Sve gospođe ministarke

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Sve gospođe ministarke

Post od branko »

Sve gospođe ministarke

Premijera Nušićevog klasika „Gospođa ministarka“ u pozorištu „Boško Buha“ nedavno je vratila tapkaroše pred teatar. Predstavljamo vam ubedljive interpretacije Živke ministarke u istoriji našeg pozorišta.

Od Žanke Stokić do Gorana Jevtića, Živka ministarka nas je podsećala na genijalnost Branislava Nušića i naš mentalitetski društveni obrazac. Nušićeva komedija pruža dovoljno prostora za realizaciju upečatljive i kreativne naslovne uloge. Takvom izazovu nisu odolele mnoge prvakinje beogradskih pozorišta kao što su Mira Stupica, Mirjana Karanović, Radmila Živković, Olivera Marković...
Sve Živke ministarke su slične jedna drugoj, ali su imale drugačiju energiju, i sve su koketirale sa tadašnjim stanjem u društvu.


Predstavljamo vam najupečatljivije Živke ministarke koje su pozorišnoj publici poklonile sjajnu glumu.

2013. Goran Jevtić

Slika

Maestralnim tumačenjem glavne uloge u „Gospođi ministarki“ na sceni „Boška Buhe“ Goran Jevtić je razuverio sve koji su se pitali kakva će Živku predstaviti publici. Rediteljka Tanja Mandić Rigonat videla je Nušićevo delo kao politički vodvilj, a Živku kao devijaciju i stanje svesti. Jevtić je na sceni oživeo ministarku našu savremenicu.

Slika

2004. Radmila Živković

Radmila Živković će ostati upamćena kao ministarka koja je ozbiljno, dramatično čak, shvatila Živkinu muku. U režiji Jagoša Markovića na sceni Narodnog pozorišta Radmila Živković je imala veoma zahtevne koreografske deonice u kojima je publika uživala.

Slika

1996. Mirjana Karanović

Dejan Mijač je 1996. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu režirao „Gospođu ministarku“ sa Mirjanom Karanović u naslovnoj ulozi. Na kraju predstave Živka puca iz puške, što je predstavljalo stav reditelja o društvenim okolnostima u kojoj je predstava nastala.

Slika

1982. Olivera Marković

Iako je kritika nije mazila posle premijere, Oliveru Marković je publika zapamtila u ulozi Živke. „Gospođa ministarka“ u režiji velikog poznavaoca Nušićevog dela Milenka Misailovića na sceni Narodnog pozorišta bila je odlična predstava, ali ljudi su je stalno poredili sa komadom u kojem je igrala Ljubinka Bobić.

Slika

1978. Radmila Savićević

Na vrhuncu karijere, kada je već uživala veliku popularnost zbog uloga u televizijskim serijama, Radmila Savićević je postala Živka ministarka na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. „Gospođu ministarku“ je režirao Aleksandar Ognjanović, a publika je cenila Radmilinu energiju na sceni.

Slika

1964. Ljubinka Bobić

Jedina glumica koja je nekoliko puta igrala Živku ministarku je Ljubinka Bobić. Prvo 1947. godine, kao alternacija, a kasnije i samostalno u Narodnom pozorištu. Zatim je ulogu ponovila 1955. i na kraju 1964. kada je umetnički trijumfovala.

Slika

1958. Mira Stupica

Bojan Stupica je 1958. godine režirao „Gospođu ministarku“ na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Mira Stupica je bila u glavnoj ulozi. Za tu ulogu Stupica je dobila prestižne glumačke nagrade.

Slika

1929. Žanka Stokić

Žanka Stokić odigrala je Živku ministarku ukupno 150 puta. Premijerno uzvođenje Nušićeve komedije sa Žankom u glavnoj ulozi bilo je 25. maja 1929. godine na sceni Narodnog pozorišta u režiji Vitomira Bogića. Publika je volela predstavu, ali su kritičari zamerali vilgarni vic, neinventivnost, prizemnost.....
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost