Zanimljivosti

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10986
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Zanimljivosti

Post od branko »

"Hakeri gori od bombardovanja"

BEOGRAD - Državu više ne morate da bombardujete, dovoljno je da joj neko onemogući napajanje strujom, a to hakeri mogu, kaže za "Novosti" generalna direktorka "Kasperski laba" za Evropu, Ilijana Vavan.
Ona dodaje da se godišnje u svetu preko prevara na internetu gubi oko 600 milijardi dolara i navodi da kada se desi napad na korporaciju, on po zaposlenom u proseku košta 25.000 dolara.

Na pitanje odakle stižu najveće pretnje za sajber bezbednost, Vavan kaže da one dolaze sa brojnih strana.

"Od kriminalaca koji žele da ukradu novac, bilo da su u pitanju mali iznosi ili organizovana pljačka banaka, preko političkih grupacija koje hoće da iskažu političku poruku, do industrijskog i državno podržanog hakovanja koje cilja na krađu intelektualne svojine. Vlade danas imaju i sajber vojske i razvijaju kompletna odeljenja koja se bave napadima i odbranom na internetu ", kaže ona.

Na pitanje šta predstavlja bezbedno ponašanje na internetu, Vavan kaže da ne treba nikad otkrivati drugima lozinke za svoje naloge.

"Nikada ne klikćite na sumnjive linkove i uvek proveravajte da li ste na pravoj internet adresi kada unosite svoje podatke. Osnovna pretpostavka je da uvek imate softver koji vas štiti, i na kompjuteru i na telefonu, baš kao što na vratima imate bravu", navodi Vavan.

Ona ističe i da se moraju usvojiti pravila ponašanja na internetu i postarati da svi uređaji koji se povezuju na internet budu propisno zaštićeni.

"Već živimo u digitalnom, pametnom svetu, pametnim kućama, pametnim gradovima. To ima prednosti, ali nosi i rizik, jer otvara prostor za hakere. mi u kasperski labu dnevno otkrijemo 350.000 novih virusa. Pre deset godina smo godišnje otkrivali milion", rekla je Vavan.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4646
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4646
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Zanimljivosti

Post od Bibliotekar »

RENT-A RIOT

„We develop, recruit, manage, and execute on your high-level objectives. Our trained operatives can lead entire crowds or simply steer events in your favor.”

https://www.demandprotest.com/

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost