Libija - Gadafi - NATO

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

NATO nije ubio Gadafija!

Libijski vođa Moamer el Gadafi se nakratko pojavio na televiziji nakon nekoliko nedelja odsustva, tokom kojih se nagađalo da je možda stradao u NATO bombardovanju 30. aprila!

Gadafi je na nekoliko minuta prikazan na državnoj televiziji, a snimljen je iz daleka kako sedi i razgovara sa plemenskim vođama. Na snimku je nosio velike naočare za sunce i šešir i grlio se sa plemenskim vođama.
Libijski vođa nije viđen, niti se o njemu čulo, još otkako je NATO 30. aprila bombardovao rezidencijalnu i komandnu četvrt u kojoj živi njegova porodica. Tom prilikom poginuli su jedan od njegovih sinova i troje unuka, a javile su se glasine da je i sam Gadafi nastradao. NATO je i juče bombardovao jednu od Gadafijevih rezidencija i u tom napadu su poginule najmanje dve osobe.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

Nalog Haga za hapšenje Gadafija

Međunarodni krivični sud izdao je danas nalog za hapšenje libijskog lidera Moamera Gadafija, njegovog sina Saifa al-Islama i šefa libijske obaveštajne službe Abdulaha al-Senusija po optužbama za zločine protiv čovečnosti.
Sudije su objavile da se Gadafi traži zbog organizovanja ubistava, povređivanja, hapšenja i zatvaranja više stotina civila tokom prvih 12 dana protesta protiv njegove vlasti. Nalog za hapšenje libijskog lidera izdat je i zbog njegovih pokušaja da prikrije zločine za koje se sumnjiči.
Glavni tužilac MKS Luis Moreno-Okampo u maju je zatražio od suda da izda naloge za hapšenje zbog "prethodno planiranih" ubistava antirežimskih demonstranata u Libiji nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija predao ovo pitanje sudu u Hagu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od Bibliotekar »

Kad volovi o pravu zbore ili Quod licet Iovi, non licet bovi

Moram da priznam da odavno nisam video eklatantniji primer samozadovoljnog i prepotentnog pravnog kretenizma od ovog egzemplara koji je anonsiran od strane navodno visokoobrazovanih osoba na visokim položajima, no ujedno i osoba čije je ordinarno nepoznavanje prava naprosto užasavajuće!

Ekstremno dobro plaćeni juridički kreten, trenutno na funkciji Glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda, po imenu Luis Moreno-Okampo trebao je kao osoba koja se nominalno izdaje za pravnika da zna da Libijska Arapska Džamahirija NIKADA NIJE NITI POTPISALA NITI PAK RATIFIKOVALA međunarodni ugovor koji uspostavlja pomenuti sud i priznaje njegovu nadležnost, te se stoga odredbe tog ugovora i po osnovu njega proističuća nadležnost MKS-a uopšte ne mogu primenjivati na nju! MKS nema apsolutno nikakvu jurisdikciju nad Libijom i njenim šefom države!

Maloumno laprdanje zavijeno u oblandu za opsenjivanje prostote rabljene kvazi-učenosti, po kojem je Savet bezbednosti UN poverio sudu ovlašćenje za procesuiranje Gadafija pravno je totalno irelevantno, budući da Savet bezbednosti nije kompetentan da poverava takvu nadležnost, pošto je samim Rimskim Ugovorom (koji uspostavlja vajni MKS) direktno propisano da isti ne može biti primenjen na države-nepotpisnice! Upravo zbog te odrednice MKS nikada nije mogao da pozove na odgovornost ni jednu jedinu osobu koja je bila ili jeste državljanin SAD – SAD su povukle svoju akceptacionu signaturu i time učinile da NI JEDAN JEDINI DRŽAVNI ČINOVNIK SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA NIKADA NE MOŽE DA BUDE PROCESUIRAN PRED TIM SUDOM - pa makar počinio i ratni zločin i zločin protiv čovečnosti pride!

U suprotnom bi svaki predsednik SAD, počev od Dvajta Dejvida Ajzenhauera pa na ovamo, morao biti procesuiran za planiranje, pokretanje i vođenje agresivnog rata – zločina za koji bi po važećem međunarodnom pravu morali da budu osuđeni i Barak Obama i Dejvid Kameron i Nikolas Sarkozi, koji su direktno krivi za činjenje tog zločina koji se ubraja u najteža krivična dela u međunarodnom javnom pravu!

Počev od 17. II 2011. pa do 27. VI 2011. oružane snage zemalja pod vrhovnom komandom prethodno pomenutih lica počinile su pored zločina protiv mira i zločina vođenja agresivnog rata još pride i ratni zločin bombardovanja 294 civilna cilja, u kojima su stradale ukupno 6.232 osobe (oficijelni podatak Crvenog polumeseca). U te žrtve ubrajaju se, na primer, članovi Libijskog Društva obolelih od Daunovog sindroma (škola koja je obezbeđivala specijalnu terapiju, rukotvorilačka zanimanja i sportske priredbe za decu sa posebnim potrebama!), Univerzitet G.A. Naser u Tripoliju, osnovne škole u Adžabiji i bolnica u Misrati ... – objekti i lica koji su decidirano i eksplicitno zaštićeni Ženevskom Konvencijom.

Rezolucija UN br. 1973 isključivo je autorizovala uspostavljanje zone zabranjenog leta iznad Libije, da bi se – deklarativno! – zaštitili civili od Gadafijevog vazduhoplovstva. Ispostavilo se da su jedini aktivni libijski letači bili oni na strani pobunjenika, koji, za divno čudo, uopšte nisu bili onemogućeni u poletanju i aktivnom dejstvu! :o

Pretvaranje međunarodnog prava u smokvin list neokolonijalističke kanonijerske politike topovnjača, upotrebljene radi preoblikovanja sveta zarad partikularističkih i isplativih geo-političkih interesa sa mirisom nafte tzv. svetskih lidera, dovešće do potpunog gubljenja kredibiliteta teškom mukom i požrtvovanim iedealizmom uspostavljenih instrumenata međunarodnog prava! :!:

A jedini pravi rezultat biće totalno destabilizovani svet, svet u kojem će pravo jačega pretvoriti ljudsku zajednicu u džunglu u kojoj će se svi isključivo oslanjati na argumente sile i snagu oružja.
Acriter et Fideliter!
Slika
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

Gadafi beži iz Libije u Tunis?

Izvor: Beta, Tanjug

Tripoli, Ženeva -- Moamer Gadafi se priprema da napusti Libiju i ode u izgnanstvo u Tunis, rekli su američki zvaničnici televiziji NBC, pozivajući se na obaveštajne informacije.

Isti zvaničnici nisu mogli da daju nijedan drugi detalj, poput uslova ili vremena Gadafijevog odlaska, navodi ova televizija.

Ističe se i da ne postoji garancija da će Gadafi zaista slediti taj plan. U Tripoliju je jutros odjeknulo najmanje sedam snažnih eksplozija u blizini glavnog kompleksa libijskog lidera Gadafija Bab al-Azizija.

Tripoli od jutros nadleću avioni NATO-a.

Stanovnici libijske prestonice rekli su AP-u da su se najmanje tri eksploziije čule na putu koji vodi do aerodroma, dok očevici navode da su se na meti aviona Alijanse našli centar Tripolija i istočno predgrađe Tadžura.

Pobunjenici nastoje da preseku linije snabdevanja Tripolija iz Tunisa na zapadu i Gadafijevog rodnog grada Sirta na istoku, a juče su saopštili da su osvojili rafineriju u luci Zavijah, 40 kilometara zapadno od Tripolija, kao i grad Garijan, 80 kilometara južno.

Istovremeno se priprema operacija evakuacije hiljada Egipćana kao i pripadnika drugih nacija iz Tripolija, a Organizacija za migracije (IOM) saopštava da će ta evakuacija najverovatnije otpočeti narednih dana i to verovatno preko mora.

"IOM radi na evakuaciji velikog broja emigranata u libijskoj prestonici, zarobljenih usled borbi na zapadnom frontu, i koji su pogođeni situacijom i sada žele da odu", rekao je portparol IOM Džemini Pandija, prenela je agencija Rojters.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštava da je "humanitarna situacija naglo pogoršana" u nekoliko libijskih gradova, usled intenziviranja okršaja između snaga Moamera Gadafija i pobunjenika, prenela je agencija AFP.

Komitet izražava duboku zabrinutost zbog porasta broja žrtava kao i zbog optužbi da se zdravstveni objekti poput bolnica zloupotrebljavaju u oružane svrhe.

Pobunjenici tvrde da napreduju, Tripoli negira

Libijski pobunjenici tvrde da napreduju u borbama i da su preuzeli kontrolu nad rafinerijom u strateški važnoj luci Zaviji, nedaleko od libijske prestonice.

Pobunjenici su od srede otvorili tri nova fronta - u Adzajlatu na zapadu, zatim na istoku u Al-Hiši na pola puta između Misurate i Sirte, rodnog grada libijskog vodje Muamera Gadafija, a treći front je otvoren u mestu Morzuk na saharskom jugozapadu.

Borbe se vode i u Bregi, a na istoku u Zaviji, 40 kilometara od Tripolija, gde se nalaze postrojenja velike rafinerije od koje zavisi snabdevanje libijskog režima naftom i gasom.

Te informacije je, međutim, Tripoli odbacio.

"Bez ikakve sumnje, rafinerija u Zaviji je pod našom kontrolom", rekao je premijer Bagdadi Mahmudi novinarima u Tripoliju.

Svetske agencije prenose i da je libijski premijer izjavio da je došlo vreme za neodložnan prekid vatre u zemlji i da je rešenje sukoba mirnim putem moguće.

"Spremni smo da započnemo dijalog i da odmah stavimo tačku na krizu", rekao je Mahmudi novinarima i dodao da je prethodnih dana bilo nekih "kontakata u iznalaženju što skorijeg političkog rešenja".

"Ako ste za rešenje mirnim putem, imaćete narednih dana dobre vesti", kazao je on, prenela je agencija AFP.

U noćašnjim vazdušnim napadima NATO-a na Zaviju poginuo je i rođeni brat portparola libijske vlade Muse Ibrahima. Vest o smrti
mlađeg brata Musa Ibrahim je saznao dok je sa porodicom večerao u hotelu u kojem su smešteni strani izveštači.

Hasan Ibrahim imao je 25 godina i bio je student. Prema rečima jednog visokog neimenovanog libijskog zvaničnika, Ibrahim je s drugovima bio na glavnom trgu u Zaviji kada je NATO počeo napad.

Do pre nekoliko meseci gotovo nepoznat široj javnosti, 40-godišnji Musa Ibrahim je odmah nakon početka vojne akcije NATO-a postao
najisturenija politička ličnost libijske vlade čije su patriotske izjave na savršenom engleskom jeziku o tome kakvo je stanju na terenu svakodnevno prenosile svetske televizije.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

Libija: Pobunjenici ušli u Tripoli?

Izvor: Tanjug

Tripoli -- Libijski pobunjenici uspeli su u subotu uveče da uđu u prestonicu Tripoli, u kojoj se čula sporadična pucnjava, javili su svetski mediji.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je da se mala grupa naoružanih pobunjenika pojavila u Tripoliju, ali da je sa njima vlast "uspela da se izbori" i da je grad "bezbedan", preneo je Rojters.

"Tu je bilo nekoliko naoružanih pobunjenika koji su pobegli u predgrađa i bilo je meteža, ali sa njima smo se izborili u roku od pola sata i sada je mirno", rekao jeIbrahim.

On je kazao da su među uhapšenim pobunjenicima Alžirci, Tunišani i Egipćani i ponovio poziv antirežimskim snagama da se predaju, rekavši da će im biti oprošteno čak "iako su ubijali naše rođake".

Ibrahim je na državnoj televiziji rekao i da Gadafi ostaje "lider libijskog naroda" i da je prestonica "dobro branjena".

U Tripoliju, koji je već nekoliko dana okružen pobunjenicima, u subotu uveče se čula žestoka paljba, a lokalno stanovništvo tvrdi da su antigadafijeve snage primećene na ulicama u nekoliko gradskih područja.

Jedan žitelj Tripolija rekao je britanskoj agenciji da je vlast stanovništvu poslala SMS poruke u kojima ih poziva da "izađu na trgove i ulice i eliminišu naoružane agente".

"U kontaktu smo sa ljudima iz Gadafijevog kruga. Sve ukazuje da je kraj veoma blizu", rekao je portparol pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafa Abdel Džalil.

Ranije su pobunjenici saopštili da su zauzeli strateški važan grad Bregu, na istoku zemlje.
Počeo ustanka u Tripoliju, steže se obruč oko Gadafija?


Snažna pucnjava iz automatskog oružja i serija eksplozija potresle su u subotu uveče Tripoli, dok komandanti pobunjenika, čije se snage nalaze na nekoliko desetina kilometara od prestonice, tvrde da nemiri signaliziraju početak napada na Gadafijevo glavno uporište.

Pobunjenici su tokom večeri okružili vladine snage koje kontrolišu vojni aerodrom Mitiga u predgrađu Tripolija Tadžuri, preneo je Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca.

"Pobunjenici su kazali vojnicima da su došli u miru i da žele da izbegnu krvoproliće. U nekim područjima je isključena struja", kazao je neimenovani opozicioni aktivista za britansku agenciju.

Po njegovim rečima, u sukobima u predgrađu Kada poginuo je za sada nepoznat broj pobunjenika.

Vojni komandant pobunjenika u Bengaziju, pukovnik Fadlalah Harun, rekao je da okršaji u prestonici označavaju početak borbi za prestonicu, u koordinaciji sa NATO snagama.

Harun je agenciji AP kazao da je oružje prikupljeno i poslato sinoć tegljačima u Tripoli.

"Borci u Tripoliju su podigli ustanak na dva različita mesta u ovom trenutku - neki su u predgrađu Tadžura, a drugi su blizu aerodroma Matiga", rekao je Harun za arapsku televiziju Al Džazira.

On je kazao da je 20. avgust odabran za početak ustanka, jer koincidira sa antičkom bitkom muslimana na Bedru, 624. godine.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

Gde je Gadafi?

London -- Lider Libije Moamer Gadafi napustio je domovinu i uputio se ka Venecueli,izjavio je britanski sekretar spoljnih poslova Vilijem Hejg.



Posle hitnog sastanka šefova diplomatije EU u Briselu o situaciji u Libiji, britanski ministar je upitan da li Britanija ili neka druga zapadna zemlja zna da li je Gadafi napustio Tripoli.

"Nemam informacije da je on tamo, mada su do mene došle neke informacije koje sugerišu da je on na putu za Venecuelu", rekao je Hejg.

Britanski zvaničnici su naglasili da je Hejg aludirao "ne na izveštaje medija, već na informacije iz drugih kanala".

"Ovo je verodostojna informacija", rekao je jedan neimenovani diplomata.

Jedan viši izvor iz venecuelanske vlade opovrgao je izveštaje da je Gadafi na putu ka toj južnoameričkoj zemlji, na čijem čelu se nalazi Ugo Čaves, koji je ranije nudio Gadafiju utočište.

Taj izvor je naveo da su informacije o Gadafijevom odlasku u egzil "neosnovane glasine".

Svetski mediji danas se pozivaju na različite izvore i prenose da je Gadafi napustio Libiju, navodeći različite destinacije ka kojima se libijski lider uputio.

Neki mediji tvrde da je Gadafi, u pratnji dva sina krenuo u Italiju, dok se Dejli telegraf u najnovijim informacijama poziva na izjave stanovnika Tripolija, koji tvrde da su Gadafi i sinovi najverovatnije otišli u Alžir.

Britanski podsekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, Alister Bert rekao je u intervjuu za privatnu televiziju Skaj njuz da je počeo "ustanak u Tripoliju" i da je situacija u Libiji dostigla "tačku izuzetne važnosti".

On je ocenio da je teško utvrditi šta se tačno u gradu dešava, kao i da "niko ne zna koliko će biti teško, kako će se snage lojalne Gadafiju ponašati na terenu i koliko dugo će trebati da shvate da je igra došla do kraja i da treba, kao neki visoki zvaničnici, da napuste Gadafija".

Libijski pobunjenici su saopštili da su sinoć u saradnji sa NATO-om počeli prvi napad na prestonicu Tripoli, a u gradu su se tokom noći čuli neobično jaki pucnji i eksplozije, preneli su svetski mediji.

U području Tripolija se na tri fronta vode borbe između snaga libijskog lidera Moamera Gadafija i pobunjenika, u kojima su poginule desetine ljudi, a posle niza eksplozija i snažne paljbe koje su protekle noći ođekivale gradom, od jutros se, uglavnom, čuje samo sporadična pucnjava.
Arapska satelitska televizija Al Džazira javila je da su pobunjenici ubili 31 vojnika, a zarobili 42.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

Libija: Lov na pukovnika Gadafija

Gde se skriva Moamer Gadafi nepoznanica je za sve njegove neprijatelje. Nebom Libije krstare avioni NATO alijanse, pobunjenici pretražuju na kopnu... Nasilje u Tripoliju ne jenjava. Borbe se trenutno vode u centru libijske prestonice, oko Gadafijeve rezidencije Bab al-Azizija.

Pobunjenici polako ovladavaju Tripolijem, a u Libiji je u toku veliki lov na Moamera Gadafija kako bi mu bilo onemogućeno da napusti zemlju.

Pobunjenici su na samo 500m od teško oštećenog kompleksa Bab al-Azizija, javlja Al Džazira, prenosi Bi-Bi-Si.

Sudbina Gadafijevog 42 godine dugog režima je već odlučena, međutim, mesto boravka diktatora ostaje i dalje nepoznanica. Dok su pobunjenici saopštavali da je Tripoli u njihovim rukama i da je Gadafi pobegao, on se iznenada obratio svojim pristalicama radio putem i poručio: "Ja sam u Tripoliju. Izađite na ulice. Ja sam sa vama do kraja".

Ova radio poruka nije bila propraćena slikom što je izazvalo spekulacije da je Gadafi već napustio glavni grad i da traži azil u nekoj prijateljskoj zemlji.

Ovaj 69-godišnji diktator nije viđen u javnosti još od maja, a njegovo poslednje televizijsko pojavljivanje bilo je pre dva meseca kada je snimljen kako igra šah sa predsednikom Svetske šahovske federacije, Kirsanom Iljumžinovim, piše londonski Dejli telegraf.

Detaljna pretraga iz vazduha
Za pronalaženje nestalog vođe obaveštajni operativci NATO-a koriste svu raspoloživu opremu za nadgledanje od aviona i satelita do samih pobunjenika. Cilj je da se što preciznije locira Gadafijevo moguće sklonište. Veliki broj izviđačkih aviona RAF-a i NATO-a krstari nebom Libije tražeći tragove diktatora i drugih vodećih ličnosti režima.

Avaks avioni britanskog ratnog vazduhoplovstva kontrolišu sve civilne avione koji napuštaju Tripoli ili druga mesta, za slučaj da Gadafi pokuša da pobegne vazdušnim putem.

Američki špijunski avioni kontrolišu sve komunikacije mobilnih ili satelitskih telefona. Obaveštajni izvori, međutim, priznaju da je on bio "izuzetno pametan" u izbegavanju korišćenja telefona, znajući da mogu da mu odmah odrede tačan položaj.

RAF takođe upotrebljava najsavremenije Astor radare za pronalaženje konvoja vozila u pustinji u kojima bi mogao da bude i Gadafi.

Na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost, kome je predsedavao premijer Dejvid Kameron, ministri su zatražili da vojska iskoristi sve obaveštajne sisteme kako bi se našao Gadafi.

- Mi ne znamo kada bi mogli da ga nađemo, ali on može biti siguran da ga traži svako oko koje imamo - rekao je izvor Vajthola.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

Gadafi ubijen u unakrsnoj vatri, danas sahrana!

Slika

Moamer el Gadafi biće danas hitno sahranjen u skladu s muslimanskim obredima na tajnoj lokaciji. Danas sastanak lidera NATO-a. - Gadafi ubijen u unakrsnoj vatri, metkom u glavu - saopštili zvaničnici.

UN: Potrebna istraga smrti Gadafija!

Ujedinjene nacije pozvale na sprovođenje sveobuhvatne istrage smrti bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.
Predsednik prelazne libijske vlade Mahmud Džibril izjavio je da rezultati forenzičarskog izveštaja pokazuju da je Gadafi podlegao povredama od zadobijenog metka u glavu u unakrsnoj vatri između boraca nove libijske vlasti i njegovih pristalica.



NATO o nastavku misije u Libiji

Zemlje članice NATO danas će u Briselu razmatrati načine da se okonča sedmomesečna vazdušna operacija u Libiji, saznaje se iz diplomatskih izvora.
Jedan od portparola NATO potvrdio je da će ambasadori 28 zemalja članica posle podne u sedištu alijanse u Briselu održati sastanak na čijem je dnevnom redu pored ostalog, Libija.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od Upravnik »

Bože kako ova stoka seiri. Ali otrežnjenje uskoro stiže...
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od aleksey »

Bože kako ova stoka seiri
Kratko, jasno i... jebitačno.

:ymapplause:
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od Palma »

LIBIJA UVODI DEMOKRATIJU
U LIBIJI NEMA VIŠE NIŠTA ZA DŽABE!

Smrt Gadafija predstavlja ogroman gubitak za sve Libijce

Slika

* U Libiji nisu postojali računi za struju, ona je bila besplatna za sve građane.

* Krediti su bili beskamatni.

* Među osnovnim ljudskim pravima u Libiji bilo je i to da svako ima kuću.

* Svi tek venčani parovi od vlade su dobijali 50.000 dolara da kupe prvi stan.

* Obrazovanje i lečenje bili su besplatni.

* Ukoliko je Libijac hteo da postane farmer, dobijao je zemlju, kuću, opremu, seme i stoku da bi otpočeo posao.

* Vlada je u kupovini automobila učestvovala s pola para.

* Cena goriva u Libiji bila je 0,14 dolara za litar.

* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijaca.

* Svaka porodilja je po rođenju deteta dobijala 5.000 dolara.

* Onome ko nije mogao da nađe posao nakon završetka školovanja država je isplaćivala novac u vrednosti prosečne platu u njegovoj profesiji sve dok ne dobije posao.

* Četrdeset vekni hleba koštalo je 0,15 dolara.

* Gadafi je napravio najveći irigacioni sistem na svetu, poznat kao Velika veštačka reka, kako bi vodu dobili svi u pustinji.

* Ako neko nije mogao da nađe obrazovnu ili medicinsku ustanovu koja mu je bila potrebna, vlada mu je plaćala da ode u inostranstvo, a pored novca za lečenje i obrazovanje, dobijao je i 2.300 dolara mesečno za smeštaj i iznajmljivanje kola.

TRIPOLI - Demokratski gube beneficije.

Nakon ubistva Moamera el Gadafija svi Libijci su na gubitku. Uvođenjem zapadne demokratije, za koju su se borili pobunjenici, Libijci će izgubiti povlastice koje nijedan drugi narod na svetu nije imao. Evo šta je Gadafi omogućio svom narodu:
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

U Sirtu 400 ubijenih posle Gadafija

Ženeva -- Više od 400 tela pronađeno je u Sirtu otkada je libijski lider Moamer Gadafi ubijen u njemu pre dve nedelje, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Gadafi je umro pod nerazjašnjenim okolnostima 20. oktobra pošto su ga zarobile pobunjeničke snage dok je zajedno sa svojim sledbenicima pokušavo da pobegne iz Sirta.
Od tada, lokalni lekari svakog dana pronalaze desetine tela, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta iz Ženeve.
Portparol te organizacije Stiven Anderson rekao je da izgleda da su svi ti umrli ljudi nastradali u borbama, mada nije moguće utvrditi na kojoj su strani bili.
Hjuman rajts voč, međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Njujorku, zatražila je prošle nedelje istragu o kako je navela "navodnom masovnom pogubljenju" 50 civila i ljudi odanih Gadafiju.
Crveni krst je takođe upozorio da ozbiljnu pretnju predstavljaju neeksplodirana borbena sredstva odbačena u borbenim zonama, posebno u Baniju Validu i Sirtu, poslednjim uporištima Gadafijevih snaga.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od aleksey »

Gadafi je umro pod nerazjašnjenim okolnostima...
A to što smo svi mi videli putem Net-a - nema veze. Mora da nam se učinilo.
...izgleda da su svi ti umrli ljudi nastradali u borbama...
Naravno. Odmazde i osvete tamo sigurno nema. Pa njima su Teletabisi bili (i ostali) učitelji...
Don't cry because it is over, smile because it happened.
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od Palma »

Pravi razlog napada na Libiju? Zapad dobiva ugovore za obnovu
vredne 300 miliardi dolara!


NATO je uglavnom završio vojnu operaciju u Libiji, no prisutnost zapadnih sila je daleko od svoga kraja, sada kada će velike kompanije zamijeniti borbene zrakoplove. Države koje su bombardirale državu bogatu naftom sada će dobiti lukrativne ugovore kako bi je obnovili.

Britanske bombe su razrušile zemlju, a sada će platiti britanske tvrtke kako bi je obnovili. Nova libijska vlast je otvorena za posao, a britanske vlasti potiču svoje tvrtke da se uključe u "zlatnu groznicu". "Libija je relativno bogata zemlja s rezervama nafte i vjerujem kako će biti mogućnosti za britanske, i naravno, kompanije iz drugih država da se uključe u obnovu Libije", kazao je britanski ministar obrane Philip Hammond te dodao kako očekuje od poduzetnika da "spakiraju svoje kofere" i krenu prema državi na sjeveru Afrike.

Na invaziju potrošili 500 milijuna dolara, obnova će stajati 300 milijardi

Britanci su na NATO-ovu intervenciju u Libiji potrošili oko 500 milijuna dolara. No, sudeći prema izračunima britanskog Ministarstva trgovine i investicija, vrijednost ugovora za obnovu Libije u raznim područjima bi mogli doseći 300 milijardi dolara u narednih 10 godina. Britanska vlada će se sigurno potruditi kako bi njihove tvrtke imale vodeću ulogu u obnovi, kao što je vojska imala u intervenciji.

Ove činjenice potiču pitanja o pravim motivima intervencije u Libiji. Izvršni direktor humanitarne organizacije War on Want, John Hilary, je kazao kako se slična situacija dogodila i kod invazije na Irak. Nakon rata su države koje su imale najveći udio u vojnoj intervenciji, dobile i najviše ugovora za obnovu zemlje. "Mi bombardiramo i razaramo pa potom dobijemo poslove na obnovi", kazao je Hilary za RT. Dodao je da je Britancima poslovni interes najbitniji još od doba kada su BP i Shell ušli u Libiju odmah nakon što su ukinute sankcije prije 10 godina.

Francuzima obećano 35 posto naftnih rezervi

Novinar John Pilger kaže kako postoje dokazi o potkupljivanju zapadnih sila za ulazak u rat. Libija ima više nafte od bilo koje zemlje u Africi, uključujući i Nigeriju. "Prijelazno nacionalno vijeće je kazalo Francuzima da, ako pošalju ratne zrakoplove, njihov Total će dobiti 35 posto naftnih rezervi", kazao je Pilger i dodao kako postoji mnogo dokaza o čemu se zapravo tu radi. (Index)
Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

Gadafijeva smrt ratni zločin?

Postoje ozbiljne sumnje da je smrt libijskog lidera Moamera el Gadafija bila ratni zločin, izjavio glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo. Gadafijeva ćerka Ajša zatražila od tog suda istragu u vezi sa ubistvom oca i brata.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo rekao je da postoje ozbiljne sumnje da je smrt libijskog lidera Moamera el Gadafija bila ratni zločin.


Okampo je, posle izveštaja iznetog pred Savetom bezbednosti, poslao pismo lideru libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Mustafi Abdel Džalilu u kome se raspituje za vladine planove da istraži navodne ratne zločine svih strana, uključujući i pobunjenike.

Izjava glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda usledila je dan pošto je Gadafijeva ćerka Ajša zatražila od tog suda istragu u vezi sa ubistvom svog oca i brata.

U kopiji pisma, u koju je Rojters imao uvid, piše da su Moamer el Gadafi i njegov sin Mutasim "ubijeni na najužasniji način, a da su njihova tela zatim prikazana javnosti i groteskno oskrnavljena uz potpuno kršenje islamskog zakona".

"Slike tog divljaštva prikazane su širom sveta, što je kod moje klijentkinje izazvalo ozbiljan emocionalni potres", navodi u pismu Nik Kaufman, advokat koji zastupa Ajšu Gadafi.

Moamer el Gadafi i njegov sin Mutasim uhvaćeni su u oktobru u Moamerovom rodnom gradu Sirtu.

Odmah zatim, ubijeni su u zatvoru u koji su ih odveli borci lojalni novim vlastima, pod okolnostima koje nisu sasvim razjašnjene, podsetio je Rojters.

Gadafijeva ćerka Ajša pobegla je sa ostalim članovima porodice u susedni Alžir.

Istraga o stradanju civila

U međuvremenu, organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" (HRV) zatražila je od NATO-a da sprovede istragu o eventualnoj odgovornosti za stradanja civila tokom osmomesečne vojne operacije u Libiji.

Privremena libijska vlada procenjuje da je više od 40.000 Libijaca ubijeno u građanskom ratu koji je doveo do svrgavanja i, konačno, ubistva bivšeg libijskog lidera Moamera el Gadafija.

Zvaničnici novih libijskih vlasti tvrde da je "Gadafi odgovoran za ta ubistva".

HRV, sa sedištem u Njujorku, poslao je svog stručnjaka za ljudska prava Freda Abrahamsa u Libiju, kako bi istražio nekoliko desetina ubistava civila za koje ta organizacija sumnja da su stradali u vazdušnim udarima NATO-a, preneo je Rojters.

Abrahams treba da utvrdi koliko je tačno civila Alijansa ubila tokom operacije, koja je pokrenuta u martu a okončana u oktobru.

"Prema našim podacima, oko 50 civila je ubijeno u udarima NATO-a, a možda i više", rekao je Abrahams u izjavi Rojtersu.

Abrahams je naveo da HRV smatra da je na NATO-u odgovornost da temeljno ispita te slučaje kako bi mogli da "identifikuju i isprave greške" i, u tom smislu, razmotri i isplatu adekvatne odštete.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

Komisija UN: Nejasne okolnosti Gadafijeve smrti

Istražna komisija Ujedinjenih nacija (UN) u vezi sa konfliktom u Libiji saopštila je danas da su ratne zločine u toj zemlji činile i snage njenog pokojnog lidera Moamera el Gadafija i snage njegovih protivnika, koje su sada na vlasti.
Kako se navodi u danas objavljenom izveštaju Komisije, "međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, počinile su Gadafijeve snage".
Međutim, Komisija je takođe saopštila da su i antigadafijevske snage činile ratne zločine i ozbiljno kršile međunarodne propise o ljudskim pravima.
Kako se u izveštaju navodi, bivši pobunjenici nastavljaju da krše ljudska prava.

U akcijama NATO u Libiji poginulo 60 civila

U napadima NATO tokom prošlogodišnjeg sukoba u Libiji, poginulo je 60 civila, a 55 je ranjeno, piše u izveštaju Komisije UN za ratne zločine i kršenje
ljudskih prava u Libiji.
"Među 20 analiziranih napada NATO, Komisija je identifikovala pet tokom kojih je 60 civila poginulo i 55 ranjeno", piše u još neobjavljenoj verziji izveštaja u koju je AFP imao uvid.
U dva napada je oštećena civilna infrastrukturna, a da nije utvrđeno postojanje bilo kakvog vojnog cilja na tim mestima, piše u izveštaju.
Uprkos tim informacijama, u izveštaju se zaključuje da je NATO "vodio vrlo preciznu kampanju, uz pažnje vrednu odlučnost da se izbegnu civilne žrtve".
Međunarodna istražna komisija za Libiju dalje navodi da je režim Moamera Gadafija iskrivio podatke o civilnim žrtvama napada Atlantskog saveza iz vazduha.
"Nekoliko prijava protiv NATO koje je Komisija ispitala, bilo je ili preuveličano ili su to namerne dezinformacije", piše u izveštaju.
Komisija je takođe rekla da je dobila "pouzdan izveštaj" koji ukazuje da su trupe libijskih vlasti na mesto jednog napada NATO donele tela dece iz jedne mrtvačnice.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od Palma »

ŠOKANTNO: Gadafijeve borce drže u kavezima
i teraju ih da jedu zastave


Šokantni snimci mučenja nekoliko desetina muškaraca koji su se za vreme sukoba u Libiji prošle godine borili na strani Moamera Gadafija objavljene su na internetu.

Snimci prikazuju muškarce zarobljene u kavezima. Svima su ruke vezane na leđima, a u usta su im nagurane stare libijske zastave. Svi su bosi i sede na prašnjavom podu. Nakon nekog vremena prilazi im jedan od čuvara, podiže ih na noge i tera da skaču u mestu, dok se oko kaveza skuplja besna gomila muškaraca.

Muškarac koji je snimio ovaj uznemirujući film prilikom snimanja uzvikuje: “Progutajte te zastave vi prljavi psi!”.

Pobunjenici ove zatvorenike optužuju da su na području Libije u vreme najžešćih sukoba delovali kako Gadafijevi plaćenici. U nekim slučajevima te su optužbe bazirane samo na činjenici da neki od zatvorenika imaju tamniju boju kože te, piše Dejli Mejl.

UN-ova agencija za ljudska prava kao i brojne humanitarne organizacije osudile su ovakve postupke tvrdeći kako su pobunjenici za vreme građanskog rata u Libiji na ovakav način redvno mučili svoje zatvorenike, a mnoge od njih kasnije su ubili.

Svemu mogu da odolim osim izazovu!
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

AI: NATO bez istrage o Libiji

London -- NATO nije sproveo propisnu istragu, niti se pobrinuo se za nadoknadu zbog civilnih žrtava u vazdušnim udarima na Libiju, saopštio je "Amnesti internešenel".

Ponavljajući slične kritike koje je ovog meseca uputila Rusija, ta organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu, navela je da su brojni Libijci, iako nisu bili uključeni u sukobe, ubijeni ili ranjeni u NATO bombardovanju, ali da o tome nije sprovedena propisna istraga, prenosi Rojters.

"NATO zvaničnici su, u više navrata, isticali svoju posvećenost zaštiti civila. Oni sada ne mogu da smrt tolikih civila gurnu u stranu nekim neodredjenim izrazima zaljenja, a bez propisne istrage tih krvavih incidenata", rekla je viši savetnik AI, Donatela Rovera.

Istraga bi trebalo da utvrdi da li su civilne žrtve posledica kršenja medjunarodnog prava i, ukoliko je to slučaj, odgovorni bi trebalo da budu izvedeni pred lice pravde, navela je Rovera u pisanom saopštenju.

Britanska agencija podseća da su avioni NATO sproveli oko 26.000 naleta u oko 9.600 akcija u kojima je uništeno oko 5.900 ciljeva u Libiji pre okončanja vojnih operacija 31. oktobra prošle godin
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11417
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od branko »

Ubijen američki ambasador u Libiji

BENGAZI, 12. septembra 2012. (Beta-AFP) - Američki ambasador u Libiji Džej Kristofer Stivens i još trojica američkih funkcionera ubijena su u utorak uveče u napadu na konzulat SAD u Bengaziju, saopštio je visoki zvaničnik libijskog ministarstva unutrašnjih poslova.

"Ubijen je ambasador i još trojica funkcionera", kazao je Frans presu zamenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis al-Šaref.

Vest o smrti američkog ambasadora na Tviteru je potvrdio i zamenik libijskog premijera Mustafa Abu Šagur.

Ranije je saopšteno da je u napadu ultrakonzervativnih muslimana na konzulat u Bengaziju ubijen jedan američki zvaničnik, što je potvrdila i američka državna sekretarka Hilari Klinton, ali nije navedeno o kome je reč.

Napad na konzulat u Bengaziju, kao i cepanje američke zastave pred ambasadom u Kairu usledili su kao reakcija na postavljanje na internet odlomka iz filma koji vredja proroka Muhameda.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5511
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Libija - Gadafi - NATO

Post od Bibliotekar »

Mala korekcija: zapravo nije ubijen, već je stradao gušenjem usled inhaliranja velike količine toksičnog dima nastalog u požaru koji je izazvan raketnim napadom na konzulat u Bengaziju.

Slika

Izvlačenje još uvek živog Kristofera Stivensa iz zapaljene zgrade konzulata

Siromah. Tužno je biti kolateralna šteta u procesu etabliranja zatucane i necivilizovane rulje upotrebljene u svrhu jeftinog lokalnog geopolitičkog oruđa za prekomponovanje Bliskog istoka. Po svoj prilici neće biti i jedina.
Acriter et Fideliter!
Slika
Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju