Vesti

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11041
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

SUKOB ZBOG NEIZVEDENE PREDSTAVE: Bradić tužio Savića

Reditelj podneo tužbu protiv upravnika Narodnog pozorišta zbog izjave da je potpisao ugovor zbog koga je ova kuća morala da isplati odštetu od 103.000 evra

REDITELj Nebojša Bradić podneo je tužbu protiv upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića zbog izjave da je on, u vreme dok je bio upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, potpisao ugovor zbog koga je ova kuća morala da isplati odštetu od 103.000 evra - u sredu su preneli neki beogradski mediji.

Kako se navodi, u tužbi koju je Bradićev advokat dostavio Prvom opštinskom sudu u Beogradu traži se odšteta od 250.000 dinara sa zakonskom zateznom kamatom - počev od dana donošenja presude pa do konačne isplate. Između ostalog, navodi se i da su u tvrdnjama koje je Savić izneo, "teško povređeni čast i ugled tužitelja i iznete neistine o njegovoj prošlosti i radu koje se dalje prenose i komentarišu u medijima".

Inače, Nebojša Bradić (koji je na čelu nacionalnog teatra bio od aprila 1997. do jula 1999. godine) potvrdio je za naš list da je reč o "predstavi koju je trebalo da režira Mladen Materić, kao i da je ugovor sa Teatrom de la vil i Tetoviranim pozorištem, potpisao 2005. godine ispred Narodnog pozorišta tadašnji upravnik
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11041
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11041
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Remedijacija pozorišta: sve predstave onlajn na jednom mestu

Remedijacija pozorišta je način da se pozorište kao medij useli u nove medijske prostore, tačnije svetsku internet mrežu. Kod nas ovaj trend stiže u vidu projekta PlayBOX – platforme na kojoj će se u bližoj budućnosti naći snimci predstava pozorišta iz cele Srbije. Mladi bračni par umetnika, Teodora i Ivan Janković (Plots & Plays), u saradnji sa produkcijom Crossroads, tvorci su ovog projekta koji ima za cilj da pozorište približi domaćoj publici širom sveta.

Tokom vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa korona, pozorišta su svoje arhivske snimke prikazivala na internetu. Interesovanje publike za ovakav sadržaj je bilo ogromno, ali to iskustvo nije bilo naročito pozitivno, jer kvalitet video snimaka većine predstava nije bio zadovoljavajuć. Takođe, bilo je i gledalaca koji su propustili svoje omiljene predstave iz razloga što su bile prikazivane samo u određeno vreme. Plots & Plays dolaze na ideju da snime aktuelne predstave iz Srbije kako bi pozorište bilo dostupno svima, u bilo kom trenutku, sa bilo kog mesta koje ima pristup internetu. Tvorci ove ideje ističu da će eventualna saradnja sa srednjim školama takođe biti od ogromnog značaja.

Ideja o pokretanju projekta je naišla na pozitivne reakcije publike nakon što je osvanula na instagram stranici Plots & Plays, čiji su kreatori Teodora i Ivan. Dolazi i do prve saradnje i to sa Narodnim pozorištem Sombor, a prva snimanja somborske letnje scene su zakazana za dugu polovinu jula. Predstave koje će se prve naći na repertoaru PlayBOX-a su ,,Sumnjivo lice“ i ,,Duet za solistu“ u produkciji ovog višestruko nagrađivanog pozorišta. Projekat je dobio podršku i drugih pozorišta, te se uskoro očekuju i nove saradnje.

Ekipa PlayBOX-a trenutno radi na okupljanju kreativnog tima koji će aktivno učestvovati u procesu remedijacije pozorišta po ugledu na projekte iz Velike Britanije (Digital Theatre) i SAD-a (BroadwayHD).

Autori projekta tvrde da za sada monetizacija nije u planu. U prvoj fazi, kako kažu, žele da okupe tim, naprave bogatu bazu video sadržaja i ostvare saradnju sa što većim brojem pozorišta. Tek kada PlayBOX bude dobio svoju potpunu formu biće formirana i cena. ,,Cilj nam je da povežemo publiku i umetnike. Kasnije, kada publika bude pokazala veće interesovanje, cena će se formirati na osnovu ponude i priključiće se i investitori“, ističu autori projekta. Cena mesečne pretplate u inostranstvu kreće se oko 10 evra, te se očekuje da pristup srpskoj platformi neće preći ovaj cenovni rang.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11041
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Зоранов брк глумици Тањи Пјевац

Извор: Dnevnik.rs

ЗАЈЕЧАР: На 29. Међународном позоришном фестивалу "Дани Зорана Радмиловића", који траје од 16. до 23 октобра у Зајечару, изведена је представа СНП-а "Смедерево 1941." ауторке и редитељке Ане Ђорђевић, а награду "Зоранов брк" за најбољег глумца, жири фестивала је доделио глумици Тањи Пјевац.

Представу смо радили јако озбиљно и дуго. Ана је направила један диван спој историјских чињеница и онога што је она измаштала као могућност узрока експлозије. Допала ми се паралела између злочина и казне и теме у представи, самим тим одговорности за злочин у свакоме од нас. С обзиром на то да смо имали увид у архиве са подацима о глумцима који су погинули у тој ужасној несрећи, имам утисак да смо урадили нешто што су они заслужили, истиче Тања Пјевац.

Извођењу представе синоћ у зајечарском позоришту предходила је промоција истоимене књиге Ане Ðорђевић и фељтона "Страдање глумаца СНП у Смедереву 1941." аутора Александра Милосављевића, уредника издавачке делатности СНП-а и театролога.

Милосављевићев фељтон, публикован у новосадском "Дневнику", на основу документа реконструише смедеревску трагедију.

На промоцији су говорили др Зоран Ђерић, управник СНП-а и Александар Милосављевић.


Dani Zorana Radmilovića: "Zoranov brk" glumcu Borisu Isakoviću

N1 Beograd

Dani Zorana Radmilovića: "Zoranov brk" glumcu Borisu IsakovićuIzvor: Pozorište Zoran Radmilović
Žiri 29. Festivala "Dani Zorana Radmilovića" većinom glasova doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Borisu Isakoviću za ulogu Gospodina R. u predstavi "Zašto je poludeo gospodin R?", po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd.

U obrazloženju žirija, koji su činili predsednik dr Miroslav Radonjić i Enver Petrovci i dr Duško Ljuština, se kaže: "Svedenim glumačkim postupkom, suptilnom psihologizacijom, promišljenom karakterizacijom i odmerenim, preciznim i nenametljivim scenskim pokretom i gestikulacijom, Boris Isaković suvereno je i efektno oživeo kompleksni lik Gospodina R."

Kako se navodi u saopštenju, žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet dodeli predstavi "Ružni, prljavi, zli" Beogradskog dramskog pozorišta.

"Scenografija Aleksandra Denića i kostimi Bjanke Adžić Ursulov na funkcionalan način otelotvorili su autentičnu atmosferu predstave 'Ružni, prljavi, zli' i izuzetno doprineli osobenoj ekspresivnosti i duhovitosti ostvarenja Beogradskog dramskog pozorišta", piše u obrazloženju.

predstava "Ružni, prljavi, zli"Izvor: Pozorište Zoran Radmilović
Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,24 dobila je predstava "1789" Narodnog pozorišta Niš, autora i reditelja Hadija Kurića.

Festival malih pozorišnih formi
Stručni žiri 3. Festivala malih pozorišnih formi doneo je odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli monodrami "Dr Feler" u izvođenju Dragana Bože Marjanovića.

"Predstava na najbolji mogući način komunicira sa publikom i pokazuje svu raskoš kako glumačke izvedbe Dragana Bože Marjanovića, tako i monodrame kao dramske forme", saopštio je žiri u sastavu Ivan Bekjarev, predsednik, Nenad Novaković i Spasoje Ž. Milovanović.

Žiri u istom sastavu doneo je i odluku da Specijalnu nagradu dodeli Eciji Ojdanić za ulogu Vlajne u predstavi "Vla-vla-Vlajland cabaret" autora i reditelja Ivana Lela Lema.

"Gospođa Ecija i Ivan Leo Lemo opravdali su činjenicu da su pozorište i pozorišna umetnost prostori vanredno slobodne misli", piše u obrazloženju.

"Doktor Feler" je i po izboru publike najbolja predstava na Festivalu malih formi.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11041
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

KPGT Ljubiše Ristića postaje gradsko pozorište

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je gostujući na jutarnjem programu TV Hepi da će Grad Beograd preuzeti osnivačka prava nad pozorištem KPGT Ljubiše Ristića.

On je objasnio da se prošle nedelje dogovorio sa osnivačem KPGT-a Ljubišom Ristićem da tokom 2021. godine, a najkasnije do 1. jula, Grad Beograd preuzme osnivačka prava nad ovim pozorištem. Prema njegovim rečima, kao i u slučaju Teatra Vuk, Grad Beograd će pokrivati troškove rada pozorišta i projektno finansirati predstave, a svojevremeno je Grad Beograd, po istom principu, preuzeo Zvezdara teatar.

- Preuzimajući osnivačka prava, Grad će obezbediti da ovo alternativno pozorište normalno radi. Osim toga, pozorište se nalazi u Šećerani koja će do kraja godine izmenom Plana generalne regulacije Grada Beograda biti proglašena prostorom namenjenim za kulturu, obrazovanje, kreativnu industriju i inovacije. Grad će otkupiti Šećeranu, a potom će zgrade koje se tu nalaze biti rekonstruisane prema projektima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tako će ovaj, nekada industrijski objekat postati novi kulturni centar našeg grada a najvažniji sadržaj će biti upravo KPGT – objasnio je Vesić, prenosi Beoinfo.

On je istakao da je ova odluka zahvalnost Grada Beograda Ljubiši Ristiću za sve što je učinio za kulturu našeg grada i zemlje.

– Ljubiša Ristić je najveći jugoslovenski i srpski pozorišni reditelj modernog doba, a KPGT je njegov životni projekat i jedan od najvećih u našem pozorištu, koji postoji 42 godine. Ponosan sam jer poslednje dve godine ovo pozorište ima kontinuiranu podršku Grada Beograda. Ovo pozorište koje ima svoju scenu u Staroj šećerani, okuplja mlade glumce i posle četiri decenije, predstavlja pozorišnu avangardu i jedinstvenu pojavu u našoj kulturi – rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da Grad Beograd ulaže u kulturu više od 4% budžeta, što je nekoliko procenata više od drugih glavnih gradova u regionu.

– Kada govorim o tim ulaganjima, ne mislim na novi muzej grada, čiju izgradnju počinjemo na proleće a koji će koštati oko 20 mil EUR, niti na novi teatar Bojan Stupica, čija je vrednost 8 mil EUR na novu gradsku galeriju na Kosančićevom vencu, koja će koštati oko 2 mil EUR niti na rekonstrukciju Pozorišta Dadov, čija je vrednost malo veća od milion evra. Svaki dinar uložen u kulturu predstavlja ulaganje u budućnost. Kada bismo mogli, davali bismo više, mada Beograd poslednjih godina ulaže u kulturu više nego ikada decenijama unazad – poručio je Vesić.
Ukratko, neće biti više ničega van kontrole vlasti.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11041
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Igor Đorđević ovogodišnji dobitnik nagrade „Raša Plaović”

Katarina Đoković

Nagradu „Raša Plaović” dodeljuje Narodno pozorište na dan svog pozorišta, 22. novembra, glumcu ili glumici, za najbolju ostvarenu ulogu na beogradskim scenama u protekloj godini. Ovogodišnji dobitnik nagrade „Raša Plaović” je Igor Đorđević, nagrađen za ulogu Kaligule u predstavi „Kaligula” Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić. Igor Đorđević je treći dobitnik koji je ovu nagradu dobio po drugi put.

Slika

„Kami je stvorio posebnog i autentičnog antiheroja koji je anticipacija njegove filozofije apsurda. Tumačenje Kaligule ne postoji bez Sizifa ili Mersoa. Politički prevrat u drami stvara neku vrstu lažnog zapleta u kome se skriva podzemni tok priče. Kaligula svojim vladanjem podstiče pobunu, zaverenici pobunu odlažu čekajući pravi i siguran trenutak. U tom paradoksu prelamaju se osnovne Kamijeve teme sloboda, revolt, smisao života, samoubistvo. Vođa poput Kamijevog Kaligule danas ne postoji. On može da preuzme lica i naličja mnogih vladara, kako bi ih koristio u svojim taktikama kao određene principe političke moći kojima se trenutno rukovodi i poigrava ali on sam je daleko izvan toga. U potrazi za jednom mnogo dubljom istinom, tražeći odgovor o smislu i razlog za život, sve je bliži smrti. Antijunak jedne civilizacije u nestajanju odigraće svoj poslednji ples. Vidim ovu predstavu kao makabrički ogled o svetu koji se raspada i pojedincu koji mora da proba da se uspostavi”, rekla je o predstavi i samom Kaliguli rediteljka Snežana Trišić.

Igor Đorđević je rođen u Topoli 17. decembra 1978. godine. Završio je Pozorišnu akademiju u Novom Sadu u klasi Vide Ognjenović. Stalni je član Narodnog pozorišta od 2002. godine. Trenutno je asistent na Akademiji lepih umetnosti i multimedija. U pozorištu je ostvario mnogobrojne uloge, ponajviše u svom matičnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, gde ima zvanje Prvaka drame. Neki od naslova u kojima je igrao: „Zli dusi”, „Kanjoš Macedonović”,„Ribarske svađe”, „Dan Krsto”, „Tišina treznih”... Na 52. Sterijinom pozorju osvojio je nagradu iz Fonda „Darinka Dara Čalenić” za najboljeg mladog glumca za ulogu Janka u predstavi „Odumiranje”, dok je na 59. Sterijinom pozorju osvojio Sterijinu nagradu za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi „Bizarno” Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić i koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta. Pored brojnih nagrada u domaćim pozorištima i festivalima, Igor Đorđević je osvajao i nagrade u inostranstvu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost