Vojvođanski mađarski nacionalni teatar

Vojvođanski mađarski nacionalni teatar

Postod branko » 14 Okt 2011, 17:33

Mađarski nacionalni savet traži upravljanje svim srednjim školama u centru Bačke i dramom na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta

SPISKU brojnih institucija u Vojvodini koje je Mađarski nacionalni savet označio kao ustanove od posebnog značaja za razvoj mađarske kulture možda će se uskoro pridružiti i drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta i sve srednje škole u Subotici, od kojih se samo u gimnaziji "Deže Kostolanji" nastava odvija na mađarskom jeziku. Predlozi MNS su naišli na žustro negodovanje javnosti koja smatra da mađarska nacionalna manjina na severu Bačke ne sme da ima veća prava od Srba, Hrvata, Bunjevaca i drugih naroda.
Naime, na adresu Upravnog odbora jednog od najstarijih teatara u zemlji nedavno je stigao dopis od strane Mađarskog nacionalnog saveta da se iz matične kuće izdvoji ansambl mađarske drame kako bi on bio okosnica za formiranje Vojvođanskog mađarskog nacionalnog pozorišta.
- Bili smo zatečeni dopisom koji nam je stigao ali niko iz UO pozorišta nije nadležan da na njega odgovori već samo pokrajina i grad kao naši osnivači i finansijeri - objašnjava mr Ljubica Ristovski, upravnik subotičkog teatra. - Dve drame, na srpskom i mađarskom jeziku, u ovoj pozorišnoj kući funkcionišu od 1945. godine bez ikakvih međusobnih problema a i imaju zajednički menadžment i administraciju...
Sem zbog autonomije Mađarske drame, subotička javnost je burno reagovala i zbog toga što je MNS sve srednje škole na teritoriji grada Subotice proglasio za Škole od posebnog nacionalnog interesa za Mađare, gde bi se obrazovanje odvijalo ne samo na mađarskom jeziku, već i "u duhu mađarske kulture".
- U Subotici, sem u Gimnaziji "Kostolanji Deže", u kojoj je nastava samo na mađarskom nastavnom jeziku i čija je osnivačka prava pre dva meseca preuzeo MNS, u svim ostalim školama nastava se u većini izvodi na srpskom nastavnom jeziku - objašnjava Ljubica Kiselički, pomoćnik gradonačelnika za kulturu i obrazovanje. - Ne znam zbog čega bi Srbi, Bunjevci, Hrvati, ako su u većini, išli u školu koja sprovodi obrazovanje u duhu mađarske kulture.
Zakon o nacionalnim savetima dao je odrešene ruke manjinama da uzmu učešće u radu ustanova za koje, individualno, smatraju da su važne za negovanje kulture i tradicije. Međutim, oni koji su sastavili i doneli zakon nisu mogli predvideti da će MNS tražiti da se u Gimnaziji "Veljko Petrović" u Somboru, nastavljaču tradicije srpske Preparandije, koja ima 581 učenika na srpskom i 36 na mađarskom jeziku, đaci školuju u "duhu mađarske kulture". To je takođe traženo i u subotičkoj Gimnaziji "Svetozar Marković" gde se obrazuje 712 učenika na srpskom, 92 na hrvatskom, a 213 na mađarskom jeziku.
- Školski odbor je odbio "ponudu" MNS a to je učinjeno i u Politehničkoj školi, ali još ne znamo šta će se dogoditi i postoje li sankcije za ovaj potez - dodaje Kiselički.

I DRUGA POZORIŠTA

VLADA Vojvodine i grad Subotica još nisu odgovorili na ovu inicijativu MNS te nije poznato ko bi bio osnivač i finansijer novog teatra. Kako saznajemo, za formiranje Vojvođanskog mađarskog nacionalnog teatra okupljena su i druga pozorišta koja rade na mađarskom jeziku - Novosadsko pozorište (Ujvideki sinhaz), senćansko pozorište i "Deže Kostolanji".
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10501
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Povratak na VAROŠARIJE

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost