Amateri idu pod led

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Amateri idu pod led

Post od branko »

Amateri idu pod led?

Nedostatak novca i zakonske regulative ugrožava opstanak amaterskih društava. Savez amatera Srbije ne finansira se iz budžeta Ministarstva kulture

U SRBIJI ima više od 750 kulturno-umetničkih društava sa oko 400.000 članova. Ova društva izvedu više od 2.500 programa godišnje i učestvuju sa čak 75 procenata u ukupnom zbiru kulturnih dešavanja u Srbiji. Pored toga što predstavljaju važne edukativne centre za mlade talente, oni su i svojevrsni čuvari nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Iako naša zemlja, s obzirom na kvalitet i masovnost, ima vodeću ulogu u kulturnom amaterizmu u ovom delu Evrope, nedostatak novca može ozbiljno da ugrozi opstanak mnogih folklornih društava.

- Zbog nepostojanja zakonske regulative, čitav jedan pokret bez koga je kulturni život skoro nezamisliv doveden je u pitanje - kaže, za “Novosti”, Slobodan Vujović, generalni sekretar Saveza KUD Beograda. - Od pre nekoliko godina Savez amatera Srbije ne finansira se iz budžeta Ministarstva kulture. Na taj način je dovedeno u pitanje organizovanje mnogobrojnih smotri, festivala, sabora i takmičenja, a oko 400.000 amatera ostalo je bez mogućnosti nastupanja na ovim manifestacijama na kojima se vrši provera vrednosti i kvaliteta.

Naš sagovornik ističe da su u posebno teškom položaju ona društva koja rade u nekada moćnim preduzećima, koja su u međuvremenu privatizovana:

- Novi vlasnici neće ni da čuju za društva, najčešće sale u kojima su vežbali folklor i pozorišta pretvaraju u magacinske prostore. Mnoga su društva na taj način isterana na ulicu. Za amatere nema razumevanja čak ni u ustanovama koje su namenski građene za to. U te prostore useljene su kockarnice, kladionice i teretane. Bolju perspektivu nemaju ni društva koja su osnovali različiti granski sindikati.

Najzastupljeniji oblici amaterizma danas su seoske grupe izvornog folklora, zatim skoro hiljadu ansambala narodnih igara, oko 70 horova, više od 200 amaterskih pozorišta i dramskih sekcija, oko 130 likovnih klubova, oko 90 foto i više od 70 književnih klubova.

Istraživanja su pokazala da su amaterska društva važna alternativa, jer “okupljaju mnogo mladih ljudi koji se iz ljubavi i stvaralačke znatiželje bave umetnošću za koju imaju sklonosti i talenta”. Mnogo je vrhunskih izvođača i stvaralaca koji su prva znanja U budućim profesijama stekli kao amateri. Iz hora “Lola” potekli su Miroslav Čangalović, Biserka Cvejić, Radmila Bakočević, glumci “Lolinog” teatra bili su Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Zoran Radmilović, Petar Kralj, Seka Sablić, Mirjana Karanović...

Samo beogradska društva tokom jedne godine izvedu 2.500 programa, amateri Srbije su u inostranstvu priredili više od pet hiljada koncerata kojima je prisustvovalo 15 miliona gledalaca. Godišnje u inostranstvu gostuje 60 ansambala na turnejama i međunarodnim festivalima, zbog čega ih često nazivaju ambasadorima Srbije.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost