Irena Sendlerova

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10876
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Irena Sendlerova

Post od branko »

Ирена Сендлерова

Slika

Датум рођења: 15. фебруар 1910.
Место рођења: Отвоцк (Руско царство)
Датум смрти: 12. мај 2008.
Место смрти: Варшава (Пољска)

Ирина Сендлерова (пољ. Irena Sendlerowa, рођена као Крижановска, 1910 — 2008) била је пољски социјални радник, организатор дечије секције организације за спасавање јевреја (жегота) од нацистичког прогона и уништења. Ова организација је основана 1942. Уз помоћ око 25 чланова жеготе, Ирена је спасла око 2500 јеврејске деце тако што их је тајно извела из варшавског гета, обезбедила им лажна документа и смештај у домовима ван гета.

Ирена је од младости имала симпатија за јевреје и противила се њиховој дискриминацији. Њен отац је умро 1917. од тифуса којим се заразио док је помагао јеврејским пацијентима.

За време немачке окупације Ирена је живела у Варшави радећи као социјални радник. Већ од 1939. помагала је јевреје. Она и њена организација су начинили 3000 фалсификованих докумената којима су помогли јеврејским породицама. Ова активност је била веома опасна, јер су Немци свима у Пољској претили смрћу ако би сакривали јевреје, што није био случај у остатку окупиране Европе.

Децембра 1942. новооснована жегота је изабрала Ирену Сендлерову (под псеудонимом Јоланта) да води дечију секцију. Као службеник социјалне службе имала је дозволу да улази у Варшавски гето и да проверава да ли се појавио тифус. Нацисти су се бојали да би се ова болест могла проширити изван гета.

Организовала је тајно извођење јеврејске деце из гета, тако што би их износила у кутијама, коферима и на колицима. Уз објашњење да надзире санитарне услове за време епидемије тифуса, Ирена је изводила бебе и малу децу у амбулантним колима, некад их маскирајући као пакете.

Деца су давана на чување пољским породицама, варшавском сиротишту, католичким манастирима, или свештеницима. Списак правих и нових лажних имена деце је крила у теглама. Ови спискови су после рата послужили да се идентификују прави родитељи деце и да се она врате живим рођацима.

Гестапо је ухапсио Ирену Сендлер 1943. Тешко су је претукли и осудили на смрт. Жегота јој је спасла живот тако што су потплатили немачке стражаре који су је водили на губилиште. Они су је оставили онесвешћену у шуми, поломљених руку и ногу. До краја рата крила се и бринула о јеврејској деци.

После рата, откопала је тегле са дечјим подацима и покушала да нађе њихове родитеље. Нажалост, велика већина родитеља је страдала у логору смрти Треблинка.

Године 1965. музеј Јад Вашем уврстио је Ирену Сендлерову у „праведнике међу народима“.

Пољски парламент је 2007. једногласно усвојио резолуцију којом је одао почаст Ирени за „организовање спасавања најбеспомоћнијих жртава нацистичке идеологије: јеврејске деце“.Pre par godina Irena Sendlerova je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Nije je dobila.
Tu nagradu je dobio Al Gor za slajd-šou o globalnom otpljavanju.
U idućoj godini je tu nagradu dobio Barak Obama za svoja predizborna obećanja.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost