Nikolin krst
- Bibliotekar
- Globalni moderator
- Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Re: Nikolin krst
U pogledu estetike - nikada!
P.S: Zanimljivo je videti da naručilac posla & demokratska javnost zapravo blagog pojma nemaju o kanonskoj umetnosti.
No ni brige - mi estetičari-ateisti vazda im stojimo na raspolaganju.
P.S: Zanimljivo je videti da naručilac posla & demokratska javnost zapravo blagog pojma nemaju o kanonskoj umetnosti.
No ni brige - mi estetičari-ateisti vazda im stojimo na raspolaganju.
Acriter et Fideliter!
O bože, kud je sve ovo otišlo??? Pa zaboga, krst još nije ni završen....Uh, kud sam i pisala išta..
The only difference between a good day and a bad day is your attitude.
- Bibliotekar
- Globalni moderator
U dobrom je smeru otišlo, sestrice. Otišlo je do osnova kanonske estetike kao nominalne odrednice lokalnog kulturnog pregalaštva, koje se već decenijama - uz par retkih izuzetaka! - svodi na džimrijsko torbarenje! A uzgred je - bez apsolutno ikakve Tvoje krivice! - došlo i do pitanja principijelne doslednosti kao osnovice moralnog karaktera, odnosno Kantovske kritike moći suđenja. I to sve onako uzgred i neosetno. Ali zbog toga ništa manje dobrodošlo, kako po lokalnu zajednicu, čiji deo i mi ovim forumom činimo, tako i po nas same.
Ti budi savršeno spokojna. Na tebi nema ni trunčice ma kakve krivice. Ti si tvoje odradila i u najboljoj nameri celu stvar anonsirala. Nisi Ti bila lokalni L'enfant terrible koji obligatno mora da počne da pravi kalambur od svega. No čak i tako stvari su otišle u društveno veoma poželjnom smeru, draga moja sestrice. Odvele su do konačnog razotkrivanja činjenice da se, kao i u mnogim pređašnjim slučajevima, u našoj vrloj lokalnoj zajednici kulturno pregalaštvo svodi na diletantski društveno isplativi samopregor. Koji je uz to obligatno potrebno još pride i okaditi, e ne bi li vo vremja ostao osvećen & posvećen ad maiorem Zynthe gloriam. E, više ne ide tako.
Ne mogu se više, sestrice, u XXI veku sonornim zbornim mukanjem iz samo nominalno nacionalno jedinstvenoga stada prikrivati manjkavosti kulturne koncepcije, nedorađenosti artističkog izraza, odsustvo estetički obligatnih elemenata kod nominalno artističkog projekta. Ne može se više u XXI veku zahtevati od mislećih i na nesreću pismenih jedinki da zarad iluzornog višeg nacionalnog dobra zatvore oči, začepe usta i pretvorno kade nepromišljene i nedorađene provizorijume uzdignute na nivo Umetničkog Dostignuća. To više ne ide. I dobro je što je tako. Jer će jedino tako Kultura moći da ostvari napredak i u ovom ubogom evropskom zapećku, koji rabeći istinska kulturna dostignuća prošlosti misli da kulturnim ćiftinstvom dostigne obzorje Budućnosti.
A znaš koji je onaj osnovni elemenat presudan za to? Diseminacija Znanja. Istinskog znanja sestrice, nevezanog za aksesoar društvene etabliranosti. Znanja koje u ime kulturne budućnosti nalaže da se javno kaže svakome, uključujući i vajnog arhitektu, da s njegove strane projektovani i sagrađeni krstonosni postament nema plintui vršni venac, a da mu sokla uopšte ne simboliše Trojstvo.
To znanje, sestrice, i ta utemeljena doslednost u kritičko-estetskom sudu zapravo će biti osnovice one istinski kulturne budućnosti, bez koje nema uzdignuća Čoveka, koje predstavlja onaj krajnji i nikada potpuno dosezivi cilj.
Ti budi savršeno spokojna. Na tebi nema ni trunčice ma kakve krivice. Ti si tvoje odradila i u najboljoj nameri celu stvar anonsirala. Nisi Ti bila lokalni L'enfant terrible koji obligatno mora da počne da pravi kalambur od svega. No čak i tako stvari su otišle u društveno veoma poželjnom smeru, draga moja sestrice. Odvele su do konačnog razotkrivanja činjenice da se, kao i u mnogim pređašnjim slučajevima, u našoj vrloj lokalnoj zajednici kulturno pregalaštvo svodi na diletantski društveno isplativi samopregor. Koji je uz to obligatno potrebno još pride i okaditi, e ne bi li vo vremja ostao osvećen & posvećen ad maiorem Zynthe gloriam. E, više ne ide tako.
Ne mogu se više, sestrice, u XXI veku sonornim zbornim mukanjem iz samo nominalno nacionalno jedinstvenoga stada prikrivati manjkavosti kulturne koncepcije, nedorađenosti artističkog izraza, odsustvo estetički obligatnih elemenata kod nominalno artističkog projekta. Ne može se više u XXI veku zahtevati od mislećih i na nesreću pismenih jedinki da zarad iluzornog višeg nacionalnog dobra zatvore oči, začepe usta i pretvorno kade nepromišljene i nedorađene provizorijume uzdignute na nivo Umetničkog Dostignuća. To više ne ide. I dobro je što je tako. Jer će jedino tako Kultura moći da ostvari napredak i u ovom ubogom evropskom zapećku, koji rabeći istinska kulturna dostignuća prošlosti misli da kulturnim ćiftinstvom dostigne obzorje Budućnosti.
A znaš koji je onaj osnovni elemenat presudan za to? Diseminacija Znanja. Istinskog znanja sestrice, nevezanog za aksesoar društvene etabliranosti. Znanja koje u ime kulturne budućnosti nalaže da se javno kaže svakome, uključujući i vajnog arhitektu, da s njegove strane projektovani i sagrađeni krstonosni postament nema plintui vršni venac, a da mu sokla uopšte ne simboliše Trojstvo.
To znanje, sestrice, i ta utemeljena doslednost u kritičko-estetskom sudu zapravo će biti osnovice one istinski kulturne budućnosti, bez koje nema uzdignuća Čoveka, koje predstavlja onaj krajnji i nikada potpuno dosezivi cilj.
Acriter et Fideliter!
Lepo je rekao debeli, oteraće sve sa foruma.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
- Bibliotekar
- Globalni moderator
I, taman kad odlučih i ja prozboriti koju na temu Nikolinog krsta, Bibli istavi onaj pretposlednji post i ...
Cvrc. Ja se uplaših. Skroz naskroz.
Sad, jal zato što pola posta uopšte ne razumem (jel' to neki novogovor "made in Kolonija"? Tajčiiii, pomagaj...) ili se uplaših da me ne "razapnu na krst", ako prozborim koju - zaista ne znam.
Tek, za svaki slučaj, bolje da ćutim, nego da me Bibli počne "čerečiti" (kao i mnogo puta do sada )
P.S. Tajči, nemo' da bi mi ovde pokrenula opet neku novu temu, bez da si prethodno odnela to do svog "Bate" radi lekture, cenzure, istorijsko, etičke, građevinske- statičke, estetske, moralne, naučne i svake druge kontrole i slično... Ovako samo unosiš zabunu na forumu.
Mis'im stvaaarno...
Don't cry because it is over, smile because it happened.
- Bibliotekar
- Globalni moderator
Slobodno Vi, šjor Aleksey, kažite sve što po predmetnom pitanju nađete za shodno. Mi prosvećeni apsolutisti vazda smo bili i jesmo radi pametne saslušati.
A što se pak eventualne nerazumljivosti pređašnjega iskaza tiče, samo Vi, blago meni, precizirajte koji Vam deo ovog suštinskog iskaza nije jasan:
A što se pak eventualne nerazumljivosti pređašnjega iskaza tiče, samo Vi, blago meni, precizirajte koji Vam deo ovog suštinskog iskaza nije jasan:
Pojasnićemo. I otkriti Vam besplatno & neprofitabilno čari hrišćanske estetike. Koja pre širenja miomirisa po lokalno Srpstvo & Slavjanstvo kulturološki činodejstvenoga tamjana potrebuje postojanje određenih formalnih estetičko-simboličkih elemenata....projektovani i sagrađeni krstonosni postament nema plintu i vršni venac, a da mu sokla uopšte ne simboliše Trojstvo.
Acriter et Fideliter!
Bože blagi!
mi prosvećeni apsolutisti..
- Bibliotekar
- Globalni moderator
Acriter et Fideliter!
A šef da ti bude Zorica Brunclik.
- Bibliotekar
- Globalni moderator
Avaj, mi imamo druge kadrovske preferencijale:
Neuporedivo su inspirativniji.
Neuporedivo su inspirativniji.
Acriter et Fideliter!
Ja ću još smoći toliko hrabrosti da postavim sliku završenog Nikolinog krsta, jer mi se čini da ću biti prva koja će to videti, s obzirom da kad god pogledam kroz prozor kancelarije, vidim isti...A sedim pored prozora....i često pogledavam kroz prozor....
Zna li neko ko je projektovao Braziliju? Mislio sam da znam, ali posle određenih izdr*avanja na ovoj temi, nisam siguran.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
- Bibliotekar
- Globalni moderator
A da eventualno pogledaš na Vikipediji nakon što ovde završiš sa izlivima prosvetiteljske kolokvijalnosti?
Acriter et Fideliter!
A što tu nije petokraka?
Možda bude, ko zna, još kažu nije gotovo....
Da se Bibli pita - bilo bi je, sigurno.
I bila bi veća od tog krsta...
Don't cry because it is over, smile because it happened.