Milenko Pavlović

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10877
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Milenko Pavlović

Post od branko »

Poslednje reči pilota heroja: Nećete vi da ginete, ja ću!

RTS - M. Petrović | 04. 05. 2014. - 13:43h | Foto: RAS - Ilustracija | Komentara: 360
Petnaest godina prošlo je od pogibije potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko avijacijskog puka, koji se žrtvovao kako bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO lovcima.

Slika

Milenko Pavlović

Tog 4. maja 1999. godine, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita Mig-a 29 koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.

„Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!”, urlao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: “Imaju me!”. Njegovavion nestao je sa radara, a delovi MiG-29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u blizini sela Petnica.

Pavlović se nije katapultirao. Šanse da preživi ovaj neravnopravan sukob nisu postojale. Odmah po samom poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao “slep”, jer mu nije radio radar.

Čak i da mu je radar bio isprava, njegov domet bio je upola manji od dometa radara kojim su bili opremljeni NATO lovci.

NATO rakete imale su tri puta veći domet od njegovih. Zato holandski piloti u svojim F-16 nisu ni morali da uđu u jugoslovenski vazdušni prostor, već su iz rejona Tuzle lansirali tri rakete koje su pogodile Pavlovićev MiG-29.

Neposredno pre obaranja, na pitanje iz operativnog centra da li vidi neprijateljski avion odgovorio je: „Vidim ih, ali vide i oni mene!”

Ubrzo je njegov avion pogođen.

Prvog dana bombardovanja katapultirala su se iz pogođenih aviona dva pilota. Dva dana kasnije, 26. marta iznad Bijeljine poginuo je major Zoran Radosavljević.

Potom, po naređenju Komande ratnog vazduhoplovstva u susret neprijateljskim formacijama poleteo je samo jedan MiG 29.

Pavlović je sahranjen 6. maja na Bežanijskom groblju. Za svoja dela nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Svake godine 4. maja u znak sećanja na Milenka Pavlovića rodbina i poštovaoci polože vence na spomenike u Valjevu i selu Bujačić gde je pao njegov avion, piše RTS.


Milenko Pavlović 1959-1999

Milenko Pavlović je rođen 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju „ Maršal Tito” u Mostaru, apotom Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Komandant 204 lovačko avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.
Bio je to poslednji Milenkov let, ali i poslednji let jugoslovenske avijacije do kraja NATO agresije. Bio je to i poslednji od 11 uništenih MiG-ova 29 (šest u vazduhu i pet na zemlji).
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost