Rat među nama

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Rat među nama

Post od branko »

Jasuši Akaši: Granatu na Markale mogla je ispaliti i muslimanska strana!

Ekspertskoj komisiji je bilo veoma teško da utvrde odakle je minobacački projektil mogao doći i zaključila da je mogao doći sa obe strane - bosanskih Srba ili bosanske vlade, naveo je Jasuši Akaši

HAG - Bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju, Jasuši Akaši, rekao je na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je granata ispaljena na Markale, februara 1994. godine, mogla doći i od bosanskih Srba i od bosanske vlade.

Akaši je podsetio da je u to vreme oformio ekspertsku komisiju koja je trebalo da utvrdi koja zaraćena strana je ispalila minobacački projektil, ali da je njima bilo teško da utvrde odakle je granata došla.

"Komisija je zaključila da je projektil mogao doći sa obe strane - bosanskih Srba ili bosanske vlade", naveo je Akaši.

On je dodao da su rad misije na terenu otežavale podele među stalnim članicama Saveta bezbednosti.
Akaši, koji je bio specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan od januara 1994. do novembra 1995, započeo je svoj iskaz kao svedok odbrane rečima upućenim Karadžiću da su njih dvojica "provela veoma teško vreme u bivšoj Jugoslaviji".

On je rekao da su osnovni problemi sa kojima se Unprofor suočavao u bivšoj Jugoslaviji uzrokovani nedostatkom jedinstva u Savetu bezbednosti u kome su preovladavala bar tri različita mišljenja o radu misije UN.

"Naš rad je bio veoma težak i protivurečan, ali ipak je bio rukovođen smernicama generalnog sekretara (UN) i trudili smo se na terenu da ispunimo svoje dužnosti", rekao je Akaši.

On je naveo i da je tadašnji generalni sekretar UN Peres de Kuljear imao "ozbiljne sumnje" u to da svetska organizacija treba da pošalje misiju za očuvanje mira u uslovima dok besne sukobi.

"Savet bezbednosti delovao je na osnovu kompromisa i rezolucije.Predsedničke izjave koje je usvajao bile su dvosmislene zbog čega je bio otežan rad mirovnjaka na terenu", rekao je Akaši.

"U izvesnom smislu evropske zemlje su izvršile pritisak da se UN uključi", ukazao je Akaši i dodao da su "Evropljani hteli da smanje priliv izbeglica i vlade su morale da učine nešto".

Akaši nije želeo da direktno odgovori na Karadžićevo pitanje kojim stranim i domaćim silama nije odgovoralo da se okonča rat u BiH, rekavši da nije u mogućnosti da to učini i da je mnogo faktora uticalo na to da se rat vodi.
Karadžić je upitao svedoka da li se seća da je rukovodstvo bosanskih Srba bilo puno entuzijazma u pogledu mirovnih pregovora u Ženevi, dok druga strana nije, Akaši je potvrdno odgovorio, dodajući da je u depešama to i pisao.

Akaši je rekao da je demilitarizacija zaštićenih zona bila jedno od glavnih pitanja za mirovnu misiju, uključujući i Srebrenicu, jer je to bilo ključno za očuvanje mira.

Akaši je ranije zatražio da se njegovo svedočenje obavi na sednici zatvorenoj za javnost, ali, kako je naveo, ne iz bezbednosnih razloga već zbog pogrešnog interpretiranja njegovih izjava u medijskim izveštajima u prošlosti.
Takođe je naveo da bi, bez prisustva javnosti, njegovo svedočenje bilo "potpunije i iskrenije".

Tužilac se usprotivio takvom zahtevu jer to nije u skladu sa pravilima Tribunala, a u skladu sa odlukom pretresnog veća, Akaši daje iskaz na sednici otvorenoj za javnost.

Akaši je bio svedok odbrane na suđenju hrvatskom generalu Anti Gotovini u septembru 2009. godine.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Ratna dešavanja

Post od branko »

JEL' TO MOGUĆE: Armija BiH je gađala Markale!?

HAAG - Svjedočeći u obranu Radovana Karadžića, bivši pripadnik policije BiH izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je granatu na sarajevsku pijacu Markale, u zimu 1994., ispalila Armija BiH, po nalogu Alije Izetbegovića, prenosi agencija Beta.

Pod pseudonimom KW-586, skrivenog lika i elektronski izmjenjenog glasa, svjedok je izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice Biseri, 1992-94 godine, bio u osiguranju Predsjedništva BiH koje je zasijedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu. Karadžić je u sudnici citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svjedok zaista bio u jedinici Biseri.

KW-568 je tvrdio da je imao priliku da čuje što su predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović, njegov sin Bakir, poglavar Islamske vjerske zajednice BiH reis-ul-ulema Mustafa Cerić i drugi službenici govorili na sastancima. Izetbegoviće i ostale svjedok je optužio da su planski izazivali civilne žrtve u Sarajevu, uključujući pijacu Markale, i u Srebrenici, da bi optužili bh. Srbe i iznudili vojnu intervenciju NATO u korist muslimana.

"Najsnažniji utjecaj" na Izetbegovića, po svjedoku, imao je reis-ul-ulema Cerić. Izetbegovićev glavni cilj bila je da se isposluje intervencija Zapada na strani muslimana "izazivanjem masovne patnje" u Sarajevu i Srebrenici, provociranjem Srba da uzvrate vatru na civilne objekte, uključujući bolnice.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni zapovjednik njenih oružanih snaga, Karadžić (68), optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem i genocid nad oko 7.000 srebreničkih muslimana.

KW-586 je posvjedočio i da je čuo Izetbegovića i vjerskog poglavara Cerića kako razmatraju "šta bi se dogodilo ako bi granata pala na Markale".

Poslije par dana, 5. veljače 1994, to se i desilo, izjavio je svjedok, tvrdeći da je ABiH ispalila granatu na Markale iz rejona sela Mrkovići i da je to, po naređenju generala ABiH Sefera Halilovića, učinila jedinica generala Mustafe Hajrulahovića zvanog Talijan.

Po optužnici protiv Karadžića, u prvoj eksploziji jedne minobacačke granate na Markalama, 5. veljače 1994, ubijeno je 66 osoba, a više od 140 građana je bilo ranjeno, podsjeća Radiosarajevo.ba.

"Alija je rekao (generalu ABiH) Seferu (Haliloviću) da to treba uraditi, a Sefer se okrenuo ka Talijanu i rekao: 'Talijan će to'". U prvom pokušaju, granata je pala blizu pijace, a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na osmatračkom položaju UNprofora bude ista posada, s kojom je postojao dogovor da 'ne broje naše granate'", objasnio je svjedok.

U proljeće 1994, po izjavi KW-568, Izetbegović i reis-ul-ulema Cerić su se sreli sa zapovjednikom 28. divizije ABiH u Srebrenici Naserom Orićem i naložili mu da organizira napade na okolna srpska sela kao bi "isprovocirao Srbe" da odgovore, naglasivši da "žrtve nisu bitne na putu Svevišnjeg".

Svjedok je, po vlastitim riječima, uskoro čuo da je Srebrenica granatirana i da je moguće da su granate ispalile muslimanske snage. U unarkrsnom ispitivanju, tužiteljica Caroline Egerton je svjedokov iskaz nazvala višestrukom teorijom zavjere, tvrdeći da je on sve izmislio kako bi se dodvorio "onima koji ga sada štite".

"Jok, ne, možete tumačiti kako hoćete. Što sam rekao, rekao sam istinu", uzvratio je svjedok, javlja Beta.

On je potvrdio da nije bio Izetbegovićev tjelohranitelj i da nije stalno bio uz njega, ali je ostao pri iskazu da je mogao čuti što se pričalo na sastancima Predsjedništva BiH.

"U podrumu banke oni nisu to krili od mene, valjda su imali povjerenja u mene", rekao je. "Znam što sam vidio na sastancima; šta se poslije dešavalo na izvršenju tih zadataka, ja ne znam jer nisam bio prisutan."

Nazivajući njegovu priču "čistom izmišljotinom", zastupnica optužbe je podsjetila svjedoka da je u vrijeme prve eksplozije na Markalama general Halilović već bio smijenjen i "nije ni bio u ABiH". KW-586 je odgovorio da je Izetbegović "pod pritiskom smijenio Sefera, ali ga nije izbacio iz Armije".

Vjerodostojnost svjedoka tužiteljica Egerton je rušila i sugerirajući da se on nije javio Tribunalu da svjedoči na procesima generalu Haliloviću i Naseru Oriću, iako je živio u obližnjoj Belgiji. KW-586 odgovorio je da "o ratu nije želio da priča", zato što je vjerovao da je u ratu postojala "ravnoteža."

Naveo je da je samo želio da "dođe sebi".

Svjedok je istakao da se odlučio progovoriti tek kad se vratio u Sarajevo i vidio da "ista banda vlada, kao da je još rat", a da "drugi odgovaraju" za ono što je ta vlast učinila.

"Vrlo teško je nešto reći protiv svoga, ali nekada se mora", kazao je svjedok, dodajući da "svatko treba odgovarati za svoje zločine".

KW-586 izjavio je da je 2000. želeo da dođe u Hag i "da izjavu protiv one bagre tamo", kao i da se "dosta ljudi" u Sarajevu slaže s njim, ali da se "plaše represije".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta