Naša posla

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Naša posla

Post od branko »

Pacijenti godinama čekaju: Lekari operacije zakazuju za 2021. godinu!

Na listama za zakazivanje pregleda i intervencija u zdravstvenim ustanovama više od 55.000 osoba. Najviše ih iščekuje operaciju katarakte, najduži rokovi za ortopeda i kardiologa. Lekari operacije zakazuju i za daleku 2021. godinu.
Na zvaničnim listama čekanja, koje objavljuje RFZO, na procedure u 46 zdravstvenih ustanova širom Srbije čeka više od 55.000 ljudi, uz napomenu da neki centri ne ažuriraju redovno ove spiskove, a neki ih uopšte ne dostavljaju iako im je to obaveza. Celi gradovi čekaju lečenje, neki pacijenti na listi tek 2014. godine
Najviše pacijenata, oko 22.000, čeka na operaciju katarakte, a najduže, čak i do osam godina, čeka se na intervencije u oblasti ortopedije i kardiologije.
Za dugačke liste čekanja u bolnicama uglavnom imaju identična "opravdanja": ograničene kapacitete, po kadru i po opremi, ali i po broju operacionih sala, a deo krivice se pripisuje neujednačenoj nabavci neophodnog materijala.
Na listama čekanja, takođe, može da se vidi i da svi kardiovaskularni centri nisu podjednako opterećeni, jer na kateterizaciju u Sremskoj Kamenici, recimo, trenutno čeka 365 ljudi, u Kliničkom centru Niš jedan, a u "Dedinju", gde se ovaj zahvat već zakazuje za 15. maj 2020. godine - 1.027 pacijenata.
Recimo, u bolnici u Kruševcu ugradnja kuka i kolena, koju čeka oko 350 pacijenata, već se zakazuje za polovinu 2015. godine, a u Kliničkom centru Kragujevac, gde cementnu protezu za kuk čeka 391 pacijent zakazuje se za april 2017. godine, a na spisku za bescementnu, gde ima 827 upisanih zakazuje se već april 2021. godine!
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Opljačkana Jovanka Broz

Udovica Josipa Broza Tita prijavila je policiji da je u nedelju opljačkana vila na Dedinju u kojoj živi.

Pojedini beogradski mediji prenose da je iz vile iznet neutvrđen broj predmeta, a drugi da je uviđajem utvrđeno da iz vile ništa nije ukradeno,

Jovanka Broz je policiji prijavila pljačku zbog sumnjivih zvuka u kući. Prema njenoj sumnji, lopov je u vilu provalio u nedelju u periodu od 8.30 sati do 19.30 sati.

Ona sumnja i da je lopov provalio najpre u podrum, a zatim se sporednim ulazom popeo u prizemlje, gde je silom razvalio vrata i pobegao.

Policija je odmah u vilu poslala uviđajnu ekipu. Međutim, kako je utvrđeno, u vili ništa ne nedostaje.

Bivši zastupnik Jovanke Broz, advokat Toma Fila, izjavio je danas da je vila u kojoj živi udovica
Josipa Broza trebalo da bude neprekidno obezbeđena, ali to pitanje nije rešeno i dogodila se pljačka.

"Zgrada je vlasništvo države Srbije, a ne Jovanke Broz, pa je država trebalo da čuva svoje vlasništvo. Njihova je zgrada, nije njena, niti postoji njen zahtev da to bude njena zgrada. Vila nije ni nacionalizovana ni konfiskovana, to je zgrada koju je Srbija otkupila od vlasnika koji nije imao naslednike i pred smrt je prodao", rekao je Fila agenciji Beta.

"Stvar je bezbednosti, zgrada je trebalo da bude čuvana danju i noću. Taj postupak je bio u toku dok sam ja bio njen zastupnik, ali ne znam šta su uradili advokati koji su došli posle mene. Bilo je nekoliko stvari koje je trebalo rešiti, pitanje straže, posluge, baštovana, automobila i ostalo. Kada sam ja otišao, to je bilo na putu da se reši, ali očigledno nije rešeno", rekao je Fila.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Đaci pokrali diplomatu

Zamenik ambasadora Izraela Ejal Naor ostao je bez kamere dok je leskovačkim srednjoškolcima prezentovao iskustva te zemlje u oblasti učeničkog preduzetništva.

Krađu je potvrdila i portparolka gradonačelnika Leskovca Sanja Conić. "Ponudili smo nadoknadu štete našem gostu, ali je on odbio i tome nije pridavao važnost", rekla je Sanja Conić.

Naor je tokom prezentacije u Skupštini Leskovca učenicima dao da pogledaju kameru tipa "pilula" kako bi im približio novo tehničko dostignuće iz oblasti medicine. Profesorka koja je pratila učenike rekla je da je prezenter nekoliko puta pozvao prisutne da vrate kameru, uz šaljivu opasku da košta "samo 3.000 dolara".

"Umesto aplauza na kraju prezentacije nastao je muk", rekla je profesoka.

Šef kabineta gradonačelnika Leskovca Nebojša Dimitrijević izjavio je kasnije da kamera ne vredi 3.000, nego 300 dolara. "Kamera koja je nestala tokom prezentacije u sali Skupštine grada je, zapravo, kapsula veličine antibiotika, koja se koristi u savremenoj medicini za jednokratnu upotrebu, za snimanje digestivnog trakta. Njena vrednost je 300 dolara. To mi je lično rekao gospodin Naor, koji nije pridavao značaj nestanku moderne sprave", kazao je Dimitrijević, lekar subspecijalista za ishranu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Udruženje ne sme da bude strina

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da vlasnik TV Pink Željko Mitrović "na neprimeren način, suprotan profesionalnim standardima i etičkom kodeksu, koristi svoju poziciju na medijskom tržištu za lične obračune i pozvala Republičku radiodifuznu agenciju da reaguje u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima.

Vlasnik PINK media grupe odgovorio je NUNS-u

Postovana gospodo iz NUNS-a,

Kao što vam je poznato moj respekt prema vašoj maloj družini sam iskazao više puta i moram da priznam da mi je posebno drago što se pozivate na profesinalne standarde i etički kodeks. Iz tog razloga zamolio bih vas da mi date dodatna pojašnjenja i uputstva šta se u Srbiji sme a šta ne sme objavljivati, ko sme, a ko ne sme da krade i na kraju ako hoćete, ko sme, a ko ne sme da objavi istinu o zloupotrebama gradonačelnika Đilasa. Složićete se, nadam se, da svako udruženje pa i vaše ne sme da bude strina, a ni advokat kriminalaca, tapkaroša, lopova, beskrupuloznih nakupaca, jer u ambijentu demokratizacije i slobode informisanja svaka društvena devijacija ne sme biti prikrivana. Stoga želim da mi što hitnije dostaviti pojašnjenja:

1. Da li smem da objavim u ponedeljak 17. juna u informativnim emisijama televizije Pink kako je i zbog čega i preko koga gradonačelnik Đilas hapsio rukovodioce gradskih zdravstvenih institucija, među kojima i profesore univerziteta i pored saznanja da su nevini što im je i sam potvrdio.

2. Da li smem da objavim snimak razgovora gradskog menadžera Aleksandra Bijelića sa prof. dr. Nikolom Miliničićem, a po nalogu gradonačelnika Đilasa, u kome se potvrđuje saznanje o nevinosti uhapšenih lekara, kao i ultimatum za ostavke iz političkih razloga.

3. Da li smem da objavim šta je gradonačelnik Đilas sa rukovodiocima zdravstvenih institucija, a pre njihovog hapšenja rekao dr. Vladanu Šubareviću.

U nadi i iščekivanju brzog odgovora jer Televizija Pink radi punom parom dosledno vaš Željko Mitrović
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Naša posla

Post od Bibliotekar »

Poštovani gospodine Mitroviću,

Istinski impresionirani Vašom dubokom doslednošću u raskrinkavanju teških društvenih devijacija koje predstavljaju evidentnu prepreku daljem unapređenju sveukupnog društvenog razvoja Srbije, te ceneći Vaše napore kao uzorite primere kontemporarnog i svrhovitog zalaganja za sveukupno poboljšanje istinski društveno odgovorne informativne delatnosti, koristimo priliku da Vas u iščekivanju odgovora na s Vaše strane upućene legitimne upite i sami zamolimo za davanje referentnih odgovora u nekim problematičnim pitanjima kontemporarne javno-informativne delatnosti u kojima ste pak Vi bili referentni društveni subjekt. Poimenično, molimo Vas za davanje odgovora u sledećim pitanjima:

1. Zbog čega ste uprkos evidentnom postojanju relevantnih saznanja toliko dugo ćutali i zbog čega niste kao odgovoran građanin prijavili postojanje evidentnih krivičnih dela g. Đilasa koja se gone po službenoj dužnosti? Član 232. Krivičnog zakonika RS, naime, izrekom kaže da neprijavljivanjem težeg krivičnog dela i njegovog učinioca građanska lica koja su u posedu takvih saznanja takođe podležu krivičnoj odgovornosti.

2. Zbog čega ste kao osvedočeni posvećenik održanja uzorite etičke čistote medijskih poslenika i medijskih kuća u Vašoj vlastitoj kompaniji u svojstvu Regionalnog koordinatora programa za Srbiju, Crnu Goru i BiH angažovali krivično procesuiranu osobu, g. Sinišu Svilana, čoveka koji je u procesu pred zagrebačkim Županijskim sudom 22. IV 2013. godine proglašen krivim za primanje 67.500 € mita kako bi na program televizije „Nova” uvrštavao emisije producentske kuće „Core Media”?

Referalni naputak o predmetnom slučaju:

http://www.hrt.hr/index.php?id=vijesti- ... 28dd868d74

3. Zbog čega zarad obezbeđenja transparetnosti medijskog posleništva javnosti nikada niste pojasnili pravni osnov naplate faktički nikada utvrđene štete u požarom devastiranom NU „Braća Stamenković” u Beogradu, u kojem je, navodno, bila smeštena oprema Vaše TV „PINK” koju niko i nikada nije video, a po osnovu koje ste faktički stekli početni kapital za regionalno plodotvornu delatnost Vaše kompanije?

Sa željom u skoro pristizanje referentnih i instruktivnih odgovora na Vaša pitanja, te sa iskrenom nadom u reciprocitetno pružanje odgovora na ovde u ime javnosti postavljena pitanja, a sa iskrenim željama za posvemašnji profesionalni i lični boljitak u vremenu pred nama, koristimo priliku da Vam uputimo naše najsrdačnije pozdrave i izraze našeg osobitog uvažavanja.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Skandal sa testovima za maturante, policija nadzire štampanje testova

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će danas biti štampani novi testovi za polaganje ispita iz matematike i da će tokom štampe u Službenog glasniku dežurati policija.

Obradović je rekao da će učenici sutra polagati tekst iz matematike jer je "provaljen" onaj koji je trebalo da polažu i najavio policijsku istragu koja bi, kako je naglasio, trebalo da otkrije kako se to dogodilo.

"U večernjim satima novi testovi će biti distribuirani školama, a čitav proces distribucije do školskih uprava nadziraće i policija", rekao je Obradović. Ministar prosvete izjavio je da ne postoje dokazi da je "provaljen" i juče polagani test iz srpskog jezika.

Međutim, Sindikat radnika u prosveti Srbije tvrdi da su se tetsovi iz srpskog juče prodavali po ceni od 4.000 dinara u pojedinim školama zbog čega traže od Ministarstva prosvete najoštrije sankcije protiv direktora, supervizora i svih odgovornih osoba u tim školama. Sindikat navodi da su se takve pojave dešavale i u prethodnim periodima, ali da se nisu sprovodile sankcije, niti su odgovorna lica snosila odgovornost za te i takve nezakonite radnje.

Slične tvrdnje izneo je i Forum beogradskih osnovnih škola, navodeći da su se prošle godine testovi za ispite prodavali na Zelenom vencu, da je ozbiljna istraga obećana, a da nikakvo saopštenje o rezultatima te istrage nije izdato do danas.

Predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić potvrdio je da je odluka o odlaganju doneta jer je to telo došlo u posed fotokopije jednog od testa. On se izvinio roditeljima i deci zbog pomeranja, ali je istakao da je to bila jedina prava i moguća odluka, budući da bi u suprotnom došlo do narušvanja regularnosti testa i bodovanja.

"Mi smo juče popodne dobili informacije da postoji mogućnost, a sinoć smo došli i do dokaza, pa smo jutros doneli odluku da se polaže sutra", rekao je Kostić, dodajući da su dokazi prosleđeni MUP-u i da se nada da će počinioci biti brzo pronađeni i propisno kažnjeni.

Ovo je treća školska godina da učenici koji su završili osmi razred polažu završni ispit kao uslov za upis u srednje škole. Test iz srpskog jezika, odnosno maternjeg imali su juče. Đaci za rešavanje tih testova imaju 120 minuta. Na testovima je 75 odsto potpuno nepoznatih pitanja, dok će 25 odsto zadataka biti delimično poznato.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Naša posla

Post od Bibliotekar »

Iskreno se pitam hoće li se već neko usuditi da umesto nebuloznih trabunjanja i kazivanja Oda o nadljudskim & pravedničkim naporima vlasti koje angažuju specijalne jedinice policije zarad očuvanja imbecilno koncipirane tajnovitosti štampanja test-zadataka tzv. Male mature, konačno javno iskaže činjenicu da je tzv. reforma školstva totalni promašaj, a mala matura bespotrebna i apsurdna anahronistična glupost koja je uvedena umesto isto tako apsurdnih i bespotrebnih prijemnih ispita za srednje škole?

Stiče se utisak da tvorci ovog i ovakvog obrazovnog sistema blagog pojma nemaju o suštini i svrsi znamenitog pruskog obrazovnog izuma iz 1788. pod imenom Abitur (od latinskog abire) odn. Reifeprüfung.

U protivnom se, naime, može očekivati i skoro prezentovanje vesti o efikasnom preduzimanju bezbednosno-protektivnih policijskih radnji pri izradi testova za Završni predškolski ispit u jaslicama… :roll:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

U protivnom se, naime, može očekivati i skoro prezentovanje vesti o efikasnom preduzimanju bezbednosno-protektivnih policijskih radnji pri izradi testova za Završni predškolski ispit u jaslicama…
Tu će već angažovati specijalce...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Rezervni test matematike za sutrašnje polaganje male mature objavljen na internetu!?

Test iz matematike koji mali maturanti treba da polažu sutra, u odloženom terminu zbog današnje "provale" prve verzije ispitnih pitanja, navodno je takođe ilegalno već "procurio" u javnost.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul
Ovaj test, u koji je "Blic" imao uvid, sadrži 30 zadataka koji su veoma slični prvobitnim verzijama testa i od kojih se 20 bira za završni ispit.
Osmaci koji su imali u rukama rezervni test i večeras ga predali našoj redakciji tvrde da je sadržaj tog testa oko 19 sati počeo da kruži internetom i da su do njega mogli da dođu svi zainteresovani đaci.
Ovo su neki od zadataka koje je moguće naći na internetu i za koje se nezvanično tvrdi da su danas spremljeni za sutrašnje polaganje male mature:
3. a) izračunaj apsolutnu vrednost zbira brojeva -17 i 26
b) izračunaj zbir apsolutnih vrednosti brojeva -17 i 26
4. Milenko je kupio 70 kg jagoda po ceni od 80 din po kilogramu. Jagode su izgubile desetinu svoje mase.milenko ih prodaje po ceni od 150 din po kilogramu. Koliko će zaraditi ako proda sve jagode.
5. Izračunaj P i V pravilne četvorostrane prizme ako je dijagonala bočne strane 12 cm i nagnuta je prema osnovici pod uglom od 60 stepeni.
6. U parku je park oblika kruga čiji je prečnik 5m. Oko parcele je staza širine 1m. Kolika je površina staze?
7. Dati su polinomi A=3x2 i B= -11x2. Izračunaj A+B, A – B, A∙B
10. Maša je imala 4 puta više bonbona od jelene.maša je pojela 14 svojih bonbona a jelena 2 svoje.sada maša ima 3 puta više od jelene.koliko ima maša a koliko jelena?
11. Kolika je površina tepiha na podu oblika pravougaonika ako je širina tepiha 3m a dužina 4,5m?
12. Po originalnoj recepturi porcija sladoleda se pravi tako da se stavi razmera voća i šlaga 4:1. Ako se u porciju doda jos 30 g slaga onda bi u porciji bilo 2 puta vise voca nego slaga. Koliko ima voća a koliko slaga u origanalnoj recepturi?
13. U tabeli je dat broj turista u oktobru I februaru. U oktobru je bilo 24000 turista a u februaru 8000 turista. Za koliko procenata je broj turista u oktobru veci nego u februaru?
14. Površina većeg kruga kružnog prstena je 64, a obim manjeg kruga je 12π. Izračunaj površinu kružnog prstena.
23. Milutin kupuje suvenir u Alžiru i treba da ga plati 927 alžirskih dinara, ako je 1 euro = 103 alžirskih dinara. On u novčaniku ima novčanice od 5, 10, 20, 50 eura. Koju novčanicu treba da razmeni tako da dobije najmanji kusur u alžirskim dinarima kad bude kupovao suvenir?
24. U kocku ivice a upisana je piramida tako da joj je baza dobijena spajanjem sredista duzi baze kocke. Vrh visine piramide se nalazi u preseku dijagonala gornje baze kocke. Koliko puta je zapremina kocke veca od zapremine piramide
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

PONIŠTENA MALA MATURA: Za upis se boduje uspeh u školi!

Mala matura se poništava i rezultati sa ispita neće se uzimati u obzir prilikom upisa srednje škole.
Za upis u srednju školu bodovaće se samo uspeh u dosadašnjem školovanju od šestog do osmog razreda kao i rezultati takmičenje, saopštila je Republička ispitna komisija. To znači da se mala matura poništava i rezultati sa ispita neće se uzimati u obzir prilikom upisa srednje škole.
Krivične prijave, u saradnji sa Tužilaštvom, podnete su protiv onih koji su odgovorni za krađu testova i protiv tri osobe koje su odgovorne za prikrivanje te krađe.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Polažu maturu u avgustu iako se ne boduje

Učenici koji nisu izašli na završni ispit u junu moraće da polažu testove iz srpskog i matematike u avgustu, iako im se ti rezultati neće bodovati prilikom upisa u srednje škole.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da su svi đaci na kraju osmog razreda obavezni da izađu na malu maturu, jer je to uslov da bi dobili sertifikat o završenoj osnovnoj školi.

Međutim, i ova deca će se upisivati samo na osnovu uspeha u osnovnoj školi i rezultata sa takmičenja, jer bi u suprotnom bili u neravnopravnom položaju u odnosu na đake koji su prošle nedelje polagali testove iz srpskog i matematike.

Prema podacima Ministarstva, na završni ispit izašlo je 98,6 odsto učenika. Testiranje u avgustu očekuje oko 1.000 svršenih osnovaca, koji iz opravdanih razloga (bolest i slično) nisu mogli da polažu maturu u junu.

Ovi đaci ravnopravno će konkurisati za upis u sve srednje škole u Srbiji, bez obzira na to što će upisne kvote u velikom broju škola biti popunjene u prvom i drugom krugu.

Međutim, da bi upisali školu koju žele, moraće da imaju jednako ili više bodova od poslednjeg primljenog kandidata, objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Svršeni osnovci će u svojim osnovnim školama u ponedeljak moći da provere da li su podaci u listama želja tačni, a u utorak će biti unete ispravke.

Zvanične liste želja biće objavljene 3. jula, a raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima znaće se 7. jula. Ti spiskovi će takođe biti objavljeni u osnovnim školama koje su učenici završili, a prvi upisni krug u srednjim školama je predviđen za 8. i 9. jul.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Danas: RTV prekida program

Radio televizija Vojvodine (RTV) 1. septembra prestaje da emituje program, zbog finansijskih problema, saznaje Danas.

Prema izvoru Danasa iz ove medijske kuće, na programu RTV ostaće samo informativni program, dok će svi ostali projekti biti ukinuti, odnosno neće se više proizvoditi program. Kako objašnjava, situacija u RTV je dramatična, jer nema novca ni za plate, honorare, ali ni za putne troškove, čak ni za benzin za odlazak na snimanje.

Kako objašnjava isti izvor, RTV je dužna zaposlenima tri plate, dok je dug prema dobavljačima dostigao fantastičnih osam milion evra. U dug spadaju neplaćeni računi za struju, vodu, zakup prostorija, ugovore za filmove...

Dodatni problem za vlasti u Srbiji predstavlja i veliko nezadovoljstvo zvaničnog Brisela, odnosno institucija Evropske unije koje se bave slobodom medija. Zabrinutost EU se prevashodno odnosi na to što će biti ukinuti svi programi na jezicima manjina, kojih ima 10. Brisel naročito „žulja“ to što je RTV televizija veoma važna za jednu multietničku sredinu kakva je Vojvodina. Dodatno uznemirenje institucija EU izaziva i najava ukidanja TV pretplate i prelaska javnih servisa - Radio-televizije Srbije i RTV na državni budžet, čemu se EU oštro protivi.

Istovremeno, juče je održan sastanak potpredsednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Slaviše Grujića i savetnika za medije Evropske komisije u Srbiji Aleksandra Đorđevića. Grujić je istakao da je uz nedostatak sredstava za finansiranje, gorući problem pokrajinskog javnog servisa to što od 1999. godine ova televizija nema svoj radni prostor, saopšteno je iz pokrajinske vlade. On je dodao da Vlada Vojvodine po zakonu ne može finansijski da pomogne Radio-televiziji Vojvodine, osim kroz projektno finansiranje za arhiviranja TV građe i predstojeće digitalizacije.

Grujić i Đorđević složili su se da javni servisi moraju da opstanu, iako je trenutna situacija veoma teška, zbog nedostataka sredstava za plate i za svakodnevni rad, navodi se u saopštenju. Dodaje se i da je ocenjeno da prelazak na budžetsko finansiranje tokom naredne dve godine nije trajno rešenje, te da se zato kroz zakonske regulative mora definisati njihov dalji opstanak, kao i rešenje i za rad lokalnih medija kojih u Vojvodini ima u svakoj od 45 opština.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Naša posla

Post od aleksey »

 
Radio televizija Vojvodine (RTV) 1. septembra prestaje da emituje program...
Ih, Brankice, baš si me ražalostio sa ovom vešću.
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Ma, nije da sam gledao, ali ipak...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Opljačkana kuća brata Save Miloševića za vreme sahrane

Kuća Andrije Miloševića, brata bivšeg fudbalera Partizana i reprezentacije Save Miloševića, koji je pre dva dana nesrećno nastradao, opljačkana je danas tokom njegove sahrane u selu Jolovac kod Bijeljine, nezvanično saznaju beogradski mediji.
Kuća se nalazi u Loznici, u centru grada, kod mosta na rečici Štiri. Nepoznati lopovi su, kako je potvrđeno beogradskim medijima u policiji, učinili ''opštu premetačinu''. Policija je uradila uviđaj ali se ne zna šta su tačno odneli. Izvesno je samo da su sa kuće skinuli i odneli bakarne oluke, navodi ''Telegraf''.
Žena koju su Andrija i njegova supruga Danijela zadužili da brine o kući, prijavila je slučaj policiji, koja je, potom, izašla na mesto događaja, a za lopovima i vandalima se traga.
Andrija je, sa porodicom, do pre nekoliko godina, pre nego što su se preselili u Beograd, živeo u Loznici, gradu gde je imao dosta prijatelja. Lozničani su šokirani ovim događajem, piše taj portal.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Tuga: Kao maratonac osvojio 30 medalja, a spava u šupi na groblju

Bez dana treninga Lazar Rišar je 2011. istrčao "Somborski maraton" u probušenim cipelama i iznošenim farmerkama, a samo dve godine nakon toga trčao je više od 30 maratonskih trka i osvojio skoro isto toliko medalja, što za plasman, što za učešće u takmičenjima. Za razliku od svojih kolega atletičara, Lazar gladuje i noći provodi u šupi bez grejanja na Malom katoličkom groblju u Somboru.

Slika

Kada je pre dve i po godine novinar Milan Stepanović u "Somborskim novinama" pokrenuo malu medijsku lavinu novinskih natpisa i TV emisija o mladom i siromašnom maratoncu Lazaru Rišaru, na trenutak je izgledalo da se sreća i ljudska solidarnost konačno osmehuju ovom somborskom mladiću.

On je 2011. istrćao "Somborski maraton" (odnosno polumaraton od 21,1 km). Od kolega maratonaca, koji su istinski i nesebično bili solidarni prema njemu, dobio je potrebnu opremu za trčanje, nastavio je prekinuto školovanje i dogurao do srednje škole, ali su brojna obećanja o pomoći somborskih institucija (pre svega Grada i Centra za socijalni rad) ostala samo mrtvo slovo na papiru.

Lazareva osmočlana porodica i dalje živi u oronuloj jednosobnoj kućici (jedna soba, predsoblje i kuhinjica, bez kupatila) na Malom katoličkom groblju u Somboru. Lazar, kao najstariji od dece, spava u šupi za drva, bez grejanja, na temperaturi koja noću ide ispod nule.

Slika

- Uzmem ikonicu i molim se dok ne zaspim - priča Lazar kako izdržava hladnoću.

On redovno trenira i učestvuje u svim trkama gde ga pozovu i povedu starije kolege iz somborskog ARK "Maraton".

- Uglavnom gladuje. I smrzava se. Ipak, ma koliko zvučalo patetično, u našem današnjem okruženju prepunom loših vibracija, čistije srce i vedriju dušu od Lazareve nisam sreo - kaže Milan Stepanović.

Sa sve one koji bi Lazaru mogli da pomognu na bilo koji način, bilo da se radi o toploj odeći ili posteljini, njegov broj telefona je 064/543-73-10.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Tomislav Nikolić pobrkao šeike: Predsednik ne zna s kim treba da se sastane

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je juče medijima da će se danas sastati sa šeikom Muhamedom bin Rašid el Maktumom, vladarom Dubaija i premijerom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kako saznaje “Blic”, u Beograd, međutim, dolazi Muhamed bin Zajed el Nahjan, prestolonaslednik Abu Dabija, dok poseta Bin Rašida nije ni u planu.

Pres-služba predsednika Nikolića napravila je juče ozbiljan gaf najavljujući dolazak premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, jednog od najbogatijih ljudi na planeti. Nakon što je medijima poslato obaveštenje o njegovoj navodnoj poseti, “Blic” je u Predsedništvu pokušao da sazna koji je povod njegovog dolaska u Beograd.

- Bin Rašid dolazi na poziv Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade, pa će iskoristiti priliku da se sastane i sa predsednikom Srbije - kažu saradnici predsednika Nikolića.

O dolasku Bin Rašida pokušali smo nešto više da saznamo i u Vučićevom kabinetu, ali nam je u startu rečeno da smo na krivom putu jer u Srbiju ne dolazi on, već Muhamed bin Zajed.

- To su dve različite osobe - podsećaju u kabinetu vicepremijera.

Bin Rašid i Bin Zajed zaista jesu dve različite osobe. Prvi je vladar Dubaija, potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i četvrti je na „Forbsovoj“ listi najbogatijih ljudi plave krvi na svetu, a vrednost njegove imovine procenjuje se na 16 milijardi dolara. Smatra se najzaslužnijim za procvat Dubaija.

Bin Zajed je princ prestolonaslednik emirata Abu Dabija i zamenik glavnog komandanta oružanih snaga UAE. On je i predsedavajući Izvršnog saveta Abu Dabija i član Vrhovnog saveta za naftu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Huligani kamenovali 120 "fijata"

U toku ove godine, na putu od Kragujevca do luke Bar, huligani su oštetili 120 automobila „fijat 500 l“ . Na železničku kompoziciju koja prevozi automobile bacano je kamenje, bilo je krađa, a čak je zabeleženo i da su pucali na automobile iz vatrenog oružja.

Većina vandalizama se dešavalo na teritoriji Crne Gore. Radnici koji su zaposleni na transportu vozila su prijavili pucnjavu i pronađena su tanad. Uz to, registrovano je i da su sa jednog automobila skinuta sva četiri točka.

MUP Crne Gore je saopštio da je od 12. avgusta 2012. na pruzi na relaciji Beograd – Bar, na teritoriji Crne Gore registrovala pet slučajeva kamenovanja, a zbog toga su uhapšena dva maloletna lica. U jednoj kompoziciji ima 212 vozila. Njih prate tri policajca do Prijepolja. Posle toga, kompozicija putuje 20 kilometara bez pratnje, a kada uđe u Crnu Goru, pratnju preuzimaju crnogorski policajci.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

U istom danu: Simič dao ostavku u Poreskoj upravi, a nagrađen kao reformator godine

Direktor Poreske uprave Ivan Simič podneo je ostavku na to mesto, saopštilo je danas Ministarstvo finansija. Njemu je danas, zajedno sa ministrom Sašom Radulovićem, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodelila priznanje Reformator godine za 2013.

Direktor Poreske uprave Ivan Simič saopštio je danas da je odluku da podnese ostavku na to mesto doneo “posle dugotrajnog razmišljanja i analize svih događaja u poslednjih mesec dana”.

Poreska uprava radi dobro, mnoge reforme i poboljšanja poslovanja su sprovedene uspešno, prvi put Poreska uprava sve poreske obveznike tretira pođednako, a zaposleni konačno osećaju da su potrebni ovoj ustanovi, navedeno je u pisanoj izjavi Simiča.

Poreska uprava je ove godine naplatila najviše poreza u istoriji postojanja Poreske uprave, efikasnost naplate će biti jedna od najboljih, a elektronsko poslovanje postaje sastavni deo poslovanja poreskih obveznika, što je i bio moj najveći cilj, naveo je on.

“Želim i nadam se da će novo vođstvo Poreske uprave nastaviti sa predviđenim reformama, te da će ih zaključiti do kraja iduće godine. Ovom prilikom se zahvaljujem svim zaposlenima u Poreskoj upravi, koji su dali svoj doprinos izvedenim reformama. Posebno se zahvaljujem svim poreskim obveznicima, računovođama, Privrednoj komori Srbije i raznim udruženjima poreskih obveznika, za uspešnu saradnju i nadam se da će se ta saradnja nastaviti”, naveo je Simič.

On se zahvalio bivšem ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću za "hrabrost i odlučnost da ga dovede u Srbiju", sadašnjem ministru finansija Lazaru Krstiću što mu je omogućio da završe za ovu godinu predviđene reforme, i Vladi Srbije za poverenje koje su mi iskazali imenovanjem za v.d. direktora Poreske uprave.

Ministarstvo finansija saopštiće do utorka, 31. decembra, predlog za imenovanje na dužnost novog v.d. direktora Poreske uprave.

Ministarstvo finansija zahvalno je Simiču na svim naporima koje je kao direktor uložio u unapređenje rada Poreske uprave, ističe se u saopštenju i dodaje da će Poreska uprava nastaviti rad na modernizaciji rada te institucije i intenzivirati napore na unapređenju primarnih funkcija kontrole i naplate poreza. Simič je na čelu Poreske uprave bio od 1. februara ove godine.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Naša posla

Post od branko »

Književniku ponudili posao domara

Bivši direktor Kulturnog centra Kikinda, književnik Srđan V. Tešin, neće potpisati Aneks ugovor o radu po kom treba da obavlja poslove domara u toj insituciji

"Neću potpisati ovaj ponižavajući Aneks ugovora i, kao što je to bilo 2005. godine, kada su sadašnji lokalni funkcioneri bili članovi Srpske radikalne stranke a danas Srpske napredne stranke, opet ću ostati bez posla", naveo je Tešin u otvorenom pismu javnosti.

On je precizirao da je od Kulturnog centra Kikinda dobio ponudu za zaključenje Aneksa ugovora o radu, po kome treba da bude raspoređen na mesto referenta za tehničke poslove i poslove održavanja, to jest domara Kulturnog centra.

"U finansijskom, egzistenicjalnom smislu, ponuđena mi je plata u visini koeficijenta 9,6, što je najniži koeficijent koji se može dodeliti nekom zaposlenom u Kulturnom centru. Doskora sam imao koeficijent 22,17", napisao je Tešin.

On je od februara 2009. do novembra 2013. godine obavljao funkciju direktora Kulturnog centra Kikinda.

Izabran je, kao nestranačka ličnost, na javno raspisanom konkursu na mandat od četiri godine, a razrešen je dužnosti pre isteka mandata, kada je vlast u Kikindi "upodobljena" po republičkom modelu.

Srđan Tešin je dobitnik književne nagrade "Borislav Pekić" iz 2004. godine, kao i nagrade Društva književnika Vojvodine, iz 2010. godine.

Njegova dela prevođena su na engleski, nemački, francuski, češki, albanski, poljski, mađarski, makedonski i slovenački jezik.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju