Dobričin prsten

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Dobričin prsten

Post od branko »

DOBITNICI NAGRADE SDUS-a DOBRIČIN PRSTEN.

(glumačka nagrada za životno delo)

Dobitnici od 1980 -1992. godine:
1980. Ljuba Tadić
1981. Mira Stupica
1982. Mija Aleksić
1983. Zoran Radmilović
1984. Nevenka Urbanova
(počinje bijenalno dodeljivanje Nagrade)
1986. Rahela Ferari
1988. Branko Pleša
1990. Danilo Stojković
1992. Marija Crnobori
Do 1992. godine Nagrada je dodeljivana u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije.

Od 1994. godine Savez dramskih umetnika Srbije samostalno dodeljuje Dobričin prsten i to svake godine:

1994. MATA MILOŠEVIĆ
1995. LJILJANA KRSTIĆ
1996. PETAR KRALJ
1997. OLIVERA MARKOVIĆ
1998. RADE MARKOVIĆ
1999. STEVAN ŠALAJIĆ
2000. MIRA BANJAC
2001. VLASTIMIR ĐUZA STOJILJKOVIĆ
2002. STEVO ŽIGON
2003. MIHAILO JANKETIĆ
2004. PETAR BANIĆEVIĆ
2005. SVETLANA BOJKOVIĆ
2006. BORIVOJE BORA TODOROVIĆ
2007. KSENIJA JOVANOVIĆ
2008. PREDRAG EJDUS
2009. VOJISLAV BRAJOVIĆ
2010. JELISAVETA SEKA SABLIĆ
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Dobričin prsten

Post od branko »

"Dobričin prsten" uručen Ružici Sokić

BEOGRAD - Nagrada za životno delo "Dobričin prsten" za 2011. godinu, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, uručena je sinoć Ružici Sokić na svečanosti u njenom matičnom pozorištu Ateljeu 212.

Najviše glumačko priznanje predala joj je prošlogodišnja dobitnica Jelisaveta Seka Sablić, u sali prepunoj kolega, prijatelja i poštovalaca, među kojima je bio i ministar kulture Srbije Predrag Marković.

Prethodno je predsednica Udruženja Ljiljana Đurić podsetila na istorijat nagrade koja nosi ime po bardu srpskog glumišta Dobrici Milutinoviću, a upravnik Ateljea Kokan Mladenović istakao je da je od 27 dosadašnjih dobitnika čak 25 igralo u tom pozorištu.

On je i izveo na scenu, kako je rekao, "večitu princezu" Ružicu Sokić, koja je sedeći u crvenoj fotelji, pored stočića sa cvećem, slušala prijatelje, dok su se u pozadini smenjivali fotosi i inserti iz njenih mnogobrojnih predstava.

Na lepe i zanimljive trenutke jedne duge i bogate karijere podsetili su njeni partneri iz zlatnog doba Ateljea, slavni glumci Mira Banjac i Bora Todorović.

O njenom raskošnom talentu i specifičnom glumačkom stilu koji se temelji na humanosti i emociji kojima oživljava scenske likove govorili su akademik Ljubomir Simović, teatrolog Jovan Ćirilov, dramski pisac Nebojša Romčević.

Ljubav i zahvalnost izrazile su joj mlađe koleginice Jelena Jovičić, Vesna Stanković i Milica Milša, dok je Žarko Jokanović istakao njene divne ljudske osobine.

Predsednica žirija Gorica Popović pročitala je obrazloženje u kome se ističe umetnički značaj koji je izgradila Sokićeva tokom poluvekovne karijere "glumice za sve medije i sve žanrove", kroz likove Mileve, Rozike, Zorke, Žute, Juliške, Gospave i Leposave - "anonimne žene sazdane od lokalnog, perifernog, našeg materijala", ali i kroz likove iz svetske dramske literature, ukupno više od 80 uloga.

Ružica Sokić je na svako izlaganje imala spontani komentar, pa je svečani program, koji je režirao Jug Radivojević, protekao u srdačnoj, povremeno i dirljivoj, atmosferi.

"Hvala svima, nisam znala da me toliko volite. Ovo je tako srećan dan da nisam ni sanjala da ću ga doživeti", rekla je na kraju vidno uzbuđena glumica.

Dodelu nagrade pomogli su Ministarstvo kulture Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda, a priključilo se, kao i svake godine, pozorište "Dobrica Milutinović" iz Sremske Mitrovice.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Dobričin prsten

Post od branko »

"Dobričin prsten" za Jasnu Đuričić

Ugledna glumačka bijenalna nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) za životno delo - Dobričin prsten za 2014. godinu pripala je istaknutoj dramskoj umetnici Jasni Đuričić, koja je postala 29. laureat ovog visokog staleškog i esnafskog priznanja, saopštio je danas UDUS.

Slika

U konkurenciji je bilo deset istaknutih glumica i glumaca. To su, pored dobitnice, Mirko Babić, Vlastimir Velisavljević, Milena Dravić, Sonja Jauković, Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić, Dragan Nikolić, Marko Nikolić i Đurđija Cvetić.

Glumac Nebojša Dugalić je takođe predložen, ali se povukao iz konkurencije, jer je učestvovao u radu žirija. Sedmočlani žiri odluku je doneo sinoć, tajnim glasanjem i to većinom glasova.

Predsednik je bio prethodni laureat Predrag Miki Manojlović, a članovi reditelj prof. dr Predrag Bajčetić, glumci Nebojša Dugalić, Boris Komnenić, i Radoslav Milenković i teatrolozi prof. dr Ivan Medenica i mr Ksenija Radulović.

Podršku dodeli nagrade dali su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda. Zlatnu kopiju prstena čuvenog srpskog glumca Dobrice Milutinovića izradiće Zlatara Majdanpek.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10937
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Dobričin prsten

Post od branko »

Praznik koji se zove Milena

Spektakularna dodela "Dobričinog prstena" glumici koja je obeležila srpski film i pozorište. Dravić: Život ste mi produžili, svi ste me mnogo usrećili

PRED prepunim gledalištem Zvezdara teatra, u kojem se ne pamti toliko prisustvo pozorišnih i filmskih poslenika (mesta nije bilo ni za stajanje), Mileni Dravić u petak je svečano uručena nagrada "Dobričin prsten" za životno delo, koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Glumici koja je obeležila istoriju jugoslovenskog i srpskog filma i pozorišta kolege su priredile spektakularnu svečanost, a njeno prvo pojavljivanje na sceni i u javnosti, posle više od godinu dana borbe s bolešću, ispraćeno je višeminutnim ovacijama i dirljivim gestom - celo gledalište je ustalo da se pokloni umetnici koja je zadužila našu kulturu, i da joj kaže volimo te.

- Ovo je najsvečaniji dan otkad je otvoren Zvezdara teatar, i jedan od naznačajnijih trenutaka ne samo za ovu kuću, nego i za naše celokupno pozorište, film i televizuju - izjavio je Dušan Kovačević, u čijim je predstavama ostvarila nezaboravne likove. - Dva puta smo odlagali ovaj prijem, i hvala Bogu, Milena će danas primiti odavno zasluženu nagradu za sve što je uradila tokom proteklih četrdeset i više godina.

Kao predsednik UDUS, domaćin programa bio je Vojislav Voja Brajović, koji je Milenu najavio kao čarobnicu scene, filma i malih ekrana, i 30. jubilarnog dobitnika "Dobričinog prstena". Početak ceremonije obeležio je i "Mali film o velikoj Mileni", koji su realizovali reditelj Miloš Radović, montažer Stevan Matić i glumac Irfan Mensur.

Privilegija da prvi nešto kaže o Mileni pripala je reditelju Dejanu Mijaču.

- Za sve nas ovo je danas slavlje, slavimo praznik koji se zove Milena, i nema šta mnogo da se doda njenom imenu - nema Milene, osim nje. Milena je pojam koji u sebi nosi nešto svetlo, radosno, i prirodno je da imamo slavu. Danas počinje slava, i srećan sam što mogu da je otvorim - istakao je Mijač.

Za Jelenu Đokić, koja je na početku karijere imala čast da sa njom igra, "zbog Milene je Beograd bio lepši, zbog Milene je Srbija bila deo sveta, i zbog nje, princeze Milene, glamur je bio i kombi". O jedinoj glumici sa ovog prostora koja je, pored nagrada u Kanu i Veneciji osvojila i mesto u Svetskoj filmskoj enciklopediji govorio je Radoslav Rale Zelenović.

- Sve je počelo od nekog konkursa za manekenke na koji je otišla da "čuva strah" drugarici, i posle audicije u Vlajkovićevoj ulici, u prostorijama stare "Duge", Milena je postala maneken dečje odeće. Tu ju je fotografisao Nidža Stokić i ta se fotografija našla na naslovnoj strani "Duge", čiji je glavni urednik bio Vlada Paskaljević. Milena je u to vreme išla i u baletsku školu, i reditelj František Čap i ekipa iz "Bosna filma" izdvojili su celu njenu klasu za probno snimanje. Milena je dobila glavnu ulogu u Čapovom filmu "Vrata ostaju otvorena", za koji je scenario napisao Vlada Paskaljević, otac čuvenog reditelja Gorana Paskaljevića, u čijem je filmu "Poseban tretman" za ulogu Kaće Milena dobila nagradu u Kanu.

Reditelj Jagoš Marković postavio je brojna "pitanja" o Mileni - kako neko može biti u svim medijima i svim žanrovima vrhunski, kako može biti uz sve to i častan čovek, kako može biti diva toliko dugo, a na Balkanu, kako može ostati neuprljana u našim večno teškim okolnostima, kako može biti toliko skromna, a ipak zvezda...

Branka Petrić podsetila se da su u predstavi "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti" igrale više od 300 puta, ali i nekih izuzetnih druženja u Zvezdari:

- Jedne večeri je bio neki fini orkestar. Zasvirao je sirtaki i još neke igre, Bekim Fehmiu je ustao, skinuo sako i počeo da igra. Pridružila mu se Milena, i mi smo u tom času prisustvovali jednom čudu. Bili smo fascinirani kako su se nadopunjavali, svako na svoj način pretalentovan, a o toj nezaboravnoj večeri negde je nešto zapisao i pisac Božo Koprivica. Ta umetnička veza između Milene i Bekima osetila se još 1975, u filmu "Pavle Pavlović" Puriše Đorđevića.

O izuzetnoj glumici govorili su i Zdravko Šotra, reditelj koji je Milenu i Dragana Nikolića spojio u kultnom serijalu "Obraz uz obraz", Jelisaveta Seka Sablić, reditelj Stefan Arsenijević... Najavljena je i monografija koja prati laureate "Dobričinog prstena", koju je priredila novinarka Tatjana Nježić, a posebnu atmosferu velikom događaju dao je i bend Vasila Hadžimanova.

TRAKTAT DUŠANA MAKAVEJEVA

VELIKI Dušan Makavejev napisao je "Traktat o Mileni":

"Igrala je 100, 200, 300 puta. Voli ona kameru i kamera voli nju. Voli je i svetlo i kostim i šminka. Vole je scenaristi i pisci, ljudi svih struka. I ugledni stranci, nobelovci i avijatičari. Vole je naročito Rusi, Francuzi, Amerikanci i Srbi. Dakle, i ostali najvažniji narodi. Takođe jedna grupa španskih toreadora. Takva je situacija..."


UZ BRANDA I MASTROJANIJA

SVEČANOST je obeležio Rade Šerbedžija (na slici), Milenin partner iz brojnih filmova i njen prijatelj, koji je priredio scenski događaj. Otpevao je pesme "Devojka iz moga kraja", "Kneginjica" i "Devojko mala", a o svojoj koleginici je rekao:

bav. Kad kažem ljubav, to je onako kako se ljubi more i nebo, i sve ono što je iznad tebe i izvan tebe, a opet, duboko tvoje. I proći će godine, i proći će vremena, ali kada se budu tamo negde slagale knjige o svima nama koji smo se bavili filmskom umetnošću, siguran sam u to da će na prvoj stepenici tog našeg vrtoglavog uspijanja, tik uz Marlona Branda i Mastrojanija, stajati Milena.

BATINA, RUŽINA, DRAGANOVA DUŠA...

NA današnjoj svečanosti bilo je mnogo emocija, radosti, nostalgije, pa i suza, a "Dobričin prsten", kao predsednik žirija, Mileni je uručio glumac Predrag Ejdus.

- Više od dve godine nisam nastupila u Zvezdara teatru - rekla je Milena. - Sudbina je, valjda, tako htela, ali ono što znam je da su u ceo ovaj prostor, na sceni, u gledalištu, u garderobama, čak i u zidovima Zvezdare, utisnute velike emocije, strepnje, treme, radosti igranja, a pod budnim okom duša Bate, Ruže, Bore, Pere, Cige, moga Dragana, Đuze. Hvala vam što ste došli da me podržite prilikom uručenja ovog velikog, što je posebno važno, esnafskog priznanja. Zahvalna sam prijateljima i saradnicima koji su me danas toliko nahvalili, i suviše. Zahvalna sam i Udruženju dramskih umetnika, koje me je čekalo toliko vremena, i dalo mi snagu da istrajem i danas budem sa vama ovde. Toliko ste mi sreće svi priredili, hvala vam, sve vas volim, ovim ste mi život produžili - poručila je Milena.

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta