Mediji o našem malom mistu

Re: Mediji o našem malom mistu

Postod branko » 28 Sep 2017, 16:57

Ротаријанци донирали санитетско возило болници у Сенти

СЕНТА: Чланови ротари клубова из Халберштадта из Немачке, Солнока из Мађарске и Сенте су успешно реализовали заједнички пројекат којим су обезбедили возило хитне помоћи Општој болници у Сенти.

Председник Ротари клуба Сента Оскар Шок кључеве санитетског возила марке „фолксваген BW T5“ у присуству колега који су учествовали у акцији, уручио је директору Опште болнице у Сенти др Михаљу Вашашу.

Савремено комплетно опремљено возило је са дефибрилатором, апаратом за дисање, мобилном столицом, носилима и са још 20 разних медицинских помагала. Захваљујући се ротаријанцима, који су одржали „чартер прославу“ Ротари клуба Сента, др Михаљ Вашаш рекао је да је возном парку болнице, у коме су углавном дотрајала возила, недостајало једно овакво возило, намењено санитетском транспорту и спашавању људи.

Ово је изутетно квалитетно возило и пружа велике могућности у збрињавању болесника и повређених, па ће тиме и здравствена помоћ и услуге бити квалитетније, рекао је Вашаш, подсећајући да ово није прва донација сенћанских ротаријанаца установи, јер су свој допринос дали набавком болничких кревета и обнови комплетног коронарног оделења болнице.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10451
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Postod branko » 16 Okt 2017, 15:49

ТЕ-ТО Фабрике шећера грејаће Сенту још једну зиму

СЕНТА: У току су припреме за грејну сезону у Сенти па је ЈП „Елгас” започео пуњење система. Од корисника је затражено да отворе вентиле на својим локаторима и омогуће проток воде до радијатора. Из „Елгаса” су позвали кориснике да се у случају било каквих проблема обрате дежурној служби предузећа на телефон 064/821-3198.

На даљински систем у овом потиском граду прикључено је преко 2.000 корисника и грејна сезона ће почети на време. У припремама за почетак сезоне отклањани су кварови на проблематичним деоницама топловода. За производњу топлотне енергије и за предстојећу сезону користиће се котларница Фабрике шећера ТЕ-ТО у стечају, која је изнајмљена, пошто није било могућности да се инсталира нова, мада су активности за то започеле, али се касни због неуспелог првог поступка јавне набавке.

Да би се отклонили поремећаји, превазишла проблематика и обезбедило функционисање даљинског грејања Влада Републике Србије је „Елгасу” обезбедила подршку од 50 милиона динара.

Градско даљинско грејање је већ дуго главни проблем. Снабдевање топлотном енергијом и за наредну сезону остаје из постојења Шећеране ТЕ-ТО у стечају, али према речима председника сенћанске општине Рудолфа Цегледија предузети су кораци да се проблем трајно реши, након неуспелог покушаја од пре четири године да се опслуживање даљинског грејања обезбеди улагањам једне белгијско-холандске компаније у изградњу енергане на биомасу. Та компанија је у индустријској зони Сенте купила плац, али је према речима Цегледија тај потписани протокол о сарадњи раскинут.

Договарана инвестиција у енергану није покренута, тако да обећаног грејања на биомасу неће бити, а у власништву белгијско-холандске фирме остао је плац који је купила за око 350.000 евра.

„Успели смо да постигнемо договор са Владом Републике Србије да пружи помоћ у решавању проблематике грејања у нашем граду, буџетом општине то сами нисмо у могућности пошто је реч о улагању од око 400 милиона динара. Крајем маја расписана је јавна набавка за прву фазу за нову котларницу на гас, али је била несупешна пошто се јавио само један понуђач. Због тога је уз помоћ Владе Србије договорено да се грејање обезбеди исто као прошле сезоне изнајмљивањем котларница Шећеране, а сви услови за изградњу нове енергане обезбеде у новом поступку јавне набавке, како би радови могли почети идућег пролећа и заврше се за нареду грејну сезону. За ово улагање сви услови су обезбеђени, инвеститор је општина Сента, а финансијер Влада Републике Србије“, каже Цегледи.

М. Митровић
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10451
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Postod branko » 30 Mar 2018, 16:32

Ада, Кањижа и Сента хоће заједничког омбудсмана

СЕНТА: Ада, Кањижа и Сента могле би ускоро да добију, ако не свака свог, а оно бар једног заједничког локалног омбудсмана. То је поред осталог, закључак са недавног скупа у Сенти, који је окупио представнике локалних самоуправа, покрајинског заштитника грађана и председника Удружења локалних омбудсмана Србије Миладина Нешића.

Боравак у Сенти покрајински заштитник грађана – омбудсман проф. др Зоран Павловић, који је био иницијатор скупа, започео је посетом Општој болници Сента, а окончао га је разговором са представницима локалне самоуправе и цивилног друштва. Циљ састанка био је да се стекне увид у стање људских права и допринесе њиховом унапређењу. Један од начина да се стандарди унапреде је едукација запослених у локалној самоуправи о људским правима. Покрајински омбудсман исказао је и спремност да ту едукацију организује.

Предлог о оснивању заједничког омбудсмана је оцењен као добар и интересантан, али је истакнуто и да оснивање институције омбудсмана у локалним срединама није само ствар добре воље, него је то и питање које задире у проблем расположивих ресурса, финансијских, просторних и других. Закон предвиђа постојање омбудсмана у општинама. За сада од 45 општина у Војводини, само осам има омбудсмана.

Жене управљају, не владају

У Сенти је веома развијено цивилно друштво, али је та чињеница, мало коме позната изван Сенте. Мало се зна и да се сви запослени у општинској управи у комуникацији са грађанима служе са оба језика у службеној употреби. Интересантни су и подаци који се односе на родну структуру запослених у управи у којој већину чине жене (47 према 22). Све начелнице одељења су жене. Позитиван утисак, међутим, квари податак да међу члановима локалне владе - Општинског већа нема жена. Болница у Сенти је једина двојезична болница у Војводини.

Током боравка у Сенти, покрајински омбудсман, његови заменици и сарадници разговарали су са председником општине Рудолфом Цегледијем, начелницом општинске управе Едит Шарњаи Рожа, представницом општинског Савета за родну равноправност Маријом Пастор, директорицом центра за социјални рад Љубицом Николић Верикиос, директором болнице Михаљем Вашашом, директорицом Завода за културу војвођанских Мађара Мартином Голди и представницима удружења грађана Терезом Пејин (Пријатељи деце) и Арпадом Ђереом (Удружење слепих и слабовидих).

У разговору је дотакнут низ тема: мањак запослених и осипање кадрова у болници и управи, насиље у породици, социјална изолација деце са сметњама у развоју, као и проблеми у вези са личним пратиоцем, затим помоћ породицама са великим бројем деце, студентске и ђачке стипендије, родна равноправност и финансирање грађанских удружења.

Б. Опрановић


Ko li nam se smeši?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10451
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Mediji o našem malom mistu

Postod Upravnik » 06 Apr 2018, 14:05

branko je napisao:
Ko li nam se smeši?

Možda neko ko je u peMziji!? :-???
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".
Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
 
Postovi: 2366
Pridružio se: 08 Dec 2010, 00:54

Re: Mediji o našem malom mistu

Postod branko » 06 Apr 2018, 21:51

A radi trenutno u muzičkoj školi???
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10451
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Prethodni

Povratak na VAROŠARIJE

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron