Novosti u varoši

Odgovori
Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5109
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Senćanski semafori kao mete vozača : oboren je semafor kod Autobuske stanice, stub pao na zelenu površinu

Minulog petka, istoga dana kada se u ranim podnevnim časovima na raskršću Arpadove ulice i Novoga šora, na semaforom regulisanoj raskrsnici zbila teška saobraćajna nesreća u kojoj je teže ozleđeno jedno lice, u večernim je časovima na raskrsnici ulica Petefi Šandora i Novog šora kod senćanske (blaženopočivše!) Autobuske stanice došlo do nove saobraćajne nesreće u kojoj je usled udara automobila u semafor isti oboren na zelenu površinu uz kolovoz, a usled nastalog kratkog spoja i sledstvenog prekida dotoka električne energije najprometnija senćanska raskrsnica ostala je tokom narednih, evo sada već pet dana, bez standardne svetlosne regulacije saobraćaja.

Slika

Udarom automobila oboreni semafor kod bivše Autobuska stanice

Tom prilikom, na sreću, niko nije povređen, ali je materijalna šteta uzrokovana prekidom električnih instalacija i sledstvenim po regulacionu elektroniku pogubnim kratkim spojem po svoj prilici znatna.

Slika

Od siline udara izrazito deformisani stub semafora i izolaciono kompromitovani strujni vodovi

Devastacija semaforskog stuba prouzrokovala je i prekid instalacije za dovod električne energije i u druge na pomenutoj raskrsnici opstojeće semafore koji takođe ne funkcionišu, pa su tako učesnici u saobraćaju prinuđeni da se nakon mnogo decenija iznova rukovode tzv. pravilom desne strane.

Slika

Preostali (a neki od njih i objektivno nepravilno usmereni!) semaforski stubovi ostali su takođe bez napajanja električnom energijom

Za nadati se je da će posledice ove nesreće uskoro biti otklonjene, pošto nepostojanje svetlosne signalizacije osetno usporava saobraćaj na najprometnijoj i svetlosnom signalizacijom saobraćaja najranije (još davne 1972.) opremljenoj senćanskoj raskrsnici.

P.S.

Sentimente nešto starijih Senćana još uvek bude sveži prizori nezvaničnog korišćenja lokaliteta negdašnje senćanske Međumesne autobuske stanice u njene izvorne, autobusko-stajališne svrhe:

Slika

Minibusi u aktuelnom putničkom saobraćaju još uvek staju na dobro im znanom namenskom mestu

Raduje, naime, činjenica da u decenijama smislenog društvenog razvoja uobličavanom urbanom ambijentu, uprkos novim trendseterskim socio-ekonomskim vetrovima, još uvek provejava staromodni naseobinski duh oličen u izreci „Mesta znana, a vremena davna”. 8-)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5109
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Lagani gradski „špacir" u januarske nove dane...

Senta je uistinu večno inspirativan grad. U njoj se čovek uvek nekako posebno oseća, često čak i nakon samo par minuta dokonog, obavezama i poslovima neispunjenog hodanja.

U Senti se, naime, lagano i nenadano – kao na nekoj terapiji - sve nekako samo po sebi složi & staloži i prosto je nemoguće da se šetajući unaokolo za vas ne stvori neki naročiti, samo vaš, no nekako opipljiv i jasan osećaj neobičnosti, unikatnosti života.

Mnogo toga oko vas, naime, uistinu je neobično. Primeri su brojni. Čak i poetični, sa reminiscencijama na neka davna, recimo Zmajevljeva vremena, kada se jošte zdušno i sa uverenjem pevalo „Gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi, a drvo je blagodarno, pa će da nagradi...”

Slika

Originalna, inspirativna vizura namah budi i reminiscencije na znamenitu Slovensku antitezu, poetski takođe izrazivu „Bez korena, avaj,ono izobiljem hlada, ploda svog, nagraditi tebe neće, niti brata tvog.

Slika

Naravno, poetski inspirativnih prizora ima jošte puno. Hodoljubivi Senćanin može namah da se priseti poetski uobličene životne istine iskazane rečima „Gde god kreneš, gde god gaziš, moraš dobro da se paziš, ulicama kola jure, svi u gradu nekud žure...

Slika

Stoga, Senćanine, mudar budi, dobro pazi da za hodanja tebe nešto ne nagazi, poštuj znake, po zebri šetaj i grad Tvoj poetski odgonetaj! 8-)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5109
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Nakon isteka puna 24 časa od momenta zatvaranja sveukupno 32 Glasačka mesta na teritoriji opštine Senta koja su služila za glasanje na republičkom Referendumu o potvrđivanju Akta o promenui Ustava RS, a sledstveno potpunom pomanjkanju makar i prelimnarnih vesti nadležnih organa o rezultatima referendumskog izjašnjavanja građana na području naše opštine, iskoristićemo priliku i predstaviti neslužbene i izrazito fragmentarne podatke do kojih smo uspeli da dođemo.

Od sveukupno 20.126 registrovanih glasača na području opštine Senta na jučerašnjem Referendumu glasalo je njih 3.522 (tj. 17,5 % registrovanih glasača), pri čemu je ukupno bilo 47 nevažećih glasačkih listića.

Slika

Od 3.475 važećih glasačkih listića za ponuđeni odgovor „DA” izjasnilo se 2.114 lica (60,83%), dok se za opciju „NE” izjasnio 1.361 glasač (39,17 %).

Rezultati izjašnjavanja građana na svim glasačkim mestima za sada nisu poznati, ali prema preliminarnim izveštajima osobito iznenađenje predstavlja rezultat glasanja na Glasačkom mestu br. 5 (Mesna zajednica „Centar – Topart”), gde su opciju „DA” izabrala 63 glasača, a odgovor „NE” 74 na Referendum izašle osobe.

Iskreno se nadamo da će i Opštinska izborna komisija sredstvima javnog informisanja uskoro predočiti barem preliminarne rezultate neposrednog izjašnjavanja građana o referendumskom pitanju. Imajući u vidu procentualni odziv lokalnog stanovništva, posao je, objektivno, mogao da uz pomoć savremenih elektronskih sredstava bude okončan za 2,5 do 3 časa nakon zatvaranja glasačkih mesta.
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 5109
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Novosti u varoši

Post od Bibliotekar »

Zahvaljujuči agilnosti Republičke izborne komisije koja je na svojoj službenoj web-stranici posvećnoj oifcijelnoj dokumentaciji skopčanoj sa republičkim Referendumom o potvrđivanju Akta o promeni Ustava RS ažurno istavila skenirane Zapisnike o radu Glasačkih odbora u svim opštinama u Republici Srbiji, u prilici smo da konačno predočimo i detaljne rezultate ovog Referenduma u opštini Senta:

Slika

Slika

Slika

Slika

Na pomenutom odredištu takođe smo bili u prilici da se upoznamo i sa verovatnim razlogom prolongiranja izdavanja službenog obaveštenja o referendumskim rezultatima na području senćanske opštine od strane Izborne komisije opštine Senta. Ona je, naime, prilikom kontrole zapisnika o sprovedenom glasanju i utvrđivanju rezultata glasanja, a nakon njihove primopredaje Opštinskoj izbornoj komisiji, utvrdila postojanje grešaka u Zapisnicima o radu glasačkih odbora br. 25 i 27, te je sledstveno tome posebnim rešenjima morala da izvrši ispravke istih:

Slika

Slika

Slika

Imajući u vidu da je sednica Opštinske izborne komisije Opštine Senta na kojoj su doneta ta rešenja održana tek danas u 13.30 časova, to najverovatnije i predstavlja razlog kašnjenja u predočavanju konačnih rezultata Referenduma u našoj opštini.
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost