Novosti u varoši

Odgovori
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5226
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Senćanski semafori kao mete vozača : oboren je semafor kod Autobuske stanice, stub pao na zelenu površinu

Minulog petka, istoga dana kada se u ranim podnevnim časovima na raskršću Arpadove ulice i Novoga šora, na semaforom regulisanoj raskrsnici zbila teška saobraćajna nesreća u kojoj je teže ozleđeno jedno lice, u večernim je časovima na raskrsnici ulica Petefi Šandora i Novog šora kod senćanske (blaženopočivše!) Autobuske stanice došlo do nove saobraćajne nesreće u kojoj je usled udara automobila u semafor isti oboren na zelenu površinu uz kolovoz, a usled nastalog kratkog spoja i sledstvenog prekida dotoka električne energije najprometnija senćanska raskrsnica ostala je tokom narednih, evo sada već pet dana, bez standardne svetlosne regulacije saobraćaja.

Slika

Udarom automobila oboreni semafor kod bivše Autobuska stanice

Tom prilikom, na sreću, niko nije povređen, ali je materijalna šteta uzrokovana prekidom električnih instalacija i sledstvenim po regulacionu elektroniku pogubnim kratkim spojem po svoj prilici znatna.

Slika

Od siline udara izrazito deformisani stub semafora i izolaciono kompromitovani strujni vodovi

Devastacija semaforskog stuba prouzrokovala je i prekid instalacije za dovod električne energije i u druge na pomenutoj raskrsnici opstojeće semafore koji takođe ne funkcionišu, pa su tako učesnici u saobraćaju prinuđeni da se nakon mnogo decenija iznova rukovode tzv. pravilom desne strane.

Slika

Preostali (a neki od njih i objektivno nepravilno usmereni!) semaforski stubovi ostali su takođe bez napajanja električnom energijom

Za nadati se je da će posledice ove nesreće uskoro biti otklonjene, pošto nepostojanje svetlosne signalizacije osetno usporava saobraćaj na najprometnijoj i svetlosnom signalizacijom saobraćaja najranije (još davne 1972.) opremljenoj senćanskoj raskrsnici.

P.S.

Sentimente nešto starijih Senćana još uvek bude sveži prizori nezvaničnog korišćenja lokaliteta negdašnje senćanske Međumesne autobuske stanice u njene izvorne, autobusko-stajališne svrhe:

Slika

Minibusi u aktuelnom putničkom saobraćaju još uvek staju na dobro im znanom namenskom mestu

Raduje, naime, činjenica da u decenijama smislenog društvenog razvoja uobličavanom urbanom ambijentu, uprkos novim trendseterskim socio-ekonomskim vetrovima, još uvek provejava staromodni naseobinski duh oličen u izreci „Mesta znana, a vremena davna”. 8-)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5226
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Lagani gradski „špacir" u januarske nove dane...

Senta je uistinu večno inspirativan grad. U njoj se čovek uvek nekako posebno oseća, često čak i nakon samo par minuta dokonog, obavezama i poslovima neispunjenog hodanja.

U Senti se, naime, lagano i nenadano – kao na nekoj terapiji - sve nekako samo po sebi složi & staloži i prosto je nemoguće da se šetajući unaokolo za vas ne stvori neki naročiti, samo vaš, no nekako opipljiv i jasan osećaj neobičnosti, unikatnosti života.

Mnogo toga oko vas, naime, uistinu je neobično. Primeri su brojni. Čak i poetični, sa reminiscencijama na neka davna, recimo Zmajevljeva vremena, kada se jošte zdušno i sa uverenjem pevalo „Gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi, a drvo je blagodarno, pa će da nagradi...”

Slika

Originalna, inspirativna vizura namah budi i reminiscencije na znamenitu Slovensku antitezu, poetski takođe izrazivu „Bez korena, avaj,ono izobiljem hlada, ploda svog, nagraditi tebe neće, niti brata tvog.

Slika

Naravno, poetski inspirativnih prizora ima jošte puno. Hodoljubivi Senćanin može namah da se priseti poetski uobličene životne istine iskazane rečima „Gde god kreneš, gde god gaziš, moraš dobro da se paziš, ulicama kola jure, svi u gradu nekud žure...

Slika

Stoga, Senćanine, mudar budi, dobro pazi da za hodanja tebe nešto ne nagazi, poštuj znake, po zebri šetaj i grad Tvoj poetski odgonetaj! 8-)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5226
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Nakon isteka puna 24 časa od momenta zatvaranja sveukupno 32 Glasačka mesta na teritoriji opštine Senta koja su služila za glasanje na republičkom Referendumu o potvrđivanju Akta o promenui Ustava RS, a sledstveno potpunom pomanjkanju makar i prelimnarnih vesti nadležnih organa o rezultatima referendumskog izjašnjavanja građana na području naše opštine, iskoristićemo priliku i predstaviti neslužbene i izrazito fragmentarne podatke do kojih smo uspeli da dođemo.

Od sveukupno 20.126 registrovanih glasača na području opštine Senta na jučerašnjem Referendumu glasalo je njih 3.522 (tj. 17,5 % registrovanih glasača), pri čemu je ukupno bilo 47 nevažećih glasačkih listića.

Slika

Od 3.475 važećih glasačkih listića za ponuđeni odgovor „DA” izjasnilo se 2.114 lica (60,83%), dok se za opciju „NE” izjasnio 1.361 glasač (39,17 %).

Rezultati izjašnjavanja građana na svim glasačkim mestima za sada nisu poznati, ali prema preliminarnim izveštajima osobito iznenađenje predstavlja rezultat glasanja na Glasačkom mestu br. 5 (Mesna zajednica „Centar – Topart”), gde su opciju „DA” izabrala 63 glasača, a odgovor „NE” 74 na Referendum izašle osobe.

Iskreno se nadamo da će i Opštinska izborna komisija sredstvima javnog informisanja uskoro predočiti barem preliminarne rezultate neposrednog izjašnjavanja građana o referendumskom pitanju. Imajući u vidu procentualni odziv lokalnog stanovništva, posao je, objektivno, mogao da uz pomoć savremenih elektronskih sredstava bude okončan za 2,5 do 3 časa nakon zatvaranja glasačkih mesta.
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5226
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Zahvaljujuči agilnosti Republičke izborne komisije koja je na svojoj službenoj web-stranici posvećnoj oifcijelnoj dokumentaciji skopčanoj sa republičkim Referendumom o potvrđivanju Akta o promeni Ustava RS ažurno istavila skenirane Zapisnike o radu Glasačkih odbora u svim opštinama u Republici Srbiji, u prilici smo da konačno predočimo i detaljne rezultate ovog Referenduma u opštini Senta:

Slika

Slika

Slika

Slika

Na pomenutom odredištu takođe smo bili u prilici da se upoznamo i sa verovatnim razlogom prolongiranja izdavanja službenog obaveštenja o referendumskim rezultatima na području senćanske opštine od strane Izborne komisije opštine Senta. Ona je, naime, prilikom kontrole zapisnika o sprovedenom glasanju i utvrđivanju rezultata glasanja, a nakon njihove primopredaje Opštinskoj izbornoj komisiji, utvrdila postojanje grešaka u Zapisnicima o radu glasačkih odbora br. 25 i 27, te je sledstveno tome posebnim rešenjima morala da izvrši ispravke istih:

Slika

Slika

Slika

Imajući u vidu da je sednica Opštinske izborne komisije Opštine Senta na kojoj su doneta ta rešenja održana tek danas u 13.30 časova, to najverovatnije i predstavlja razlog kašnjenja u predočavanju konačnih rezultata Referenduma u našoj opštini.
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5226
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Win-Win & Lose-Lose

I tako, poštovane dame i gospodo, ostadosmo mi u milom nam gradu bez još jednog delatnog subjekta u trenutačno uzdaničnome nam, tercijarnom sektoru privrede...

Slika

Slika

Slika

Apropo - glede anonsiranog „kikindskog viđenja” namah mi na um pade besmrtni Edgar Alan Po:

„Dostojanstvo i ozbiljnost sa likom se crnim sliše...
Crn glasniče dana ovih, sa obala Plutonovih,
Tamo, na tim obalama, kako ti se ime piše?”
Gavran reče: „Nikad više!”


:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5226
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Nestao je i „Mašinoremont”

I tako, poštovane dame i gospodo, dočekali smo definitivni nestanak još jednog senćanskog preduzeća koje je počev od 1953. pa sve do pre par meseci predstavljalo jednu od prepoznatljivih i menama vremena nepodložnih privrednih determinanti naše opštine. Nestanak gotovo sedam decenija prisutnog i istinski signifikantnog subjekta zanatstva i male privrede, edukatora generacija stručnih radnika i učenika u privredi, održavaoca mašinskog i voznog parka senćanske poljoprivrede, teretnog i putničkog saobraćaja i komunalne delatnosti - rušenje senćanskog „Mašinoremonta”.

Slika

Reklamni anons senćanskog „Mašinoremonta” iz 1963. godine

Slika

Prazan prostor na negdašnjem lokalitetu preduzeća sa 69-godišnjom tradicijom

U proteklih 69 godina ovo je preduzeće obavljalo generalne, srednje i neophodne opravke na svim domicilno proizvedenim jugoslovenskim poljoprivrednim mašinama i motornim vozilima svih kategorija, proizvodilo je rezervne delove za putnička i teretna vozila, traktore i teretne prikolice marki „Pobeda”, „Crvena zastava” i „Zmaj”, motorske cilindre za motore „Tomos” tipa „Kolibri” T-12, i „Lamo” L-6, i cilindre od legiranog sivog liva za sve motore promera do 42 mm.

Slika

Poslovni oglas preduzeća iz 1969. godine

Raspolagalo je savremenim uređajima za egalizaciju osovina, radilica, mašinama za bušenje i honovanje motorskih stublina, hidrauličnom kočnicom za ispitivanje snage motora, uređajima za tariranje pumpi za ubrizgavanje dizel-motora, menjanje i opravku svih vrsta brizgaljki i pumpnih elemenata, kalionicom i električnim pećima za termičku obradu izrađenih delova, kovačnicom za otkivanje radnih elemenata poljoprivrednih mašina i delova transmisije kamiona, uređajima za formiranje i punjenje akumulatora, pranje, podmazivanje i gasiranje motornih vozila i pokretnim radionicama za brzu servisno-tehničku službu na terenu.

U Zenitu svog poslovanja, početkom sedamdesetih godina XX veka, ono je upošljavalo 110 osoba (kada je, poređenja radi, senćansko Gradsko komunalno preduzeće imalo svega 62 zaposlenih, a „Azur” njih 28), koje su u proseku zarađivale 1.583 dinara mesečno (bivajući nadmašene jedino od strane danas gotovo potpuno zaboravljenog Preduzeća za održavanje i servisiranje satova i precizne mehanike „Budilnik”, koje je 1972. imalo prosek ličnih dohodaka od 2.100 din.). Konvertovano u današnje dinare, zaposleni u „Mašinoremontu” imali su prosečnu mesečnu platu od 65.704 RSD.

Generalne opravke „Mašinoremont” je obavljao uz garanciju, stekavši zahtevni status ovlašćenog servisera i zastupnika Industrije motora Rakovica, Industrije mašina i traktora Bograd, Fabrike poljoprivrednih mašina „Zmaj” iz Zemuna, Zavoda „Crvena zastava” iz Kragujevca i Fabrike traktora „14. oktobar” iz Kruševca.

Slika

Slika

Slika

Poslovni prostori senćanskog preduzeća „Mašinoremont”

„Mašinoremonta” danas više nema. Ostale su samo uspomene na generacije pregalaca koje su u relativno kratkom vremenskom razdoblju od nekih petnaest godina od nerazvijene, agrarne opštine, Sentu preobrazili u opštinu moderne industrije, novih zgrada, savremenih puteva, razvijene komunalne infrastrukture, u zajednicu proizvođača koji sami upravljaju svojom sudbinom.

Slika

Slika

Slika

Pustopoljina na mestu nekadašnjeg „Mašinoremonta”

Pamtićemo ih sa zahvalnošću kao delatnike koji su uspevali da istovremeno budu i proizvođači i potrošači, kreatori realnog dohotka i urbanog razvoja, nosioci podizanja proizvodnih snaga i opšteg materijalnog standarda.

Slika

Da budu sve ono što mi danas ne uspevamo da budemo.

Slika

:cry:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5226
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Blokiran je račun senćanskog JP „Elgas”

Slika

P.S. Sva je sreća što je grejna sezona završena... :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta