Mediji o našem malom mistu

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Izgradnja novog bazena u Senti čeka novac, dokumentacija spremna

Svi su izgledi da će Senta dobiti gradski bazen. Dokumentacija je spremna, kao i građevinska dozvola, a Opština radi na tome da obezbedi neophodna sredstva.
Viktor Varga iz Opštine Senta kaže za eKapiju da je za realizaciju projekta potrebno 200 miliona dinara, a da su za deo aplicirali kod Ministarstva sporta, dok će deo odvojiti iz sopstvenih sredstava.

Novi bazen biće izgrađen na mestu sadašnjeg starog bazena u Narodnoj bašti, koji će biti srušen. Objekat gradskog bazena se projektuje za potrebe plivačkog i vaterpolo sporta, kako za treninge, tako i za utakmice, pri čemu će primarni korisnik biti Vaterpolo klub iz Sente.

S obzirom na to da je vaterpolo primarna, a plivanje sekundarna namena bazena, unutrašnje dimenzije bazena su 25.03m x 33.33m, tako da se plivanje odvija poprečno.
Bazen je projektovan prema FINA standardima i uz maksimalno poštovanje načela energetske efikasnosti. Projekat je izrdio novosadski biro DBA koji je specijalizovan za projektovanje sporstkih objekata a građevinska dozvola je dobijena početkom 2016. godine.

Objekat će imati prizemlje sa dodatnom etažom uz otvoreni bazen sa tribinama, koji se u zimskom periodu zatvara balonom.

Predviđeno je da se plaža novog bazena podigne na nivo postojećeg otvorenog bazena, koji se nalazi zapadno od novoprojektovanog. Predviđen je jedan glavni ulaz u objekat za sportiste. Deo prostora ispod bazenske plaže i platforme sa opremom za klimatizaciju balona koristiće se za smeštaj tehničkih, pomoćnih prostorija i toaleta za gledaoce.

U okviru glavnog korisničkog dela za sportiste predviđene su svlačionice, tuševi, sanitarni čvorovi – muški i ženski, teretana, kao i tri kancelarije za potrebe vaterpolo kluba. Na nivou otvorenog bazena sa tribinama predviđeni su i spoljašnji tuševi.
Šta kažeš na ovo?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Ako mene pitaš, mislim da je u pitanju tipični primer hiperoptimističkog pravljenja računa bez krčmara! Ako se, naime, zna da je obustavom proizvodnje šećera u senćanskoj Fabrici šećera lokalni opštinski budžet već u ovom trenutku uskraćen za najmanje 22% od ukupno planiranog prihoda za ovu budžetsku godinu, te da je Skupština Srbije upravo danas usvojila izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojima će od ukupnih prihoda od poreza na zarade gradovima, umesto sadašnjih 80 odsto ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a Gradu Beogradu tek 66 procenata dosadašnjih po tom osnovu prispevajućih prihoda, priča o izdvajanju iole suvisle, za realizaciju projekta dovoljne svote novca, iz lokalnog budžeta u ovom trenutku predstavlja čistu Utopiju! :!:

Što se mene lično tiče, vajni Omnimeritorni & Omnipotentni Gradski Predstojnici mogu koliko sutra da kažu da će Senta da gradi i Internacionalni aerodrom za transatlantski saobraćaj sa pridruženim Kosmodromom udruženim finansijskim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj i lokalnog opštinskog Budžeta - moj personalni savetnik za finansijska pitanja, g. Baja Patak mi gledajući u svoj tefter i stavljajući grafitnu olovku u džep kaže da su u pitanju puke Bajke za malu decu. Potpuno istovetne onima koje sam onomad slušao u vezi izgradnje Hiper-Super-Turbo-Eko kogenerativnog postrojenja za dualnu produkciju električne i toplotne energije. Koja je na kraju spala na iznajmljivanje Socijalističkog Samoupravnog Kotla iz 1979. od hipersposobnih kaitalista koji su uspeli da postignu to da po prvi put od 1964. ove godine u Fabrici šećera ne bude započeta kampanja prerade šećerne repe. Aferim! :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Костић неће продавати шећеране појединачно

Предстечајни поступак у Фабрици шећера ТЕ-ТО Сента, која је у већинском власништву компаније „Суноко” из „МК групе” Миодрага Костића, води се у Привредном суду у Суботици, где је за 15. децембар заказано рочиште на којем се очекује одлука о даљој судбини фабрике – да ли ће бити отворен стечај или не. Генерални директор „Сунока” Љубиша Раденковић казао је за наш лист да се не размишља о продаји шећеране у Сенти, а појединачно ни фабрика у Ковачици, Врбасу и Пећинцима.

Раденковић је категоричан да није било основа за нагађања о појединачној продаји неке од шећерана, што не значи да нема интересовања да аустријска Група „Аграна” преузме већински пакет у власништву компаније. Он је додао да је интерес „Сунока” да сарађује с неком великом европском компанијом јер велики играчи утичу на тржиште шећера, и, да би на неки начин стабилизовали прилике и избегли непријатна изненађења, најбоље је имати за партнера озбиљну европску компанију, поготово што се припрема улазак Србије у Европску унију. Међутим, Раденковић напомиње да се за сада о свему само разговара, још се ништа није десило, а ако се и деси, за произвођаче шећерне репе то може бити само боље.

– Реструктурирање тржишта шећера није готово, расписан је тендер за продају две шећеране у Србији у власништву грчке индустрије шећера, који ће се вероватно завршити до марта идуће године, када ће, сасвим извесно, добити новог власника – рекао је Раденковић. – Ми смо заинтересовани за куповину шећерана у Жабљу и Црвенки, међутим, нисмо једини.

Обртни капитал недостаје, али целокупна имовина сенћанске фабрике је много већа, тренутно има 122 запослена који су на минималцу, док је из фабрике одређени број запослених отишао од када су настале потешкоће, али нико од њих није добио отказ. Раденковић констатује да је сенћанска шећерана и даље у блокади због прилично великог износа, да у овој кампањи њен рад није покретан због одуговлачења у доношењу одлуке Комисије за заштиту конкуренције.

– Без обзира на одлуку да ли ће се отворити стечајни поступак или не, у многим фирмама то је почетак новог живота, тако да и судбина сенћанске шећеране није дефинитивно завршена. Само се окреће нови лист и почиње из почетка. Ако се не деси стечај, биће настављена нека друга прича. Суштина за опстанак фабрика је да ли има сировине, а ако је има, фабрика ће имати будућност.

Важно је да произвођачи са сировинског подручја сенћанске фабрике што скоријим уговарањем шећерне репе за наредну годину помогну да шећерана поново оживи и ради у идућој кампањи. Само ако буде имала довољно сировина, биће разлога да се у њу даље улаже, да се поново подигне из пепеле – рекао је Раденковић на скупу с произвођачима репе у Сенти.

Блокада дужа од шест месеци

Рачун сенћанске шећеране у блокади је због 533.000.000 динара више од шест месеци, а неизмирене обавезе према повериоцима су 1,4 милијарду динара. Потраживање сенћанске фабрике износе 780 милиона динара, што је наплативо. По сазнањима нашег листа, и након наплате свих потраживања и измиривања обавеза према повериоцима, још одраније је највећи проблем недостатак обртних средстава од око 5.000.000 евра, који је кулминирао приликом подвлачења црте након промене власника. Сенћанску фабрику је половином марта ове године од италијанске компаније СФИР купила компанија „Суноко”.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Уместо фондације биће Српски културни центар

СЕНТА: Одлука о оснивању Српског културног центра „Стеван Сремац“ у Сенти, чије усвајање се нашло пред одборницима општинског парламента на ванредном заседању, изазвала је прилично бурну реакцију дела опозиције. Уствари, по среди је била само промена статуса досадашње Завичајне фондације „Стеван Сремац“ да би се омогућило њено даље финансирање из буџета.

Није прихваћен предлог шефа одборничке групе „Сента припада Сенћанима“ и лидера Грађанског савеза Мађара Ласла Рац Сабоа да се у дневни ред уврсти одлука о формирању Мађарског културног центра „Турзо Лајош“, уместо садашњег КОЦ „Турзо Лајош“. На моменте је у бурној расправи било и подизања тензија, на тему мултикултуралности која у Сенти, где су у равноправној службеној употреби српски и мађарски, има дугу традицију.

Међутим, представници актуелне општинске власти из Савеза војвођанских Мађара и Српске напредне странке су били категорични да нема никаквих разлога за бригу и тензије, јер је намера да се омогући наставак рада досадашње Завичајне фондације „Стеван Сремац“, основане пре 11 година, а не укидање мултикултуралности. Смиривању тензија допринео је и помоћник председника општине Петар Терзић, наглашавајући да име и дело академика и књижевника Стевана Сремца, превођеног и на мађарски језик, као и досадашња искуства, су упоришта за неговању српске и мађарске културе.

Подршку одлуци о формирању СКЦ „Стеван Сремац“ поред владајуће коалиције пружила је и већина опозиционих одборника ДС-а. Жучне полемике било је и приликом разрешења директорке „Апотеке Сента” дипломираног фармацеута Тамаре Ђурић Живковић, на предлог Општинског већа, а на основу извештаја буyетског инспектора општине Сента који је ванредно контролисао пословање ове установе чији је оснивач локална самоуправа.

Уместо ње за в.д. директора именована је докторка стоматологије Зита Вебер. Аргументи за разрешење досадашње директорке образложени су наводним незаконитостима у пословању које се односе на исплату увећане зараде на име стимулације за 17 запослених, веће трошкове за мобилне телефоне изнад утврђеног лимита од стране 16 запослених, као и неизмирењем доспелих обавеза према добављачима од 1. јануара до 18.јула ове године које су се увећале за 6,9 милиона динара, са 24,4 на 33,3 милиона динара.

Одборници опозиције су изражавали негодовање предложеним разрешењем и формулацијама о незаконитом пословању, постављајући питање одговорности пред правосудним органима, а било је и мишљења да је у питању политичко разрачунавање, односно да нова власт жели да постави новог директора. Такође је указивано да је и у претходном периоду буyетска инспекција констатовала неправилности и незаконитости у пословању установа, као што је то рецимо било у случају Гимназије „Бољаи“, али да тада ништа слично није предузимано. За разрешење директорке и именовање в.д. директорке гласало је 17 одборника владајуће коалиције, а против је било 12 одборника опозиције.

Општина жели земљу уз касарну

Министарство одбране је упутило понуду општини Сента за куповину дела бившег комплекса касарне, чији део са зградама без накнаде враћен општини 2012. године, а локална самоуправа је заинтересована до дође у посед преосталих осам хектара земљишта, које је служило као полигон за обуку војске. Због тога је ова могућност предвиђена једногласно подржаним годишњим програмом прибављања непокретности за потребе општине Сента.

Председник општине Рудолф Цегледи је подсетио да је пре пет година било преговора са представницима Министарства одбране, те да је процена вредности била око 23 милиона динара, уз могућност отплате на више година. Због избора који су потом уследили процес није приведен крају. Министарство одбране је сада затражило што хитнији одговор о заинтересованости за куповину. На питање одборника Цегледи је одговорио да су у делу бивше касарне који је враћен општини у току улагања за потребе Историјског архива Сента, установе међуопштинског значаја, као и Завода за културу војвођанских Мађара, урађен је и пројекат за Геронтолошки центар, а има могућности да се комплекс некадашње касарне искористи за потребе Сенте.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

???
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Pletem, vezem i čarape šaram
sa Srpsku se Čitu razgovaram.

Predem vunu Basketu za gunjče
preslicu mi okreće majmunče...


Slika
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
tanja
Postovi: 401
Pridružio se: 08 Dec 2010, 13:15
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od tanja »

Ništa te Bucko ne razumemo...šta si hteo reći?
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Slika

O:-)
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Janković: Diskriminacija u Senti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je, u postupku po pritužbi koju je podnela predsednica odborničke grupe Demokratske stranke, Mađarskog pokreta i Građanskog saveza Mađara, dala mišljenje da je Skupština opštine Senta počinila akt diskriminacije na osnovu pola.

U saopštenju se navodi da je Poverenica dala mišljenje da je Skupština opštine Senta u postupku izbora predsednika, zamenika predsednika i članova opštinskog veća počinila akt diskriminacije na osnovu pola i prekršila odredbe Zakona o ravnopravnosti polova i Zakona o zabrani diskriminacije.

Zakonom o ravnopravnosti polova propisano je da se ravnopravnost polova obezbeđuje prilikom kandidovanja za izbore na sve funkcije i imenovanja u organe javne vlasti, finansijske i druge institucije.

Skupština opštine Senta nije dokazala da je u postupku izbora članova izvršnih organa opštine poštovala načelo ravnopravnosti polova i omogućila kandidatima oba pola da učestvuju u izboru za nosioce funkcije izvršne vlasti, tako da među izabranima nije bilo nijedne osobe ženskog pola.

Skupštini opštine Senta preporučeno je da otkloni posledice diskriminatornog postupanja u postupku izbora članova izvršnih organa opštine i obezbedi ravnopravnost polova i ostvarivanje jednakih mogućnosti, da u okviru svojih nadležnosti i poslova vezanih za ravnopravnost polova podstiče ravnopravnost polova, kao i da ubuduće vodi računa da u okviru obavljanja poslova iz svoje nadležnosti ne krši antidiskriminacione propise.

Pošto Skupština opštine Senta nije postupila po preporukama, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost, navodi se u saopštenju.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Super. Javnost je obaveštena. I šta sad? Da eventualno obavestimo i Kongregaciju za doktrinu Vere (Congregatio pro Doctrina Fidei) u Vatikanu? Pa da možda Kardinalski Prelat izda encikliku? U oba slučaja faktička korist je ista kao i od preklanjskog snega. Izvinjavam se - od njega je korist daleko veća. :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Ko je ono u komisiji za rodnu ravnopravnost?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Niko. Lokalna samouprava grada Sente nema nikakvu Komisiju za rodnu ravnopravnost, već samo puki Savet za ravnopravnost polova. Čiji su pak prerogativi manji od onih kojima raspolaže Kardinalski Prelat Kongregacije za doktrinu Vere. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

I ko je sve u Savetu koji nije Komisija?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Marija Pastor, Hargita Maroš, Atila Juhas, Tamaš Deak, Etelka Arvai, Ilona Jablonski, Predrag Popović, Roža Rac Sabo Naš i Andrea Poša.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

I šta ste savetovali kao Savet?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Ništa. Nismo se još ni konstituisali. A i da jesmo mogli bismo jedino da sviramo u rodno ravnopravne diple. Principijelno utilitarni poput Prelata sa Enciklikom.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Ma, nema veze. Glavno da si ti na funkciji.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od Bibliotekar »

Neplaćenoj, ali zato društveno prestižnoj! :ymparty:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Post od branko »

Сви би у неговатељице

СЕНТА: У Црвеном крсту Сенте у последње време велика је заинтересованост за похађање курса за лаичку кућну негу. Управо је завршен курс који су прошла 22 полазника, а за годину дана у десет група обуку из лаичке кућне неге укупно су пошла 162 полазника.

Раније су у Сенти успевали да једном годишње организују курс за волонтере са највише двадесетак полазника, а сада је интересовање удесетостручено, посебно због тога што са тако завршеном обуком полазници који имају двојно држављанство и пасош Мађарске, у земљама Европске уније лако налазе посао на кућној нези. Обука коју прођу овде полазницима отвара врата за девизни ангажман.

Од секретара Црвеног крста Сенте Милана Мушкиње сазнајемо да су курсеве похађали полазници не само из Сенте, него и заинтересовани из Суботице, Бајмока, Кањиже, Хоргоша, Новог Кнежевца, Сајана, Кикинде, Аде, и других места са севера Војводине. Разлог је што је организација Црвеног крста Сенте једна од ретких која се у Војводини бави овом врстом обуке.

Курс обухвата обуку у трајању од 20 сати, која је организована у поподневним сатима на српском и мађарском језику, при чему се највише пажње посвећује практичном обучавању полазника за неговање старих и болесних лица у кућним условима. На практичној обуци ангажована је медицинарка Вера Забош из Хитне службе Дома здравља Сента, која је инструкторка прве помоћи Црвеног крста Сенте са лиценцом Министарства здравља Србије.

По завршеку курса полазници добијању уверење да су похађали обуку из лаичке кућне неге. Полазници су разних занимања, а основни мотив им је да по завршетку обуке иду у иностранство да се баве кућном негом болесних и старих, како би обезбедили егзистенцију. Међу полазницима курса лаичке кућне неге до сада је било више службеница банака, полицајаца, учитеља, наставника и професора, али и оних других професија, и различитих старосних категорија.

- Готово без изузетка сви су отишли у Аустрију, Немачку или Швајцарску да би се бавили кућном негом боленсих и старих. Житељи Сајана који су завршили курс се у Бечу баве кућном негом, имају код домаћина обезбеђен стан и храну и плату од 800 евра, па две недеље раде стално на збрињавању непокретних лица, а исто толико одмарају код куће – каже Мушкиња.

М. Митровић
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju