Praktični saveti za svako domaćinstvo

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Bibliotekar »

Poslujući u domaćinstvu retko pomišljamo na to da bismo bar neki od tih veoma zahtevnih i iscrpljujućih poslova mogli obavljati dvostruko brže i lakše, samo kada bismo znali da primenimo već stečeno iskustvo nebrojenih generacija domaćica širom planete.

Stoga smatramo uputnim da na jednom mestu, a zarad olakšanja brojnih i tegobnih zadataka kućanica oba pola, istavimo zainteresovanima na uvid niz malih, ali dugogodišnjom praksom potvrđenih praktičnih iskustava koja na prvi pogled i nisu od nekog naročitog značaja, ali koja, kada ih je više, mogu značajno pripomoći da se uštede mnogi dragoceni životni minuti, a i iznosi u brojnim stavkama kućnoga budžeta. Stoga – evo i serijala uistinu korisnih saveta za svako domaćinstvo!

AKO STE PRESOLILI JELO

Ne brinite – ništa još nije nepovratno izgubljeno. Ako pri ruci imate jedan krompir srednje veličine dobro ga operite i stavite u posudu sa jelom i pustite da jelo provri. Višak soli će u potpunosti biti uklonjen. Ne zaboravite da pre serviranja jela izvadite krompir.

DA SE KROMPIR NE RASPADNE

Tokom kuvanja krompiri mogu da se raspadnu. Da do toga ne bi došlo, posolite vodu pre nego što u nju stavite krompir i kuvajte ga na tihoj vatri.

KAKO SAČUVATI VIŠAK OLJUŠTENOG KROMPIRA

Ako ste za pripremanje nekog jela oljuštili više krompira nego što vam je bilo potrebno, višak možete sačuvati nekoliko dana bez bojazni da će pocrneti ako ih stavite u posudu i nalijete hladnom vodom, pa potom istu stavite u hladnjak. Vodu menjajte jednom dnevno.

DA ŠARGAREPA BRŽE OMEKŠA PRI KUVANJU

U posudu u kojoj kuvate šargarepu stavite malo šećera – biće pre gotova i pri tome će imati i bolji, intenzivniji ukus.

KREM BEZ GRUDVICA

Prilikom pripremanja kremova za koje je potrebno umutiti jaja, šećer i brašno, često se dogodi da se brašno zgrudva, čineći masu nehomogenom. Da bi ste dobili ujednačenu masu, bez grudvica, pridržavajte se sledećeg redosleda u postupku: ponajpre mutite jaja, u njih postepeno dodajte šećer, a tek na kraju brašno – neprestano mešajući. U tom slučaju neće doći do formiranja grudvica.

KONZERVIRANJE RUZMARINA

Ako želite da konzervirate ruzmarin za potrebe vaše kuhinje, najpre ga operite hladnom vodom, dobro ga osušite krpom, isitnite ga i pomešajte sa solju. Stavite masu u staklenu teglicu i stavite istu u hladnjak.

ODSTRANJIVANJE MIRISA RIBE IZ POSUĐA

Sudovi u kojima se priprema riba i ponekad posle pranja deterdžentom zadržavaju neprijatan miris. Da biste to izbegli, istrljajte ih parčetom limuna. Miris će u potpunosti nestati.

MRLJE OD KIŠE NA KOŽI

Kpljice kiše ostavljaju tragove na kožnim tašnama. Ovo se neće dogoditi ako postupite na sledeći način: potpuno novu tašnu prebrišite čistim sunđerom potopljenim u čistu vodu i dobro isceđenim. Odmah potom tašnu prosušite mekom krpom. Mrlje se neće pojavljivati.

KAKO SAČUVATI LED

Ako nemate specijalnu posudu za služenje leda, a želite da isti ponudite zarad rashlađivanja pića na otvorenom, kockice leda stavite u običnu staklenu činiju koju ste prethodno obložili aluminijumskom folijom. Led će se topiti znatno sporije.

BRZO PRIPREMANJE KROMPIRA

Krompir je zahvalna namirnica, koja se može u slučaju potrebe pripremiti veoma brzo – za nepunih 15 minuta. Evo i recepta. Oljuštite krompir, isecite ga na manje komade, posolite, pobiberite, dodajte veoma malo vode i skuvajte ga u ekspres-loncu. Dovoljno je oko 10 minuta. Ocedite ga i stavite u prethodno zamašćen vatrostalan sud da se zapeče. Dovoljno je 5 minuta, pod uslovom da je pećnica maksimalno zagrejana.

KAKO DA VRATITE SJAJ PREDMETIMA OD SLAME

Ako slamnatim predmetima želite da vratite sjaj i mekoću, potopite ih u jako zasoljenu hladnu vodu i odmah potom stavite da se suše daleko od izvora toplote i zaklonjeno od sunca.

DA RIBA NE PRIONE PRI PEČENJU

Pri pečenju ribe na roštilju dešava se da se veliki deo kože zalepi i potom karbonizuje. Da bi izbegli ovu pojavu, ribu prethodno pospite kukuruznim brašnom. Do prianjanja kože tada neće doći.

SOK OD MESA HRANI CVEĆE

Pri odmrzavanju meso pušta sok. Tu tečnost nemojte bacati, pošto ona izvrsno može poslužiti za prehranjivanje cveća umesto tečnog veštačkog đubriva.

ODSTRANJIVANJE MIRISA DIVLJAČI

Mnogi ne jedu divljač zbog njenog karakterističnog mirisa. Da bi divljač izgubila daj osobeni miris, stavite je na nekoliko minuta u kipuću, a potom na nekoliko minuta u hladnu vodu. Miris će potpuno nestati.

NEGA KOŽNIH PREDMETA

Kožnim predmetima je potrebna redovita nega. Potpuno ćete ih osvežiti ako ih lagano istrljate mekom krpom nakvašenom sokom od pomorandže, a zatim ih izglačate čistom vunenom krpom.

ČIŠĆENJE KRISTALA

Ukoliko se na dno vaše kristalne vaze nataložio kamenac, napunite vazu sirćetom, ostavite ga da stoji dva časa, a potom vazu isperite mlakom vodom. Kamenac će u potunosti nestati.

KAKO OMEKŠATI LIMUN

Da biste lakše iscedili sok iz tvrdog i na izgled sasušenog limuna, stavite u jednu posudu malo vode da prokuva, pa potopite u nju limun na jedan minut. Ohladite ga. Iscedićete ga sa lakoćom.

ČIŠĆENJE „POZLAĆENIH” RAMOVA ZA SLIKE

Da biste dobro očistili „pozlaćene” ramove od slika, u malo mlake vode nacedite nekoliko kapi limunovog soka, pa potom nakvašenom mekom krpom prebrišite zaprljane površine. Kada se ram osuši, izglačajte ga limunovom korom. To će mu dati veoma lep sjaj, a ujedno će sprečiti i taloženje prašine.

DA VAM SVEĆA NE KAPLJE

Ukoliko želite da predupredite neugodno kapljanje rastopljenog voska po stolnjaku prilikom svečanih obeda, pre upotrebe pažljivo potopite donji kraj sveće u dobro zasoljenu vodu i ostavite sveću da ostane u vodi oko dva časa. Neposredno pre upotrebe prebrišite je suvom krpom.

BISTRENJE GOVEĐE SUPE

Ako vam goveđa supa nije dovoljno bistra, za vreme kuvanja stavite u supu čiste ljuske od jaja. Supa će se brzo razbistriti.

PREDUPREĐIVANJE SUZA PRI ČIŠĆENJU LUKA

Da vam suze ne bi nepotrebno tekle prilikom pripremanja crnog luka, potopite isti na 15 minuta u hladnu vodu pre početka čišćenja. Više nećete nepotrebno patiti.

SOS BEZ GRUDVICA

Ako prilikom pripreme sosova na bazi brašna tradicionalnu varjaču zamenite viljuškom na koju ste naboli oljušten krompir, vaš sos će biti bez grudvica, vazdušast i izvanredno intenzivnog ukusa.

UKLANJANJE TRAGOVA VRELINE SA POLITURE

Trag od vrele posude na politiranoj ploči stola možete ukloniti ako smesta kružnim pokretima protrljate mrlju gužvicom novinske hartije, snažno pritiskajući oštećenu površinu. Posle toga izglačajte celu površinu stola nekim od sredstava za održavanje nameštaja. Mrlja će u potpunosti nestati.

UVEK OŠTRE MAKAZE

Da bi vam kućne makaze uvek bile primerno oštre, čvrsto ih povlačite uz grlić staklene boce.

OSVEŽAVANJE BOJE TEPIHA

Ako tepihe ili mebl-štofove protrljate krpom koja je nakvašena vodom u koju je dodata soda bikarbona (5 supenih kašika na litar mlake vode), njihove boje će izgledati kao nove.

BRZO UDEVANJE KONCA

Udevanje konca u iglu sa tankom ušicom oduzeće vam manje vremena ako prilikom istog srednjim i domalim prstom iste ruke zahvatite list bele hartije, tako da se otvor ušice igle jasno ocrtava na beloj pozadini papira.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od branko »

Javila se i prva dama...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5510
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Bibliotekar »

Slika

:lol:
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Još malo malih, a korisnih saveta:

ČUVANJE HLEBA
U toplim letnjim daninma hleb ne treba uvijati u platneni salvet ili još gore, stavljeti u polietilensku vrećicu što mnogi čine. Tako čuvan hleb vrlo brzo uplesnivi. Najbolje je čuvati ga u metalnoj kutiji sa rupicama na poklopcu.

FLEKE OD KRVI
Fleke od krvi brzo i efikasno nestaju ako se naflekana mesta odmah potope u vodu, istrljaju i operu običnim sapunom. Ako su fleke starije, tkaninu potopite da odstoji par sati u hladnoj vodi, pa tek onda prati. Fleke od krvi obavezno prati samo u hladnoj vodi.

SKUPLJANJE DIMA
Ako u prostoriji ima dosta pušača, prostorija će se ubrzo napuniti dimom i postati zagušljiva. Da bi se to izbeglo, upalite običnu sveću i stavite je na sto. Ona će vrlo brzo pokupiti sav dim i neće dozvoliti nagomilovanje novog.

ODRŽAVANJE FIKUSA
Ako su listovi fikusa nakupili prašinu i prljavštinu, ne treba ga prati vodom. Dovoljno je samo suvom krpom prebrisati listove a posle ih izglancati krpom natopljenom u pivo. Pivo će mu dati lep sjaj.

FLEKE OD MASTILA
Ako je na tkaninu kanulo mastilo, provereno ćete ih očistiti ako naflekano mesto potopite u hladno mleko i operete njime. Na kraju isprati hladnom vodom. Ako fleka nastane prilikom pisanja, na papiru, fleka će za sekundu nestati ako je pređete vatom natopljenom u razređivač za fotografije “FR-3” i “FR-4”. Razvijač napravite prema uputstvu koje se nalazi na poleđini.

MASNE MRLJE
Masne mrlje na tkaninanama uklonićete ako ih pospete talkom, a nešto kasnije iščetkajte. (Ja ih najefikasnije čistim tečnim deterdžentom za pranje sudova!).

VOSAK OD SVEĆE
Ako slučajno kapne vosak od sveće, sačekajte da se stegne, očistite ga tupom stranom noža, mrlju koja je ostala prekrijte tankom hartijom i preko nje pređite mlakom peglom. Ako fleka ne nestane postupak ponavljajte uvek sa čistom hartijom dok ne upije sav vosak.

MRLJE OD ŽVAKAĆE GUME
Ako se žvakaća guma zalepi na odeću ne pokušavajte da je sastružete, jer tako možete da napravite rupu, već uzmite kockicu leda, pa njome pređite preko žvakaće gume. Guma će se stvrdnuti i sama odlepiti bez problema. Ako slučajno ostane mrlja skinite je tako što preko nje stavite tanak papir i pređete mlakom peglom.

ČIŠĆENJE SREBRA
Pepeo od cigarete pomešajte sa sokom od limuna, pa ovom mešavinom istrljajte mekom krpom srebrne predmete. Na kraju izglancajte suvom mekom krpom. Srebrne lančiće očistite tako što ih stavite u sirće da prenoće pa sutradan samo isperite mlakom vodom.

KADA KUVATE KUPUS
Kada se kuva kupus, po celom stanu se širi neprijatan miris. Da bi se to izbeglo, prekrijte šerpu u kojo j se kuva kupus čistom krpom natopljenom sirćetom.

SIGURAN LEK PROTIV MUVA
Ako u letnjim danima ne znate da se odbranite od muva, pokušajte sa starim narodnim “lekom”. Stavite u vazu na stolu nekoliko stručaka metvice čiji miris muve ne podnose i beže od njega.

KOCKICE LEDA U BOJI
Ako u posudice za led koje ste napunili vodom sipate malo sirupa od pomorandže, maline, mentola ili limuna dobićete kockice leda u boji koje će oduševiti vaše mališane.

KAD TEPIH PROGORI
Ako se desi da je cigareta pala na tepih i on počeo da gori ali se još nije napravila velika rupa sa druge strane nanesite malo lepka.Na mestima gde to nije mnogo vidljivo isčupajte dlačice pa ih strpljivo nalepite na progorelo mesto.

MRLJE OD LEPKA
Ako na tkanini imate neku mrlju od lepka, skinućete je bez problema, ako je natopite sirćetom a zatim vatom natopljenom vodom pređete preko mrlje. Ispod mrlje stavite parče tkanine koja upija vodu.

PRODUŽITE SVEŽINU PERŠUNA
Operite i osušite strukove peršuna, odkinite listiće i iseckajte ih sitno. Stavite ih u teglu, zatvorite i stavite u frižider. Ovako pripremljen peršun mozete sačuvati oko 15 dana.

TESTO ZA PALAČINKE
Ako vam se testo za palačinke lepi za tiganj i nije rastresito, dodajte času piva ili sneg od belanceta sa malo soka od limuna, palačinke će biti rastresitije i neće se lepiti.

NEGA RUKU
Nežnost i belinu ruku možete sačuvati na vrlo jednostavan i ekonomičan način bez upotrebe ikakvih krema. Kada pravite pire od krompira, namažite njime malo ruke, ostavite tako nekoliko minuta, a zatim ih operite prvo vrućom, pa posle hladnom vodom. Na kraju ih istrljajte sokom od limuna. Limun će ukloniti sve neprijatne mirise, a ruke će dobiti željenu nežnost i mekoću.

MRLJE OD CRNOG VINA
Crno vino ostavlja ružne i trajne mrlje na stolnjaku. To možete izbeći ako isprljano mesto odmah pospete sodom bikarbonom ili kuhinjskom solju. Posle skidanja stolnjak isperite, a potom normalno perite.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Ne vucite ormar
Ako vam nešto sitno zapadne iza ormara,navucite na šipku od usisivača najlon čarapu i izvucite.

Svež med
Da li je med svež i pre svega kvalitetan može te proveriti tako što ćete okrenuti teglu naopačke i pratiti šta se dešava.. Ako je med svež posle naglog okreta izroniće krupan balon/mehur sa dna tegle. Ako do toga ne dođe ni cena mu ne sme biti visoka.

Nesanica
Muči vas nesanica? Razmišljate o problemima i ne uspevate lako da zaspite? Ne brinite! I za to postoji prirodni lek.. Naime, kocka šecera natopljena konjakom olakšaće vam put u san. Lavanda pored jastuka je još jedno prirodno sredstvo za bolji i lakši san. Napravite mali jastučić koji ćete napuniti svežom lavandom. Prijatan miris će vas oduševiti i uspavati.

Komarci dosađuju
Komarci su sitni ali znaju da dosađuju! Da bi ih efektivno udaljili od vas treba da se namažete sirćetom ili limunovim sokom. Naravno. sirće nećete mazati po sebi pre izlaska već negde u prirodi ili eventualno kod kući. Jedan od loših saveta koji se često mogu čuti na našim prostorima je “pijte rakiju” Apsolutno nije tačno, čak šta više utvrđeno je da komarci više napadaju osobe koje imaju u krvi alkohola ili jedu često začinjenu hranu.

Smrdljive patike
Patike znaju da imaju neprijatan "miris" pogotovo posle dužeg nošenja.. Da bi ste smanjili njihov neprijatan "miris" naspite unutar sodu bikarbonu i ostavite da stoji sve dok ih sledeci put ne obujete. (dovoljno ce biti izlupati ih). Bez obzira na ovaj savet, ja sve patike perem u veš mašini na 30 stepeni C.

Čudotvorna sveća
Da bi sveća duže gorela i manje kapljala, stavite je par sati pre upotrebe (paljenjaMasne pločice) u zamrzivač.

Prijatnosti za goste
Dočekajte vaše goste sa novim i originalnim idejama.. U posudu za zamrzavanje leda stavite listiće mente, maslinke, krastavčiće...U koktelima izgleda izvrsno.

Muke sa šerpom
Zagorela vam je šerpa? Ne žurite da je izribate! Vratite je na vatru i dolite pola sirćeta pola vode, zagrejte je do ključanja i ostavite tako 5 minuta, a zatim je sklonite sa vatre i ostavite 30 min. Rezultat ćete videti sami.

Nezrelo voće
Ako želite da vam brže sazri: kiwi, kruške, brskve ili paradajz - stavite ih u kesicu zajedno sa jabukom.

Sve zarđalo
Zarđale baštovanske alatke možete lakše očistiti metalnim sunđerom uz mešavinu soka od limuna (60%) i soli (40%).

Masne pločice
Da bi ste očistili pločice u kupatilu ili kuhinji razredite šoljicu sirćeta u 2 l vode! Ekološki je, a ne ostavlja mrlje.

Dali su jaja sveža
Možete uvek proveriti dali je jaje sveže na sledeći način:
Naspite u jednu činiju vode i dodajte u nju malo soli. Ako se jaje spusti horizontalno na dno onda je extra sveže, ako špic teži ka površini nije sveže, a ako jaje pluta ono je staro.

Sjaj za kožne fotelje
Ako posedujete fotelje ili kožni nameštaj, on se najbolje čiti sa pamučnom krpom navlaženom sa svetlim pivom.

Kuca gricka li gricka
Kućni ljubimci kao što su mace i kuce traže puno pažnje (skoro kao dete). Kada ih malo zapostavimo, često ih privuku naše patike, kablovi, stolovi, stolice i sve što mogu da grebu i grickaju.. Da bi zaštitili vae dragocene predmete i izbegli da se povrede (kablovi kroz koje prolazi struja) natrljajte sve što želite da zaštitite sa sapunom za pranje veša.. Pošto imaju osetljiv njuh, odvratićete ih vrlo lako od željenih predmeta.

Krpelji napadaju
Postoje različite hemikalije da oteramo parazite našim malim prijateljima. Ipak i one mogu biti opasne po njihovo zdravlje! Postoji zato majka priroda koja je i o tome mislila.. Naime, menta je odlična da otera parazite pa čak i pacove..Možete staviti u kućicu vašeg ljubimca jastučić punjen sa listovima mente. Pored prijatnog mirisa otarasićete se sigurno parazita.

Nepodnošljive muve
Miris stabla paradajza će oterati dosadne muve i insekte iz vaše kuće! Ništa nije u stanju oterati ih kao stabljika paradajza, kao i pomešane sa ostalim stabljikama iz vrta. Najbolje je okačiti kraj prozora stabljike paradajza kako bi insekti dobili povratnu kartu već sa vrata.

Joj, ode prst
Ako zattvorite vaše prste u fijoku ili udarite glavom o ivicu prìozora pospite na navlaženo bolno mesto šećer u prahu i ostavite ga dok se sam ne odlepi, zatim dobro isperite hladnom vodom.. Iznenadićete se kad vidite da nema otoka. a i bol je skoro izčezao.

Reumatizam
Promena vremena! Javljaju se reumatski bolovi. Evo kako ublaziti bol. U pamučnu kesu (napravite sami) stavite KRUPNU so, zatim zagrejte u rerni (da bude mlako) i stavite na bolno mesto. Ponavljajte nekoliko puta proces zagrejavanja čim se ohladi.

Klizavi stisak, oh…
Znoje vam se ruke a ne pomažu preparati? Sta raditi? Perite često ruke toplom vodom i natapajte sa sledećim preparatom koji cete sami napraviti: 25g kolonjske vode, 25g limunovog soka, 50g belog sirćeta.

Bonton
Dobili smo poklon. Radoznalost nas tera da ga odmah i otvorimo što je kulturno i uraditi sem u slučajevima kada neko od prisutnih gostiju iz nekog razloga nije doneo poklon. Tada bolje ostaviti poklon sa strane i reći da ćete ga otvoriti čim to bude bilo izvodljivo. Nazvati prijatelja sutra ili kasnije izahvaliti mu se još jednom na divnom poklonu koji ste primili.

Crvene oči
Imate stari foto aparat i kada ga koristite noću ostavlja efekat crvenih ociju? I za to ima leka! Odvojite jedan list od papirne maramice i stavite ga preko blica.. Inače bolje opaliti koju sliku dok je dan, jer trenutci koji izgledaju momentalno nevažni, kasnije dobijaju veliku vrednost.

Koktel savet
Dolaze vam prijatelji i hoćete da se oduševe sa voćnim koktelom? Evo savršena priprema. Voćne koktele pre svega treba pripreniti ranije kako bi voće ispustilo bitnu slast. Najbolje je pripremiti i led sa istim ukusom tj. od istog koktela. Na kraju pre serviranja dodati malo hladne, kisele vode kako bi živnuo i dobio pravu čar.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Ljuštenje paradajza
Da biste paradajz brzo oljuštili, potrebno ja da dole na paradajzu urežete krst, stavite na 15 sekundi u ključalu vodu. Kada je vreme prošlo, odmah ga stavite u hladnu vodu gde ima leda. Oljuštite.

Keleraba
Keleraba je veoma zdrava i ima veoma puno vitamina C. Uglavnom kod čišćenja bacamo mlade listiće, ali to je pogrešno. Veoma je zdravo iseći ih u salatu, čorbu ili sitno iseći i posuti preko jela.

Kokosovo mleko
Ponekad nam je potrebno za neki recept kokosovo mleko, a nemamo ga. Veoma lako možemo da ga napravimo sami.
200 g rendanog kokosa prokuvati sa 2 dl vode. Dobro ocediti, mleko sipati u flašu, držati ga u frižideru i po potrebi koristiti.

Saveti o mesu
Meso za roštilj ne sme biti tek izvadjeno iz frižidera, jer se može dogoditi da iznutra ostane hladno. Namirnice treba da budu sobne temperature. Pre pečenja na roštilju, meso mora biti sasvim suvo, bez vlage, a dobro je da se malo premaže uljem. Soliti i biberiti treba ga tek kada je gotovo sasvim pečeno, jer so izvlači vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, a zapečen biber ima neprijatan ukus i miris.

Mleveno meso biće vazdušastije i manje kalorično ako se pomeša sa nemasnim krem sirom umesto sa prezlama ili hlebom.

Pileće meso će imati hrskavu koricu ako se tokom peèenja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode.

Ako vam je sok od pečenja malo pregoreo i ima gorak ukus, izvadite meso iz posude, sok prospite, umesto njega ulijte malo supe od kocke, dodajte nekoliko kašika vina, vratite meso u ovu tečnost i nastavite pečenje koliko je potrebno da meso omekša.

Soku od pečenja možete dodati malo kisele pavlake, pa ćete dobiti ukusan preliv za kuvan krompir, pirinač ili rezance.

Kada meso ili povrće želite da pečete u aluminijumskoj foliji, stavite ih na onu sjajnu stranu, a zatim krajeve pažljivo pokupite i savijte, da za vreme pečenja ne bi iscurio sok. Dobro je znati da pečenje u aluminijumskoj foliji traje malo duže nego pečenje u običnoj posudi.

Ako vam je meso nekoliko dana duže stajalo u frižideru i dobilo neprijatan miris, operite ga hladnom vodom i ostavite četvrt sata u blagom čaju od kamilice.

Kad pečete meso koje je dugo stajalo u zamrzivaču stavite pored njega nekoliko kriški korena celera i pecite zajedno. Tako će meso biti ukusnije.

Svako meso koje nameravate da pržite daleko je ukusnije i mekše ako ga prethodno neko vreme držite u mleku.

Džigerica će biti mekša i ukusnija ako se na svako parče pre prženja sipa po nekoliko kapi vinskog sirćeta. Nikako je ne treba soliti pre prženja, već posle, inače će biti žilava.

Šta s ostacima hrane
Starije pecivo zatvorite u papirnatu vrećicu, poprskati spolja vodom, a potom zagrejte 10 do 15 minuta u pećnici na 175*C.

Smrvite kekse koji su vam ostali i smrznite ih za kasnije kada ih možete koristiti za posipanje voćnih salata, sladoleda ili krema.

Pomiješajte preostali pire krumpir sa seckanim lukom i rendanim sirom pa zapecite. Izvrsno je!

Ostalo vam je kuvanih špageta? Dodajte im povrće izrezano na kockice i dovoljno italijanskog dresinga pa ćete dobiti jednostavnu i osvježavajuću salatu! Ili ih propržite nekoliko minuta na 2 kašike vrućeg ulja i sklonite sa vatre. Pripremite prženo povrće, pomešajte i dobili ste instant chow mein!

Napravite kuglice od ostatka pire krumpira, u sredinu stavite kockicu sira, uvaljajte u parmezan ili krušne mrvice i pržite dok ne postanu zlatne. Mljac!

U posebni vrč stavljajte ostatke vina. Kada ga skupite dovoljno koristite ga u umacima i prelivima za salatu.

Ohladite pohovani hleb, palačinke ili vafle, a zatim ih smrznite u slojevima. Smrznute držite u zatvorenim plastičnim vrećicama. Ugrejte u tosteru.

Vodu od kuvanja krompire koristite kao tečnost kad mesite hleb - izvrstan je pojačivač ukusa.
Kad smo već kod vode od krompira, pire krompir će biti laganiji i penastiji ako mleko zamenite vodom od kuvanja krompira. I imaće manje kalorija.

Lišćem celera dajte novi ukus mesu, varivima, supama, salatama, sendvičima i namazima.
Ako želite da ostaci vaše voćne pite imaju ukus kao da je tek pečena, zamotajte ih u foliju i zagrejte 10 minuta u pećnici na 180*C.

Preostala žumanca poširajte (skuvajte u vodi) dok ne postanu čvrsta, potpuno ohladite i protisnite kroz sito. Koristite kao ukras na salatama i supama.

Koristite tečnost iz konzervi povrća u supama, umacima, varivima i složencima.
Preostalo povrće koristite u supama, varivima ili salatama. Ili ga narežite pa propržite dok ne postane mekano, a zatim njime napunite omlet ili koristite kao nadev mesne vekne.

Ne bacajte okrajke sira. Naribajte ih i smrznite u zatvorenoj plastičnoj vrećici. Koristite u bilo kojem receptu koji zahteva dodavanje ribanog sira pre kuvanja ili pečenja.

Ostatke govedine, piletine ili svinjetine koristite za pripremu jednostavnih pita, prženih jela, salata, sendviča, namaza, složenaca ili nadeva za tortilje.

Ostatke kobasice smrvite pa dodajte u testo za palačinke, vafle ili kukuruzne maffine.
Kako bi od ostataka mesa napravili još jedno jelo, pomešajte ga sa kuvanim pirinčem ili testeninom, konzervom krem-supe, pavlakom, pola konzerve mleka ili vode, pospite belim lukom i/ili lukom u prahu i stavite u namašćen pleh, pospite mlevenim sirom i pecite nepokriveno na 175*C dok se ne zagreje, sir ne rastopi i lagano posmeđi.

Smrznite ostatke hleba ili peciva pa od njih napravite pržene kockice za salatu, mrvice ili nadjev za kasnije.
Ne prosipajte ostatke kafe. Smrznite ih u kockicama za led pa koristite u ledenoj kafi i ostalim ledenim pićima. Isto važi i za čaj.

Sačuvajte umak preostao od pečenja mesa! Odlijte masnoću i smrznite. Koristite kao pojačivač ukusa u složencima, umacima i sl.
Kako bi zagrejali preostale tortilje, lagano premažite tiganj uljem i stavite na srednje jaku vatru. Potopite tortilje u vodu i brzo naparite-popržite s obije strane.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

- Da li ste znali da mravi mrze cimet? Ako želite da se rešite ovih napasti, pospite cimet na sve pukotine iz kojih dolaze. Vaš dom će mirisati i konačno biti slobodan.

- Imate problema sa štucanjem, a voda ne pomaže? Uzmite komad tamne čokolade, koja bi trebalo da sprečiti neprijatno štucanje.

- Komarci vas vole, i to previše? U posudu sa vodom stavite čistu vanilu, a rastvor stavite na delove tela na koje najviše dolaze.Ne samo što ćete mirisati, već ćete se i spasiti neprijatnih uboda.

- Kako da otkrijete koja jaja su sveža, a koja ne? Umočite ih u posudu s hladnom, posoljenom vodom. Ako potone, sveže je, a ako pluta, bacite ga!

- Jedan od saveta koji će vam pomoći da kuhinja duže ostane čista, a jelo bude ukusno je i ovaj: uvek prvo zagrejte tiganj, a tek potom stavite ulje.

- Ako vam fioke kuhinjskih ormarića zapinju, ispolirajte ih suvim sapunom.

- Ako je hleb premekan i ne možete pravilno da ga isečete, jednostavno zagrejte nož i problem ste rešili. No, oštricu noža ne stavljajte direktno na plamen.

- Celulit izmasirajte crnim talogom od kafe, jer svi anticelulitni preparati u sebi imaju kofeina. Talog je jeftiniji, a zaista deluje.

- Ako volite da pravite keks i suve kolačiće, u kutiju u kojoj ih čuvate stavite pola jabuke. Tako će zadržati vlagu, a neće biti premekani.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Kako da ukloniš miris duvana iz odeće

Bez obzira na novi Zakon o zabrani pušenja, u Srbiji je malo restorana i kafića u kojima je pušenje potpuno zabranjeno. Ako se nađeš među pušačima, evo kako da neprijatan miris duvana izbaciš iz garderobe, ali i nameštaja.

Slika

U nekoliko manjih činija sipajte pola čaše vinskog sirćeta ili komade aktivnog uglja, i rasporedite ih po prostorijama u kojima se puši. Kada gosti odu, otvorite sve prozore, a činije ispraznite i operite.

Kada je sijalica lampe, ili lustera, potpuno hladna, poprskajte je parfemom, ali samo onim koji ne sadrži alkohol. Kada budete uključili lampu, a sijalica se zagreje, osetićete prijatan miris. To neće ukloniti miris duvana, ali će ga ublažiti.

Kada se vratite kući nakon ludog provoda u nekom zadimljenom noćnom klubu, kaput ili jaknu koju ste imali na sebi, a kome još nije vreme za pranje, ostavite celu noć na terasi ili otvorenom prozoru. Nakon toga stavite ga u veliku kesu zajedno sa mirišljavom jelkicom za automobil, kesicom lavande ili osveživačem za ormane.

U pripremama za dolazak gostiju, osim što ćete se pobrinuti za hranu, piće i muziku, prirpemite i pepeljare za pušače. U svaku sipajte malo kupovnog peska za mačke (koji još nije upotrebljen!)
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Sedam načina da smanjite račun za struju

Račun za struju je nešto što možete sa lakoćom da promenite i smanjite kako bi vam ostalo više novca u kućnom budžetu. Otkrivamo vam kako da rukujete aparatima, da se kilovati ne bi gomilali.

NOĆNI RAD
Ako imate dvotarifno brojilo za struju, potrudite se koristiti veš mašinu, mašinu za sušenje veša i pranje sudova kada je struja jeftinija. Ako vas mrzi da ustajete noću i podešavate programe, kupite programator, namontirajte mašine i one će se uključiti tačno u ponoć.

MAŠINA ZA PRANJE
Kada kupujete novu mašinu proučite uputstvo - svaki model ima više različitih programa za pranje, mogućnosti regulisanja količine vode i broja okretaja bubnja. Bubanj uvek napunite do maksimuma. Pola mašine se ne isplati da uključujete, ali znajte i da pretrpana mašina troši više struje za lošije rezultate pranja. Perite na nižim temperaturama: i na 30 i 40 stepeni - pranjem na 30 stepeni štedimo 40 odsto struje u odnosu na program rada pri 40 stepeni. Birajte kraće programe pranja, jer retko kad peremo toliko prljav veš koji traži produžen program pranja. Ne koristite previše deterdženta. Današnja sredstva za pranje su koncentrisana i dovoljno jaka.

PRAVILNO PROSTIRANJE
Pegla troši više struje od mašine i šporeta. Peglajte kad je struja jeftinija, a kad prostirete veš budite uredni - uštedećete makar sat vremena peglanja. Čim uključite peglu, dok se još greje, počnite posao sa osetljivom garderobom. Zatim uzmite pamučne stvari, a na kraju lanene stvari. Koristite peglu sa teflonskom podlogom - brže pegla, lakše klizi i manje troši.

KUPITE MAŠINU ZA SUDOVE
Pranjem u mašini potroši se mnogo manje vode nego ručnim pranjem, pa je to, usprkos trošenju struje, ekonomičniji način pranja. Standardna mašina, na primer, u jednom ciklusu potroši 15-28 litara vode, a najnaprednije samo 14 litara - što je oko 80 odsto uštede u odnosu na ručno pranje.

Slika Slika Slika

BRIŠITE, NE USISAVAJTE
Pre usisavanja odmaknite nameštaj koji bi mogao da vam smeta. Ako imate usisavač s kesom, redovno ih praznite - kada su kese pune usisivač troši više struje. Snaga usisavanja je slabija i ako crevo nije dobro pričvršćeno. Površine kao što su parket, laminat, pločice brišite džogerom.

GASITE MAKAR I MONITOR
Kompjuter ugasite kad ga ne koristite. Paljenje i gašenje ne iziskuje dodatnu energiju, niti opterećuje uređaj. Računar u stanju pripravnosti troši 24 odsto energije koju troši dok radi. Skrin sejver ne štedi struju - ugasite barem monitor, jer on troši više od polovine ukupne energije.

KUVALO
Ako vam treba samo vruća voda za čaj koristite kuvalo za vodu, a nekoristite šporet. Redovno ga čistite od kamenca, jer ako se nakupi kamenac, trošiće dvostruko više struje. Grejte samo količinu vode koja vam je potrebna.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

AKO SE PALAČINKE LEPE ZA TIGANJ – Staviti još jedno, dobro ulupano jaje u testo i intenzivno promešati.

SPANAĆ ĆE SAČUVATI SVOJU PRIRODNU BOJU – Ako u ključalu vodu stavimo malo soli, ili na vrh noža sode bikarbone, pa tek onda spustiti spanać.

KROMPIR (U LJUSCI) ZA VREME KUVANJA NEĆE POPUCATI – Ako nakon što provri, stavimo malo soli.

VARJAČA NEĆE UPIJATI MIRISE JELA I MASTI – Ako se za vreme kuvanja drži u posebnoj posudi sa toplom vodom.

DA NE BI DOŠLO DO “SPADANJA” TORTE – Ulupati odvojeno belanca u čvrst sneg sa malo soli i ostaviti 10 minuta da stoji. Zatim ponovo čvrsto ulupati sneg, dodajući jedno po jedno žumance i kašiku po kašiku šećera, dok se sva žumanca i šećer na utroše. Dalje dodati ostale sastojke – prema receptu.

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO – Ako se pre stavljanja u pećnicu prelije vrelom masnoćom, koja će sprečiti oticanje sokova.

KNEDLE ILI VALJUŠKE OD KROMPIRA BIĆE UKUSNE I VAZDUŠASTE – Ako se u testo, pored brašna, stavi i šaka pšeničnog griza.

FAŠIRANE ŠNICLE ĆE BITI SOČNIJE I UKUSNIJE – Ako se u meso stavi sitno izrendan mali krompir.

FAŠIRANA ŠNICLA NEĆE IMATI NERAVNINA I PUKOTINA – Ako ih za vreme prženja češće obrćemo.

RIBA PEČENA NA ROŠTILJU BIĆE UKUSNIJA I IMAĆE RUMENIJU KORICU – Ako je posle svih priprema pospemo brašnom.

LUK ĆE BITI MNOGO SVARLJIVIJI – Ako se uz luk doda jedna kriška strugane jabuke.

ŠTA SA PREOSTALIM KROMPIROM? – Dodati mu 1 jaje i malo brašna, oblikovati male valjke i ispržiti ih na vrelom ulju. Ako ih Još pospemo struganim sirom biće još bolje.

KAJGANA ĆE BITI MNOGO BOLJA I LAKŠA – Ako se ulupanim jajima doda malo vode.

PRI PRAVLJENJU ĆEVAPČIĆA ILI PLJESKAVICA – Staviti, pored ostalih začina, na vrh noža praška za pecivo da bi se lakše ispekle i postale rastresite.

GIBANICA OD GOTOVIH KORA ĆE BOLJE DA NARASTE – Ako se u hladnu vodu, ili mleko, koje se dodaje gibanici, stavi i malo praška za pecivo.
16
SLATKO TESTO KOJE SE PRŽI NA ULJU NEĆE UPITI MNOGO MASNOĆE – Ako mu se doda kašika ruma i masa dobro izmeša.

MLADI LUK IZGUBIĆE JAK MIRIS I LJUTINU (DONEKLE) - Ako se pre služenja ostavi da stoji nekoliko minuta u hladnoj vodi kojoj se doda malo sirćeta.

CVEKLA ĆE PRILIKOM KUVANJA ZADRŽATI CRVENU BOJU – Ako u vodu u kojoj se ona kuva, uspemo malo sirćeta ili limunovog soka.

TEGLE ZA KOMPOT NEĆE PUCATI – Ako se pre upotrebe zagreju /zamočiti peškir u vrelu vodu, dobro ga iscediti i njime zamotati tegle.

KOLAČI S KVASCEM ILI PRAŠKOM ZA PECIVO BIĆE UVEK LAKI I RASTRESITI – Ako se stavljaju u jako zagrejanu pećnicu.

SLATKO JE DOBRO KUVANO – Ako sa kašike budu padale odjednom po dve kapi gustog soka. Tada skloniti slatko sa štednjaka, skinuti penu metalnom kašikom i još toplo slatko pokriti vlažnom salvetom da bi voće upilo sok. Slatko treba da prenoći, pa tek sutradan da se sipa u tegle i zatvori celofanom.

TEGLE SA PEKMEZOM OD KAJSIJA I ŠLJIVA ZAŠTITIĆE SE OD BUĐI – Ako se stave u mlaku pećnicu i izvade tek onda kad se na površini pekmeza obrazuje čvrsta korica. Sačekati da se tegle potpuno ohlade, a potom ih povezati celofanom.

NE SMEJU SE HLADITI U ZAMRZIVAČU – Pivo, vino i gazirana pića, jer će eksplodirati.

SVEŽA ŠTRUDLA LAKŠE ĆE SE ISEĆI – Zagrejanim nožem.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

8 načina da čistite sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona je idealan partner za čistiju kuću. Jeftina je, možete je kupiti bilo gde, a nema nikave štetne efekte po zdravlje. Ekološki je bezbedna i odlično je sredstvo i za dezinfekciju, ali i za osvežavanje životnog prostora.

POD
Keramičke pločice perite tako što ćete u toplu vodu dodati pola šoljice sode bikarbone.

RERNA
Prljavu, zamašćenu rernu poprskajte vodom, pospite sodu, a onda ribajte žičanim delom sunđera. Možete je čistiti i pastom koju ćete napraviti od sode bikarbone i sirćeta.

TIGANJ
Zagoreli tiganj namažite mešavinom sode bikarbone i vode. Najbolje bi bilo da ga, ukoliko je zagoreli sloj debeo, ostavite tako preko noći. Ali, ako je tanji, već posle desetak minuta istružite zagoreli sloj sa tiganja.

SUDOPERA
Za sjajnu sudoperu napravite pastu od pet kašika sode bikarbone i pet kašika mlake vode. Istrljajte, a zatim isperite sudoperu i prebrišite je vlažnom krpom. Da bi sudopera zablistala glancajte je suvom krpom na koju ste dodali nekoliko kapi maslinovog ulja.

MAŠINA ZA SUDOVE
Staru četkicu za zube umočite u belo sirće i oribajte delove na vratima, a za najzaprljanije delove koristite pastu napravljenu od pet kašika sode bikarbone i pet kašika mlake vode. Na dno mašine sipajte šoljicu sirćeta, zatvorite je i uključite pranje.

ODVOD
Naspite u odvod šoljicu sirćeta i sode bikarbone, odvod zatvorite, a posle nekoliko minuta ulijte litar vrele vode i odvod isperite toplom tekućom vodom.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

4 cake odličnih kuvara

PIVO UMESTO BRAŠNA
Ako treba da pržite ribu, a ponestalo vam je brašna, lako ćete ga zameniti pivom. Pre nego što ribu spustite u tiganj s vrelim uljem, premažite je ili je umočite u pivo i videćete – biće veoma ukusna i hrskava.

VAZDUŠAST OMLET
Da bi omlet narastao i bio vazdušast, umutite prvo jedno jaje, pa ga spojite se kašikom pavlake. Postupak ponavljajte sve dok ne dobijete željenu količinu.


ZAČINE SIPAJTE KAŠIČICOM
Začine u jelo koje kuvate nikada nemojte da sipate direktno iz posude u kojima ih čuvate. Para od kuvanja jela ući će u posudu sa začinima i oni će izgubiti aromu i jačinu.

ŠEĆER U PIRE
Stalno eksperimentišete, u pire dodajete mleko, margarin, maslac, razne začine, a nikako da dobijete taj savršen ukus. Tajna je u šećeru. Dodajte samo malo i pire će biti savršen.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Kako izbeći trgovačke zamke

Sledeći jednostavna pravila moguće je nadmudriti prodavce i odoleti marketinškim trikovima.

Odlazak u supermarket nije tako jednostavan kao što izgleda. Dok se u šetnji među rafovima potrošač pita šta bi mogao da kupi za večeru, psihološke zamke vrebaju sa svih strana. Desetine gotovo neprimetnih marketinških trikova navlače kupca da potroši što više novca. Ali, uz jednostavan vodič, moguće je izbeći trgovačke trikove, nadmudriti prodavce, kupovati pametnije i uštedeti novac.

Raspored – ono što bi potrošači trebalo da znaju jeste da je svaki kutak hipermarketa uređen tako da bi ga „navukao” da potroši što više para. Ono što je najpotrebnije – hleb, mleko, povrće, smrznuta hrana rasuto je po radnji i to nije slučajno. To je taktika koja nas primorava da prošetamo po celom objektu, pogledamo rafove koji nas i ne zanimaju i tako pazarimo ono što uopšte nismo nameravali.

Prvi utisci – ono što će kupac prvo primetiti kada uđe u supermarket jeste obilje svežih proizvoda. Često se u blizini ulaza nalaze velike količine voća i povrća. To nije slučajno. Tako odaju zdravu sliku objekta. A osnovne potrepštine verovatno se nalaze u zabačenom delu supermarketa.

Pazite se upadljivih natpisa – često sa svih strana vrebaju upadljivi natpisi sa kojih sijaju primamljive ponude. To je čist marketing. Ukoliko u tom trenutku potrošač počne da razmišlja – pa, ovo je dobra ponuda, verovatno će potrošiti više novca nego što je planirao i pazariti ono što mu uopšte nije potrebno.

Ne zadržavati se predugo u radnji – cilj potrošača je da uđu i izađu. Da kupe ono što im treba i provedu u prodavnici što manje vremena. Cilj trgovaca, sa druge strane, je da kupce zadrže u radnji što je duže moguće kako bi potrošili više novca. Zato nije na odmet odmah pitati zaposlene gde se nalazi potreban proizvod i kupovati namenski, a ne gubiti i vreme i novac prilikom obilaska radnje.

Trikovi sa bojama – marketinški eksperti kažu da je crvena boja najbolja za privlačenje pažnje kupaca. Najbolje se, dodaju, slaže sa žutom, belom ili zelenom, pa su promotivni natpisi najčešće kombinacija tih boja. Čak su i zvanični znakovi vodećih trgovinskih lanaca u Srbiji najčešće dobijeni kombinovanjem ovih boja.

Spajanje srodnih proizvoda – neretko se na rafovima, jedni do drugih nađu srodni proizvodi, poput krekera i sira ili testenina i kečapa. I to je način koji nas tera da pazarimo više i da već u supermarketu krojimo obrok, mada ima i kupaca koji uživaju u ovakvim „sugestijama” trgovaca.

Veće pakovanje nije uvek jeftinije – jedna od najčešćih akcijskih ponuda u svim trgovinskim lancima. Ali, nije na odmet pri ruci imati digitron pa uporediti cene. Da li je pakovanje od šest flaša soka zaista jeftinije od pojedinačnih boca? Da li možda rok na svih šest ili 12 prehrambenih proizvoda neće isteći dok ih ne iskoristimo. Ako je tako, opet sipamo više para u džep trgovaca. I na ovom primeru se potvrđuje pravilo potrošačkog društva – kupci pazare više nego što im je zaista potrebno.

Kupujte samo ono što vam treba – stari, dobri savet da se bez spiska ne kreće u kupovinu ponovo je aktuelan. I to ne samo da se ne bi zaboravile sve stavke, već kako bi se kupovalo namenski i kako nepotrebni artikli ne bi završili u korpi.

Sniženja – trgovci vole „velika” sniženja. Barem vole da ih na sva zvona oglašavaju, naročito ukoliko je reč o osnovnim životnim namirnicama, dok se prodaja artikala koji su na akciji neretko uvećava i do 100 odsto. To znači da kupci gotovo nikad ne izbegnu ovu trgovačku zamku i zbog niže cene pazare više nego što im je potrebno.

Proveriti rok trajanja – javna je tajna da se često spuštaju cene proizvoda čiji bi rok mogao uskoro da istekne. Tako je svuda u svetu i u tome nema ničeg protivzakonitog. Ali bi, zbog toga, valjalo proveriti rok, pa tek onda artikal strpati u korpu. Jer, čemu zaletanje i kupovna velikih količina nekog proizvoda samo zato što je na akciji ukoliko vam za mesec ili dva više neće koristiti.

Upakovano voće i povrće zbunjuje – cene takvih pakovanja često na rafovima nisu navedene po kilogramu, pa je veoma teško shvatiti koliko zeleniš košta. To se najčešće vidi tek na kasi. Zato, proverite težinu koja mora da bude navedena na deklaraciji.

Uređenje rafova – Istraživanja su pokazala da se u visini glave, odnosno pogleda potrošača često nalaze najskuplji proizvodi. Pogledajte malo dole, gore i unaokolo. Sagnite se i pronaći ćete jeftinije artikle.

Pobedite trgovačku psihologiju:

• Uvek nosite spisak kada idete u veliku nabavku

• Ne kupujte kada ste gladni jer ste ranjivi i pazarićete čak i ono što vam nije potrebno

• Izbegavajte kupovinu kada ste izuzetno dobro ili loše raspoloženi. Ukoliko ste zbog nečega nezadovoljni u kupovini ćete tražiti utehu, a ako ste prezadovoljni nećete obraćati pažnju na cene. U svakom slučaju, potrošićete više novca

• Idite na pijac po voće i povrće. Možda je skuplje od hipermarketa, ali nećete korpu napuniti nepotrebnim stvarima
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Čudotvorni prašak za pecivo

Iako ga domaćice koriste kao dodatak kolačima, prašak za pecivo može biti efikasna pomoć i u održavanju domaćinstva. Otkrivamo 5 caka kako sve možete da ga koristite.

IZBELJUJE ZUBE
Sipajte malo praška za pecivo na četkicu i istrljajte zube. Da ne biste oštetili gleđ, ovu metodu primenjujte samo jednom nedeljno.

UNIŠTAVA NEPRIJATNE MIRISE
Iz frižidera vam neprijatno miriše? Mirise ćete lako neutralisati ako u frižideru budete držali šoljicu s praškom za pecivo. Posle dva meseca stavite novi prašak.

DAJE KOSI SJAJ
Regeneratori i drugi preparati za negu kose mogu da se zadrže u njoj i oduzmu joj sjaj. Dodajte u šampon jednu četvrtinu praška za pecivo i možete da budete sigurni da će svi ostaci biti uklonjeni.

TERA MRAVE
Prašak za pecivo može da posluži i kao biološko sredstvo protiv insekata. Pospite prašak po putanji kojom se mravi kreću i oni će se povući.

UKLANJA MRLJE OD ČAJA
Ne možete da uklonite tragove od čaja na vašoj omiljenoj šolji? I za to postoji rešenje. Stavite malo praška za pecivo na krpu i istrljajte kružnim pokretima unutrašnjost šolje.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Rešite se prljavštine iz kuhinje

Održavanje čistoće u kuhinji nije uvek lak zadatak. Međutim, neki jednostavni trikovi, mogu da vam uštede sate rada.

Slika

UKLONITE KAMENAC BEZ RIBANJA
Kamenac na sudoperi, česmi, vatrostalnim ćinijama. Gde god da se nalazi nervira vas jer čak ni naporno ribanje ne može potpuno da ga ukloni. Kupite flašu jeftinog sirćeta, pa njime natopite velike komade pamučne vate. Natopljenu vatu stavite preko mrlja od kamenca da odstoje preko noći.

STAKLO POLIRAJTE LIMUNOM
Ako vaša kuhinja ima staklene delove sigurno vas je do sada bezbroj puta izludele šare na staklu koje ostaju posle brisanja. Da ih izbegnete iscedite limunov sok na staklo i obrišite papirom.

BRZO I LAKO OČISTITE FIOKE
Da ne bi praznili sve fioke svaki put kad želite da ih očistite, preko cevi usisivača stavite najlon čarapu. Tako će iz fioke biti usisana samo prašina. Isti postupak je dobar i za čišćenje polica s dečjim igračkama i sličnim sitnicama.

PROTERAJTE MASNOĆU IZ RERNE
Kako da očistite rernu, a da se ne umastite do laktova? Rešenje je jednostavno. Premažite unutrašnjost rerne blagim sapunom, stavite činiju sa amonijakom unutra i zatvorite vrata. Neka sve odstoji do idućeg dana, pa onda operite rernu toplom vodom.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Neobični saveti

FRIŽIDER
Police frižidera prebrišete pamučnom krpom na koju ste nakapali malo ekstrakta vanile. Poslužiće i mešavina sirćeta i vode.

STARA ODEĆA
Baš kao sirće i alkohol iz votke ubiće bakterije i odstraniti mirise iz stare odeće. Jednostavno garderobu poprskajte s nekoliko kapi tog pića i onda je dobro izluftirajte.
Radna ili odeća za trening biće svežija ako za vreme pranja u mašini tokom ispiranja dodate pola šoljicee sirćeta ili sode bikarbone.

SUNĐER
I sunđeri za pranje sudova upijaju ružne mirise. Najbolje je da ih perete u mašini za pranje veša ili da ih ostavite u vodi sa malo izbeljivača. Neprijatni "miomiris" iz sudopera uklonićete ako u njega preko noći sipate mešavinu sode i vode.

KUĆNI LJUBIMCI
Soda je izvrsan šampon za suvo pranje pasa. Stavite je na krzno, pa temeljno raščešljajte.

SENF UKIDA MIRISE
Iz plastičnih posuda u kojima ste držali hranu uklonićete neprijatan miris ako ih preko noći ostavite u toploj vodi s malo sode bikarbone. Takođe, staklene posude će biti čistije ako ih operete u mešavini vode i senfa u prahu.

LUK IZVLAČI MIRISE IZ PODRUMA
Iz podruma se često "osećaju" vlaga i drugi ne baš prijatni mirisi, a rešićete ih se ako presečete luk na pola, stavite ga na tanjirić i ostavite u podrumu preko noći.

SVEĆE PROTIV DIMA
Ako upalite makar jednu i najmanju aromatičnu sveću prostorija će odmah lepše mirisati, a ovaj trik koristite posebno ako je neko prethodno pušio u prostoriji.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Najbolji trikovi da uklonite fleke od crnog vina

Ako vam se dogodi da po sebi prolijete čašu crnog vina, ili nekom od vaših gostiju slučajno čaša padne na novi tepih super svetle boje, hvata vas očaj i čitava situacija nalikuje nam na noćnu moru, ali problem nije tako zastrašujući, jer se tih mrlja definitivno možete rešiti.

Slika

Bitno je da su mrlje mokre ili da ih bar održavate mokrima dok ne smislite šta ćete s njima. Naime, jednom kad se osuše, fleke je daleko teže skinuti. Među tečnostima koje uvek možete upotrebiti kada je u pitanju crno vino su voda, razvodnjena soda ili belo vino.

Uhvatimo li prvo u ruku belo vino, uvažavajući izreku da se klin klinom izbija, treba imati na umu da se na taj način može samo umanjiti mrlja te da pritom ne smemo ribati po mrlji nego samo tapkati kako bi se upio višak tečnosti. Druga opcija prve reakcije je da posolite mrlju i na taj način zaustavite njeno širenje i dalje upijanje. Doduše to je samo prva pomoć te ubrzo treba još nešto preduzeti.

Rešenje za tepihe i drvo
Ukoliko vam se dogodilo da je vaš beli tepih postao crveni od vina, nije tako strašno jer u tom slučaju možete upotrebiti najmoćniji agens – hidrogen peroksid. Njega poprskajte po mrlji, kao i razvodnjenu sodu, pa ostavite da deluje pet minuta i zatim isperite vodom.

Fleke na obojenim tepisima probajte da pospete samo solju, ostavite preko noći i usisajte ujutru. To će, naime, samo smanjiti mrlju koju onda možete oprati sa sodom, osušiti i opet usisati. Naravno, uvek dodatno možete da koristite sapun.

Najbolja opcija ako vam se vino prolije po drvetu je da odmah to primetite i obrišete. Naravno, to je u idealnom slučaju, jer ako mrlju tek vidite jutro posle zabave, onda problem možete da rešite uz pomoć paste od sode i mineralnog ulja. Premažite mrlje s krpom namočenom u pastu, sačekajte pola sata i pređite to područje sa suvom krpom.

Fleke na tekstilu
Ukoliko crnim vinom pokapate pamučnu majicu ili stolnjak, tada u pomoć dobro dođe drugo piće – mleko! Prokuvajte dovoljno mleka da u isto možete da uronite zamrljani deo tkanine. Posle kratkog vremena tamna mrlja će postati bleda i žućkasta, a tada treba odmah istu očistiti nekim drugim sredstvom i ubaciti u mašinu za veš.

Svilene presvlake možete spasiti tako da mrlje polijete destilovanim belim sirćetom i ostavite pet minuta. Nakon toga treba pokušati izbrisati ostatak naizmenično mokrom i suvom krpom.

I na kraju najbolji savet za sve materijale i pokućstvo je da drugi put pripazite i ne prolivate vino po sebi i svojoj kući savetuje She.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Pet proizvoda za čišćenje koje već imate u kući

Ne morate da kupujete sredstva za čišćenje pred svako spremanje, neka prirodna već imate u kući.

KOKA - KOLA, GREJP I ALKOHOL ZA ČIŠĆENJE
Za čišćenje različitih površina u kući, prozora, kupatila ili kuhinje verovatno već imate sve što vam treba. WC šolju možete da oribate Koka - Kolom, kadu izbrišite polovinom grejpa utrljanom u malo soli, a kuhinjske površine prebrišite sirćetom ili belim vinom. Prozore ćete najbolje očistiti alkoholom.

JABUKOVO SIRĆE, KREDA I PUDER PROTIV INSEKATA
Ukoliko vam je kuća puna različitih buba i insekata, kupovanje zamki pravo je bacanje novca. U visoku flašu ulijte malo jabukovog sirćeta i gledajte kako se mušice naivno skupljaju u njoj. Stavite malo pudera za decu ili izmrvljene krede na mesta na kojima se skupljaju mravi i budite sigurni da ih tu više nećete videti.

PRAŠAK ZA VEŠ OTČEPLJUJE ODVODE
Kad vam se jednom začepi odvod, nema te kupovne hemikalije koja ga može odčepiti, budući da bi svaka dovoljno jaka da razbije tvrdokorno začepljenje istovremeno izgrizla i civi. U situaciji kad vam se nešto ozbiljno začepi, jedino što možete jeste da pozovete majstora. Ipak, ukoliko vaša situacija nije tako kritična, već želite da preventivno osigurate dobar protok u odvodu, sipajte u cev prašak za pranje veša pomešan sa nekoliko litara vruće vode. Ako to ponovite nekoliko puta godišnje nećete imati problema.

VANILA U TOPLOJ RERNI OSVEŽAVA PROSTOR
Čudne i neprijatne mirise u prostorijama u kojima živimo ponekad je nemoguće izbeći, to nipošto ne znači da morate da kupujete skupe industrijske proizvode koji vam obećavaju različite mirise u vašoj dnevnoj sobi. Ako želite da celu sobu ispunite prijatnim mirisom dovoljno je da u zagrejanu rernu stavite malo vanile, što će celoj kući dati miris tek ispečenih kolača.

VINSKO SIRĆE UKLANJA FLEKE
Vinsko sirće je odlično sredstvo za uklanjanje gotovo svih vrsta mrlja, a krema za brijanje odlično skida masnije mrlje. Deterdžent za pranje sudova je sjajan način da uklonite mrlje od benzina, a aspirin je idealan za sve one mrlje od znoja na vašoj odeći. Najvažnije je da fleke uklonite odmah i ne čekate da se osuše.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Supersaveti za čišćenje prepisani iz bakine sveščice

Vaše majke i bake uvek su imale rešenje... Znale su kako da spreče da se omiljeni džemper ne ućeba pre vremena, da očuvaju belinu sportskih čarapa svojih sinova, uklone mrlje i neguju nežne tkanine.


Slika

Da li ste znali?
• Ako želite da sprečite da se vunena tkanina sija, peglajte je s leve na desnu stranu ili stavite vlažnu krpu između pegle i tkanine.
• Pletene stvari perite ručno, u mlakoj vodi, jer će se inače stvarati „ćebe“.
• Požutelom okovratniku pomoći će pasta od sirćeta i natrona koju prvo utrljate u okovratnik, pa isperete.
• Pliš će ponovo zablistati ako ga istrljate četkom i solju.
• Svilene kravate možete da očistite tako što ćete narendati sirovi krompir i istisnuti sok iz njega kroz lanenu krpu. Sok pomešajte sa vodom i operite mrlje, a zatim isperite.
• Gumu za žvakanje ćete bez problema ukloniti s odeće ako odevni predmet jedan sat držite u zamrzivaču.
Mrlje od hemijske olovke možete ukloniti zagrejanim sokom od limuna ili mešavinom kašike sirćeta i kašičice špiritusa. Krpu umočite u mešavinu, istrljajte mrlju i zatim je isperite.

Bez kamenca
Veš mašine moramo redovno da čistimo od kamenca, a ako je voda kojom peremo rublje tvrda, čak jednom mesečno. U suprotnom će mašina trošiti više struje ili će čak lošije prati veš. U mašinu sipajte dva i po litra sirćeta i isto toliko vode pa uključite glavni program za pranje na najvišu temperaturu od 95 stepeni. Ako omekšivaču redovno dodajete malo sirćeta, ređe ćete morati da odstranjujete vodeni kamenac.

Kako da sačuvate boje?
• Pri prvom pranju šarenog veša u mašini puštanje boje možete sprečiti ako vodi dodate malo sirćeta.
• Pri pranju šarenog veša mešanje boja sprečićete ako tokom poslednjeg ispiranja dodate so.
• Mrlje na tkaninama koje ne puštaju boju možete odstraniti sredstvom pripremljenim od 15 g soli i 1/2 l špiritusa.

Nega osetljivih tkanina i drugi, mali trikovi
- Vunene stvari ostaće meke ako pretposlednjem ispiranju dodate sirće, a poslednjem glicerin.
- Ako ne želite da se vunena odeća skupi, perite ih u mlakoj vodi sa malo boraksa ili koncentrovanog nišadora, bez sapuna. Tamni vuneni odevni predmeti ponovno će biti lepi ako ih iščetkate mešavinom od 1/2 l vode i 10 g duvana za lule. Pamučnu odeću možete učiniti vodootpornom na sledeći način: pomešajte 25 ml suspenzije gline i pola litre vode. Odevni predmet navlažite četkom umočenom u tu smesu ili ga potopite.Na kraju ga iscedite i osušite.
- Kožne cipele više neće propuštati sneg ni kišu ako ih nekoliko puta premažete ricinusovim uljem.

Kako da sačuvate boje?
• Pri prvom pranju šarenog veša u mašini puštanje boje možete sprečiti ako vodi dodate malo sirćeta.
• Pri pranju šarenog veša mešanje boja sprečićete ako tokom poslednjeg ispiranja dodate so.
• Mrlje na tkaninama koje ne puštaju boju možete odstraniti sredstvom pripremljenim od 15 g soli i 1/2 l špiritusa.

6 saveta koji će vam koristiti:
1. Rublje će biti meko ako pri poslednjem ispiranju dodate so ili sirće.
2. Predmeti od frotira sačuvaće mekoću ako ih potopite u vruću sirćetnu vodu i ostavite da u njoj odstoje tokom noći.
3. Izrazito prljavu odeću umočite u sodu bikarbonu i isperite.
4. Ako prašku za veš dodate vrećicu praška za pecivo, rublje će biti belo poput snega.
5. Sportske čarape biće ponovo bele ako ih pre pranja u mašini stavite u lanenu vrećicu zajedno sa korom limuna.
6. Šešir od filca koji je promenio oblik držite nad vodenom parom nekoliko minuta, a zatim ga namestite prstima.

Čišćenje mrlja
• Mrlju od čokolade ostružite, pa očistite alkoholom i blagim rastvorom deterdženta.
• Fleku od crnog vina pospite solju i utljajte, nakon 10 minuta skinite so, a zatim očistite sokom od limuna ili rastvorom limunske kiseline.
• Pivske mrlje na odevnim predmetima možete ukloniti mešavinom nišadora i špiritusa u jednakoj razmeri.
• Za čišćenje masnih mrlja fleku pospite talkom da upije masnoću, i onda iščetkajte, pa očistite benzinom ili špiritusom i na kraju operite deterdžentom.
• Mrlje od lepka omekšajte u toploj vodi, istrljajte sirćetom i na kraju isperite.
• Vosak skinite sa tkanine tako što ćete ga ostrugati, usisati, postaviti novine i vrelom peglom upiti.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Praktični saveti za svako domaćinstvo

Post od Palma »

Loše navike u kuvanju

Neke greške koje činimo dok spremamo hranu mogu pokvariti lepotu obroka, ali mogu štetno uticati i na zdravlje. Pogledajte koje zamke prilikom kuvanja treba izbegavati

Slika

LOŠE navike u kuvanju mogu da budu čak pogubne po zdravlje, a toga verovatno mnogi nisu svesni. Na sreću, sa njima možemo lako raskrstiti, ali pre toga bi trebalo znati šta je to loše što radimo tokom pripreme jela.

* Zagrevanje ulja dok ne počne da se dimi: Većina recepata započinje rečima „dobro zagrejte ulje...“ Potrebno je vreme da se ringla ugreje, tako da najčešće sipamo ulje i okrenemo se od šporeta da radimo nešto drugo dok se zagreje. Ali, odjednom ugledamo dim, što je, navodno, znak da se ulje ugrejalo. E, tu grešimo! Ne samo da većina ulja promeni ukus kada počne da se dimi, već iz njih nestaju dobri antioksidansi i stvaraju se štetna jedinjenja. Možete bezbedno i zdravo da pržite na bilo kom ulju ne čekajući da ono počne da se dimi. Dovoljno je da bude vruće, ali ne čekajte da počne da cvrči.

* Preterano mešanje: Poželjno je mešati jelo da ne bi zagorelo, ali ni u tome ne bi trebalo preterivati jer će se pretvoriti u kašu. Dakle, mešajte povremeno, osim ako u receptu nije naglašeno da to radite neprestano.

* Prepuna šerpa: Ponekad je tokom kuvanja neophodno strpljenje. Možda vam deluje da će se jelo skuvati brže ako šerpu napunite do vrha, ali to zapravo usporava kuvanje i krajnji rezultat je kašasta masa. Takođe, kada u šerpu stavite previše mesa, na taj način naglo smanjujete temperaturu u posudi, što može da dovede do slepljivanja mesa i niza drugih problema.

* Ne dozvoljavate mesu da se „odmori“: Gladni ste i odmah počinjete da jedete meso koje ste upravo ispržili. Sačekajte! Dozvolite mesu da malo odstoji pre nego što počnete da ga sečete jer će biti sočnije. Ako ga odmah sečete iz njega će momentalno izaći svi sokovi i završiti na vašoj dasci ili u tanjiru umesto u mesu. Kada je reč o manjim komadima mesa, neka odstoje od 5 do 10 minuta, a ako ste ispekli veće komade ili recimo celo pile, sačekajte da odstoji do 20 minuta.

* Ispiranje mesa neposredno pre kuvanja: Ako perete meso pod mlazom vode, kontaminiraćete sudoperu bakterijama koje kasnije mogu da izazovu bolesti. Radije prebrišite meso papirnim ubrusima umesto da sa njega spirate neželjene delove.

P:S. Ups, šest dana bih morala da skidam papir sa mesa!

* Vatrostalno posuđe u rerni: Za sve recepte u kojima se zahteva pečenje u rerni, ipak koristite metalne plehove, jer oni sigurno mogu da podnesu visoke temperature. Ako vatrostalne posude stavite u zagrejanu rernu mogu da se očas posla pretvore u stotine komada stakla. Moraćete da čistite nered u rerni, a i ponovo da spremate isto jelo.

P.S. Skoro sve, osim torte, pečem u vatrostalnom posuđu jer smatram da je zdravije, a i bolje se sve ispeče.

* Previše umućen puter: Kada pripremate puter za pečenje ili bilo šta drugo za šta vam je potrebna velika količina brašna, naravno da želite da sve bude dobro sjedinjeno. Zbog toga uglavnom koristite mikser. Ali, upamtite, previše mešanja nije dobro. Mehaničko sjedinjavanje često dovodi do toga da jelo kada se ispeče bude pretvrdo. Umesto toga, ručno sjedinite puter sa brašnom, pa tek onda ga mutite mikserom.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta