Naj Naj

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Naj Naj

Post od Bibliotekar »

NERACHER ETE 2

A ukoliko ste pak kojim slučajem skloniji da pretpostavljate tehničku perfekciju pukim efemeralnim ukrasnim džidžabodžama, onda je, poštovane dame i gospodo, prava stvar za Vas unikatni švajcarski raketni bicikl na pogon ekološki besprekorno čistim 86% vodonik-peroksidom Neracher ETE 2, koji uz razvijanje čistog kiseonika i vodene pare pri pogonu razvija potisak od 4,2 kN, što odgovara klasicistički uobličenom energetskom ekvivalentu od dobrih, starih 560 KS.

Ukoliko se rešite na nabavku pomenute spravice, bićete u stanju da svakom uobraženom vlasniku Ferarija 430 Scuderia pokažete ko je istinski najbrži dasa u kraju, a za kojeg pak, tradicionalno, sve najlepše devojke obavezno znaju. Zvanično izmerena maksimalna brzina vaše „makine” iznosi, naime, od strane Ginisovog verifikacionog tima službeno certifikovanih 333 km/h, a istu ćete biti u prilici da dostignete svega 4,8 sekundi nakon starta, iliti nakon pukih 300 metara.



Malu neprijatnost za Vas, ukoliko ste kojim slučajem muško, možda će predstavljati činjenica da silina ubrzanja u toj etapi vožnje dostiže pomalo opterećujuću vrednost od 3.1 G, no aplikacija valjanog pletenog nakurnjaka trebala bi u tom slučaju da pomenuti problem učini podnošljivijim.

Uostalom, hrabri francuski vozač ovog tehnološkog čuda, g. Fransoa Žisi, koji je 7. novembra prošle godine oborio svetski rekord brzine za bicikle sa pomoćnim motorom na autodromu „Pol Rikar” u Le Kasteleu, kaže da lepota doživljaja daleko nadmašuje tegobe istog.

Ukoliko ste zainteresovani za nabavku pomenutog vozila, možete se pismenim putem obratiti vlasniku kompanije Exotic Thermo Engineering na adresu: Arnold Neracher, 31, Chemin du Nant-d'Aisy, 1247 Anières, Schweiz. Cena je individualna za svaki pojedinačni egzemplar koji se izrađuje po meri naručioca, a u obzir se uzimaju samo ozbiljne ponude.

Banzai! :)
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Naj Naj

Post od Upravnik »

Ne znam da li je najbolja (mislim da ću ubrzo dobiti odgovor), ali svakako moja omiljena:

Slika

Slika

Slika
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5505
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Naj Naj

Post od Bibliotekar »

Odavno više nije najbolja, dragi moj ex-upravniče. Ali to u krajnjoj instanci zaista ne treba da čudi, budući da je inače izvanredni Dragunov konstruisan još davne 1958. godine, a uveden u naoružanje Crvene armije 1963. Pre pune 52 godine, tokom kojih napredak tehnike, avaj, nije tapkao u mestu... :roll:

Stoga ako već želite nešto istinski modernije i taktičkim zahtevima XXI veka daleko primerenije snajpersko oružje, dopustite da Vam preporučim nešto što se trenutno smatra vrhuncem tehničkog razvoja u oblasti streljačkog naoružanja:

Steyr-Mannlicher IWS 2000

Slika

Ova uistinu fenomenalna austrijska snajperska puška predstavlja uspešnu realizaciju savršeno novih i istinski originalnih ideja u pomenutoj oblasti, te omogućava obilje potpuno novih tipova borbenih dejstava koji predstavljaju poseban iskorak u oblasti taktike.

Zvuči neverovatno, ali razvoj ovog oružja započet je još sredinom osamdesetih godina XX veka, kada je austrijska kompanija Štajer-Manliher AD odlučila da razvije dalekometnu protivoklopno-protivpešadijsku pušku namenjenu uništavanju neoklopnih i lako oklopljenih vozila, oruđa, vazduhoplova, radarskih i komunikacijskih sredstava, skladišta goriva i municije, neeksplodiranih ubojnih sredstava, te eliminisanju neprijateljskih snajperista na daljini od najmanje 1.500 m.

Da bi ostvarili ovaj gotovo neverovatan taktičko-tehnički zahtev, konstruktori puške su prvi na svetu (i za sada su u tome još uvek ostali jedini!) primenili rešenje koje je do tada bilo poznato isključivo u protivtenkovskoj artiljeriji – odabrali su pušku glatke cevi koja izbacuje potkalibarni krilcima stabilizovani projektil sa odbacivom košuljicom i centrirajućim prstenom (APFSDS)!

Slika

Šematski prikaz 15,2 mm projektila za pušku Steyr-Mannlicher IWS 2000

U suštini to znači da puška zapravo gađa zrnom čiji je kalibar manji od kalibra oružja. Zrna su snabdevena plastičnom oblogom, nosačem i centrirajućim prstenovima koji su jednaki kalibru puške. Posle izlaska iz cevi obloga, nosač i centrirajući prstenovi usled otpora vazduha zaostaju i smiču se, a samo zrno vrlo velike specifične težine (izrađeno od volfram-karbida sa malim procentom nikla, kobalta i gvožđa, ili pak izrađeno od ultrateškog osiromašenog urana!) stabilizovano krilcima leti dalje vrlo velikom brzinom od 1.450 m/sec, što ujedno znači da korekcija nišanjenja zbog preticanja cilja koji se kreće pod određenim uglom u odnosu na položaj strelca do razdaljine od kilometar i po nije ni potrebna. Projektil na daljini od 1.000 m probija homogenu ploču od pancirnog čelika debljine 40 mm, te posle probijanja oklopa espanzivno fragmentira, izazivajući sekundarna oštećenja vozila, požar, odnosno onesposobljavanje u njemu opstojeće žive sile.

Slika

Komparativni prikaz 15,2 mm metka i standardnog NATO projektila kalibra 7,62mm (7,62 X 51)

O efektima po zaklonjenu i pešadijskim oklopom zaštićenu živu silu pak ne vredi trošiti reči. Dovoljno je reći tek toliko da pred metkom ove puške zaštite jednostavno nema. :twisted:

Puška je poluatomatskog tipa, a njen zatvarački mehanizam zasnovan je na principu dugog trzaja cevi i zatvarača, koji ima prigušujući efekat usled ravnomernije vremenske distribucije povratnog impulsa, a ujedno obezbeđuje i odbravljivanje cevi tek u momentu kada je zrno napustilo cev. Zaptivanje je time sigurno, povraćaj barutnih gasova isključen, a dinamički režim gasova u cevi je ravnomeran (nema tzv. povećavanja komore).

Još jednu neobičnost ovog oružja predstavlja i primena pokretne cevi sa hidropneumatičkim povratnikom. Nakon opaljenja cev puške kreće unazad i ulazi u specijalni kočioni hidro-pneumatički rukavac (slično rešenju na 105 mm haubici GIAT LG 1!). Pored toga, puška radi daljeg smanjenja sile trzaja koristi i višekomornu gasnu kočnicu aktivno-reaktivnog tipa na ustima cevi, te na taj način uprkos povećanom kalibru ni najmanje ne opterećuje strelca, koji se pri otvaranju vatre oseća veoma komforno, kao da gađa iz sportske puške, što pozitivno utiče na preciznost gađanja na velikim daljinama.

Telo puške je zarad smanjenja težine i sledstvenog rasterećenja vojnika načinjeno od visokootporne plastike i super-lakih polimera. Glatka plazmatski nitrirana cev je lako odvojiva i zasebno nosiva, što povećava mobilnost. Puška se municijom snabdeva putem okvira u koji staje 5 metaka, a radi stabilizacije je opremljena nožicama i potkundačnim egalizatorom, te optičkim nišanom sa desetorostrukim povećanjem. Dužina puške je 1.800 mm, a teška je 18 kg.

Ovo je trenutno najmoćnija i najubojitija snajperska puška na svetu, a za očekivati je da će njena dalja usavršavanja taj status povrditi i u doglednoj budućnosti.
Slika
Acriter et Fideliter!
Slika
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost