In memoriam

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Umro bivši kralj Kambodže Norodom Sihanuk

PNOM PEN, 14. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Bivši kralj Kambodže Norodom Sihanuk, koji je obeležio istoriju druge polovine dvadesetog veka i smatran ocem nezavisnoti zemlje, umro je u ponedeljak u Pekingu u 90. godini, javila je kineska novinska agencija Sinhua.

Bolovao je izmedju ostalog od raka, dijabetesa i hipertenzije i često je odlazio u Kinu zbog lečenja.

Sihanuk, čija vladavina je bila medju najdužim nekog vladara u Aziji, abdicirao je u oktobru 2004. u korist jednog od svojih sinova Norodoma Sihamonija, zbog godina i zdravlja.

Želeo je da obezbedi opstsanak monarhije i izbegne "haos" u zemlji.

Bio je monarh od kad je zemlja bila francuska kolonija do povratka mira u Kambodži 1998, prošavši kroz decenije gradjanskog rata i režima Crvenih Kmera (1975-1979) odgovornog za smrt skoro dva miliona ljudi, s kojim je on napravio savez.

Bio je jedan od lidera Pokreta nestvrstanih.

Uprkos dugim periodima izgnanstva i abdiciranja 2004, ostao je uticajna ličnost koja je uživala veliki ugled u svojoj zemlji. Gradjani Kambodže su ga obožavali i nazivali Gospodinom Tatom, "Sihanuk je Kambodža", jednostavno je rezimirao njegov zvanični biograf.

"Njegova smrt je veliki gubitak za Kambodžu, kralj Sihanuk nije pripadao svojoj porodici, on je pripadao Kambodži i istoriji", rekao je jedan od njegovih rodjaka i savetnika.

Njegovo telo biće vraćeno u Kambodžu za zvaničnu sahranu u kraljevskoj palati u Pnom Penu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Preminula glumica Ksenija Jovanović

Prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Ksenija Jovanović preminula je danas u 84. godini, saopšteno je iz nacionalnog teatra.

Slika

Jovanovićeva, ćerka glumačkog para Irene i Branka Jovanovića, rođena je 6. juna 1928. u Sarajevu.

Rano detinjstvo je provela kod majčinih roditelja u Skoplju i Beogradu gde joj je deda Milo Iličković bio general, lekar, načelnik u vojnoj bolnici. Babuška - Klaudija Lukaševič po kojoj je ruskog porekla, veoma je uticala na njeno razumevanje prvih pojmova i odnos prema životu.
Završila je dva razreda osnovne škole u Sarajevu, potom se sa roditeljima odselila u Novi Sad gde je nastavila školu do 1939. da bi se potom, sa roditeljima preselila u Beograd gde je i maturirala u Četvrtoj ženskoj gimnaziji.
Najpre je studirala na Ekonomskom fakultetu godinu dana, a potom na Visokoj filmskoj školi koju je vodio Vjekoslav Afrić. Po završetku, postaje član filmskog pozorišta pri "Avala filmu" koje su vodili Jovan Kulundžić i Aleksandar Ognjanović. Prvu filmsku ulogu ostvarila je 1949. u filmu ''Barba Žvane“.
Snimila je film ''Priča o fabrici (prvo rediteljsko ostvarenje Vladimira Pogačića). Zatim je, u Beogradskom dramskom pozorištu zaigrala u alternaciji sa Olgom Ivanović u predstavi ''Inspektor je došao".
Angažman u tom pozorištu je dobila 1951, da bi posle deset godina prešla u Narodno pozorište u Beogradu i tu ostala do danas, iako je u penziju otišla 1989. godine.
Gostovala je u JDP-u, Zvezdara teatru, Ateljeu 212, u više projekata u Teatru poezije. Od 1953. do 2004. snimila je 210 radijskih uloga zahvaljujući, izmedju ostalih kvaliteta, i boji glasa.
Radila je sa mnogim rediteljima, medju kojima su Jovan Bata Putnik, Predrag Dinulović, Hugo Klajn, Bojan Stupica, a najviše sa Arsom Jovanovićem i Vidom Ognjenović.
Prema sopstvenom svedočenju, svoj umetnički vek provela je, u izvesnom smislu, kao ''vuk samotnjak". To je bio njen imperativ, njen izbor, znala je da se to plaća i nije žalila zbog toga.
Ksenija Jovanović je ostvarila veliki broj uloga u klasičnom i savremenom repretoaru, od kojih se mogu izdvojiti: Erzilija (Odenuti nage, L. Pirandela), Elizabeta (Lov na veštice, A. Milera), Kraljica Natalija (Konak M. Crnjanskog), Barunica Kasteli (Gospoda Glembajevi M. Krleže), Konstanca (Dugi život kralja Osvalda V. Lukića), Jokasta (Edip Sofokle), Bernarda (Dom Bernarde Albe F.G.Lorke), Žena A (Tri visoke žene Edvarda Olbija), Hekuba ( Trojanke Euripida), Piščeva majka (Mamac D. Albaharija), Starija dama (Sudija V. Moberga), Majka bega Pintorovića (Hasanaginica Lj. Simovića)...
Dobila je mnogobrojne nagrade, među kojima i najviše priznanje Narodnog pozorišta - Plaketu Narodnog pozorišta, nagradu ''Raša Plaović" za Ženu A u ''Tri visoke žene'' (Edvarda Olbija), Godišnju nagradu Narodnog pozorišta u Beogradu i Godišnju nagradu JDP, dve Sterijine nagrade, Orden Svetog Save drugog reda, Orden rada sa zlatnim vencem, Plaketu sa likom Dobrice Milutinovića, Dobričin prsten - nagradu za životno delo 2007, posle šest decenija uspešno ostvarivanih uloga.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Preminula glumica Zlata Petković

Glumica Zlata Petković (58) preminula je danas u Beogradu u 13.40, sedam dana nakon što je pretrpela moždani udar zbog kojeg je u petak i operisana.

Zlata Petković rođena je u Svrljigu, 11. februara 1954. godine i svojevremeno je bila Mis Jugoslavije. Osnovnu školu završila je u Smederevu a gimnaziju u Zagrebu. Posle jedne audicije na koju je slučajno otišla 1970. godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu na kome je izabrana za prvu pratilju Aniti Buturini, budućoj supruzi Miše Kovača. Titula prve pratilje joj je omogućila da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kome je ponela priznanje Mis fotogeničnosti.

Slika

Zahvaljujući laskavoj tituli, dobila je prvu filmsku ulogu u filmu “Bubašinter” u režiji Milana Jelića. Posle snimanja tog filma, Zlata je odlučila da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, od čega je brzo odustala jer je završila tek prvi razred gimnazije u to vreme. Samo godinu dana kasnije, Zlata je učestvovala i na izboru za Mis tadašnje Jugoslavije.
Akademiju je upisala po završetku srednje škole a u klasi je bila sa Bogdanom Diklićem, Ljiljanom Stjepanović, Snežanom savić, Ivicom Klemecom, Radošem Bajičem i Lazarom Ristovskim. Odmah po sticanju diplome, reditelj Aca Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji “Povratak otpisanih” koja ju je proslavila. Poslednju ulogu je odigrala u TV seriji “Selo gori a baba se češlja”.
Popularnoj glumici pozlilo je krajem novembra u stanu u Resavskoj ulici u Beogradu. Zlata je hitno prevezena u Urgentni centar gde su joj lekari ukazali pomoć. Čelnici neurohiruškog odeljenja u Kliničkom centru Beograda proteklih dana činili su sve kako bi stabilizovali zdravstveno stanje legendarne glumice. Zlata je bila u šok sobi i pod intenzivnim nadzorom lekara. Članovi njene najbliže porodice nisu bili dostupni za medije. Doktor Branko Đurović neurohirurg koji je do poslednjeg trenutka bio upućen stanje Zlate Petković kaže da je glumičino stanje bilo jako loše:
- Zlati je pukla aneurizma. To je isti efekat kao da je bomba eksplodirala u mozgu. Praktično se već danima borimo da je povratimo iz kome, ali je stanje veoma loše, i vrlo uskoro može da se desi da i srce prestane da joj radi. Mislim da u ovom trenutku veoma teško može nešto da se popravi, jer je njen mozak pretrpeo velika oštećenja, nažalost - objasnio je doktor Đurović jutros, samo nekoliko sati pre nego što je glumica preminula.
Kako smo ranije pisali, Zlata je godinama imala problem sa visokim pritiskom. Sa suprugom, muzičarem Sanjom Ilićem imala je sina Andreja.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: In memoriam

Post od Upravnik »

Slika

Preminuo Oskar Nimajer
Izvor: B92

Legendarni brazilski arhitekta Oskar Nimajer, koji je projektovao neke od najpoznatijih građevina 20. veka, preminuo je u sredu u bolnici u Riju, deset dana pre svog 105. rođendana.

Nimajerova vizija oblikovala je futuristički izgled Brazilije pre pedeset godina, a on je tokom bogate karijere bio autor više od 600 dela širom sveta. Radio je na više desetina projekata u nekoliko zemalja sve do nekoliko meseci pre smrti.

Krajem 1940-ih postao je istaknuta figura međunarodne arhitekture i radio je na zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku sa Le Korbizjeom.

Za glavnog arhitektu na ambicioznom projektu izgradnje novog glavnog grada Brazila u amazonskoj džungli postavljen je 1956. i zahvaljujući Braziliji postao je jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata.

Bio je pionir u upotrebi prenapregnutog betona i poznat po svojim visokim, krivudavim oblicima, za koje je inspiraciju, prema sopstvenim rečima, crpeo iz "oblina brazilskih žena koje je voleo".

"Ne privlače me pravi uglovi ili prave linije, čvrste i nefleksibilne, stvorene čovečijom rukom. Privlače me senzualne krivudave linije. Linije koje vidim u planinskim vencima svoje zemlje, vijugavim rekama, talasima okeana i na telima prelepih žena. Krivudave linije od kojih je satkan univerzum, Ajnštajnov univerzum", naveo je Nimajer u svojim memoarima "Krivine vremena".

Zdravstveni problemi su ga mučili poslednjih nekoliko godina, a 2012. je dva puta morao da bude hospitalizovan - u maju zbog upale pluća i u oktobru zbog dehidracije. Ipak, to ga dugo nije sprečavalo da radi.

Oskar Ribeiro de Almeida Nimajer Soareš Filjo rođen je 15. decembra 1907. godine, smatra se ocem brazilske arhitekture, dobio je brojne nagrade i odlikovanja, uključujući i najprestižniju nagradu u arhitekturi - Prickerovu nagradu 1988. godine.

Njegova jedina ćerka, Ana Marija Nimajer, preminula je u junu u 82. godini.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: In memoriam

Post od Bibliotekar »

Preminuo pesnik Slobodan Rakitić

U Beogradu je juče, 1. januara 2013. godine, posle kratke i teške bolesti, preminuo srpski pesnik, esejista, negdašnji predsednik Udruženja književnika Srbije, te jedan od vođa srpske demokratske opozicije Slobodan Rakitić.

Rođen je rođen 30. septembra 1940. godine u Vlasovu, kraj Raške, gde je zvršio osnovnu školu, a gimnaziju u Novom Pazaru. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Uređivao je književne časopise Savremenik, Raška i Književna reč. Od 1973. do 2007. radio je u Zadužbini Ilije M. Kolarca, kao urednik katedre za književnost i jezik. Rakitić je bio predsednik Udruženja književnika Srbije od 1994. do 2004. godine. Od 26. aprila 2005. godine do kraja života bio je predsednik Srpske književne zadruge.

Slika

U vreme jednopartijskog sistema u Jugoslaviji Slobodan Rakitić je kao književnik bio angažovan u borbi za poštovanje i zaštitu ljudskih i građanskih prava i sloboda, između ostalog i u okviru Odbora za zaštitu misli i slobode izražavanja (1985-1989). U prvom višestranačkom sazivu srpskog parlamenta posle Drugog svetskog rata Slobodan Rakitić je bio predsednik tada najveće poslaničke grupe demokratske opozicije - poslaničke grupe Srpskog pokreta obnove (1991-1992). Zatim je izabran za poslanika u skupštini Savezne Republike Jugoslavije, gde je bio predsednik poslaničke grupe Demokratskog pokreta Srbije (DEPOS), 1993 - 1994. Na osnivačkoj skupštini Saborne narodne stranke, 1995. godine, Slobodan Rakitić je izabran za njenog predsednika.

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve odlikovao je Slobodana Rakitića Ordenom Svetog Save drugog stepena 2010. godine.

Knjiga pesama "Tapije u plamenu" nagrađena je Oktobarskom nagradom Beograda za 1990. i nagradom "Rade Drainac" za 1991. godinu. Slobodan Rakitić dobio je 1998. godine nagradu "Zlatni beočug" za trajni doprinos kulturi Beograda, a dobitnik je i više književnih nagrada.

Pesme Slobodana Rakitića prevođene su na ruski, beloruski, francuski, engleski, nemački, kineski, italijanski, poljski, češki, slovački, švedski, jermenski, rumunski i makedonski jezik.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Umro Borislav Milošević

MOSKVA, 29. januara 2013. (Beta) - Stariji brat bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Borislav Milošević preminuo je u noći izmedju ponedeljka i utorka u Beogradu, saopštio je Institut zemalja Zajednice nezavisnih država u Moskvi.

"Noćas u dva sata posle duge i teške bolesti u Beogradu je preminuo Borislav Milošević", navodi se u saopštenju Instituta.

Milošević je bio ambasador u Moskvi, a nakon toga je živeo u ruskoj prestonici.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Preminuo je reditelj Krsto Papić

Slika

Filmski reditelj i scenarista Krsto Papić umro je u Zagrebu u 80. godini, javili su danas hrvatski mediji.

Papić je rođen 1933. godine u Vučidolu u Crnoj Gori. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Prvi igrani film "Iluzije" snimio je 1967. godine, a njegovo najslavnije ostvarenje "Lisice" 1969. godine. Za taj film nagrađen je "Zlatnom arenom" za najbolji film i režiju na jugoslovenskom festivalu filma u Puli.

Snimio je i filmove "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" (1973), "Tajna Nikole Tesle" (1980), "Život sa stricem" (1988), "Priča iz Hrvatske" (1992) i "Kad mrtvi zapjevaju" (1997).

Neki od Papićevih dokumentarnih filmova su "Specijalni vlakovi" (1972) i "Mala seoska priredba" (1972).

Posljednji film "Cvjetni trg" snimio je 2012. i osvojio je nagradu na 36. festivalu u Montrealu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Preminuo Josif Tatić

Čuveni glumac Josif Tatić preminuo je večeras u svojoj 67. godini života.

Slika

Legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta preminuo je u svojoj kući. Kako se nezvanično saznaje, čuveni glumac je preminuo u snu.

Obeležio je našu kinematografiju velikim brojem uloga kako u pozorištu, tako i na filmskom platnu. Ostaće upamćen po rolama u seriji "Bolji život" kao čuveni "kataganac" ili "Tale" iz serije "grlom u jagode".

Iza sebe ostavlja suprugu Bebu i dve ćerke Jelisavetu i Hristinu.

Josif Tatić rođen je u Novom Sadu, 13. aprila 1946. godine, u glumačkoj porodici (njegovi roditelji Branko i Hristina takođe su bili glumci), odlučuje da ceo svoj život posveti glumi.

Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta 1968. godine.

Iako je bio možda poznatiji po filmskim ulogama, svoje glumačko znanje moglo se videti i u pozorištu. Igrao je u beogradskim pozorištima SKC, Zvezdari teatru i Narodno pozorištu, kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Neke od njegovih značajnijih uloga u pozorištu bile su : Majkl („Spaseni“), Laura („Dundo Maroje“), Marko Urošević („Pučina“), Edgar („Kralj Lir“), Kuzman („Golubnjača“), Traskot („Lova“), Slobodan Mihajlović („Šovinistička farsa“), Trifun Isaković („Seobe“), Đorđe Džandar („Sveti Georgije ubiva aždahu“), Menelaj („Troil i Kresida“), Sava Mišić („Gospođa ministarka“), Knez („Paviljoni“), Otac („Hadersfild“), Kostiljov („Na dnu“). Od 1967. godine, kada debituje u filmu „Deca vojvode Šmita“, odigrao je preko 130 filmskih i televizijskih uloga.

Tačan datum sahrane i komemoracije proslavljenog glumca biće naknadno objavljena.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Preminuo Mića Orlović

Dugogodišnji novinar, urednik i voditelj RTS-a Miloje Mića Orlović preminuo je u Beogradu. Ostaće upamćen po sportskim emisijama, ali i tv i filmskim ulogama

Slika

BEOGRAD - Dugogodišnji novinar, urednik i voditelj RTS-a Miloje Mića Orlović preminuo je u Beogradu, objavljeno je na sajtu Radio televizije Srbije.

Orlović je rođen 1934. godine u Valjevu. Bio je prvi voditelj televiziskog "Dnevnika". Odrastao je u Prištini i Valjevu zajedno sa mlađim bratom Draganom koji se kasnije takođe bavio novinarstvom i jedno vreme bio urednik dnevnog lista "Politika Ekspres". Ima jednu kćer.

Orlović je završio Filološki fakultet u Beogradu. Tokom studija je radio kao sportski novinar. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica.

Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd - Napredak Kruševac.

Početkom maja 1958. godine, Mića Orlović je u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu, učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV novinara Beograda i Zagreba.

Televizija Beograd je 28. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik informativno-političkog programa čiji je voditelj bio Mića Orlović. O tom iskustvu je jednom prilikom izjavio:

"Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške", rekao je Orlović.

Profesionalni novinar je bio od 1956. godine, a urednik od 1967. godine. Orlović je ostvario više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, više od 200 TV reportaža, 80 radio emisija, 1300 TV emisija.

Učestvovao je u realizaciji dva kviza, "Ginis" i "Istorija srpskog naroda".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: In memoriam

Post od Upravnik »

Hasta siempre Comandante!

Slika
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: In memoriam

Post od aleksey »

 
Hasta siempre...
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Nikolić posthumno odlikovao Čavesa

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je Ukaz kojim je ordenom Republike Srbije na lenti, posthumno odlikovan Ugo Čaves, predsednik Bolivarske Republike Venecuele, za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa izmedju Republike Srbije i Bolivarske Republike Venecuele.
Setio se... :ymdevil:
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: In memoriam

Post od Bibliotekar »

Slika

В объятиях земли покойся, милый прах.
Небесная душа, ликуй на небесах!
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: In memoriam

Post od Upravnik »

Delio je ordenje kapom i šakom, i kusom i repatom, a Čavesa se nije setio.

:evil:
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Boris Strel nadjen mrtav

Slika

LJUBLJANA, 28. marta 2013. (Beta-AFP) - Prvi Slovenac, osvajač zlatne medalje u Svestkom kupu, Boris Strel nadjen je mrtav u četvrtak.

Slovenačka policija je saopštila da smrt 53-godišnjeg Strela nije bila nasilna.

On je bio specijalista za veleslalom. U Svetskom kupu je pobedio u veleslalomu u Kortini D'Ampeco decembra 1981. godine, kada se takmičio za SFRJ.

Na Olimpijskim igrama je nastupao dva puta: u Lejk Plesidu 1980. bio je osmi, a u Sarajevu 1984. godine peti. Oba puta u veleslalomu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Umrla Margaret Tačer

Slika

LONDON, 8. aprila 2013. (Beta-AFP) - Bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer umrla je u ponedeljak od posledica moždanog udara, saopštila je njena porodica.

Njena deca su saopštila da je ona u ponedeljak ujutro umrla mirno u snu posle moždanog udara. Umrla je u 88. godini.

Margaret Tačer bila je premijerka Velike Britanije od 1979 do 1990. i prva žena koja je obavljala tu dužnost u Britaniji.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Preminuo Ivo Laurenčić

Ivo Laurenčić, istaknuti filmski i televizijski reditelj i propagandista preminuo u Skoplju u 66. godini.

Istaknuti filmski i televizijski autor i reditelj velikog broja dokumentarnih filmova Ivo Laurenčić preminuo je u Skoplju u 66. godini.

Režirao je i pozorišne predstave i propagandnih kampanja. Laurenčić je karijeru počeo u Televiziji Beograd.

Dobitnik je nagrade Udruženja propagandista Srbije za životno delo u oblasti savremenog medijskog reklamiranja.

Za životno delo u oblasti propagande Laurenčić je nagrađen i u Makedoniji.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: In memoriam

Post od aleksey »

 
PREMINUO ALEKSEJ BALABANOV

Slika
Ruski reditelj Aleksej Balabanov, koji je u svojim filmovima opisivao post-sovjetsko društvo, sa kultnim ostvarenjima o kriminalu i ratu u Čečeniji, umro je u 54. godini nakon duge bolesti.

"Filmovi Alekseja Balabanova predstavljaju kolektivni portret naše zemlje u najdramatičnijem periodu u istoriji", napisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na Fejsbuku.

Balabanov je umro u subotu dok je radio na novoj produkciji u Sankt Petersburgu.
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?na ... _id=715176
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Preminula Jelena Genčić

BEOGRAD - Jelena Genčić, velikan našeg tenisa, nezaboravan sportista, reprezentativac u velikom rukometu i tenisu i jedan od naših najboljih trenera svih vremena preminula je u 77. godini u Beogradu.

Slika

Povodom smrti Jelene Genčić Teniski savez Srbije održaće komemoraciju u ponedeljak 3. juna 2013. u 13 časova na terenima Impuls hola na Novom Beogradu.

Jelena Genčić, rođena 9. oktobar 1936 u Beogradu, bila je jugoslovenska i srpska rukometašica i teniser i teniski trener. Posle povlačenja iz sporta sredinom sedamdesetih godina 20. veka počela je karijeru kao teniski trener, gde je imala dosta uspeha u otkrivanju i podučavanju budućih velikih šampiona Novaka Đokovića, Monike Seleš i Gorana Ivaniševića.

Mnogo puta je pričala, kako je danas najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića upoznala na Kopaoniku kada je tada dete od četiri godine došlo i pitalo može li da trenira. Genčićeva je ispričala da se Novak pojavio sa torbom spakovanom kao profesionalac i da je već posle nekoliko minuta treninga lopticu udarao sredinom reketa.

Posle osvajanja Vimbldona Đoković je posetio Jelenu i sa njom evocirao uspomene na vreme kada su zajedno radili.

Povodom smrti Jelene Genčić Teniski savez Srbije održaće komemoraciju u ponedeljak, 3. juna u 13 časova na terenima "Impuls hola" na Novom Beogradu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: In memoriam

Post od branko »

Preminula Ester Vilijams

Američka glumica i šampionka u plivanju Ester Vilijams, najpoznatija po ulozi u mjuziklu "Bal na vodi", umrla je danas u 92. godini u Los Anđelesu

Slika

Vilijams, jedna od najvećih holivudskih zvezda 1940-ih i 1950-ih godina, umrla je mirno, u snu.

Poznata kao "Holivudska sirena" i "Kraljica surfa", Ester Vilijams je još kao tinejdžerka postala šampionka u plivanju, da bi kasnije igrala u nizu popularnih mjuzikla, tzv. "akvamjuzikla" sa plesnim numerama u vodi i tačkama sihronizovanog plivanja. Na vrhuncu karijere bila je druga glumica po visini zarade u Holivudu, odmah iza Beti Grejbl.

"Ne umem da glumim, ne umem da pevam, ne umem da plešem. Moji filmovi su sastavljeni od otpadaka pronađenih u producentskoj korpi za đubre", umela je da kaže o svom filmskom talentu.

Decenijama kasnije, malo je ublažila samokritiku: "Gledam u tu devojku i sviđa mi se. Mogu da shvatim zašto je postala popularna kod publike".

Rođena je u predgrađu Los Anđelesa u avgustu 1921. Kao mlada plivačica, postavila je tadašnji svetski rekord na 100 metara u slobodnom plivanju i štafeti 4 puta 400 metara. Takođe je radila i kao manekenka.

Kasnije, tokom 1960-ih, snimila je nekoliko TV emisija i bila voditelj takmičenja u plivanju za televiziju ABC tokom Olimpijskih igara 1984.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta