Senćanska bolnica

Odgovori
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Senćanska bolnica

Post od Upravnik »

Епидемиолози траже извор заразе

Петоро пацијената који су у последње време примали терапију у Општој болници у Сенти оболело је од хепатитиса Б, потврђено је за наш лист после жалбе пацијента који се јавио редакцији "Дневника".

Ојађени пацијент који терапију прима у Онколошком диспанзеру у Сенти се пожалио, наводећи да је у питању много већи број оболелих и да се наводно ништа не предузима да се зараза вирусом хепатитиса Б заустави.

Директор Опште болнице у Сенти др Михаљ Вашаш каже да није сигурно да су пацијенти оболели од хепатитиса Б инфицирани само у сенћанској здравственој установи, већ је могуће да је до инфекције дошло и у другим установама, пошто су у питању пацијенти који су били подвргавани операцијама, другим интервенцијама и лечењу у више установа у Новом Саду и другим срединама. Вашаш је најавио да ће се испитивањем о евентуалној инфирицаности вирусом хепатитиса Б спровести за око 300 пацијената, који су на терапији у Онколошком диспанзеру при Интерном одељењу Опште болнице у Сенти, како би се установило да ли су у питању појединачни случајеви или епидемија.

- Можда кривице има и код нас, али за сада не знамо одакле потиче извор инфекције јер је оболело више особа - каже Вашаш. - За све пацијенте који се лече у сенћанској болници активно тражимо ко је све инфициран, али инфицираност вирусом хепатитиса Б не значи да је и неко и болестан. Пацијенти код којих се потврди да су инфицирани, добиће одговарајуће лекове да би се спречило оболење. Епидемиолошко испитивање за све пацијенте који су код нас на терапији у Онколошком диспанзеру спровешће се у сарадњи са Заводом за јавно здравље из Кикинде надлежном за подручје Севернобанатског округа, коме припада Сента, и Институтом за јавно здравље Војводине из Новог Сада.

Долазак епидемиолошке екипе из Новог Сада у Сенту заказан је за 11. јануар, јер према речима Вашаша испитивања и утврђивања извора заразе је из домена стручњака епидемиолошке служба, које опште болнице немају. Директор сенћанске болнице сматра да би за давање детаљније информације требало сачекати резултате испитивања који предстоје, када се сагледа стварно и објективно стање.

- Званичну инфромацију о броју инфицираних и оболелих саопштићемо после тих испитивања. За сада је познато да је у протеклом периоду петоро оболелих од хепатитиса Б, али број инфицираних за сада не знамо, јер треба да се испитају сви који су добијали терапију. У питању је инфекција вирусом хепатитиса Б која се преноси помоћу крви, трансфузијама, иглом, неком другом медицинском интервенцијом или сексуалним путем, а не заразна жутица (хепатитис А) која се преноси прљавим рукама и лошим санитарно хигијенским условима.

Онколошки диспанзер раније је радио у оквиру овдашњег Дома здравља, али је у оквиру трасформација које су у последње време спровођене у здравству формацијски прикључен Општој болници у оквиру Интерног одељења и функционише као дневна болница, јер пацијенти после добијања терапије одлазе кући. После појаве оболевања од хепатитиса Б међу пацијентима који примају терапију, епидемиолошка служба је предложила да се код свих изврше одговарајуће серолошке анализе крви.

М. Митровић

http://www.dnevnik.rs/drustvo/epidemiol ... vor-zaraze
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Senćanska bolnica

Post od Upravnik »

Prilog RTV na Jutjubu

Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost