Stenli Kipruti

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10875
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Stenli Kipruti

Post od branko »

Spasao Oliveru, ostao bez prstiju

Pre pet godina Olivera Jetvić spremala se za Olimpijske igre u Pekingu na afričkom kontinentu, u Keniji, odakle se jedva vratila živa.

Na tome može da zahvali kenijskom atletičaru Stenliju Kiprutiju, koji je cenu za spašavanje srpske atletičarke i njenog trenera platio svojim prstima.

Pobunjenici u Keniji su ga kaznili tako što su mu mačetom odsekli četiri prsna na levoj ruci. On je trenutno Oliverin gost u Užicu.

Tek pošto su napustili Keniju saznali su šta se desilo sa njihovim spasiocem.

"Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste. Odsekli su ih mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba. Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji", prepričava Stenli Kipruti.

Olivera se pripremala za Olimpijske igre, a Kenija za izbore. Borba za vlast bila je povod plemenima da zarate.

"Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gdje je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je mnogo atletičara, među njima i Stenli", seća se Slavko Kuzmanović.

"Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju", priča Olivera.

Pokušali su Olivera i Slavko da se izoluju od ratne strahote, nadajući se da će užas brzo proći.

"Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog šampiona", dodala je srpska maratonka.

Više vremena za čekanje nije bilo. Trebalo je pobeći, ali kuda?

"Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad", seća se Slavko.

Kenijac je već neko vreme u Užicu, Oliverin je i Slavkov gost. Zavolio je Užice i Zlatibor.

"Zauvek mu ostajemo zahvalni. Srećni smo što smo ga imali uz sebe kad su nam glave visile o koncu", kažu Olivera i Slavko.

Stenli nije ostao imun na srpsko gostoprimstvo i običaje.

"Zaticao sam ga po Zlatiboru kako po selima sedi sa ljudima i gustira pršutu i rakiju. Ovo drugo mu se posebno svidelo. Još malo pa se vraća u otadžbinu, ali će uskoro opet biti sa nama. Atletski klub "Mladost" predstavljaće Srbiju u Kupu evropskih šampiona u krosu. Za takmičenje imamo pravo da prijavimo jednog stranca. To će biti Stenli Kipruti", rekao je Kuzmanović.

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost