Top 10 kuhinjskih mitova

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Top 10 kuhinjskih mitova

Post od Palma »

Top 10 kuhinjskih mitova

Postoji određeni mitovi koji su toliko puta ponovljeni na televiziji i u brojnim magazinima posvećenim kulinarstvu da jednostavno ne možemo da u njih ne verujemo, iako nisu tačni. Kao i svi drugi mitovi, neki su tačni, ali veliki broj njih nije, ili je jednostavno zastareo.

Pogledajte neke od netačnih mitova kojih ste se možda pridržavali prilikom kuvanja:

Maslinovo ulje se ne može koristiti pri dubinskom prženju
Stanovnici nekoliko zemalja poput Grčke, Italije ili Španije imali bi štošta da kažu na ovu temu. Maslinovo ulje ima znanto nižu temperaturu na kojoj dolazi do njegovog potpunog zagrevanja, za razliku od biljnog, što može dovesti do viška dima u vašoj kuhinji, ali ako ga pažljivo zagrejete do odgovarajuće temperature maslinovo ulje može uneti potpuno novu dimeziju jelima za koja je potrebno ozbiljnije prženje.

So povećava krvni pritisak
So je postala jedan od najvećih neprijatelja medicine, ipak, pojedine osobe nikako ne shvataju koliki je njen značaj u našoj ishrani, pa čak i kada smo na dijeti. Ovaj mit stvoren je 50-ih godina prošlog veka kada je jedan britanski doktor došao do ovog zaključka nakon svega nekoliko nepotpunih testova.

Kada je zdravlje u pitanju, nije potrebno odricati se svih namirnica za koje smo čuli da su loše, ključ leži u umerenosti, pošto so igra važnu ulogu u prenosu hranljivih materija do ćelija, pomaže u regulisanju mišićnih kontrakcija, neophodna je za produkciju hlorovodonične kiseline u stomaku i održava potrebne nivoe kalcijuma u krvi. Sve dok se pridržavate dozvoljenih dnevnih količina (minimum 500 miligrama, maksimum 2.500 miligrama) vaše zdravlje i ishrana biće u savršenom redu.

Sveže voće zdravije je od sušenog
Obogaćivanje vaših obroka voćem uvek je dobra stvar, ali mit da je sveže voće zdravije od sušenog održava se i dan danas. Iako zaista postoje jako male razlike, istina je da obe vrste sadrže slične količine šećera i vlakana.

Spremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici uništava njenu hranljivost
Kuvanje hrane u mikrotalasnoj zaista utiče na njenu hranljivost, isto koliko i spremanje u tiganju ili loncu. Mikrotalasne pećnice zaista su samo još jedan izvor toplote koji nije ni bolji ni gori od bilo kog drugog načina pripreme hrane poput pečenja ili prženja. U pojedinim slučajevima može čak i pomoći da se sačuvaju sve zdrave stvari poput vitamina C u povrću. Ključ ispravne pripreme jeste da pazite da ne prekuvate hranu, bez obzira na koji se metod kuvanje odlučite.

Stavljanje ulja u vodu pomaže da se pasta ne lepi
Ulje u vodi u kojoj kuvate pastu nema apsolutno nikakav uticaj na to da li će se pasta slepiti ili ne. Ulje će jednostavno isplivati na površinu i sprečiće vodu da proključa. Jednostavno mešanje paste tokom kuvanja daće mnogo bolje rezultate. Prisustvo ulja u pasti takođe će onemogućiti da se ona kasnije lepo sjedini sa sosom pošto će on jednostavno skliznuti zbog masnoće.

Soljenje pasulja učiniće da on bude čvršći
Soljenje ima jako malo uticaja na to da li će se pasulj raspasti prilikom kuvanja ili ne. Svaki pasulj koji nakon kuvanja i dalje ostane čvrst najverovatnije je star. Pojedina istraživanja čak su pokazala da soljenje može dovesti jedino do toga da se pasulj brže skuva.

Pečurke ne treba prati
Sudeći po jednoj od najvažnijih knjiga kada je kuvanje u pitanju, „Larousse Gastronimique”: „Kako bi u potpunosti očuvali taj jedinstven ukus pečuraka, najbolje je da ih ne ljuštite i ne perete, već ih samo obrišite mokrom krpom i osušite”. Međutim, ekspert za kuvanje Harold Mekgi sproveo je čitav niz testova u kojima je zaključio da postoji jako mali broj pečuraka prilikom pranja zaista upija vodu - koja može da utiče na ukus.

Alkohol isparava prilikom kuvanja
Kuvanje alkoholnih pića u vašim sosevima, supama i gulašima, donekle će smanjiti njegovu jačinu, ali ako zaista želite da ga se rešite i uklonite sve tragove alkohola, potrebno je da jelo kuvate najmanje 3 sata.

Jastozi ispuštaju vrisak prilikom kuvanja
Ako se u obzir uzme činjenica da jastozi nemaju glasne žice, ideja da oni ispuštaju krik malo je verovatna. Zvuk, koji mnogi poistovećuju sa njihovim krikom, najverovatnije stvara vazduh koji se probija kroz školjku kada se jastog spusti u vrelu vodu. Ukoliko ipak verujete da vrela voda izaziva vrisak, jednostavno stavite jastoga u hladnu vodu koju ćete potom polako dovesti do ključanja.

Kuvanje mesa brzo i na visokoj temperaturu ostaviće sve sokove unutra
Ovo bi mogla da bude jedna od najvećih zabluda u kuhinji, iako postoje mnogi koji tvrde da ovaj metod ostavlja meso sočnim. U stvarnosti to ipak nije slučaj i ovakav način pripreme najverovatnije će izbaciti sve sokove iz mesa. Spremanje mesa na visokim temperaturama samo će karamelizovati prirodne šećere u mesu i možda dodati malo dodatnih aroma, ali nikako neće uticati na sočnost mesa.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost