Маринос Рицудис

Маринос Рицудис

Postod branko » 15 Sep 2017, 16:04

Рицудис: Поносан сам што сам одбио да бомбардујем Србију

БЕОГРАД: Грк Маринос Рицудис који је 1999. одбио наређење да учествује у НАТО бомбардовању СРЈ, 18 година касније каже да је поносан што је подржао Србију у борби против свих и да је то био фантастичан осећај.

Рицудис, тада капетан брода „Темистоклис“ и потпоручник ратне морнарице, одбио је директно наређење и вратио брод назад у луку.
Он за „Блиц“ каже да је „изузетно поносан због тог тренутка који сам пружио и свом и вашем народу“.

То је заједничка прича између мене, моје културе и ваше културе. Веома сам срећан што сам нашао пријатеље у Србији и што делимо заједничка сећања“, каже он.

Био је то фантастичан осећај донети одлуку да подржим нацију која се борила против далеко надмоћнијег непријатеља, наводи.

Та одлука је оставила велике последице по његову каријеру. Рицудис је избачен из морнарице и данас је капетан на јахтама, суђено му је пред више судова, боравио је у затвору.

Како каже, судило му се пред девет судова, али је одлука о прекиду његове каријере у морнарици донета за један дан. Осим тога, осуђен је на условну казну од две и по године затвора.

Био сам три дана у војном затвору. Жалио сам се и апелационом суду преко својих адвоката, али они су подржали првостепену пресуду, додаје овај Грк.

Одлучио је, међутим, да иде до краја, па је тужио Грчку Европском суду за људска права, али су се они сложили с одлуком грчког суда.

Наравно то је била незаконита одлука. Такав је систем. Тако је свуда, каже он.

Српска амбасада у Грчкој је у скорије време ступила у контакт с њим у намери да сазна да ли би прихватио орден државе Србије. Он је то тада одбио.

Рекао сам им да не желим ништа и да све заслужује ваш храбри народ који је водио борбу против свих и без шансе, каже Рицудис.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10816
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Povratak na LIČNOSTI

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron