IZVINJENJE MINISTRA

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11366
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

IZVINJENJE MINISTRA

Post od branko »

STANKOVIĆ: IZVINJAVAM SE PORODICI PREMINULE DEVOJČICE

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zoran Stanković izvinio se danas porodici petogodišnje Dijane Marinković iz Ćukovca kod Vranja koja je nedavno preminula greškom lekara, zbog, kako je kazao, ranijeg saopštenja tog ministarstva da nije bilo propusta u lečenju devojčice.

Stanković je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Grupom građana koji smatraju da su njihovi članovi umrli greškom lekara rekao da je ranije saopštenje Ministarstva zdravlja po kom je ispoštovana procedura lečenja Dijane Marinković bilo neargumentovano i izvinio se porodici.

"Ispostavilo se da je bilo nedoslednosti u lečenju devojčice, a iz ministarstva je prvo saopšteno da je ispoštovana procedura lečenja", kazao je ministar na konferenciji u Vladi Srbije.

Dijana Marinković je umrla 7. januara od gušenja koje je bilo posledica upale grla. Roditelji su je nekoliko dana pred smrt dovodili kod lekara, a u noći u kojoj joj se stanje dramatično pogoršalo iz Hitne pomoći su ih uputili u zdravstvenu ustanovu u kojoj su naišli na zaključana vrata, koja su razvalili i zatekli pet lekara koji nisu imalia adekvatnu opremu za lečenje.

Obdukcija je pokazala da je devojčica umrla zbog lekarskog propusta i da je traheotomija - postupak oslobađanja disajnih puteva rađena na mrtvom detetu.

Protiv dva lekara je podignuta optužnica. Otac devojčice Bojan Marinković rekao je na današnjoj konferenciji da je njegova ćerka mogla biti spašena da je bilo više volje medicinskih radnika.

Govoreći o rezultatima današnjeg sastanka Stanković je rekao da zbog nesaglasnosti sa zakonom nije bilo moguće doneti nov Pravilnik o vanrednom stručnom nadzoru u zdravstvenim ustanovama, što su ožalošćene porodice kao najvažnije zahtevale na ranijim sastancima sa bivšim ministrom Tomicom Milosavljevićem.

"U narednih 15 dana ćemo poslati odgovore porodicama zašto nije izrađen taj pravilnik, a u pitanju je zakonska procedura", kazao je on. Stanković je kazao da su porodice navele i da je problem razlika između unutrašnjeg nalaza i sudsko-medicinskog veštačenja o lečenju i uzroku smrti njihovih najmilijih i istakao da će pod hitno biti održan sastanak na kom će se razjasniti postupak u tim situacijama.

Ministar je obećao i da će razgovarati sa kolegama iz Ministarstva pravde o tome da suđenjima u kojim porodice optužuju lekare za nesavesno lečenje budu prioritet.

"Pokušaćemo da napravimo sistem u kom će se registrovati lekarske greške, sankcionisati i raditi sve da one budu minimalne. Nemoguće je da se one ne dešavaju", kazao je Stanković.

Majka Jelice Radović, koja je preminula posle rutinske operacije čukljeva, Dijana Radović, rekla je da joj je ponižavajuće što svaki put na suđenjima iznova mora da dokazuje propuste u lečenju njenog deteta i što lekari koji se brane nemaju "trunke dostojavnstva pred sudskim organima".

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević istakla je da se komora zalaže za uvođenje protokola lečenja i da svaki lekar mora lično da odgovara za svoje propuste.

Radosavljević je najavila uvođenje osiguranja od profesionalne odgovornosti za lekare kojim će, kako je kazala, lekari biti zaštićeniji, ali će i porodice koje optužuju lekare za profesionalnu grešku brže dolaziti do svojih obeštećenja.

"Od ponedeljka ćemo obaveštavati lekare o tome. To nije osiguranje od lekarske greške već od profesionalne odgovornosti. Biće ubrzana procedura obeštećenja i nigde se neće pojavljivati lekari već osiguravajuća kuća", kazala je Radosavljević.

Direktorka i ministar su se složili da veliki broj lekara svoj posao obavlja odgovorno i da su za nesavestan rad odgovorni pojedinci.


Nije valjda da se pojavio čovek među ministrima?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost