Jasenovac

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10943
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Jasenovac

Post od branko »

Danas komemoracija u Jasenovcu

U memorijalnom području Jasenovac, na mestu bivšeg ustaškog logora smrti, kod spomenika Kameni cvet, danas će biti održana komemoracija u znak sećanja na proboj poslednjih zatvorenika logora 22. aprila 1945. godine, ali i u znak počasti na sve stradale i preživele logoraše.

Najavljeno je obraćanje hrvatskog predsednika Ive Josipovića, predsednika Sabora Josipa Leke, ministra rada Miranda Mrsića, kao izaslanika premijera Zorana Milanovića, predsednice Saveta memorijalnog područja Jasenovac Katice Sedmak i predstavnika logoraša.

Komemoracija počinje susretom s logorašima, nakon čega će kolona s vencima otići do spomenika, rada vajara Bogdana Bogdanovića, gde će se održati komemoracija koja počinje minutom ćutanja za sve žrtve logora.

Posle govora sledi molitva predstavnika verskih zajednica u Hrvatskoj, a onda i polaganje venaca delegacija u kriptu spomenika.

Kao i svake godine komemoraciji prisustvuju predstavnici srpskih, jevrejskih i romskih organizacija, predstavnici logoraša i antifašističkih boraca iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH, kao i diplomatski kor.

Prema podacima Memorijalnog područja Jasenovac, do marta ove godine prikupljena su imena i podaci za 83.145 žrtava, dok je na spisku Muzeja žrtava genocida u Beogradu do sada poimenično navedeno nešto ispod 89.000 žrtava.

Komemoracija je trebalo da bude održana 21. aprila, ali je odložena zbog poplavljenog terena.

Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaciju zatvorenika.

Oko 600 od ukupno 1.073 još živih logoraša napalo je ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo njih 91.

Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju ubijeno je i spaljeno zajedno s logorskim objektima. Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli početkom maja 1945.

Pitanje broja žrtava bilo je predmet manipulacija, jer su se procene kretale od nekoliko hiljada do oko 30 hiljada u Hrvatskoj i od 700.000 do milion u Srbiji.

Dan sećanja i na ustaške žrtve u Donjoj Gradini

Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida biće danas obeležen i u jasenovačkom logoru Donja Gradina.

U organizaciji Odbora za obeležavanje stradanja žrtava tog logora, biće položeno cveće u Spomen području Donja Gradina, služen parastos i pomen.

Parastosu i pomenu u Donjoj Gradini prisustvovaće zvaničnici Republike Srpske i regiona, kao i predstavnici političkih, verskih, kulturnih institucija.

Obeležavanju će ove godine prisustvovati visoka delegacija iz Izraela koju će, kako je najavljeno, predvoditi zamenik izraelskog ministra inostranih poslova Zev Elkin, prenela je RTRS.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10943
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Jasenovac

Post od branko »

Jasenovac: Potresne priče logoraša

Jasenovac -- Na komemoraciji u Jasenovcu ove godine su prvi put dodeljena odlikovanja i priznanja preživelim logorašima. Predsednik Josipović odlikovao tri preživela.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je trojicu preživelih učesnika proboja u kome je, 22. aprila 1945. godine, od 600 logoraša ostalo živo stotinak, a uručio im je i priznanja "Ante Bakotić", nazvana po čoveku koji je predvodio proboj.

Jedan od preživelih, Ilija Ivanović, rođen 1928. u Gornjim Podgradcima kod Gradiške u BiH uhvaćen je sa skoro svom porodicom u ustaškoj ofanzivi na Kozari i doveden u logor Jasenovac u kome je dve godine i 10 meseci radio u berbernici.

"Tu sam doživeo i preživeo sve strahote i likvidacije, susrećući se s ustaškim zločincima i logorašima herojima koji su im prkosili", rekao je Ivanović Tanjugu.

On je dodao da je u logoru izgubio 27 članova svoje porodice. I on bi, kaže, stradao da nije uspeo da se probije, i da kada je prilikom proboja uhvaćen nije slagao da beži pred partizanima.

"Kad nešto čujem o Jasenovcu bude mi teško i loše se osećam, ali ima izreka da se čovek postepeno i na vešala navikne", kaže Ilija. Njega, dodao je, pogađa i što u memorijalnom centru više nema ničega iz logora kakav je bio dok je postojao.

"Da je ostalo ono što bi me podsetilo, to bi mi izazvalo jezu, ali ovde više nema ničega. Sve je uništeno posle Drugog svetskog rata i nema nikakvih znakova o logoru koji je postojao. To je strašna greška, znam da je ono bilo teško održavati, ali ovo je izletište", rekao je Ivanović.

Nema ni fotografija logoraša s lancima na nogama, a kamoli šta više, dodao je 85-godišnji Ilija.

Pomenuo je i manipulacije brojem stradalih.

"Politilka se umešala u sve, pa i u to. Doteran sam sa 14 godina, u dobi kad sve upijam i sve pamtim. Znam sve šta je bilo i kako je bilo i šta pišu i ko piše, mnogo toga sam pročiotao i mnogo toga znam. Ima naših (Srba) koji su bili kao deca po logorima i pišu nešto što nema veze s vezom, što je netačno. Istina je tako strašna i neverovatna da je ne treba uvećavati", rekao je on.

Bazil Cukolo (Zukolo), poreklom Talijan koji je živeo u Požegi u Slavoniji uhapšen je 1944, dok mu je brat uhapšen nešto ranije.

Bio je u radnoj grupi koja je naftu iz vagona morala da prebacuje u burad i koja je otkopavala grobnice i spaljivala leševe. U proboju mu je poginuo brat Stjepan koji je već bio uspeo da izađe iz žice.

"Jako teško se osećam. Uspomene su toliko teške da se jedva svladavam da ih izdržim", kaže i dodaje da mladi ljudi trebaju da znaju šta se dešavalo u logoru.

"Samo ima i takvih koji kad čuju misle da nije moguće da su se u Jasenovcu radile takve strahote", rekao je Cukolo.

Uroš Kos iz sekcije logoraša u Beogradu koji je ove godine polagao venac u kriptu spomenika jedno je od kozaračke dece. Imao je dve godine kad je doveden s majkom i sestrom koja je poginula u logoru.

"Bio sam mali, pa se sećam samo da je majka, kad sam tražio vode, pokušala doći do nje, a onda je ustaša udario u glavu kundakom i da više nisam tražio vode. Druga slika je kad smo mi deca skupljali travu oko ograde logora koliko smo mogli uhvatiti", kaže Uroš.

I Jelena Radojčić, rođena u Slavoniji, uhvaćena je na Kozari i kao malo dete završila u Staroj Gradiški, jednom od deset lokaliteta Jasenovca.

"Svaki put kad dođem loše se osećam. Nas je manje svake godine, a iako su mnogi logoraši živi, oni ne mogu doći", rekla je.

Prema najnovijim podacima, u Jasenovcu je poimenično navedena 83.301 žrtva, od kojih je bilo 20.000 žena i 21.101 dete mlađe od 14
godina.

Konačni broj žrtva se nikad neće saznati jer mnogi nisu ni upisivani, a prema podacima do kojih su došli scistraživači, od osnivanja logora, u avgustu 1941. do 22. aprila 1945. godine, u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac" ubijeno je oko 700.000 dece, žena i staraca. Medju stradalima je bilo najviše Srba, Jevreja i Roma.

Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se jednim od najmonstruoznijh stratišta u svetu, koji je osnovala i njime upravljala Nezavisna država Hrvatska.

U proboju 600 logoraša iz logora III i kasnije 150 logoraša iz Kožare, radnog dela u samom mestu Jasenovac, preživelo je 107 logoraša. Ustaše su pobile i 473 logoraša koji nisu pokušavali da beže.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost