NATO može da interveniše bez rezolucije Saveta

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10936
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

NATO može da interveniše bez rezolucije Saveta

Post od branko »

Rasmusen: NATO može da interveniše i bez SB UN

U nekim slučajevima vojni savez mora da interveniše bez odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN, kaže generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmusen.

U intervjuu za danski dnevni list "Politiken," Rasmusen je ocenio da "može doći do situacija kada međunarodna zajednica ima legalne osnove da interveniše, uz podršku u povelji UN, bez rezolucije Saveta bezbednosti".

"To ne bi bila idealna situacija, ali smo to videli na Kosovu. Tamo je međunarodna zajednica intervenisala i ja smatram - posmatrajući u istorijskom svetlu - da su svi saglasni da je to bilo ispravno", kazao je generalni sekretar NATO-a.

On je dodao da ne želi da bude pogrešno shvaćen i ne "advokatiše za takav tip intervencija, pošto je najbolje imati podršku rezolucije Saveta bezbednosti".

"Ali, sa druge strane, to ne znači ni da će međunarodna zajednica sedeti skrštenih ruku i pasivno posmatrati dok se stanovništvo masakrira, dok se brutalno krše ljudska prava, ili čak vrši genocid", istakao je Rasmusen za "Politiken".

Anders Fog Rasmusen je ocenio i da je NATO operacija u Libiji, koja se završava u ponedeljak, "bila jedan veliki uspeh, sa 25.000 izvedenih letova i 10.000 izvršenih napada bombama, bez potvrđenih civilnih žrtava uzrokovanih od strane NATO-a".

E ovo je demokratija na delu.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1011
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: NATO može da interveniše bez rezolucije Saveta

Post od aleksey »

 
J E B ' 0   IM PAS MATER.

I NJIMA ( :ymcowboy: ) I NJIHOVOJ DEMOKRATIJI.
Poslednja izmena od aleksey u 11 Nov 2011, 07:04, izmenjeno 1 put ukupno.
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4567
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: NATO može da interveniše bez rezolucije Saveta

Post od Bibliotekar »

Ali draga moja gospodo, zašto se toliko uzbuđujete? Pa u stručnim krugovima je već odavno poznato da je opcija unilateralnog preventivnog udara - uključujući i nuklearni (bez prethodnog pribavljanja formalno-pravnog odobrenja Saveta bezbednosti) potpuno prihvaćena kao operativni modalitet upotrebe vojnih potencijala SAD još od 1963, tj. od Jedinstvenog Integrisanog Operativnog Plana SIOP-63:

Slika

SIOP-63 - plan za postizanje strateške dominacije SAD

Slika

SIOP-63 dozvoljava preventivni nuklearni udar po SSSR-u i njemu prijateljskim zemljama bez ikakvog pribavljanja formalno-pravnog pokrića

Zašto Vas toliko uzbuđuje što jedno neoriginalno i poprilično needukovano NATO-blebetalo, koje faktički ne bi umelo da rukovodi ni četom za asanaciju, isprazno trubi puke spram strateškog plana opravdavajuće fraze, koje su, uz to, poznate već bezmalo pola veka? Smirite se i umesto jalovih izliva po nenavidne potpuno bezopasnih sentimenata počnite da razmišljate u duhu suve matematičke logike - ono što nama i planeti zapravo treba jeste jedna mala evaluacija problema minimaksimaliteta Paretovog optimuma. 8-)

Severna Koreja je npr. po cenu ogromnih naprezanja uspela da iznađe logički veoma zadovoljavajuće rešenje toga problema, čija je grafička emanacija predstavljena ovim posterom:

Slika

Uveravam Vas - nju niko neće napasti. A pogotovo ne to jadno, isprazno raskokodakano, kvazi-evropejsko blebetalo. :)
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta