SAD uskoro napada Iran?

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10955
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

SAD uskoro napada Iran?

Post od branko »

SAD uskoro napada Iran?

Tel Aviv -- Predsednik Izraela Šimon Peres izrazio je uverenje da bi SAD i svet uskoro mogli da preduzmu vojnu akciju protiv Irana, ali da nikakva odluka još nije doneta.


U izjavi za drugi kanal izraelske televizije, Peres je rekao da " obaveštajne službe svih zemlja shvataju da vreme ističe i upozoravaju svoje lidere".
"U vremenu koje je preostalo, moramo apelovati na druge nacije i svet da deluje, reći im da je vreme da se stane iza obećanja koje su nam dali, da ispune svoju odgovornost, bez obzira da li to znači ozbiljne sankcije ili vojnu operaciju", kazao je Peres.
"Ne mislim da je ikakva odluka doneta, osim da se svet drži svoje dužnosti da odgovori i mi želimo da vidimo šta će oni uraditi", rekao je Peres.
On je dao takvu izjavu nakon što su izraelski mediji objavili da izraleski premijer Benjamin Netanijahu pokušava da ubedi većinu ministara u svojoj vladi da se izjasne o udaru na Iran. Nakon toga objavljena je anketa koja pokazuje da izraelska vlada imala veliku podršku za takvu akciju, jer je četiri od deset Izraelaca podržava, imajući u vidu posledice po Izrael.
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak takođe se osvrnuo na iransku pretnju, ponovivši ono što je ranije govorio: "Ne možemo odustati ni od jedne opcije, ali trenutno nije hitno. Naša pozicija se nije promenila i neće se promenti, verujemo da Iran mora biti sprečen da razvije nuklearno oružje".
Izraelski mediji preneli su danas izjavu jednog američkog vojnog zvaničnika da su SAD zabrinute da ih Izrael neće upozoriti pre preduzimanja vojne akcije na iranska nuklearna postrojenja.
Anonimni zvaničnik rekao je Si-En-Enu da su SAD " apsolutno" zabrinute da Izrael priprema napad i da zabrinutost raste. SAD sa povećanim oprezom prate ono što se događa u Iranu i Izraelu u poslednjih nekoliko nedelja, naveo je isti izvor.
To je potvrdio još jedan vojni zvaničnik koji je takođe govorio za CNN. On je naglasio da su SAD zabrinute zbog opasnosti koji bi udar na Iran mogao da predstavlja za američke vojnike u Iranu I Persijskom zalivu. Rekao je i da SAD nemaju nameru da slede vojnu akciju protiv Irana.
Vesti o mogućem udaru na Iran gomilaju se uoči objavljivanja izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju sledeće nedelje od koje se očekuje da će obelodaniti da je Iran napravio kompjuterski model nuklearne bojeve glave i ranije neobjavljene detalje tajnog rada Teherana na nuklearnom oružju, rekle su diplomate AP - u petak.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: SAD uskoro napada Iran?

Post od aleksey »

Da, davno nisu nešto zasrali... :(

A, bliže se i izbori, a Nobelovac baš i ne stoji najbolje kod plebsa.
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost