Vesti

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Vesti

Post od Palma »

Firefox 4 je stigao!

Firefox 4 je konačno stigao, a iz Mozille poručuju da je šest puta brži od ranijih verzija!

Slika

Mozilla Firefox 4 dostupan je na 70 jezika za Windows, OSX i Linux platforme, a korisnicima Androida na raspolaganju je Firefox 4 RC aplikacija na Android Marketu.

Šta nam novo donosi Firefox 4? Pročišćen dizajn, unapređenu grafiku, bolje prilagođavanje korisnicima, mogućnost sinhronizacije različitih uređaja i poboljšanu bezbednost.

Iz Mozille poručuju da je Firefox 4 šest puta brži od ranijih verzija, a korisnicima su sada na raspolaganju i nove mogućnosti upravljanja tabovima, kao i opcija njihovog grupisanja pomoću funkcije Panorama.

Switch to Tab opcija sprečava dupliciranje tabova, a za web aplikacije koje najčešće upotrebljavaju, kao što su mail, muzika ili društvene mreže, korisnici sada mogu kreirati App Tabs, koji im obezbeđuje brži pristup.

Uz Firefox 4 možete sinhronizovati uređaje koje koristite na poslu sa onima koje upotrebljavate kod kuće i sa mobilnim telefonom, tako da vam svi podaci, uključujući i lozinke i otvorene tabove budu uvek na raspolaganju.

Ako vas brine bezbednost, možete da odahnete pošto se vrši lokalna enkripcija podataka.

Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Vesti

Post od Upravnik »

Koristim ga (doduše još je u BETA verziji), ali nema drastičnih razlika. Jedino je vrlo primetno da je brži od prethodnih verzija.
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11341
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Starica prekinula internet u celoj državi

Sedamdesetpetogodišnjoj ženi iz Gruzije preti kazna zatvora nakon što je namerno presekla kabl ukopan u zemlju i na taj način izazvala prekid interneta u Jermeniji.
Kako javlja BBC, gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je žena priznala da je oštetila kablove 28. marta, dok je skupljala bakarni otpad u selu Ksani.
“Ona je naišla na kabl dok je skupljala staro gvožđe i presekla ga je s namerom da ga ukrade”, rekla je portparol ministra unutrašnjih poslova Zura Gventadze. “S obzirom na njene godine, oslobođena je do završetka istrage i suđenja”, dodala je ona.
Giorgi Jonatamišvili, direktor marketinga gruzijske kompanije “Rejlvej telekom”, u čijem se vlasništvu nalaze kablovi, kaže da mu nije jasno kako je žena uspela da ih pronađe i ošteti. “Oni imaju robusnu zaštitu i takvi incidenti su izuzetno retki.”
Nijedan od ukupno tri internet provajdera u Jeremeniji - “Armen Tel”, “FiberNet Communication” i “GNC-Alfa” - nije mogao da pruža uobičajene usluge nakon što je žena isekla kabl, ali su veze posle ponoći ponovo uspostavljene.
Britanski list “Gardijan” navodi da je neimenovana žena, koja je već stekla nadimak “hakerka s lopatom”, osumnjičena za uništavanje imovine i da joj preti trogodišnja kazna zatvora.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti

Post od Palma »

“Playstation” na meti hakera

apanska kompanija Sony saopštila je da su hakeri napali mrežu Playstation i ukrali lične podatke više desetina miliona korisnika. U verovatno najvećoj internet krađi ikada, za sada nepoznati hakeri uspeli su da se dokopaju ličnih podataka skoro 70 miliona ljudi, pa sada imaju njihova imena, aderese, datume rođenja i lozinke.

Zbog toga je Playstation svim svojim korisnicima poslao mejl u kome se navodi da kompanija veruje da je neovlašćena osoba dobila lične informacije koje su im ustupili.

Najgore je, međutim, što je Sony saopštio da je moguće da su ukradeni i podaci o kreditnim karticama svih korisnika.

"Iako za to još nema dokaza, ne možemo da isključimo mogućnost da su ukradeni i podaci o kreditnim karticama", obavestio je Playstation svoje korisnike i upozorio ih da češće nego inače kontrolišu svoje račune u bankama.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti

Post od Palma »

Savet oftalmologa: Kako izbeći sindrom kompjuterskog vida

Koliko računar utiče na vaše oči

Zamućen vid, tup bol u glavi, osećaj umora i nedostatak kiseonika u mozgu samo su neki od simptoma vešesatnog gledanja u različite ekrane. Predstavljamo vam grafiku sa savetima i tehnikama koje će vašim očima olakšati boravak u digitalnom svetu.

Ako provedete više od tri sata svakog dana ispred monitora izloženi ste stanju koje lekari nazivaju “sindromom kompjuterskog vida”. Ovaj sindrom izaziva umor, ponekad glavobolje i poremećaje vida kao što su dvostruka slika i povremeno zamućenje vida.

Dugotrajno gledanje u monitor kompjuter toliko napregne sočivo oka da ono počne jače da lomi zrake svetla i pretvara osobu u kratkovidu, sa minus dioptrijom. Istovremeno, površina oka se isušuje.

Oni koji su već kratkovidi osetiće potrebu da se dodatno napregnu da bi videli, a oni stariji od 40 godina, koji na monitor gledaju kroz naočare sa dioptrijom u plusu takođe lošije vide monitor sa uobičajene udaljenosti i imaju osećaj da im je dioptrija odjednom “prejake”. Sreća da nije trajano već prestaje čim se oči opuste.

Slika

Sve je u prevenciji, poručuju oftalmolozi. Postoje mali saveti koji će vam pomoći da sačuvate oči, popravite vid i trajno umanjite dioptriju.

Počnite sa ispiranjem očiju hladnom vodom, pet puta u više navrata dnevno. Pri čemu oči treba držati otvorene.
Ovo će doneti osveženje, smanjiti spazam očnih mišića, poboljšati protok krvi, pospešiti regeneraciju oka i očnog živca.

Korisne su i vežbe za oči, posebno kod kratkovidosti. Jedna od efikasnijih je zadržavanje pogleda na tački udaljenoj 30 centimetara, a potom pogled ka predmetu koji je na 100-200 metara od vas. Tu vežbu ponavljajte više puta, a vremenom pokušajte da je radite što brže. U većini slučajeva ova vežba može da zaustavi pogoršanje vida, pa čak i da dovede do poboljšanja.

Redovna upotreba sokova od voća i povrća i zelenog čaja, veoma je značajna i kod problema sa vidom. Takođe, značajno je i korišćenje algi, pivskog kvasca, C i E vitamina, lanenog ulja i semenki lana.

Ukoliko već imate dioptriju, morate redovno da koristite naočare ili sočiva.

Da bi se smanjilo opterećenje očiju, primenite i preporuke stručnjaka:

- Televizor ili kompjuter držite pod određenim uglom, čime se znatno umanjuje štetan uticaj zračenja i opterećenje očiju.
- Izbegavajte gledanje televizora i rad na kompjuteru u zamračenoj prostoriji, jer dodatno osvetljenje može da smanji opterećenje očiju i do šest puta.
- Redovna fizička aktivnost, posebno u prirodi, takođe je veoma značajna. U prirodi, kada pogled luta po udaljenim predelima, oči se odmaraju, mišići opuštaju, a protok krvi se poboljšava.
- Nosite posebne naočare za rad za kompjuterom ukoliko ste dalekovidi ili kratkovidi.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti

Post od Palma »

Hakeri "Anonimus": Danas rušimo Fejsbuk

Najpoznatija hakerska grupa na svetu "Anonymous" zapretila je da će danas srušiti Fejsbuk, najpopularniju društvenu mrežu. Haktivisti (haleri aktivisti) iz ove grupe još ranije su označili Fejsbuk kao svog neprijatelja, zbog zloupotrebe ličnih podataka svojih korisnika.

Za sada je nejasno da li iza nove pretnje stoji veća grupa hakera ili samo pojedinci, ali već će danas biti vidljivo da li je pretnja ozbiljna ili je samo reč o upozorenju.

Hakeri su svoju objavu okačili i na Jutjub, ali je snimak kasnije skinut.

"Anonymous" je hakerska grupa koja deluje u okviru "Anti Sec" pokreta, koji se bori protiv industrije zadužene za bezbednost na internetu.

U poslednje vreme najaktivniji su bili u hakerskim napadima na policijske stanice u SAD, u znak solidarnosti s uhapšenim hakerom Topijarijem.

Ovog puta, hakeri optužuju Fejsbuk zbog loše zaštite ličnih podataka svojih korisnika, kao i zbog sumnje da ova kompanija stoji iza krađe podataka od mnogih korisnika "ajfona".

Činjenica da je napad planiran upravo za 5. novembar daje poseban razlog za zabrinutost čelnika Fejsbuka, jer je slogan "Setite se petog novembra" u poslednje vreme postao jedan od pokliča globalne borbe protiv kapitalizma, a koji potiče iz jedne pesme iz 17. veka iz Engleske.

Te stihove usvojili su i autori stripa i kasnije filma "V kao Vendeta", koje su onda preuzeli demonstranti u pokretu "Okupiraj Volstrit".Čekamo!
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4997
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Malo morgen, dragi anonimusi! Najbolji hakeri na svetu već su angažovani - protiv Vas. :)

Slika

Uostalom, setite se stare i mnogostruko potvrđene mudrosti: „Para vrti gde burgija neće!” :twisted:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Vesti

Post od aleksey »

Najbolji hakeri na svetu...
:)) =)) =)) :))

Da, "najbolji" su, ali samo zato što oni to za sebe kažu.

Praksa ih je do sada par puta demantovala...
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4997
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Ko se zadnji smeje –najslađe se smeje, dragi moj g. Aleksey. Tu staru mudrost spoznao je ne tako davno čak i legendarni Gari MekKinon. :)

Uostalom 100% anonimnost na web-u je principijelno nepostojeći entitet. Svaka „anonimna web-alatka” MORA, naime, da se na nekom detektabilnom mestu priključi na Mrežu. ;)

A to je za „velike igrače” sasvim dovoljno. Znate, u skladu sa onom starom informatičkom ( i ne samo informatičkom!) maksimom „Big is beautiful.” :twisted:

Slika
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Vesti

Post od aleksey »

Bibliotekar napisao:Malo morgen, dragi anonimusi! Najbolji hakeri na svetu već su angažovani - protiv Vas. :)
...
Ko se zadnji smeje –najslađe se smeje
Ups!!! Izgleda da su ovi Kinezi totalno neinformisani.
Pazi naslov:

Kineski hakeri držali satelite SAD :shock: --> http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=559170

=)) =)) =))

Dragi moj LibrarTy, moraćeš ti malo i na kineske forume da "skokneš".
Mislim, da ih malo podučiš da su potomci tvoje nenadyebive Deklaracije ipak naj, naj... :ymdevil:
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4997
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Oh, ta nemojte dopustiti da Vam bajate vesti pomute dar rasuđivanja, dragi moj g. Aleksey. Kineski vladini eksperti pomenuti uspeh ostvarili su još 2007. i 2008 – u tom potonjem slučaju čitavih godinu dana pre formiranja USCYBERCOM-a. ;)

Uveravam Vas da kineski sajber-potencijali inače uopšte nisu zanemareni. Dapače, lepo su i otvoreno predočeni svima zainteresovanima (uključujući i same Kineze):

http://www.uscc.gov/researchpapers/2009 ... ct2009.pdf

No, Amerikanci su poznati kao narod koji - za razliku od euroatlantičeskih Srba - tradicionalno ne voli da gubi utakmice. Upravo su zbog toga 2010. američki i izraelski sajber-eksperti (prva tri mesta na pijedestalu najinventivnijih profesionalnih sajber-ratnika još uvek drže Izraelci, Rusi i Amerikanci) zajednički i napravili „Stuxnet”, malo, opako sajber-oružje (virusni program), kojim su devastirali iranska postrojenja za obogaćivanje urana u Natancu (skupe separacione ultra-centrifuge su programski naterane da prekorače dozvoljeni broj obrtaja, te su se doslovce razletele), a kojeg je prvi uspeo da identifikuje nemački stručnjak Ralf Langner.

Stoga se opustite i uopšte nemojte da brinete zbog delovanja vrednih kineskih vladinih službenika. Već su uhvaćeni u krst nišanske sajber-končanice:

http://www.au.af.mil/au/ssq/2011/spring/spring11.pdf

Na Vašem mestu ja bih se mnogo više zabrinuo zbog otkrića našeg iseljenika po imenu Nik Čubrilović, koji je – zamislite samo – u dalekoj Australiji otkrio da mnogima srcu mili Fejsbuk prati sve web-stranice koje njegovi makar i neulogovani korisnici posećuju, a da uposlenici Fejsbuka (CIA, snajka – CIA!) mogu da prate krtetanje Internetom i svih onih osoba koje nisu članovi Fejsbuka, ali koje su makar samo jednom posetile Fejsbuk. Originalni članak dostupan je ovde:

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... n-off.html

Kinezi još uvek nisu toliko napredni. Još dosta toga oni trebaju da nauče od potomaka uistinu nenad*ebive, slobodarski lučonosne Deklaracije. :twisted:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4997
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

U obilju informacija kojima nas doslovce zatrpavaju savremena sredstva masovnog informisanja, gotovo je neopaženo prošla jedna vest koja je direktno skopčana sa temom koja je pomenuta u prethodnom postu, a koja se tiče totalitarne kontrole jedinki posredstvom savremenih elektronskih sredstava, a koja su od strane savremene reklamne industrije anonsirana kao apsolutno neophodna i, štraviše, društveno poželjna za posvemašnje ostvarivanje individualne ljudskosti u modernom dobu.

Budući da je u pitanju izjava g. Džulijana Asanža, kojeg, verujem, nije potrebno posebno predstavljati, a koji pak ima izvesni kredibilitet u pogledu potencijala savremenih elektronskih čudesa, te u uverenju da svi dovoljno razmemo engleski jezik - taj savremeni Lingua franca međunarodnog opštenja - ovde ćemo istaviti samo video-zapis onog s njegove strane izrečenog, koje su vredni reporteri preneli jošte 2. XII 2011:Zanimljivo i jezgrovito saopštenje, zar ne? :twisted:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11341
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Srbija - zemlja softvera i malina

Srbija je prošle godine više zaradila od izvoza softvera nego od izvoza malina. Naši programeri autori su brojnih aplikacija za 'pametne telefone'. Izvoznici traže od države da olakša poslovanje u oblasti informacionih tehnologija.

Industrija informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji i prošle godine zabeležila je rast veći od pet odsto. Od izvoza maline Srbija je zaradila 140 miliona dolara, a od izvoza softvera gotovo 50 odsto više.

Rekordan izvoz, veći od 200 miliona dolara, još je značajniji ako se zna da ga je postiglo samo pet hiljada stručnjaka u 80 domaćih firmi. Naši programeri autori su brojnih aplikacija za operativne sisteme Simbijan, Android i Vindous.

"Mnogo tih aplikacija napravljeno je ovde. Sa druge strane mnogo aplikacija i platformi je napravljeno za daljinsko očitavanje, naročito električne energije i vode. Tu kažu da smo jedni od najboljih u svetu", ističe Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Izvoznici, međutim, traže od države da stvori uslove za lakše poslovanje u toj industrijskoj grani. Oni podsećaju na mnoge prepreke za razvijanje posla. Zbog komplikovanih finansijskih transakcija sa inostranstvom ponekad čekaju nekoliko dana da naplate usluge.

Da je industrija informaciono-komunikacionih tehnologija budućnost, dokazuje i činjenica da su sva mesta računarskog smera u srednjim i visokim školama popunjena. U Ministarstvu prosvete kažu da ne postoje zakonske prepreke za otvaranje novih odeljenja.

Pre krize, godišnja stopa rasta informaciono-komunikacionog tržišta u Srbiji bila je između 15 i 18 odsto. Tada je bilo realno očekivati da ćemo do 2013. na tom polju stići srednje razvijene zemlje. Da bismo danas to postigli, narednih nekoliko godina potreban nam je najmanje dvocifreni godišnji rast.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Vesti

Post od Upravnik »

Ova vest je pre za temu Quo vadis, Srbijo.

Slika
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11341
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Hakerska odmazda zbog gašenja sajta Megaapload

BEOGRAD, 20. januara 2012. (Beta) - Hakerska grupacija "Anonimni" (Anonymous) oborila je u petak rano ujutru sajtove Federalnog istražnog biroa (FBI), ministarstva pravde SAD, kao i muzičke i filmske industrije SAD - iz osvete zbog zatvaranja Megaaploada (Megaupload), jednog od najvećih sajtova za razmenu fajlova, javljaju svetski mediji.

Megaapload je ugašen u četvrtak, a njegovi čelnici su uhapšeni i optuženi za kršenje američkih propisa o pirateriji. Sve se to dogodilo samo dan posle masovne internetske pobune protiv predloga dva američka zakona o borbi protiv piraterije u kojoj je učestvovalo više od 7.000 sajtova, uključujući englesku Vikipediju.

Ubrzo pošto je vest o gašenju Megaaploada obišla svet, hakerska grupa "Anonimni" udarila je na sajtove organizacija muzičke i filmske industrije SAD (MPAA i RIAA), filmskog studija Juniverzal (Universal), muzičke kompanije EMI, agencije za zaštitu autorskih prava SAD, kao i Ef-Bi-Aja (FBI) i Ministarstva pravde SAD.

Oboreni su i sajtovi francuske agencije za zaštitu intelektualne svojine Hadopi, kao i organizacije za kolektivnu zaštitu autorskih prava američkih muzičara i kompozitora BMI.

"Anonimni" su u svom saopštenju naveli da je na meti njihovog napada i veb sajt šefa organizacije filmske industrije SAD (MPAA) Krisa Doda, jednog od najvećih zagovornika kontroverznih zakona o borbi protiv piraterije poznatih pod skraćenicama Sopa i Pipa.

"Anonimni" tvrde da je ovo njihov najveći organizovani napad u smislu broja učesnika - izveden je sa više od 5.635 kompjutera.

"Mi, Anonimni, upravo izvodimo svoj najveći napad ikada na sajtove vlade (SAD) i muzičke industrije. Zar je FBI stvarno mislio da će se izvući (sa zatvaranjem Megaaploada i hapšenjem njegovih zvaničnika). Trebalo je da nas očekuju", navodi se u saopštenju koje prenose svetski mediji i internetska zajednica.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Vesti

Post od aleksey »

 
Jesi li ti uopšte proverio tu vest Brankice, pre nego što si je postovao? Zar ne reče nedavno jedan moj dobar drug:
MyVeryDearFrend napisao:Malo morgen, dragi anonimusi! Najbolji hakeri na svetu već su angažovani - protiv Vas. :)

Slika

Uostalom, setite se stare i mnogostruko potvrđene mudrosti: „Para vrti gde burgija neće!” :twisted:
Šta to bi? Mislim, odjedared. ;)
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11341
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

On to rekao? Ne može biti! ;)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2370
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Vesti

Post od Upravnik »

aleksey napisao: 
Zar ne reče nedavno jedan moj dobar drug:
Nisam baš, posle svega, siguran da je ova konstatacija tačna. =((
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
aleksey
Globalni moderator
Postovi: 1008
Pridružio se: 08 Dec 2010, 15:28

Re: Vesti

Post od aleksey »

 
Ja rekoh, i ne porekoh, da ga i dalje volim i da jeste moj drug.

Za to što je on na mene popizdeo i "otpisao" me - moraš se njemu obratiti za objašnjenje.
Don't cry because it is over, smile because it happened.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 11341
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

YouTube beleži veliki rast

Svakoga dana sa Googleovog servisa YouTube streamuje se 4 milijarde videa, prenosi Rojters.

U poslednjih osam meseci, to je rast od čak 25 posto.

Svakog minuta na YouTube se postavi 60 sati video materjala, dok je u maju taj broj iznosio 48 sati. Pretpostavlja se da su za rast odgovorni sve popularniji smartfoni i tableti, sa kojih korisnici posećuju YouTube.

NY Times je prošle nedelje objavio da prosečan korisnik ovog servisa dnevno na njemu provede oko 15 minuta gledajući video materjale.

Iako je besplatan, Googleu YouTube donosi novac putem reklama, ali Google ne zarađuje na baš svakom videu.

Rojters prenosi da zarada potiče od oko 3 milijarde videa nedeljno.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost