Novosti

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10871
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Novosti

Post od branko »

Škotska dobila plastični most

Na škotskoj reci Tvid napravljen je prvi plastični most u Evropi dugačak nešto manje od 30 metara, koji se po nosivosti ne razlikuje od mostova izgrađenih od tradicionalnih materijala i preko njega mogu da prelaze teška teretna vozila.

Slika

Škotska firma "Vertech Limited", koja posluje pod motom "Zašto išta baciti", od 50 tona plastičnog otpada je napravila most, koji se takođe može reciklirati.

Reciklirana termoplastika, od koje je nedavno izrađen most, ne rđa i ne treba je bojiti, pa su troškovi održavanja mosta minimalni.

Most je nakon što su prefabrikovani delovi proizvedeni u fabrici montiran za samo četiri dana, što ga svrstava medu najbrže izgrađene mostove te dužine.

Sa mostom na reci Tvid su otvorene nove mogućnosti upotrebe plastičnog otpada u građevinskoj industriji, kažu stručnjaci.

Iz kompanije "Vertech" već su najavili mogućnost proizvodnje materijala koji bi zamenili panel-ploče, iviricu i laminate, koji će se prodavati na tržištu cele Evrope.

Ta vrsta arhitektura bi zaista mogla rešiti problem plastičnog otpada koji sve više guši svet.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10871
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Novosti

Post od branko »

Sada prave i kopije gradova, Pariz i London postoje u Kini

Manija polovnih i kopiranih proizvoda u kineskoj produkciji očigledno je zahvatila i arhitekturu. Kineska vlada daje podršku izgradnji sve većeg broja gradova koji su urbanističke i arhitektonske replike globalno poznatih evropskih metropola, kao što su Pariz i London. Iako su atraktivni, visoka cena nekretnina je od njih učinila “gradove duhova”.

Slika

Kineski Pariz nalazi se na periferiji Šangaja

DUHOVI - Na periferiji Šangaja uzdiže se lažni Ajfelov toranj, nadvisujući se nad repliku pariskog Polja Marsa i tipične gradske kuće glavnog grada Francuske. Ovo nije kineski Diznilend, ovo je zajednica u Tijandučengu, izgrađena još 2007. Ovaj grad je samo jedan u nizu kineskih “gradova duhova”, koji otkrivaju ozbiljan problem “balon” nekretnina, čija je cena za kratko vreme dosegla vrtoglave visine, a sada naglo pada sve niže. Populacija Tijandučenga je oko dve hiljade ljudi, mada bi grad komotno mogao da primi i 100.000 stanovnika. Problem nenaseljenosti leži u tome što samo retki mogu da priušte stanovanje u ovom gradu-replici, pa većinu francuskih apartmana naseljavaju radnici koji rade na izgradnji naselja.

Slika

Replika Londona sagrađena je 2006. godine

Čemu onda pomamna gradnja ovih gradova-replika? Pospešivanje bruto društvenog proizvoda i promocija pozitivnih aspekata života u Kini je najveća briga kineske vlade, a Tijandučeng je idealno mesto za romantične fotografije, tik uz lažni Ajfelov toranj. Ukratko, Narodna Republika Kina koristi gradove duhova za - marketing.

Slika

Klon austrijskog Halštata koštao je 940 miliona dolara | Foto: AP

Sličan projekat pojavio se nedavno i u kineskoj provinciji Guangdong. Projekat vredan 940 miliona dolara finansirao je jedan od lokalnih tajkuna, a grad predstavlja idealnu repliku Halštata koji, u originalnoj verziji, godišnje poseti preko 80.000 turista. Meta arhitekata su bogati Kinezi, sa rafiniranim, evropskim ukusom.
Nedaleko od Pariza i Halštata nalazi se i polovni London. Ovaj grad otvoren je 2006, a replika je toliko verna da su neki vlasnici engleskih pabova tužili kineske graditelje za krađu intelektualne svojine. Centar grada podseća na istorijski tematski park, sa kućama u stilu Engleske dinastije Tudorovih, ulicama sa tipičnim engleskim nazivima, i crvenim telefonskim govornicama, karakterističnim za urbani pejsaž Londona. Iako je nekada potražnja za nekretninama u ovom gradu bila veća nego u pseudo-Parizu, Kineski London je danas takođe grad duhova.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost