Hapšenja u Poreskoj upravi u Zemunu

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11366
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Hapšenja u Poreskoj upravi u Zemunu

Post od branko »

Hapšenja u Poreskoj upravi u Zemunu

Beograd -- Uhapšeno 14 osoba osumnjičenih da su sklapanjem lažnih poslova između firmi Navip i TVADV oštetili budžet Srbije za četiri miliona evra, a Navip za dva miliona.

Kako B92 saznaje, u međuvremenu je uhapšena još jedna osoba, dok je još oko 20-tak u postupku obrade.

Među uhapšenima je devet osoba zaposlenih u zemunskoj filijali Poreske uprave, kao i bivši generalni direktor preduzeća Navip Slobodan Lukić.

Uhapšeni su na osnovu lažnog posla između Navipa iz Zemuna i firme TVADV iz Beograda omogućili Navipu da izbegne plaćanje poreza.

Direktor policije Milorad Veljović kaže za B92 da je istraga u ovom slučaju trajala skoro osam meseci.

"Jednostavno, društveno preduzeće Navip je dugovalo na konto poreza veći iznos novca. Bivši rukovodioci osnivaju privatno preduzeće koje na neki način preuzima obaveze bivšeg društvenog preduzeća i onda te obaveze pokrivaju određenom robom, ali u dogovoru s poreskom policijom vrednost te robe se povećava i do 15 puta", objasnio je Veljović.

Ko je sve uhapšen

U saopštenju MUP-a se navodi da su uhapšeni:

Slobodan Lukić (1960), nekadašnji generalni direktor Navipa, Verica Bratonjić(1954), bivša direktorka filijale Zemun Poreske uprave Srbije , Dobrinka Gavrilović (1951) bivša načelnica Odeljenja za naplatu i založno pravo filijale Zemun Poreske uprave Srbije, Miodrag Mladenović(1960), bivši poreski izvršitelj filijale Zemun Poreske uprave Srbije, Vojislav Mladenović(1967), viši inspektor kancelarijske kontrole filijale Zemun Poreske uprave Srbije, Ivan Andrejić (1964) viši poreski izvršitelj filijale Zemun Poreske uprave Srbije, Branislav Vučurević (1956) suvlasnik i direktor privrednog društva "Stari Begej" i suvlasnik privrednog društva TVADV d.o.o. Beograd, Čedomir Barjaktarević(1950) direktor poreske uprave filijale Zemun Poreske uprave Srbije, Kasja Orelj (1959) načelnik odeljenja za prinudnu naplatu u filijali Zemun Poreske uprave Srbije, Bratislav Virijević (1958) veštak- savetnik u Gradskom zavodu za veštačenje, Duško Nešović (1966), poreski izvršitečlj filijale Zemun Poreske uprave Srbije, Momčilo Glišić (1951) poreski inspektor filijale Zemun Poreske uprave Srbije, Dragan Tomić (1967) direktor "Mineco plusa" i Bogdan Komlenac (1972), direktor "Mineco plusa".

Takođe, istom prijavom obuhvaćeni su i Bogdan Nikšić (1956), direktor i suvlasnik privrednog društva TVADV d.o.o., koji je već na izdržavanju kazne u Sremskoj Mitrovici i Alekdandar Andrejević (1966) direktor kompanije "Mineco limited" London, za kojim se traga.

Prema saopštenju MUP-a, za svih 16 lica postoji osnovana sumnja da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba položaja. Naime, kako se navodi, osumnjičeni su po unapred utvrđenom dogovoru, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe ili svoja preduzeća, u periodu od početka 2007. pa do kraja 2010, simulirali pravne poslove između preduzeća Navip i TVADV, uz pomoć kojih su izbegli plaćanje poreza.

Time je oštećen budžet Republike Srbije za preko četiri miliona evra.

Naime, između Navipa i TVADV je zaključen ugovor o podizanju novih zasada, s tim da TVADV preuzme na sebe plaćanje prispelih poreskih obaveza u iznosu od 429.000.000 dinara.

Ali pošto te obaveze nisu isplaćene, postignut je dogovor s licima iz Poreske uprave da se taj dug izmiri u opremi i robi koja je bila u vlasništvu TVADV, koja je kasnije višestruko uvećana iznad realne vrednosti.

Cilj prijavljenih lica bio je, kako navodi MUP, da se skine zabrana upravljanja imovinom Navipa, koji je bio poreski dužnik, kako bi se zapravo ta kompanija mogla prodati.

Na osnovu toga je sklopljen ugovor o kupovini poslovnog prostora Navipa u Beogradu od "Mineco limiteda" za sumu od 233.000.000, što je za oko 24 miliona manje nego što je to ranije utvrdila komisija opštine Savski venac.

Pomenuta prodaja plaćena je menicama Navipa koje je otkupio "Mineco limited", a koje su bile u vlasništvu TVADV za iznos od 69.900.00 dinara, što je 30 posto od njihove nominalne vrednosti. Na taj način Navip je oštećen za oko dva mliona evra.

Radnici Navipa su u januaru 2010. godine više dana protestovali blokirajući fabriku i delove Zemuna kako bi ukazali na jako tešku situaciju u kojoj se nalaze. Tadašnji direktor, a sada uhapšeni Slobodan Lukić je angažovao obezbeđenje da izbaci radnike koji su u krugu fabrike štrajkovali.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost