Izloživši svoju dušu opasnosti otvorenog ispovedanja faktičke spoznaje, ja sam prešao kritičnu tačku u mojemu životu, o
Kosmata Sneguljice mila. Svesnim činom izbora učinio sam da zblanuti horovi potpuno pasivnih anđela sa jedne, i armije neproduktivno aktivnih demona sa druge strane počnu da se aktivno interesuju i delaju za Konačni Ishod, koji jošte uvek nije izvestan.
A ako se pitaš koje je faktičko značenje samoga čina aktivnog izbora, odgovor je bazično vrlo jednostavan i suštinski užasan: on predstavlja odabir između
Neuroze (psihijatrijski aspekt posmatranja ljudskih bića, poznat i kao „medicinski model” - diversifikacija zdravlja i bolesti) i
Nondualizma (suštinski filozofski, neuporedivo komplerksiji aspekt egzistencije).
Naravno, svaki učinjeni izbor ima svoju realnu cenu, koja se apsolutno
mora platiti i to bez odgode roka plaćanja. No ključno pitanje je pitanje postojanja ili nepostojanja vremenskim protokom uslovljene
devalvacije osnovne vrednosti životne menice koja kad-tad neumitno dospeva na naplatu.
Dodatni, mnogo dublji problem, koji kako pomenuti Horovi Pasivnih Anđela tako i Armije Neproduktivnih Đavola ostavljaju po strani jeste da li roba za koju emituju svoje Životne Menice po osnovu kojih ljudska bića prodaju sebe u očekivanju finalne dobiti, predstavljaju stvarni ili lažni prikaz (reklamni anons) na Životnu Menicu faktički ponuđene robe.
Najveća zasluga Pesimista (u odnosu na Optimiste) je ta što oni evidentno
znaju da
čovek može da veruje najviše polovini onoga što je sa obe strane prezentovano. Problem je u tome što se ne zna i ne može znati kojoj! Ali, za razliku od Optimista, Pesimisti to barem otvoreno i bez uvijanja priznaju. I preduzimaju sve u okviru skromnih im kognitivnih moći da ne ostanu prevareni u finalnoj transakciji koju ne mogu da izbegnu (lukavo je i bazično vrlo nepošteno aranžirana tzv.
početnim uslovima!)

...da se naslutiti da razgovaram sam sa sobom.
Izuzetno kvalitetno zapažanje, poštovani g. Timke! Razradite ga. Koncentrišite se na pitanje možete li sopstvenim snagama da prevladate pomenutu situaciju, ili to niste u stanju. I ne žurite - lepo i na miru razmislite. Znate - što je brzo, to je kuso!