim drugim ljudima događa. A njihovo radno mjesto pozornica“, objasnila je jedna teta svojoj skupini. Druga je bila slikovita i pokušala slučaj usporediti s nogometnom igrom koja je djeci puna bliža jer je gotovo svakodnevna: „Striček je slomio nogu, a nema zamjene“.

Svi su izrazili nadu da će na nekom sljedećem gostovanju u Virovitici ova predstava ipak biti odigrana jer svojim kvalitetom to svakako zaslužuje. Premijerno je izvedena u veljači 2010. godine i od tada je stalno na repertoaru. Na međunarodnom festivalu predstava za djecu “Tiba festu” u Beogradu 2011. godine, u konkurenciji 11 kazališta Norveške, Italije, Bugarske, Hrvatske i Srbije osvojila je prvo mjesto i nagradu Grand piix.

Ako ne zbog te činjenice, ako ne zbog novog kazališnog prijateljstva Kikinde i Virovitice ovu predstavu svakako valja vidjeti zbog riječi kojima ju je opisao režiser Miodrag Dinulović: „Ako ova bajkovita komedija u svima nama oslobodi bar jedan djelić najplemenitije dječje emocije iz kaveza čije su rešetke sastavljene od primitivizma, predrasuda i nasilja, ovaj svijet će za trenutak izgledati ljepše“.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Poljsko tužilaštvo: Istraga zbog predstave Olivera Frljića

VARŠAVA – Poljsko državno tužilaštvo je u sredu pokrenulo istragu zbog pozorišne predstave hrvatskog reditelja Olivera Frljića koju su Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji nazvale „bogohulnom”, preneo je AFP.

„Otvorena je istraga na temelju dostupnih delova predstave 'Kletva', koja se od subote prikazuje u varšavskom pozorištu Teatr Povšećnji”, rekao je državni tužilac Lukaš Lapizinski.

Jedna glumica u predstavi simulira oralni seks sa kipom u prirodnoj veličini sv. Ivana Pavla II. u beloj mantiji, a na statuu se kasnije stavlja natpis „Zaštitnik pedofila”.

Hrvatski reditelj Frljić uzeo je za predložak tekst poljskog autora iz 19. veka Stanislava Vispianjskog koji govori o složenim odnosima Poljaka sa svemoćnom Katoličkom crkvom.

Državno tužilaštvo je otvorilo i drugu istragu o podsticanju na zločin protiv predsednika stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS), Jaroslava Kačinjskog, dodao je državni tužilac.

U jednoj od završnih scena jedna glumica, naime, pominje mogućnost skupljanja novca od gledalaca za plaćenog ubicu koji bi smaknuo predsednika PiS-a i zatim govori da joj je reditelj Oliver Frljić rekao da izbaci tu scenu jer predstavlja zločin kažnjiv zatvorskom kaznom, prenosi regionalna tv N1.

Brojni pojedinci nameravaju da podnesu pojedinačne tužbe zbog javne povrede verskih osećanja, dodao je državni tužilac.

Predstava je odmah izazvala gnev Katoličke crkve, koja tvrdi da sadrži bogohulna obeležja.

Pozorište u saopštenju naglašava da „predstava daje reč različitim ideološkim stajalištima i treba da se razmatra kao celovito umetničko delo, a ne kao skup nepovezanih odvojenih prizora”, prenosi Tanjug.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Jagoš Marković o Miri Stupici: Nije htela da bude sama u ledari slave

"Možete misliti kako je svojim raskošnim darom zasijala na sceni kad su Francuzi, elita evropske kulture, glumicu iz nekog malog Beograda, tako hteli da glorifikuju...A njena druženja sa Andrićem i Krležom su master klas iz umetnosti življenja"

Bista legendarne glumice Mire Stupice, koja je preminula prošle godine, otkrivena je prvog dana teatarskog festivala "Pozorišno proleće", koje se održava do 10. aprila u Šabačom pozorištu. Ceo festival posvećen je glumici veka Miri Stupici, čiji je stvaralački rad obeležio i rad u tom teatru. Reditelj Jagoš Marković, inače veliki prijatelj Mire Stupice, uz kolegu Gorčina Stojanovića otkrio je bistu u foajeu, uz uverenje da će njegova velika prijateljica ostati velika inspiracija. Marković ističe da je nesebičnost velike dive, pune skromnosti i solidarnosti, bila jedina svetla tačka kolegama i prijateljima tokom devedesetih.

"Ona je bila diva", kaže Marković u intervjuu za "Blic". "Voleo sam da je zasmejavam, a ona je udarala tercu. Padali smo od smeha doslovce. Usred onog mraka devedesetih. Mi dođemo kod nje očajni, u problemu, sa razdirućim mislima a izađemo posle razdragani i slobodni, sa verom u život i u sebe. Udarao me je adrenalin u njenom prisustvu. Znao sam pored koga sam. Kasnije, kroz bivanje u pozorištu taj odnos je dobio nove dimenzije i kvalitete. Ljudi se u teatru zbliže i zavole više i brže no drugde. Zaista u teatru vreme prolazi drugačije nego u civilnom životu...Vremenom je došlo još veće prijateljstvo i na moju sreću trajalo je. To je škola i života i umetnosti. Još jedan veliki dar koji sam dobio. Bez zasluge verujem."

Marković otkriva da je Stupica pomagala i konkretno, izbeglicama, šaljući im "pakete i pakete". "Bila je čovek sa snažnom savešću, i neverovatna primadona. Šta mislite, zašto su joj ljudi u pozorištu Sare Bernar, u kom je JDP gostovalo sa "Dundom Marojem" u Bojanovoj režiji, dali garderobu Sare Bernar, i to usred predstave. Posle prvog čina. Kad su videli kakva je glumica, oni su se izvinili i tražili dopušenje da njene svari prebace u Sarinu garderobu, koja inače, naravno, stoji zaključana, i retko se, a samo za posebne, otvara...Možete misliti kako je svojim raskošnim darom zasijala na sceni kad su Francuzi, elita evropske kulture, glumicu iz nekog malog Beograda, tako hteli da glorifikuju...A njena druženja sa Andrićem i Krležom su master klas iz umetnosti življenja."

Marković podseća da je Stupica i pored svega bila veliki mangup, i da je njen humor bio "sloboda i otpor spam svega što nije snaga života", a tome da je "delila šakom i kapom" i kolegama, kaže:

"Od nagrade Žanka Stokić, koju je uspostavila one noći na svom jubileju, znajući da to nije uradila, takva ili slična nagrada bi nosila njeno ime - pa ko bi to uradio - do pohvala i podrške glumicama i glumcima, poštovanja koje je iskazivala kolegama...Nije htela da bude sama u ledari slave, a znala je dobro ko je ona na toj skali vrednosti."
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Da li je premijera "odložena" zbog Đuričkovog političkog angažmana?

Ekipa predstave "Don Kihot - Šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva", čiju okosnicu čine Nikola Đuričko i Boris Milivojević, u ponedeljak je dobila pismeno obaveštenje novopostavljenog v. d. direktora SKC Novi Sad Obrada Škrbića da im se "iz finansijskih razloga" uskraćuje premijera 11. aprila u novosadskoj "Fabrici".

Mnogi su to odmah povezali sa političkim angažmanom Nikole Đurička, koji je pre neki dan održao zapažen govor na predizbornom skupu Saše Jankovića.

- Ako su finansije problem, onda problema nema. Igraćemo “Don Kihota” i ako nam ne isplate honorare do premijere - rekao je juče za "Blic" reditelj Zlatko Paković nakon što je dobio obaveštenje da v. d. direktora SKC Novi Sad Obrad Škrbić odlaže premijeru.

Nikola Đuričko nam je juče tokom pre podneva u neformalnom razgovoru rekao da nema prave informacije o čemu se zapravo radi i da će ekipa na sastanku odlučiti šta dalje.

Šokirani Škrbićevim postupkom, ekipa predstave odlučila je juče po podne da pismeno odgovore v. d. direktora SKC Novi Sad Obradu Škrbiću, u kome ističu da "finansije nisu problem".

- Mi ćemo predložiti da ipak odigramo premijeru kao što je bilo planirano, jer smo spremni i ako su finansijski uslovi problem, mi nemamo problem s tim i ostavićemo mogućnost direktoru da te honorare isplati znatno kasnije. Jer je po ugovoru bilo da to bude do premijere, pa ako su nastali finansijski problemi, mi onda te probleme nemamo jer smo za opremanje predstave uložili svoj novac, tako da ne vidim nikakav problem. Znate, glumci su već godinu dana na okupu bez ijednog dinara honorara, što je meni specifična satisfakcija, pa onda nije ni problem da izvedemo predstavu bez uplaćenih honorara do premijere. Prosto, uplatiće kasnije, nije nikakav problem, možemo da napravimo aneks ugovora - navodi Zlatko Paković.

On dodaje da je Škrbić bio upoznat sa predstavom kada je došao na mesto v. d. direktora, pa je čudno što su naprasno iskrsli finansijski problemi. U međuvremenu je Nikola Đuričko održao govor na pomenutom opozicionom predizbornom skupu gde je oštro kritikovao vlast, a jutro nakon predsedničkih izbora premijera je pomerena do daljeg.

Mi ćemo svakako izvesti predstavu jer je naša
- Pre oko tri nedelje Obrad Škrbić je jednom bio na probi predstave, došao je sa bivšim direktorom sa kojim smo mi i potpisali ugovor. Čovek se lepo ponašao, rekao je da je njemu drago što ima takav projekat, da će on sve obaveze koje SKC ima prema nama vrlo rado ispuniti, i ne samo da prihvata projekat koji je ranije započet nego da bi on voleo da je imao priliku da zaključi takav jedan, jer je sjajna ekipa i dobra ideja, tako da je to sve bilo krajnje uljudno. A onda sam dobio pismo, ponedeljak jutro uoči izbora u 11.03, i to me je baš iznenadilo. On je jedan kulturan, kultivisan čovek, ali pretpostavljam da to nije samo njegova odluka, iako nemam javne dokaze za to. Mi ćemo svakako izvesti predstavu jer je naša, ako ne u "Fabrici" i pod finansijskim i producentskim kišobranom SKCNS, onda ćemo naći neki drugi način. Ekipa je zdušna u tome - zaključuje Paković.

Bivši direktor Studentskog kulturnog centra Novi Sad Zdravko Vulin nam je rekao da “i te kako postoje uslovi i načini da se premijera desi po svim najvišim standardima za pozorišne premijere i po ugovornim obavezama SKCNS”.

Obrad Škrbić direktor SKC Novi Sad, rekao je za „Blic“ da zasad nema kometar šta će se desiti ako ekipa predstave odustane od isplaćivanja honorara. Kaže da se bori s milionskim dugovanjima koja mu je ostavio njegov prethodnik, zbog čega je prioritet da se poslovanje SKCNS konsoliduje. Do tada, oslanjaće se na tekuće projekte.

- Do mene informacije da su odustali od honorara još nisu stigle i ne mogu da kažem šta bi bilo kad bi bilo. U momentu kada sam pričao sa glumcima i gospodinom Pakovićem nisam imao uvid u to da je SKCNS tek aplicirao na konkursu te da ne znamo da li ćemo dobiti novce za predstavu ili ne. Čim sam saznao da nemamo pare, odmah sam ih obavestio da predstavu moramo da odložimo dok ih ne dobijemo, a ne da je otkažemo, kako su oni rekli - rekao je Škrbić.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Publika pesmom utišala demonstrante koji su upali na Frljićevu predstavu

Užarena atmosfera koja je sinoć ispratila izvođenje drame Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" u okviru Marulićevih dana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, danas deluje kao nezapamćen pozorišni događaj na ovim prostorima.
Već oko 17 sati pred splitski HNK je počeo da pristiže veliki broj "pozorišnih znalaca", desničara i ekstremista koji su želeli da spreče održavanje predstave. Oni su svima koji su došli s namerom da komad zapravo i odgledaju besno vikali: "govna jugoslavenska", "kurvo četnička", "udbaško govno", "cigani", "sotone", "odlazite iz hrvatskog Splita". Okupljenim policajcima koji su obezbeđivali skup poručivali su uhapse Frljića.

Među demonstrantima su najglasniji bili članovi i simpatizeri HSP-a (desničarska partija Hrvatska stranka prava), a neki od njih su kupili kartu za predstavu i ušli u pozorište. Ipak, tamo ih je sačekalo iznenađenje koje nikako nisu očekivali. Nakon što su počeli da uzvikuju svoje huškačke parole, gledaoci su potpuno spontano uglas počeli da pevaju "Kad bi svi ljudi na svetu", pesmu Arsena Dedića iz davne 1967, koja poziva na mir i ljubav među ljudima. Policija je nakon toga demonstrante ispratila iz sale, a predstava je počela i uspešno izvedena sa oko pola sata zakašnjenja.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" je nastala u međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, HAU Hebbel am Ufer iz Njemačke, Wiener Festwochen iz Austrije, Slovenskog mladinskog gledališča iz Slovenije, Kunstfest Weimar iz Nemačke, Zurcher Theater Spektakel iz Švicarske i Internacionalnog teatarskog festivala MESS iz BiH.

Komad govori o aktuelnoj globalnoj političkoj i društvenoj situaciji, o migrantskoj krizi, islamističkom terorizmu i stanju na Bliskom istoku, tumačeći da je to posledica odnosa Evrope i SAD prema ovom području, kolonijalizma i žeđi za naftom.

Uvrštavanje Frljićeve predstave na repertoar festivala u Splitu izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, a nezadovoljstvo je juče izrazila i Katolička crkva u Hrvatskoj. U saopštenju Splitsko-makarske nadbiskupije je ocena da Frljićeva predstava vređa osećanja građana i vernika, i poziv nadležnima da "učine potrebne korake da sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita, ne bi vređali osobe i ponižavali samu kulturu".

Ministarstvo kulture Hrvatske se u saopštenju ogradilo od programa Marulićevih dana i navelo da je "potrebno pri stvaranju i izvođenju umetničkih dela imati na umu verska i nacionalna osećanja, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene grupe".

Selektor Festivala Igor Ružić ocenio je to reagovanje Ministarstva kao "sramotno".

http://noizz.rs/kultura/publika-pesmom- ... vu/2qexzey

- Skrivajući se iza fraza o poštovanju verskih i nacionalnih osećaja, Ministarstvo zapravo omogućava i podstiče cenzuru što znači da i samo postaje cenzor - rekao je Ružić za Večernji list.

Reditelj Oliver Frljić pozvao je ministarsku kulture na predstavu da sama vidi da li ona vređa verska i nacionalna osećanja.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" je međunarodna koprodukcija, inspirisana romanom Petera Vajsa "Estetika otpora". Kako se navodi na stranicama Festivala, ta predstava "širom otvorenih očiju posmatra Evropu naivno zatečenu izbegličkom krizom, Evropu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskeženim zubima zatvara granice hiljadama onih koji beže upravo pred posledicama evropske i američke politike".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Ah, bilo bi zanimljivo vidjeti što bi bilo da nakon glazbenoga čeznuća poklonika Teatra nije bilo formalno-juridičke intervencije specijalaca Ravnateljstva policije Republike Hrvatske, koji su, bez imalo respekta spram manifestovanoga srcegrejućega lirizma Arsenijevske provenijencije, demonstrante izbacili iz sale.

Čini se, naime, da bi reakcije dotičnog segmenta teatarske publike na sada već uistinu legendarne, Frljićevski neponovljivo originalno koncipirane scene, poput Hristova silaska s križa zarad silovanja muslimanke u hidžabu, terorističkoga klanja zarobljenika na koljenima, ili pak katarzičnoga vađenja hrvatskoga Državnoga Stijega iz glumičine vagine, mogle da daju odista originalni doprinos novovekovnoj praksi Artoovog totalnog teatra. :-???
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Frljić je tu najmanje bitan, kao što nije bitan ni umetnički doseg predstave, kao ni specijalci. Interesantna je reakcija publike.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Naravno. Kada jedno pozorišno djelo osim isprazno-degutantne provokacije nema išta drugo ponuditi istinskim štovateljima teatarske umjetnosti, tada jedino spontani kolektivistički napor gledateljstva, oličen ovoga puta u natpjevavanju muzički usitinu donekle obdarenije grupe prosvjednika sa pjesmom „Zovi, samo zovi” i sentimentalno nastrojenih kazališnih poklonika sa napjevom „Kad bi svi” predstavlja posljednju liniju obrane samoga Teatra.

Štoviše - moment kada su prosvjednici pod pratnjom specijalističkoga Redarstva izbačeni iz teatra, onaj brojčano veći zbor zasigurno je isti doživio i kao konačnu pobjedu slobode izražavanja u suvremnome demokratskome svijetu pride, u kojemu i inače povazda netko zbog nečega prosvjeduje, budući da mnogim prosvjednicima osom samoga prosvjeda ništa drugo ni ne preostaje, osim, možda, da si poput Frljićeva Isusa sentimentalno ogrnu spolovilo jugoslavenskom zastavom prije no što siđu sa križa, e ne bi li ponešto preko ogrnutka im premetnuli.

No doima se odista jadnim što matično kazalište Tita Strocija, Borisa Dvornika, Zdravke Krstulović, Josipa Gende i brojnih drugih znamenitih tetarskih imena, osim spontane reakcije publike u tatarskom pogledu danas nema što ponuditi gledateljstvu, premda kapitalistički miloklizno svake godine siše po 40 milijuna kuna iz Gradskoga Proračuna.

Što da se radi - takva su teatarska vremena došla... :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

I opet u pogrešnom pravcu. Nije bitno što ti mrziš Frljića, a voliš specijalce. Bitno je da publika nije nasela na ustašku provokaciju. Što je za Split...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Ustašku provokaciju? Aha. Znači kada neko prosvjeduje što se Ustavom inače zaštićeni simbol međunarodno priznate hrvatske države izvlači iz pizde, te samim tim objektivno izvrgava ruglu, on mora da bude Ustaša... Dobro. Sada ću barem znati da kada sledeći put u nekoj novoj Frljićevoj predstavi glumac ikonom Svetog Save obriše usrano dupe sve eventualne protestante treba da nazovem Četnicima. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

I opet pogrešno. Ja nisam obožavalac sredstava koje Frljić koristi da bi nešto rekao, već mi je bila interesantna reakcija publike. Ne mislim ovo da ponavljam. Ne kontaš, pa mi je bolje da ćutim, nego da lupam glavom u zid. ;)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Stvarno, Svekontajući Prosvetitelju naš? Vidiš, meni je bila daleko interesantnija reakcija srpske publike kada se onomad - u takođe Frljićevoj predstavi izvedenoj u Ateljeu 212 - u sred Beograda povraćalo po zvaničnoj srpskoj državnoj zastavi. Sa sve grbom i ocilima pride. A znaš li zašto? Zato što za razliku od braće Hrvata ovde, u Srbiji, niko nije imao muda da makar zapeva u znak protesta protiv Antikulture koja se za debele pare u vidu sitnih kulturoloških muda utrapljuje tzv. kulturnoj javnosti pod robnom markom belih bubrega, u vrsnom maniru najbezočnijeg balkanskog murdarluka.

Hvala Svevišnjemu, te je barem braći Hrvatima konačno dopizdelo. Za nadati se je da će jednoga dana bezočni antikulturni murdarluk dopizdeti i Srbima. :-B
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Zanimljivosti

Post od Upravnik »

Možda te nije razumeo jer mu se nisi obratio na ijekavici, a on ti na istoj odgovarao.
Ali zato kad se povela priča o Ateljeu 212, odmah se prebacio na čistu ekavicu.
Što ti je majstor!

:D :D :D
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Kameleon :))
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Kameleon ti je deda. Ja sam samo prilježni učenik & štovatelj Emila Kutijara, koji me je još negde davne 1978. godine naučio da puki egzibicionizam nipošto ne predstavlja esenciju Teatra. A ni ljudskog života kao takvog. :ymhug:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Zelig! (Moraćeš da guglaš)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Trt Milojka! Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki. (Guglaćeš, vala, i ti!) :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

Frkom u Knezu najavili predstavu: Devojke se svađale, prolaznici posmatrali i snimali

Zanimljiva scena dogodila se danas u Knez Mihailovoj ulici. Dve mlađe devojke ušle su u prilično ozbiljan verbalni sukob koji umalo da se okonča tučom. Veću nepriliku sprečio je mladić koji je bio u vidno alkoholisanom stanju, a prolaznici nisu mogli da veruju šta se dešava.

Sveopšta vika u Knez Mihailovoj dogodila se danas nešto pre 13 časova i ta scena svađe je okupila i veliki broj slučajnih prolaznika. Svi oni su ubrzo, posle tri minuta ozbiljnih reči, dreke i psovki mogli da saznaju da se radi o promociji predstave „Putujuće pozorište Šopalović”.

I zaista, mladi glumci su bili i više nego uverljivi i svi su pomislili da se radi o ozbiljnom sukobu dve devojke. Nemo su gledali, nisu želeli da se mešaju, a na kraju su aplauzom pozdravili sve aktere ovog performansa. Uostalom, celu scenu pogledajte u našem videu.

Premijera predstave zakazana je za nedelju 21. maj u Ustanovi kulture Vuk Karadžić, a sav prihod od prodatih ulaznica biće doniran humanitarnoj organizaciji „Podrži život”.

Kako nam je rekao producent i reditelj predstave Igor Vesović (24), na ideju su došli još dok su imali čitaće probe.

– Postoji scena, odnosno svađa između porodica Adžić i Babić i ima ta famozna veranda i palo nam je na pamet da bi to moglo da se odigra na nekom balkonu kod nas. Balkon na kome smo izveli performans pripada školi za strane jezike i izašli su nam u susret – rekao je Vesović za Noizz.

Zanimljivo je da u predstavi učestvuju samo glumci-amateri iz iz studentske organizacije Bufonerija pri Fakultetu organizacionih nauka.

– To su sve amateri i cilj je da na neki način vratimo kredibilitet toj reči amater. Ljudi masovno misle da je amater sinonim za nesposoban, neuk ili neko ko je početnik, a zapravo vodi poreklo od reči 'amare' što znači zaljubljenik, odnosno neko ko nešto radi iz ljubavi i bez materijalne koristi. To je ono što hoćemo da pokažemo: da ljudi kada nešto vole i kada se za nešto zalažu mogu da naprave nešto veliko i nešto značajno – rekao je naš sagovornik.

Predstava „Putujuće pozorište Šopalović” rađena je prema istoimenoj drami Ljubomira Simovića, našeg dramskog pisca, pesnika, prevodioča i člana SANU.

U današnjem performansu učestvovali su Nataša Lazić, Maja Mladenović, Ilija Terzić, Marina Pavlović, Milica Kuzmanović i Nikola Dragašević, a u predstavi publici će se predstaviti ukupno 16 lica.

Izvor: Noizz.rs

http://noizz.rs/kultura/frkom-u-knezu-n ... rswidget_1
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju