Sterijino pozorje

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Sterijino pozorje

Post od branko »

Sedam predstava u takmičarskoj selekciji

Autor: G. Nonin

Novi Sad - Na ovogodišnjem 56. Sterijinom pozorju koje počinje 26. maja u glavnom takmičarskom delu biće sedam predstava, a dve prestave iz selekcije Krugovi će zaokružiti takmičarski deo ovog prestižnog pozorišnog festivala, saopštila je juče na konferenciji za novinare Ksenija Radulović, umetnička direktorka Pozorja.

- Za godinu dana sam videla osamdeset predstava i najveći broj je, naravno, premijerno izveden u našoj zemlji. Zajedno sa svojim saradnikom, dramaturgom Slobodanom Obradovićem, uzela sam u obzir i recentne predstave po delima domaćih pisaca koje su izvedene u inostranstvu. Tekuća sezona je bila zanimljiva i po tome što je nekoliko praizvedbi tekstova naših autora izvedeno van granica Srbije - po jedna u Mađarskoj i Nemačkoj, čak tri u Banjaluci i dve u Crnoj Gori“, rekla je Radulović i istakla činjenicu da čak četiri izabrane predstave nisu nastale na osnovu klasičnog dramskog teksta. „To ne predstavlja neku moju koncepcijsku intenciju jer sam se rukovodila isključivo imanentnim pristupom, već je u pitanju posledica već godinama prisutne scenske prakse koja se, pored ostalog, zasniva i na redefinisanju pojma dramskog teksta. Fenomen da se dramski tekst pomera ka scenskom tekstu, kako kod nas tako i u Evropi, umetnička je praksa koju bi svakako trebalo imati u vidu tim pre što za rezultat imamo estetski vrlo vredne predstave“, naglasila je Ksenija Radulović.

U takmičarsku selekciju uvrstila je predstavu „Metamorfoze“ Aleksandra Popovskog i Jelene Mijović po Ovidiju u režiji Popovskog u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta; „Rođeni u YU“ - dramaturškog tima u režiji Dine Mustafića - takođe u produkciji JDP-a; „Pazarni dan“ Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina Ateljea 212; „Kukavičluk“ - autorski projekat Olivera Frljića Narodnog pozorišta Subotica; „Kišinjevska ruža“ Ota Tolnaija u režiji Andraša Urbana pozorišta „Kostolanji Deže“ iz Subotice; „Barbelo“ Biljane Srbljanović u režiji An Bizan - Ženeva, Švajcarska; „Život u tesnim cipelama“ Dušana Kovačevića (i tekst i režija) i Zvezdara teatra.
Lajt motiv ovogodišnjih Krugova biće granice, a na početku Pozorja biće izvedena predstava Olivera Frljića „Proklet bio izdajica svoje domovine“ Slovenačkog narodnog gledališča. Pri kraju festivala će biti izvedena i predstava „Transfer“ Jana Klate, poljskog reditelja koji već duže vreme s ovom predstavom o poljsko-nemačkim odnosima putuje po Evrop
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Sterijino pozorje

Post od Upravnik »

“Radnici” trijumfovali na Pozorju
Izvor: Beta

Predstava "Radnici umiru pevajući" Olge Dimitrijević u režiji Anđelke Nikolić jednoglasno je proglašena 2. juna za najbolju predstavu 57. Sterijinog pozorja održanog u Novom Sadu.

Ova predstava, u produkciji Hartefakt fonda i Bitef teatra, dobila je i nagradu za najbolji tekst i za najbolju režiju, navodi se u saopštenju žirija.

Osim toga predstava je osvojila priznanja za originalnu scensku muziku i za koreografiju. Nagrada iz Fonda "Dara Čalenić" za najbolju mladu glumicu pripala je Mariji Bergam za ulogu baš u ovoj predstavi. Sterijina nagrada Okruglog stola kritike pripala je takođe predstavi "Radnici umiru pevajući".

Jovo Maksić proglašen je za najboljeg glumca na Pozorju, za ulogu u predstavi "Bunar". Drugu glumačku nagradu dobila je Hana Selimović za ulogu u predstavi "Otac na službenom putu", a treću Silvija Križan za ulogu u predstavi "Marat the Sade".

Specijalna Sterijina nagrada pripala je glumačkom ansamblu Novosadskog pozorišta, za predstavu "Marat the Sade" Petera Vajsa, u režiji Andraša Urbana.

Predsednik žirija bio je Branislav Lečić, a članovi Ana Lederer, Maja Pelević, Ana Tomović i Janez Pipan. Onis u jednoglasno odlučili da ne dodele nagrade za scenografiju, kostimografiju i za najboljeg mladog glumca.

Pozorišni kritičari Ivan Medenica i Slobodan Obradović dobili su nagrade za najbolje kritičke tekstove. Redakcija novosadskog lista "Dnevnik" za najbolju glumicu proglasila je Hanu Selimović, a kompanija "Novosti" istoj glumici dala je priznanje za glumačku bravuru, dok je nagradu za sporednu ulogu dala Silviji Križan.

Sterijino pozorje biće zatvoreno večeras, svečanom dodelom nagrada i baletom "Mileva Ajnštajn" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, u režiji Staše Zurovac, a prema motivima drame Vide Ognjenović.
Anđelka Nikolić dobila Steriju. Svaka čast. Čestitam!
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Kusturica otvorio Sterijino pozorje

Reditelj Emir Kusturica sinoć je otvorio 58. Sterijino pozorje u Novom Sadu izgovorivši svoju deklaraciju u kojoj je predložio da reprezentacija velikana u istoriji Vojvodine bude jedina prava i njena večna deklaracija.
Obraćajući se publici u prepunoj dvorani "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta (SNP), Kusturica je rekao da je bilo pokušaja da se on ne pojavi u toj ulozi.
Ali, dodao je, promenila su se vremena one osovine između centralnih komiteta, tako da se, ocenio je, nalazimo u nešto boljoj situaciji.
Navodeći imena Jakova Ignjatovića, Miloša Crnjanskog, Đure Jakšića, Branka Radičevića, Veljka Petrovića, Stevana Sremca, Save Šumanovića, Borislava Mihajlovića Mihiza, Isidore Sekulić, Milana Konjovića, rekao je da su ona bila deo njegove mladosti i svakojakog razvoja.
"Kakva reprezentacija, i sve Vojvođani, sa Matijom Bećkovićem na rezervnoj klupi. A kad tom spisku dodamo Jovana Steriju Popovića , komediografa, satiričara i ministra, predlažem da ova reprezentacija Vojvodine bude jedina prava i njena večna deklaracija, koja ne može da bude zaobiđena nikad i nikako" , rekao je Kusturica izazivajući buru smeha i aplauz gledalaca.
Takvu deklaraciju, dodao je on, ne može da dovede niko u pitanje a kada bi nas političari shvatili da i oni mogu da budu u ovom zbiru i da bi nam bilo bolje samo onda kada ne bi odstupali od načela i principa do kojih su stigli pomenuti velikani, stvarajući svoja velika dela.
Kusturica je rekao da velikane spominjemo samo kada se mora, zaboravljamo kada ne treba, zbog toga što nam je važnije ono što je manje važno, a nevažno nam postaje ono najvažnije.
Naglasivši da za očuvanje Sterijinog pozorja ima više razloga, Kusturica je kazao da takva mesta postaju retki prostori gde se dnevni život sa tabloidnim sadržajima i politikanstvom zamenjuje uzvišenim religioznim sastojcima od kojih je napravljena i sastavljena umetnost i od čega su bili sazdani životi velikih ljudi koje je pomenuo.
On je napomenuo da se vrednosni sistem menja i dodao da stari vrednosni sistem neće biti nikada dovoljno uništen da bi onemogućio novi da zavlada, a novi nikada neće zavladati toliko da smesti zauvek u zaborav našu prošlost.
Ima nas mnogo koji stoje ne samo na razmeđu vekova nego i sa verom da prošlost nije potpuno iščezla , rekao je Kusturica napomenuvši da to činimo upravo zbog budućnosti i u ime te prošlosti, velikih imena koja je pomenuo i internacionalizma kome je oduvek bio naklonjen.
Kusturica je otvorio festival zaželevši da nastavi život pod nebom ove izgovorene deklaracije. Potom je beogradsko Pozorište na Terazijama izvelo prvu predstavu u zvaničnoj festivalskoj konkurenciji, mjuzikl "Zona Zamfirova" po motivima pripovetke Stevana Sremca, u režiji Kokana Mladenovića, koji je i autor songova.
Otvaranju Sterijinog pozorja prisustvovali su i gosti iz političkog života grada i pokrajine, među njima i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

"Zona Zamfirova" najbolja predstava na Sterijinom pozorju

Žiri 58. Sterijinog pozorja većinom glasova dodelio je Sterijinu nagradu za najbolju predstavu mjuziklu "Zona Zamfirova" Pozorišta na Terazijama, tekst, režija i songovi Kokan Mladenović.
Sterijina nagrada za tekst savremene drame većinom glasova dodeljena je Fedoru Šiliju za dramu "Čarobnjak" u režiji Borisa Liješevića koji je dobio i Sterijinu nagradu za režiju.
Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje žiri je jednoglasno dodelio Nebojši Dugaliću za ulogu Hadži Zamfira u mjuziklu "Zona Zamfirova", Saši Torlakoviću za ulogu Tomasa Mana u predstavi "Čarobnjak", Jasni Đuričić za ulogu Irine Nikolajevne Arkadine u predstavi "Galeb". Većinom glasova glumačka nagrada dodeljena je Ivanu Bosiljčiću za ulogu Maneta u mjuziklu "Zona Zamfirova".
Sterijina nagrada za scenografiju većinom glasova žiri pripala je Aleksandru Deniću za predstavu "Konstantin", a za kostimografiju Bojani Nikitović i Stefanu Savkoviću za istu predstavu.
Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku većinom glasova dodeljena je Marku Grubiću za mjuzikl "Zona Zamfirova", a nagrada za koreografiju jednoglasno je dodeljena Mojci Horvat za istu predstavu.
Specijalnu Sterijinu nagrada za predstavu u celini žiri je jednoglasno dodelio predstavi "Galeb" A. P. Čehova u režiji Tomija Janežiča, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Nebojša Dugalić otvara 59. Sterijino pozorje, Majera i Tišma u žiriju

Najznačajniji pozorišni festival u Srbiji, „Sterijino pozorje“, 26. maja će svečanom besedom otvoriti poznati glumac Nebojša Dugalić.

On će biti i član žirija koji će odlučivati o dodeli Sterijinih nagrada. Predsednik žirija biće reditelj Ljuboslav Majera, a ostali članovi će biti rediteljka Anđelka Nikolić, pisac i konceptualni umetnik Slobodan Tišma, te pozorišni i filmski kritičar Boban Jeftić.

- Svake godine pažljivo biramo kompetentne ljude, koji su udaljeni od mogućeg sukoba interesa. U opticaju je bilo 15 imena – rekao je Miroslav Radonjić, pomoćnik direktora Sterijinog pozorja za izvršne poslove.

Okrugli sto kritike, koji se tradicionlano održava dan nakon izvođenja predstave, vodiće kritičarka Ana Tasić i dramaturg Svetislav Jovanov.

Direkcija Sterijinog pozorja počela je razgovore i sa potencijalnim selektorom 60. Sterijinog pozorja.

- S obzirom na to da je Igoru Bojoviću istekao mandar, pokrenut je izbor za novog selektora, a njegovo ime biće poznato najviše za tri meseca – rekao je Selimir Radulović, direktor Pozorja. On je naglasio da očekuje da i ove godine bez problema bude zatvorena finansijska konstrukcija festivala.

- Ne očekujem finansijske trzavice iako je planirano nešto više novca nego prošle godine – objasnio je Radulović i napomenuo da je Grad Novi Sad izdvojio 19 miliona dinara, a AP Vojvodina i Ministarstvo kulture po 4,5 miliona dinara.
U takmičarskoj selekciji, od 26. maja do 3. juna koliko pozorijanski dana traju, biće odigrano 10 predstava i još tri u selekciji „Krugovi“. I ove godine biće organizovano Pozorje mladih, kao i drugi prateći programi.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Otvoreno Sterijino pozorje

Tokom deset festivalskih dana novosadska publika će imati priliku da vidi devet predstava u selekciji Nacionalne drame i pozorišta koju je potpisao selektor Igor Bojović

Novi Sad – Ovogodišnje 59. Sterijino pozorje otvoreno je sinoć na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu minutom ćutanja za nastradale u poplavama koje su pogodile Srbiju. Festival traje do 3. juna. Primereno novonastaloj situaciju, programi će biti prilagođeni okolnostima i realizovani isključivo u korist umetnosti i kulture, a deo prihoda zaposlenih u Sterijinom pozorju biće uplaćen na račun namenjen žrtvama poplava.

Tokom deset festivalskih dana novosadska publika će imati priliku da vidi devet predstava u selekciji Nacionalne drame i pozorišta koje je selektor Igor Bojović izabrao između 90 predstava odgledanih između dva festivala.

– U ovoj godini, navršnici barem dvaju jubileja, 450 godina od rođenja slavnog engleskog dramatika u čijem prezimenu vitla i piruje koplje, Šekspira, i 150 godina od rođenja našeg velikog dramatografa, Alkibijada Nuše, alijas Branislava Nušića, imenjaka slavnog antičkog prethodnika koji je jednom retoru, koji se hvalio kako nikad ne čita Homera, opalio šamar, što bi danas, možda, trebalo učiniti svakom ko ne čita Šekspira i Nušića, ne možemo se a ne pitati kakvi smo, mi danas, dužnici njihove ostavštine, tog nemerljivog nasleđa..., rekao je glumac Nebojša Dugalić u svojoj besedi otvarajući ovogodišnje 59. Sterijino pozorje i dodao:

– Neka bi i ovo, i svako buduće Pozorje, obilno plodom ponelo, a grane mu bez poloma ostale zato što još ima onih za branje ornih, i neka bi u nama uvek bila živa radost dugovanja ovoj dvojici ''plamenih stubova što do neba sežu'', ne bismo li u toj radosti nesumnjiva lica postali, te dostojno na tom putu i svoj račun položili! Čast da nastupi prve festivalske večeri ovoga puta pripala je Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa predstavom „Unosno mesto“ A. N. Ostovskog u režiji Egona Savina za koju se, inače, od same premijere na matičnoj beogradskoj sceni traži karta više.

Upravo tako bilo je i sinoć u Novom Sadu gde je sala bila ispunjena do poslednjeg mesta. Kako i ne bi ako se zna da ekipu predstave „Unosno mesto“ čini sam vrh srpske glumačke reprezentacije predvođen darovitim Nikolom Rakočevićem, ali i iskusnim Predragom Ejdusom, Branislavom Lečićem, Jelisavetom Sablić, Nebojšom Glogovcem . Svoje glumačke kreacije znalački su izmaštali i Srđan Timarov, Jovana Gavrilović, Anđelika Simić, Milena Živanović, Nebojša Ljubišić, Stefan Bundalo, Slobodan Tešić, Marko Ajvaz i Anđela Krvavac. Novosadska publika njihove glumačke bravure znala je bogato da nagradi aplauzom kako tokom trajanja, tako i na kraju predstave, uz uzvike „bravo“ i iskrene osmeh na licima dok su pozdravljali ove scenske junake koji su im nesebično poklonili svoju pozorišnu čaroliju. Sve predstave će pratiti stručni žiri koji će raditi u sastavu: Ljuboslav Majera, predsednik, Nebojša Dugalić, Boban Jevtić, Anđelka Nikolić i Slobodan Tišma.

Ulaznice za većinu predstava su, kako saznajemo, prodate, a u slobodnoj prodaji ostalo je još nešto karata za ostvarenja: „Izbrisani“, „Everyman Đilas“, „Princip“ i „Zločin i kazna“.

Po dobroj festivalskoj tradiciji zvaničnu selekciju ovogodišnjeg, 59. Sterijinog pozorja pratiće i veliki broj pratećih programa: 14. međunarodni trijenale „Pozorište u fotografskoj umetnosti“, zatim 55. izložba likovnih radova dece i omladine Srbije „Scena, maska, kostim, lutka“, „Dani knjige“, petodnevni program „Dnevna soba“. Tu je i „Pozorje mladih“, na kojem će i ove godine biti izvedene predstave studenata akademija iz regiona.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Kazimir i Karolina najbolja predstava Sterijinog pozorja

NOVI SAD - Najbolja predstava na jubilarnom 60. Sterijinom pozorju u Novom Sadu jeste “Kazimir i Karolina” Edena fon Horvata u režiji Snežane Trišić i izvođenju Ateljea 212 iz Beograda, jednoglasno je odlučio žiri tog pozorišnog festivala.

Sterijina nagrada za režiju pripala je Snežani Trišić za istu predstavu dok je za najbolji tekst savremene drame to priznanje, takođe jednoglasnom odlukom žirija, dodeljeno je Mileni Marković za tekst “Zmajeubice”, istoimene predstave u režiji Ive Milošević i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Sterijine nagrade za glumačka ostvarenja dobili su Anita Mančić za ulogu u predstavi “Dok nas smrt ne razdvoji”, Katarina Žutić i Jelena Đokić za uloge u “Kazimiru i Karolini” i Nebojša Ilić za ulogu u predstavi “Providenca”.

Te i ostale nagrade Sterijinog pozorja biće svečano uručene večeras u Srpskom narodnom pozorištu, na zatvaranju festivala, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava “Violinista na krovu”.

Pretposlednje večeri festivala, u selekciji nacionalne drame, Kruševačko i Somborsko pozorište izveli su komediju "Doktor Nušić", prema manje igranom Nušićevom tekstu DR, u režiji i, kako je na okruglom stolu istaknuto, radikalnoj adaptaciji Kokana Mladenovića.

U međunardodnoj selekciji "Krugovi", Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba, pod režijom Ivice Buljana, izvelo je komad Miroslava Krleže "Vučjak". U skoro četvorosatnom izvođenju jedne od Krležinih najpopularnijih drama tematizuje se tipično krležinska problematika potpunog sloma i preokreta ljudskih vrednosti, u priči koja se odvija u selu čije ime nosi naslov predstave, tokom poslednje godine Velikog rata.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

FESTIVAL Anita Mančić i "Rodoljupci" otvaraju Sterijino pozorje

Govorom Anite Mančić i izvođenjem predstave "Rodoljupci" u Srpskom narodnom pozorištu večeras u 20 sati počinje Sterijino pozorje.

Festival će se održati pod sloganom "Gde su granice", a u selekciji Pozorja naći će se sedam predstava u takmičarskom i dve u međunarodnom programu.

Selektorka Pozorja Marina Milivojević Mađarev izjavila je da je slogan "Gde su granice" odabrala zato što je pozorište u Srbiji sada u situaciji da stalno preispituje sopstvene granice u estetskom, društvenom i materijalnom smislu.

- Koji je najmanji budžet sa kojim je moguće napraviti produkciju jedne pozorišne sezone tako da pozorište i dalje bude pozorište, a ne firma pred raspadom? – zapitala se selektorka, uz napomenu da se ovogodišnje Pozorje održava "u granicama izdržljivosti, jer se organizuje sa čak 30 odsto manjim budžetom".

U Selekciji nacionalne drame i pozorišta pored Sterijinih "Rodoljubaca" u režiji Andraša Urbana takmičiće se "Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici" po tekstu Biljane Srbljanović u koprodukciji nekoliko institucija iz Beograda i Sarajeva i u režiji Dina Mustafića. Selektorka Pozorja Marina Milivojević Mađarev je za isti program izabrala i predstavu "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović i izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, kao i "Hromi ideali" po tekstu Milutina Uskokovića, u režiji Zlatka Svibena i izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica.

Biće tu i "Edeš Ana", po motivima istoimene priče Dežea Kostolanjija koju na mađarskom jeziku izvodi Narodno pozorište iz Subotice i "Pijani" Ivana Viripajeva, u režiji Borisa Liješevića i izvedbi Ateljea 212.

U istoj selekciji učestvuje i "Violinista na krovu" u režiji Atile Bereša, a tu predstavu zajedno izvode Srpsko narodno pozorište i Novosadsko pozorište.

U selekciji Krugovi biće izvedena predstava "Fazanov ples", po tekstu i u režiji Bele Pintera i izvođenju njegove trupe iz Budimpešte, kao i predstava "Brašno u venama" Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića i izvedbi Sarajevskog ratnog teatra i Scene MESS iz Sarajeva.

Program Sterijinog pozorja

26. maj: 20 sati, SNP (Scena "Jovan Đorđević")

"Rodoljupci"

Tekst: Jovan Sterija Popović

Režija: Andraš Urban

Narodno pozorište, Beograd

Petak, 27. maj: 19 sati, SNP, (Scena "Pera Dobrinović")

"Brašno u venama"

Tekst: Igor Štiks

Režija: Boris Liješević

SARTR i Scena MESS, Sarajevo (BiH)

Petak, 27. maj, 21 sat, Novosadsko pozorište

"Edeš Ana"

po motivima priče Deže Kostolanjija, dramatizacija: Kata Đarmati

Režija: Jožef Cajlik

Narodno pozorište Subotica, amsabl Drame na mađarskom jeziku

Subota, 28. maj, 19 sati, SNP (Scena "Pera Dobrinović")

"Fazanov ples"

Tekst i režija: Bela Pinter

Bela Pinter kompani, Budimpešta (Mađarska)

Subota, 28. maj, 21 sat, Novosadsko pozorište

"Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici"

Tekst: Biljana Srbljanović

Režija: Dino Mustafić

Art Hub i Scena MESS, Sarajevo (BiH)

Nedelja 29. maj, 19 i 21 sat, SNP (Scena "Jovan Đorđević)

"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali"

Tekst: Tanja Šljivar

Režija: Mirjana Karanović

Bosansko narodno pozorište, Zenica (BiH)

Ponedeljak 30. maj, 19 sati, SNP (Scena "Pera Dobrinović")

"Violinista na krovu"

Autori: Džozef Stajn i Džeri Bok

Režija: Atila Bereš

Srpsko narodno pozorište Novi Sad i Novosadsko pozorište/Újvidéki színház

Utorak 31. maj, 20 sati, SNP, Scena "Pera Dobrinović"

"Pijani"

Tekst: Ivan Viripajev

Režija: Boris Liješević

Atelje 212, Beograd

Sreda 1. jun, 20 sati: SNP, (Scena "Jovan Đorđević")

"Hromi ideali"

Prema romanu Milutina Uskokovića "Čedomir Ilić", u dramatizaciji Olge Dimitrijević

Režija: Zlatko Sviben

Narodno pozorište, Užice

Četvrtak 2. jun, 20 sati, SNP (Scena "Pera Dobrinović")

Proglašenje i uručenje Sterijinih nagrada

Predstava u čast nagrađenih "Nečiste sile"

Tekst: Ljubiša Vićanović

Režija: Bogdan Janković

Narodno pozorište Užice i Sterijino pozorje
Ovo meni više liči na Bitef.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

POČELO STERIJINO POZORJE Anita Mančić otvorila festival govorom sa antikorupcijskog vodiča za političare

Besedom glumice Anite Mančić otvoreno je večeras 61. Sterijino pozorje u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a potom su odigrani i "Rodoljupci" u režiji Andraša Urbana.

Da gosti u prvim redovima vide vodič: Anita Mančić otvara Pozorje

- Govor sam napisala na "Vodiču za funkcionere" Agencije za borbu protiv korupcije, da ga vide gosti u prvim redovima. Ili će naš duh uspeti da se izbori ili ćemo se survati u bezdan. Moderno doba guši lepotu, na delu su procesi kvarenja, stanje obmane bez posledica. Nasuprot svemu stoji vera u čoveka, a to je ovo što čuvamo ovde 60 godina - rekla je Anita Mančić otvarajući večeras festival.

Nakon otvaranja, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda izveli su Sterijine "Rodoljupce" Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Andraša Urbana.

Gde su granice?", do 2. juna biće odigrano sedam predstava u takmičarskom i dve u međunarodnom programu.

Pored "Rodoljubaca", u Selekciji nacionalne drame i pozorišta takmičiće se predstave "Edeš Ana" koja se igra sutra od 21 sat u Novosadskom pozorištu i "Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici" koja će početi u subotu, u isto vreme.

Predstava "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" igraće se od 21 čas u SNP u nedelju.

Na Pozorju će biti izvedeno sedam predstava u takmičarskom i dve u međunarodnom programu

U selekciji još učestvuju ostvarenja "Violinista na krovu" u ponedeljak od 19 časova u SNP, "Pijani" u utorak od 20 u SNP i "Hromi ideali" koji igraju u sredu od 20 sati u SNP.

U slekciji "Krugovi", koja nije takmičarskog karaktera, biće izvedene predstave "Brašno u venama" sutra od 19 sati u SNP i "Fazanov ples" u subotu od 19 časova u SNP.

Selektorka 61. Pozorja Marina Milivojević Mađarev objasnila je da je slogan "Gde su granice" odabrala zato što je pozorište u Srbiji sada u situaciji da stalno preispituje sopstvene granice u estetskom, društvenom i materijalnom smislu.
Slika

A pogledajte kako Miša špijunira...
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Pobednik Sterijinog pozorja predstava "Pijani"

Predstava "Pijani" Ivana Aleksandroviča Viripajeva, u režiji Borisa Liješevića i izvedbi Ateljea 212, najbolja je predstava ovogodišnjeg Međunarodnog pozorišnog festivala Sterijino pozorje u selekciji nacionalne drame i pozorišta.

Odluku je jednoglasno doneo žiri u kojem je radio književnik i direktor BITEF-a Miloš Latinović, pozorišna kritičarka Ana Tasić, glumac Saša Torlaković, profesor Radivoje Dinulović i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama Željko Jovanović.

Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Tanji Šljivar za tekst "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali", a Sterijinu nagradu za režiju osvojio je Andraš Urban za predstavu "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića.

Najbolji glumci festivala su Aron Balaž za ulogu Tejvjea mlekadžije u predstavi "Violinista na krovu", Bojan Žirović za ulogu Lorensa u predstavi "Pijani", Branislav Trifunović za ulogu Matijasa u predstavi "Pijani" i Hermina G. Erdelji za ulogu Ane Edeš u predstavi "Ana Edeš" u režiji Jožefa Cajlika.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje otišla je u ruke Andraša Urbana za predstavu "Rodoljupci", za kostim Mirjani Stojanović Maurič za kostime u predstavi "Violinista na krovu", a za originalnu scensku muziku Ireni Popović Dragović za "Rodoljupce".

Za najbolju koreografiju nagrađen je Đerđ Kramer za predstavu "Violinista na krovu", a specijalna Sterijina nagrada dodeljena je Narodnom pozorištu Užice za "repertoarsko opredeljenje, izuzetan tretman domaće književnosti, posvećenu igru ansambla i zahtevnu produkciju" predstave "Hromi ideali".

Nagradu publike 61. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu dobilo je, s prosečnom ocenom 4,93, ostvarenje "Violinista na krovu".

Jednoglasnom odlukom žirija dnevnog lista Dnevnik nagrada za umetničko ostvarenje dodeljena je takođe Aronu Balažu za ulogu Tejvjea mlekadžije u predstavi "Violinista na krovu".

Sterijino pozorje održano je u Novom Sadu od 26. maja do 2. juna 2016. godine.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Počinje Sterijino pozorje

NOVI SAD - Sterijino pozorje počinje danas i trajaće do do 3. juna. Publiku očekuje ukupno 16 predstava.
Pozorje će besedom otvoriti Mirjana Gardinovački, prvakinja SNP-a u penziji, a odluku o najboljoj predstavi od devet u Takmičarskoj selekciji, doneće petočlani žiri u sastavu kompozitorka Isidora Žebeljan, pozorišni reditelji Nikita Milivojević i Aleksandar Popovski i glumci Emina Elor i Predrag Miki Manojlović, predsednik.

Okrugle stolove i ove godine vodiće pozorišni kritičari Ana Tasić i Igor Burić.

U okviru bogatog pratećeg programa, izdvojeni su 15. Međunarodni trijenale "Pozorište u fotografskoj umetnosti", zatim izložba portreta i poezije "Pogled Sterijinih očiju" Hadži Zorana Lazina, izložba radova studenata doktorskih studija scenskog dizajna u Novom Sadu "Suočavanje", promocija monografije glumice Jasne Đuričić, dobitnice "Dobričinog prstena", autora Aleksandra Milosavljevića – i tribina "Svedok protiv svoje epohe" o stvaralaštvu Đorđa Lebovića, uz učešće Dušana Kovačevića, Ivana Medenice i Miroslava Radonjića.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Стеријино позорје први пут без лауреата!

Стеријино позорје први пут у својој 62 године дугој историји није добило лауреате ни у једној од главних категорија – за представу у целини, режију, драмски текст, костим, сценографију, музику, а нису додељене ни глумачке награде.

Тако је, након што је синоћ одгледао последњу представу у такмичарској селекцији, „Хипнозу једне љубави” Душана Ковачевића у извођењу Звездара театра, и потом већао до дубоко у ноћ, на крају једногласно одлучио Жири фестивала, који су чинили композиторка Исидора Жебељан, редитељи Александар Поповски и Никита Миливојевић, те глумци Емина Елор и Предраг Мики Манојловић (председник). Уместо тога , као одговор на „време ненаклоњено позоришту и култури” – како је жири навео у свом образложењу – додељене су само две специјалне Стеријине награде: свим учесницима Позорја и публици.

Када је реч о пратећим позоријанским наградама, по оцени позоријанске публике најбоља представа је „На Дрини ћуприја” по мотивима романа Иве Андрића у адаптацији и режији Кокана Младеновића и извођењу ансамбла Српског народног позоришта. Ова представа је добила и награду Округлог стола критике, а за режију „Дрине” Кокан Младеновић је добио посебну награду за уметничко остварење, које додељује жири листа „Дневник”. Стеријину награду за позоришну критику добио је Иван Меденица за текст о представи „Родољупци” Јована Стерије Поповића у режији Андраша Урбана и извођењу глумаца Народног позоришта из Београда.

Фестивал се званично затвара вечерас премијерним извођењем на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта драме „Моја ти” по награђеном тексту „Како је добро видети те опет” Олге Димитријевић у режији Александре Милавић Дејвис и продукцији Атељеа 212 и Стеријиног позорја.
Prvi put posle 62 godine. A u pozadini zamešateljstvo.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Duško Kovačević: Sterijino pozorje je odavno u slepoj ulici, a sada je udarilo u zid

"Sa velikim zadovoljstvom pišem predstave za publiku, a ne za ovo neko društvo što se skupi s vremena na vreme da nešto procenjuje", rekao je Kovačević o odluci da se ove godine ne nagradi nijedna predstava

Žiri ovogodišnjeg, 62. po redu Sterijinog pozorja, nije želeo "da nagrađuje osrednjost". Radije su hteli, kako je rekao Predrag Miki Manojlović, da postave pitanje gde je pozorište danas i kakav je odnos naše države prema kulturi. Tako se dogodilo da prvi u istoriji žiri nije nagradio nijednu predstavu.

Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević, Aleksandar Popovski i Predrag Miki Manojlović, članovi žirija do ove odluke došli su jednoglasno.

Umesto toga, dodeliuli su "dve zaslužene Sterijine nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja".

Ovak odluka izazvala je uzavrele reakcije, sve do optužbi za "teroristički akt protiv pozorišta", kako je to rekao Kokan Mladenović.

Ove godine je učestvovala na festivalu i predstava akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića "Hipnoza jedne ljubavi".

Kovačević je bio u Novom Sadu, ali kako je rekao igrom slučaja.

"U Novom Sadu sam bio poslednjeg dana takmičarske selekcije i išao sam prvenstveno zbog obaveza u Matici srpskoj, gde je bila priča o savremenom čoveku i civilizaciji", rekao je on za Blic.

Dakle, našao se u Novom Sadu zbog predavanja koje je držao u Matici srpskoj.

"Što se tiče samog Sterijinog pozorja, ne odlazim tamo već dugo godina, jer je ono odavno ušlo u jedan put prema slepoj ulici, a sad je došlo do zida. Tako da mene ovo ništa ne čudi", rekao je Kovačević.

On je rekao da ha čudi jedna druga stvar.

"Tamo sam sticajem okolnosti bio uoči predstave jer sam imao razgovor oko programa Sterijinog pozorja i ja i ljudi koji su pratili predstavu nismo videli nijednog člana žirija. Da li oni predstave prate telepatski ili imaju informacije kakava je koja predstava pa ne moraju da gledaju, ali ja nisam video nikoga od njih.

Uz dužno izvinjenje ako je neko od njih bio tamo maskiran, pa ga nisam prepoznao. Doneti odluke a da ne gledaš predstavu je malo, što bi se reklo, neobično", rekao je Kovačević.

Zbog takvih stvari, reći će i to, on piše predstave za publiku, a ne za članove žirija.

"Sa velikim zadovoljstvom pišem predstave za publiku, a ne za ovo neko društvo što se skupi s vremena na vreme da nešto procenjuje... Da sam to radio i imao nekakav obzir prema njima, ja odavno ne bih pisao. Sve u svemu, najbolji komentar na tu odluku je njihova odluka", rekao je Duško Kovačević.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Kokan Mladenović: "Teroristički akt" protiv pozorišta

Sterijino pozorje u Novom Sadu završeno je zvižducima upućenim žiriju na čelu sa Predragom Mikijem Manojlovićem zbog odluke bez presedana da dodeli samo Sterijinu nagradu "svim učesnicima” tog festivala i specijalnu nagradu publici, a ovacije je dobio Kokan Mladenović, čija je predstava "Na Drini Ćuprija” osvojila nagrade kritike, publike i redakcije "Dnevnika”.

Odluku da ne dodeli tradicionalne nagrade, koja je izazvala burne reakcije u stručnoj i najširoj javnosti, a Mladenović ju je čak nazvao "terorističkim aktom” protiv pozorišta, pokušao je da objasni Miki Manojlović na zatvaranju 62. Pozorja 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu, navodeći da nije usmerena protiv bilo koga, već ukazuje na sve teže stanje u kulturi u poslednjih 15-ak godina.

"Ona nije ni protiv koga, ona govori i upućuje gde smo... u poslednjih 15 godina - od 2000. do danas, gde se nalazi naša kultura, zašto pozorište postaje sve gore i gore, i gde je zapravo smiao našeg postojanja”, rekao je Manojlović u ime izviždanog žirija, u kojem su bili i Isidora Žebelјan, Emina Elor, Nikita Milivojević i Aleksandar Popovski.

Salvu negativnih reakcija, uz pretpostavke o političkim pritiscima, žiri je izazvao odlukom da, "sagledavajući ambicije, talenat, napore, viđene domete i okolnosti u kojima stvaraju učesnici takmičarskog programa, u vremenu nenaklonjenom pozorišnom stvaralaštvu i institucijama kulture, te posebno u složenim i teškim uslovima u kojima Sterijino pozorje nekako opstojava, kao i primernu odanost novosadske publike Sterijinim igrama”, dodeli "dve zaslužene Sterijine nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. Pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja”.
Selektor 62. Pozorja Miroslav Miki Radonjić, koji je i direktor tog festivala, nije želeo da komentariše odluku žirija, u nameri da, kako je naveo, koliko je to moguće sačuva ugled i integritet institucije, ali i svih učesnika 62. Pozorja.

"Članovi žirija svojim imenom i prezimenom, umetničkim i moralnim dignitetom stoje iza ovakve odluke i nadam se da će umeti valjano da je obrazlože. Sterijino pozorje će i nadalje nastojati da afirmiše i promoviše domaćeg dramskog autora i pozorišnu umetnost, trudeći se da svim svojim delatnostima ne ugrozi bogatu i hvale vrednu tradiciju, te da prepozna relevantno savremeno teatarsko stvaralaštvo”, naveo je Radonjić, čiju je selekciju predstava za 62. Pozorje žiri ocenio kao odgovorno obavljen posao, koji je pružio mogućnost da se vide "rezultati prošlogodišnjeg pozorišnog stvaralaštva na osnovama domaćeg teksta”.

Za razliku od žirija, koga je izviždala, publika je ispratila ovacijama Kokana Mladenovića, koji je za predstavu "Na Drini ćuprija” SNP-a, dobio nagradu žirija Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije (Slobodan Savić - predsednik, Aleksandra Glovacki i Marina Milivojević-Mađarev) za najbolju predstavu, te nagradu publike sa prosečnom ocenom 4,76. Takođe, Mladenović je dobio nagradu "Dnevnika” za umetničko ostvarenje na Sterijinom pozorju, za režiju predstave"“Na Drini cuhuprija” prema motivima čuvenog romana Ive Andrića.

Mladenović je odluku žirija 62. Pozorja okarakterisao kao "besmisleni teroristički akt protiv pozorišta i onih koji ga čine”, ocenjujući da "ne postoji količina sramote kojom se može anulurati”.

"U svoje lično ime, u ime glumačkog ansambla i svih saradnika bez čijeg kreativnog doprinosa ne bi bilo predstave 'Na Drini ćuprija', optužujem žiri Sterijinog pozorja u sastavu: Miki Manojlović, Aleksandar Popovski, Nikita Milivojević, Isidora Žebeljan i Emina Elor, da su zarad najvulgarnijih političkih presija, ili neoprostive količine ličnih sujeta, svojim odlukama ponizili sve glumce, reditelje, scenografe, kostimografe, kompozitore, koreografe i samu instituciju Sterijinog pozorja", naveo je Mladenović u objavi na društvenim mrežama. Pozorje je završeno koprodukcijom sa Ateljeom 212 "Kako je dobro videti te opet” koja će se ubuduće, nakon dopisa Hrvatskog društva kompozitora, izvoditi pod nazivom "Moja ti”.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Komentar iz publike:Ogorčena sam. Ja sam onaj deo publike koji nije samo pogedao predstavu, dao komentar i otišao kući. Ja nisam onaj deo publike koji je imao četvrti zid. Ja sam deo publike koji je živeo sa svakim učesnikom predstave. Pitala sam reditelja kako je došao do ovoga, zašto baš ovaj tekst, pitala sam ljude na sceni kako su i šta rade, osećala sam ih. Kada izađem sa predstave, analiziram je i dovodim do stoprocentnog shvatanja. Neki će reći da je to ludost. Ja bih rekla da je to ljubav. I ja sam, kao takva, osvojila Sterijinu nagradu. I nepotrebna mi je. I ne želim je, nimalo. Iako oni tvrde da su time hteli da mi odaju poštovanje što sam tu, što postojim i što volim to što radim, ti isti su, takođe, dali nagradu i čoveku koji je tokom drugog dana piškio u gornjem foajeu scene „Pere Dobrinović“. Da, jesu, jer su striktno rekli da je nagadu zaslužio svako ko je ušao u ovaj hram. E, sad, tu opet dolazimo do polemike, jer ne vidim da isto gledamo na reč hram. Ali, fakat jeste čovek ušao u „hram“ i piškio u njemu. Dakle, zaslužio je Sterijinu nagradu. On je publika. A da li je zaslužio Sterijinu nagradu i neko ko je uložio znanje, trud koji se gradirao mesecima, emocije, empatiju, a pritom se nije upiškio na foajeu? Oni kažu da, ali ne prave mnogo veliku razliku između njega i upišanog. Zbog toga počinjem da se plašim. Počinjem da se plašim ko me i kojim očima gleda, ko me sputava, ko me gura u propast. Jer, i kao publiku, osećam da me je žiri ponizio. Osećam da mi je dao nešto to mi ne pripada. Bacio me je duboko dole i nije mi dozvolio da napredujem i da se razvijam. Nije mi dao osobu na koju mogu da se ugledam u glumačkom smislu. Nije mi dao predstavu u kojoj mogu da vidim svaki delić nje i da vidim primere kolegijalnosti, improvizacije... Nije mi dao da rastem i da se stičem zrelost. Jer je došli i saopštili da su oni odlučili da ne postoji predstava koja je dovoljno dobra da bi se nalazila na Sterijinom. Zbog čega su onda tu? Zbog čega postoje? Tu dovodim i u pitanje, zbog čega postoji Sterijino? Da bismo se frljali sa nagradama? Da bismo dobili još veči publicitet samo zato što naše ime stoji pored, do sada, strahopoštovanog mesta „Predsednik žirija“. E, pa ako je tako, Miki, ja, Katarina, sad tebi lično govorim ono što si ti rekao nama:“Ako ste došli ovde da dobijete samo nagradu, na lošem ste putu“. Mislim da si potpuno nekompatabilan da kažeš takvu rečenicu, jer si ti prvi koji to radi. I mnogo si bio smeo u poslednjem obraćanju publici i svim učesnicima festivala. Javno si rekao da te pustimo, jer ti dobro znaš kako se brani zemlja. Koja zemlja? Daj, osvesti se i dođi sebi. Pljunuo si mi u lice. Ovo pričam u svoje ime, isto kao što si i ti na obraćanju pričao u svoje. Da, pljunuo si mi u lice. Javno si mi rekao da je sramota da bilo šta uradim za pozorište. Spustio si me najniže, ponizio me i još onako stao iznad mene i sa velikom dozom šlajma pljunuo. „Ti sam maleni iluzionista koji ima snove, ambcije i predispozicije da postane glumac, ali ja sam samo veliki Miki Manojlović koji ti to neće obezbediti. Sram te bilo što rasteš!“. E, pa, Miki, moram da te razočaram. Jesi me porazio, priznajem. Ako će se ovo naći u javnosti, javno priznajem. Ali, znaš kako... Život (oh, taj život) me je naučio da kada te neko baci u živo blato, ti to blato sasuši i izađi iz njega. Vro lako, zar ne? Kad imaš iskustvo, lako je. Ti si se meni popljuvao baš na to iskustvo koje imam, a baš to iskustvo mi je sasušilo svu tvoju pljuvačku koju si bacio na mene. I hvala ti na njoj. Ona je samo jedna kvalitetna nizbrdca na mom putu. A bez nizbdica, nema ni uzbrdica. A pošto si ti meni dao nizbrdicu, a sebi uzbrdicu, a to nije fer i čovečanski, i ja bih tebi podarila nizbrdicu. Meni znači da je to tvoja lična nizbrdica.
Miki, (po)vraćam ti Sterijinu nagradu
Jednoglasnom odlukom individualnog člana publike, ja, dole potpisana, Katarina Vujinov, dodeljujem svoju Sterijinu nagradu uveženom predsedniku žirija – Predragu Mikiju Manojloviću, iz razloga što je odvojio 9 (devet) dana, smogao snage, volje i truda, došao, hranio se i spavao u Novom Sadu dokle god je trajao festival, što znači da je imao obraza da živi sa nama svih 9 dana. Uz to, dodeljujem mu nagradu i zbog posebnog truda koji je uložio kako bi svim, kako učesnicima, tako i publici, na osnovu celokupnog praćenja festivala, života u Novom Sadu i mnogobrojnih razgovora, dikertno rekao da ne valjamo. Nakon što je to izgovorio, smogao je snage i zaboravio na moral, te je rekao da smo agresivni i napadni. Strukturu ove nagrade čini i zahvalnost mene kao pojedinca publike ka predsedniku žirija, jer je u potpunosti (po svim priloženim dokazima ne postoji mogućnost izmene odluke) uništio strahopoštovanje ka kulturi.
Za kraj, Katarina Vujinov u usmenom saslušanju je dodala:“Znate, Miki, imate puno sličnosti sa onim momkom koji se upiškio na gornjem foajeu scene „Pera Dobrinović“. Da, imate, jer ste Vi to isto uradili, doduše indirektno, ali smelo, jer ste to uradili upravo na sceni „Pera Dobrinović“. Možda je i to deo Vašeg performansa, ali ja više ne verujem u Vaše reči.“
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Milica Konstantinović

Koliko sramote oko Sterijinog pozorja. Sramota je sto se utopilo u more festivala kojih ima vise nego predstava. Sramota je sto vec godinama unazad produkcija i selekcija festivala nisu lisene politicke prljavstine. Sramota je sto ljude u zemlji sa vise festivala nego predstava najvise boli ona stvar za obrazlozenje selekcije ( to niko ne cita). Sramota je sto isto vazi i za obrazlozenje zirija. Sramota je sto su selekcija i produkcija festivala upucivale na pobednike i sramota je sto su se pripadnici elite i pozorisni ljudi, znajuci to, prihvatali ziriranja. Sramota je sto je navodni bunt zirija na namestanje nagrade dosao ko otkrivanje tople vode sa bar 20 godina zakasnjenja. Sramota je sto je taj zakasneli bunt izrazen u formi rusenja institucije festivala i pljuvanja na pozorisne radnike sada kada im je najteze. Sramota, sramota, sramota
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Radoje Čupić

A sad, malo ja. Prošlo je nešto više od 24 sata, dovoljno da se stvar slegne i misli razbistre.
Kažu da nije bilo političkih pritisaka na žiri SP. Moguće. A šta ako to nije bio politički pritisak nego politički zagrljaj ili čak poljubac (kao poljubac žene-pauka, Judin poljubac, filmski poljubac, pozorišni poljubac...) Naime, ako je predsednik žirija M. M. čovek blizak vlastima, a predpostavlja se da jeste jer je u više navrata javno hvalio i zahvaljivao se za dodeljeni novac bivšem premijeru, a sada predsedniku A.V. (Po onoj narodnoj: Ako neko hoda kao patka i glasa se kao patka, onda je to verovatno patka!) nije li moguće da je ispod brige za kulturu i umetnost u ovoj zemlji podmetnuto kukavičije jaje, tj. namera da se predstavi Kokana Mladenovića ne dodeli nijedna nagrada. Ergo, da su nagrade dodeljene, bar neka bi morala da pripadne ovoj predstavi i time bi se njegov rad bar posredno afirmisao. Ovako, svima sve, dakle-nikom ništa. Možda ostali članovi žirija nisu primetili da im je jaje podmetnuto, ali iz tog jajeta će se svakako izleći kukavica. Eto, to je jedan od mogućih scenarija.
Cenim svačiju brigu za stanje u kulturi, ali još nisam nikada čuo da je neko odbio učešće na nekom festivalu, ili nagradu u ime te i takve zabrinutosti. Znam samo za jedan slučaj od pre dvadesetak godina kada je jedna mlada glumica odbila Sterijinu nagradu za mladog glumca jer smatrala da je nije zaslužila i da je tu nagradu zapravo zaslužila jedna druga glumica. Neka mi oprosti što se njenog imena više ne sećam, ali se jako dobro sećam salve uvreda i poniženja koje je zbog tog svog čina dobila.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Radoje Čupić

Mislio sam da neću više o Pozorju, ali moram, jer jako sam zabrinut posle svega. Naime, šta sad da radim sa ovim kapitalom koji smo svi dobili kao nagradu-nenagradu na ovom festivalu? Kako da pomognem sebi i drugima i da unapredim pozorišni život u ovoj zemlji? Kako da prepoznam svoju osrednjost i osrednjost ostalih (reditelja, pisaca, kolega glumaca, kostimografa, scenografa, koreografa, kompozitora...) sa kojima ću raditi, ako sam već i sam osrednji? Kako da prepoznam koja je ideja časna, etički i estetički uzvišena i istinita? Da li da zovem nekog kome verujem da gleda probe, pa da mi kaže iskreno da li to valja ili ne? Kako ću znati da li sam izabrao pravog, poštenog, iskrenog znalca, ako ja sam nisam takav? I, ako u nekom trenutku procesa ipak shvatim, zajedno sa svojim kolegama, da to što radimo neće biti ništa više od osrednjeg, korektnog, da svi napustimo proces? (Bdw, to se nedavno i desilo u SNP-u). Dakle, mi to radimo, ako primetimo! Ali šta kad ne VIDIMO? Šta kad verujemo da pričamo neku istinitu, važnu priču i verujemo da je to dobro, možda i više od dobrog? Ko će doći da nas razuveri, nas koji dajemo i um i telo, i talenat i obrazovanje i zalažemo svoju moralnost i čast da smo u zabludi, da ne može tako, da treba da biramo druge priče, da biramo druge načine na koje ćemo ih ispričati? Na koga da se ugledamo kada su svi loši, tj. nedovoljno dobri?
Zajebano!
Može neko da kaže da sam povređen zato što predstava u kojoj igram nije od žirija dobila nijednu nagradu. Ali i to je zajebano! Povređen sam zato što NIKO nije dobio nagradu, A POGOTOVO JER SMO JE SVI DOBILI.
Zaista sam iskreno uzbuđen i zabrinut, pomalo mi ruke drhte dok kucam ovo. Šta sad da radim? Uskoro ću napuniti šezdeset godina, dakle uskoro ću da odem u penziju. Ne znam, jednostavno ne znam šta sad da radim. Uostalom, možda je poruka značila baš to: da ne treba da radim i da se povučem što pre, dostojanstveno. Koliko god je to moguće.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Arogantna ili politička odluka žirija Sterijinog pozorja?

Da li je odluka žirija 62. Sterijinog pozorja da ne dodeli nagradu nijednoj predstavi nijednom glumcu, nijednom scenografu odbrana pozorišta, pokušaj da se zaustavi njegovo propadanje, što za RSE tvrdi predsednik žirija Predrag Miki Manojlović, ili je to politički motivisana odluka da se ne bi nagradila predstava "Na Drini Ćuprija", što tvrdi režiser Kokan Mladenović.

Mnogi pozorišni kritičari, pa čak i direktor Sterijinog pozorja, iznenađeni su odlukom žirija.

Podsetimo, žiri 62. Sterijinog pozorja jednoglasno je odlučio da dodeli samo dve nagrade, i to "svim učesnicima" i Specijalnu Sterijinu nagradu "publici" Pozorja, uz sledeće obrazloženje:

“Danas, sagledavajući ambicije, talenat, napore, viđene domete i okolnosti u kojima stvaraju učesnici takmičarskog programa, u vremenu nenaklonjenom pozorišnom stvaralaštvu i institucijama kulture, te posebno u složenim i teškim uslovima u kojima Sterijino pozorje nekako opstojava, kao i primernu odanost novosadske publike Sterijinim igrama, žiri jednoglasno odlučuje da dodeli dve zaslužene Sterijine nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. Pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja“.

Žiri su činili Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević, Aleksandar Popovski, Predrag Manojlović, a u takmičarskoj konkurenciji bilo je ukupno devet predstava.

S druge strane, žiri Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije doneo je jednoglasnu odluku da nagradu Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeli ostvarenju "Na Drini ćuprija” u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Ista predstava dobila je i nagradu publike, kao i nagradu novosadskog lista "Dnevnik".

Kada su saopštene najpre odluke kritike i publike, prisutni u sali Novosadskog pozorišta su pljeskali nekoliko minuta. Kada su čuli odluku žirija, nastalo je glasno negodovanje i zvižduci. U sali je primećen i transparent sa natpisom: "Samo straha treba da se bojimo".

Obrazlažući odluku žirija, Miki Manojlović je ušao u dijalog sa publikom koja nije prestala da negoduje.

Ono što problematizuje odluku žirija je reakcija publike u sali, kao i tri nagrade koje je dobila predstava "Na Drini ćuprija", pa smo pitali predsednika žirija, glumca Mikija Manojlovića zašto je doneta tako drastična odluka.

“Ovo pitanje koje ste postavili nije uopšte vezano za predstavu koju ste spomenuli. I nema nikakvog razloga da se za to vezuje naša odluka koja je doneta nakon što smo vrlo pažljivo, vrlo pažljivo analizirali šta smo videli na Pozorju i o tome razgovarali danima sa potpunom autonomijom i sa velikom demokratičnošću“, kaže Manojlović dodajući da se žiri pitao šta da radi.

Manojlović: Odluka koja je doneta nakon što smo vrlo pažljivo analizirali šta smo videli na Pozorju
“Da li da nastavimo propadanje Sterijinog pozorja, koje propada iz godine u godinu, a ove godine još više i dublje nego do sada, zato što je promenilo format (mi kao žiri nemamo pravo o tome da govorimo, ali kao pojedinci, imamo). Promenom formata, isključivog fokusiranja na takmičarski deo i na neophodni domaći tekst, izgubio se kvalitet", kaže Manojlović za RSE.

Objašnjava "da je namera žirija da se otvori ozbiljan dijalog o tome šta je Sterijino pozorje danas, kako bi ono trebalo da bude, da li bi moglo da se vrati i postane relevantno za ovu sredinu, za region, i kakav je odnos države prema kulturi danas, šta se tu može i da li se može popraviti".

Na naše pitanje da li je odluka doneta pod političkim pritiskom, s obzirom i na reakciju publiku u sali i na odluku Okruglog stola kritike, Manojlović je odgovorio: "Nije smisleno ovo što govorite. Zato što nikakvog političkog elementa niti pritiska nije bilo. To je potpuna besmislica".

RSE: Kako razumete reakciju publike?

Manojlović: Ona nije tako jednoglasna kako ste rekli. Na kraju, pola njih u sali su ćutali, pola pljeskali vođeni grupom, pretpostavljam, ljudi koji su očekivali da dobiju nagradu.

RSE: Publika je aplaudirala nekoliko minuta kada su saopštene odluke Okruglog stola i publike. Kada ste vi saopštili odluku, bilo je negodovanja, zvižduka u celoj sali. Pljesak se nije čuo.

Manjlović: Vođenih grupom ljudi koja je bila iz te predstave i koja je vodila to.

Postoje dva razloga koja su dovela do ovakve odluke, kaže za RSE Kokan Mladenović, reditelj predstave "Na Drini ćuprija".

“Jedan je da se koreni kriju u naručenoj političkoj egzekuciji onoga što ja radim u teatru, a sa druge strane u neverovatnoj količini sujete i sebeljublja koje su pokazali ostali članovi žirija. Mislim da je ponašanje žirija bilo nedopustivo, da je osramoćen čitav Festival, da su poniženi svi učesnici predstava, svi autorski timovi, svi reditelji, svi saradnici… Mislim da je ovo sramota na koju mora da reaguje čitava pozorišna Srbija, svi učesnici programa i sve pozorišne kuće. Pa i samo Sterijino pozorje mora da nađe način da se odbrani od onih koji su angažovani da ga postide", kaže Mladenović.

"Ono je nemušto, kontradiktorno i pokazuje svu nelagodu sa kojom je pisano. Ranije nije bilo tako radikalnih osluka. To je kao da imate Olimijske igre na kojima ne podelite medalje, jer niko nije oborio svetski, olimpijski rekord. Ne mislim da su onog trenutka kad su oni svojevremeno dobijali Sterijine nagrade to bile predstave koje su obeležile istoriju umetnosti na svetskom nivou, nego su tog trenutka i te godine bile najbolje u određenoj selekciji", rekao nam je Mladenović.

Publicista Teofil Pančić kaže da je ova odluka žirija "egzibicionistička i arogantna".

"Ako pozorišna produkcija koja vam je unapred poznata nije dovoljno dobra i ne zadovoljava vaše kriterijume, onda nije trebalo da se toga prihvatite", kaže Pančić.

Što se tiče tumačenja da je takva odluka doneta da bi se izbegla nagrada Kokanu Mladenoviću, Pančić kaže da "to može da se protumači kao teorija zavere, sa jedne strane".

"Sa druge, treba imati u vidu da je ta predstava zaista na ovogodišnjem Pozorju po mnogim kriterijumima odskakala, pa zaista čovek počne da razmišlja da možda u tome može biti nečega. Što, naravno, ne znači nužno da je neposredan motiv svih članova žirija za ovakvu odluku bio u tome", kaže Pančić.

Kokan Mladenović potpisuje provokativne predstave sa izrazito kritičkim promišljanjem stvarnosti, kao što su "Dogvil", "Julije Cezar", "Dr"… Radi uglavnom u regionu ili u pozorištima van Beograda.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10920
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Sterijino pozorje

Post od branko »

Manojlović: Odluka žirija o Sterijinom pozorju nije doneta pod političkim pritiskom

Član žirija 62. Sterijinog pozorja, glumac Predrag Miki Manojlović, izjavio je danas da odluka da se ne nagradi nijedna predstava nije doneta pod političkim pritiskom i dodao da ta pozorišna manifestacija "propada iz godine u godinu".

U izjavi za Radio "Slobodna Evropa", Manojlović je rekao da je žiri pažljivo analizirao ono što je video na Pozorju i da su se njegovi članovi pitali šta da rade.

"Da li da nastavimo propadanje Sterijinog pozorja, koje propada iz godine u godinu, a ove godine još više i dublje nego do sada, zato što je promenilo format (mi kao žiri nemamo pravo o tome da govorimo, ali kao pojedinci, imamo). Promenom formata, isključivog fokusiranja na takmičarski deo i na neophodni domaći tekst, izgubio se kvalitet", kazao je Manojlović.

Žiri 62. Sterijinog pozorja nije nagradio ni jednu predstavu na festivalu, ali je jednoglasno odlučio da dodeli samo dve nagrade, i to "svim učesnicima" i Specijalnu Sterijinu nagradu publici Pozorja.

U takmičarskoj konkurenciji bilo je ukupno devet predstava. Žiri su činili Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević, Aleksandar Popovski, Predrag Manojlović.

Ta odluka je izazvala kritiku dela stručne javnosti a reditelj Kokan Mladenović ocenio je da ja ta odluka ravna terorističkom aktu.

"Ne postoji količina sramote kojom se može anulirati ovaj besmisleni teroristički akt protiv pozorišta i onih koji ga čine", naveo je Mladenović.

Manojlović je dodao da je namera žirija bila da se otvori ozbiljan dijalog o tome šta je Sterijino pozorje danas, kako bi ono trebalo da bude i da li bi moglo da se vrati i postane relevantno za Srbiju i region.

On je odbacio tvrdnje dela javnosti da je odluka doneta pod političkim pritiskom.

"Nije smisleno ovo što govorite. Zato što nikakvog političkog elementa niti pritiska nije bilo. To je potpuna besmislica", rekao je Manojlović.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost