Fructal je naš!

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Fructal je naš!

Post od Palma »

"Nektar" kupio "Fruktal" za 50 miliona evra

Srpska kompanija Nektar kupila je slovenački Fruktal za 50 miliona evra, tako da će postati jedan od najvećih srpskih investitora u Sloveniji, izjavio je Tanjugu direktor te firma iz Bačke Palanke Bojan Radun.

On je precizirao da nije propisan nivo obaveznih investicija, ali da „Nektar” namerava da uloži dodatna finansijska sredstva u razvoj voćarstva i lokalnih proizvođača voća u Sloveniji kao i u dalji razvoj Fruktala, kao i u njegovo širenje u regionu.

Radun je istakao da je ugovor sa slovenačkim najvećim proizvođačem sokova potpisan juče posle podne, tako da će tom transakcijom Nektar postati jedan od najvećih srpskih investitora u Sloveniji.

Kako je danas objavio slovenački list „Finansije”, većinski vlasnik Fruktala, Pivovarna Laško, objavila je na Ljubljanskoj berzi da će za 93,73 odsto kapitala slovenačke firme Nektar platiti 35,3 miliona evra.

Prodaju Fruktala srpskom Nektaru još će morati da odobri, odnosno potvrdi, vanredna skupština Pivovarne Laško, koja treba da bude održana 30. jula.

Nektar, koji važi za najvećeg proizvođača voćnih pića u Srbiji, osnovan je 1998. godine u Bačkoj Palanci i u potpunom je vlasništvu porodice Radun.

Dosadašnji vlasnik Fruktala je bila Pivovarna Union, koja se nalazi u vlasništvu Pivovarne Laško.

Poslovna grupa Pivovarna Laško je, zbog prevelike zaduženosti, bila prisiljena od banaka poverenika da počne sa prodajom svih investicija u svom vlasničkom portfelju koje se direktno ne tiču njene osnovne delatnosti - proizvodnje i prodaje piva.

Zbog toga je Pivovarna Laško bila prinuđena da proda i najvećeg i najpoznatijeg slovenačkog proizvođača voćnih sokova, Fruktal iz Ajdovščine, prenosi list „Finansije”.

Pre nekoliko nedelja jedan od lokalnih, slovenačkih investitora objavio je nameru da istakne ponudu za kupovinu Pivovarne Laško, tako da do kraja zakonskog roka predviđenog za objavljivanje te ponude, rukovodstva Pivovarne Laško i svih preduzeća u njenom vlasništvu ne smeju da obavljaju poslove koji izlaze iz okvira redovnog poslovanja, piše slovenački list. (Tanjug)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slika

U Sloveniji je vest pod naslovom "Fructal za 35,3 milijona evrov v gotovini prodan srbskemu Nectarju" (24ur.com) izazvala dan žalosti jer je Fructal nacionalni ponos. Otkud razlika u ceni od 14,7 miliona evra? To je iznos kojim će Nectar otplatiti dugove Fructal-a.
Poslednja izmena od Palma u 26 Jul 2011, 23:00, izmenjeno 1 put ukupno.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4574
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Fructal je naš!

Post od Bibliotekar »

Samo da ne bude posle da se opet neko preračunao u poduhvatu... Ja se još uvek živo sećam inspirativnog slučaja domaće, tokom niza godina vo nebesa višnja uzdizane, za uzor uspešnog srpskog poslovanja anonsirane kompanije za proizvodnju i preradu voćnih sokova Fresh & Co. Nenada Đorđevića, koja je svojevremeno 2004. dobila nagradu za najbolji voćni sok na planeti (World Juice Award) - (sećate li se onih hyper-urban reklamnih džinglova Test the Next ?), a koja je nakon neuspešne transakcije sa akvizicijom Podruma Palić (koji je proizvodio još jedan neprevaziđeni simbol SFRJ, čuvenu „Koktu”, koju sada pak proizvodi „Palančki Kiseljak” u vlasništvu slovenačke „Droga-Kolinske”) kupljena od strane svetskog giganta Coca Cole, no koja ni dan-danas nije u stanju da se pozicionira na nivo stare tržišne slave koju je imala, potisnuvši sa ovih prostora u doba rastrgnute SFRJ inače apsolutno neprikosnoveni „Fructal-Alko”.

Upravo je nakon hiper-ekspanziono uzrokovane tržišne demisije Fresh & Co. „Nectar” i preuzeo dominantnu poziciju na srpskom tržištu. Bojim se da ovom akvizicijom na kraju i on ne prođe kao Đorđevićeva kompanija onomad. Bilo bi zaista šteta. Kao što je, uostalom, bila i šteta što su mnogi napredni, na apsolutno svetskom nivou opstojeći i na realnoj ekonomiji, a ne na pukim finansijskim spekulacijama bazirani uzorni privredni sistemi netragom nestali, ili se pak pretvorili u blede senke svoje nekadašnje veličine i slave, od kojih su ostale samo lepe i setne uspomene na neka bolja i totalno drugačija vremena:Uostalom, što bi rekao drug Valter - Živi bili, pa vidjeli! ;)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Fructal je naš!

Post od Palma »

SLOVENAČKA ŠTAMPA O PRODAJI KOMPANIJE IZ AJDOVŠČINE

"Delo": Ironija je što "Fruktal" kupuje firma iz Srbije

Slovenačka štampa danas opširno izveštava o prodaji kompanije "Fruktal" "Nektaru" iz Bačke Palanke. List "Delo" pored ostalog piše da je "ironija što Fruktal kupuje firma iz Srbije, dakle sa tržišta na koje toliko želi da prodre prodavač sokova iz Ajdovščine" i dodaje da je u tom smislu "prodaja više u korist vojvođanskog kupca nego prodavaca iz Laškog".

"Vremena kada su slovenačka preduzeća osvajala Balkan su odavno prošla", navodi "Delo", i dodaje da se "pritom ne radi samo o preduzećima koja smo već prodali (Droga Kolinska) ili preselili u druge države (Gorenje, Tiko) već i o pitanju prepoznatljivosti bivših slovenačkih 'paradnih konja'".

List takođe navodi da najavljena prodaja ne odgovara ni na pitanje da li će zaduženo Laško biti sposobno da za godinu ili dve otplati milionske kredite, ali "uvažavajući visinu njegovih dugova postignuta cena za Fruktal je 'nektar' za banke".

"Delo" postavlja i pitanje šta je strateška imovina za slovenačku državu.

Ako je državu u tom pitanju barem za sada prestigla uprava laške pivovare, konačnu reč o prodaji "Fruktala" će u subotu imati vlasnici a oni, zaključuje list, "imaju samo dve mogućnosti - da preseku Gordijev čvor u Laškom i aktivno počnu da rukovode ili da to prepuste drugima, ako sami za to nisu sposobni".

Banke poverioci, koje su najveći vlasnici prezadužene "Pivovarne Laško", prošle godine su tražile da Laško počne da prodaje sve iz svog vlasničkog portfelja što ne spada u osnovnu delatnost - proizvodnju i prodaju piva.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4574
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Fructal je naš!

Post od Bibliotekar »

Zaludna etno-egocentrična tamburanja različitih tipova i sa raznorodnih strana (slovenačka - jao, šta smo doživeli da nam Srbi kupuju firme i srpska - eto, da jednom i mi Janezima pokažemo da imamo, možemo i umemo) ne oslikavaju ekonomsku suštinu zamešateljstva koje glasi: „Nectar” očekuje povrat uloženog novca u kupovinu „Fructala” u roku od sedam godina.

I upravo u tom ekonomskom grmu zajc/zec leži. Cela prosperitetna frukto-sokovna ekonomska basna se zapravo vrti oko pitanja hoće li biti ostvarena makroekonomska stabilnost i sledstvena augmentacija agregatne potražnje zapadnog Balkana kao divertikuluma i milog Europskog Čuda Ekonomskog ili pak neće. Budući da je ekonomija srazmerno egzaktna, na matematici bazirana nauka, mišljenja sam da u navedenom periodu toga biti neće. Jednostavno, EUSSSR i njena politički indukovana monetarna unija su ili pred redukcijom ili pred kolapsom. To će svi i to vrlo efektivno imati prilike da vide već ove jeseni. Na tu temu smo počeli (pa zbog odlaska na zasluženi godišnji odmor meritornog participanta u raspravi privremeno obustavili) da raspravljamo g. Aleksey i Minorni Ja u tematskom nizu „politika”. Nastavićemo ga, jer je enormno potrebno da već neko umesto naduvavanja lepršavih i praznjikavo-optimističnih ružičastih balona instant-prosperiteta-i-sreće-na-dohvat-ruke (EPP-geslo: Don’t Worry - Be Happy) jasno i argumentovano kaže kako će izgledati realna budućnost.

Nema, dakle, apsolutno nikakve potvrde niti nagoveštaja da će akvizicija „Fruktala” biti happy-end storija. Naprotiv. Ceo slučaj ponajviše podseća na svojevremenu euforiju iz doba SFRJ kada je čuveno „Gorenje SOZD” iz Velenja 1978. kupilo Körting Electronic Gmbh- proizvođača kućne elektronike za renomirani nemački lanac robnih kuća „Neckermann”. Tamburalo se toržestveno na sve strane o uspehu Jugoslavije i Slovenije, o tome kako smo, eto, i mi doživeli konačno da (onda još!) pametni & vredni + umešni Jugosloveni (općenito) i Slovenci (napose) kupuju nemačke fabrike. Pokazaćemo mi Germanima kako se ekonomiše! Ispostavilo se da je posao bio uspešan poput sočnog puštanja vetra u vrbov čabar - Jugosloveni (općenito) i Slovenci (napose) su do 1983. izgubili na poslu 3,35 milijardi dinarja/dinara v Zvezni Republiki Nemčiji, a preduzeće je bankrotiralo.

Samo da i ovde ne bude tako. Svi ekonomski preduslovi za vanredno glasno srpsko-slovenačko čabarno prdoglasje već su prisutni.
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost