Vesti iz sveta medicine i farmacije

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Palma »

Najveća medicinska otkrića 2010.

Od kože se može dobiti krv, a ćelije kože su kod miševa po prvi puta pretvorene u moždane ćelije. Na hiljade naučnika širom sveta provodi istraživanja koja bi danas-sutra mogla postati ključna za velike napretke u medicini, piše nemački Bild. Istraživanja 2010. su nam donela sledeća medicinska otkrića:

U Velikoj Britaniji je predstavljena veštačka arterija koja onemogućava začepljenje i koja po izgledu podseća na špagete. Dosada se pri ugrađivanju bypassa koristila vena iz nekog drugog dela tela ili veštačka koja je dopuštala stvaranje krvnih ugrušaka. Istraživač prof. Hamilton: "Nova arterija je čvrsta, fleksibilna i otporna na zgrušavanje."

Podnošljivija hemoterapija

Pacijenti koji boluju od raka polažu nadu u T-DM1, lek koji hemoterapiju čini podnošljivijom i učinkovitijom. Tečnost koja je već uspješno testirana na pacijentkinjama koje boluju od raka dojke razvila je farmaceutska kompanija Roche.

Koža postaje krv

Mick Bhatia s McMaster Univerziteta u Hamiltonu (Ontario) je uspela od kože napraviti krv. Od 12 kvadratnih centimetra kože (veličina kutije šibica) može se dobiti dovoljno krivi za transfuziju, što bi moglo spasiti milone pacijenta od (pre)dugog čekanja na odgovarajuću krv, piše časopis Nature.

Lečenje visokog pritiska

Naučnici iz SAD-a i Univerziteta Maribor i Giessen su otkrili kako transplantacijom genetski modifikovane kože izlečiti visoki krvni pritisak i druge bolesti. Od ljudskih delova kože su dobili ćelije kože kojima su dodali različite gene. Atrijski natriuretski peptid (ANP) je kod miševa učinkovito smanjio krvni pritisak, a očekuje se da će 2011. sličan eksperiment biti uspešno proveden i na čoveku.

Korset za invalide

Inženjeri sa Novog Zelanda su osmislili uređaj koji poput korseta obavija noge što invalidima omogućuje da uspravno stoje i hodaju. Električne noge "Rex" koštaju 116.000 eura i trenutno su dostupne samo na Novom Zelandu. Očekuje se da će se 2011. pojaviti u Australiji, SAD-u i Europi.

Stvaranje moždanih ćelija

Američki naučnici su po prvi put kod miševa ćelije kože pretvorili su moždane ćelije. Očekuje se da bi se tim postupkom uskoro mogao postići napredak u lečenju Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Procenat uspešnosti pretvaranja trenutno iznosi 20-tak posto, tvrdi prof. Marius Werning sa Stanforda.

Geni za dug i zdrav život

U sklopu istraživanja u kojem je učestvovsalo 500 ispitanika starijih od 100 godina, otkriveno je da su tri gena zaslužna za dugovečnost, tvrde naučnici sa Univerziteta Albert Einstein u New Yorku. Dva gena učestvuju u stvaranju "dobrog holesterola" koji štiti od arterijske kalsifikacije. Treći gen preventivno deluje na nastanak dijabetesa. Voditelj istraživanja, prof. Barzilai, veruje da sa svojim timom može razviti lek koji imitira funkcije navedenih gena i tako ljudima omogućuje duži i zdraviji život.

Lek protiv straha

Američki znanstvenici Jamie Peters i Gregory Quirk tvrde da su pronašli učinkovito sredstvo protiv straha, piše magazin Science. Neurotrofički čimbenik mozga (BDNF) može "obrisati" neugodna sećanja i zameniti ih pozitivnima. Proces brisanja nakupljenog straha iz prošlosti se pritom može pokrenuti i lekovima. Predstoje testiranja na ljudima.

Prevencija multiple skleroze

Američko-nemačka ekipa naučnika iz Dresdena i Harvarda je razvila injekciju za prevenciju multiple skleroze. Ciljna grupa su deca kod koje je pojavljivanje te bolesti izvesno. Naučnici su otkrili da manja količina antigena vezanih uz antitela može deaktivirati uništenje imunih ćelija. Injekcija bi se na tržištu mogla pojaviti za 10-15 godina.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4460
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Bibliotekar »

Kontaminirana Polio-vakcina je odgovorna za mnoge slučajeve karcinoma

Poštovane dame i gospodo, široj javnosti gotovo nepoznata sveža medicinska vest je upravo šokantna: šezdeset odvojenih laboratorijskih studija je definitivno potvrdilo postojanje uzročno-posledične veze između pojave divergentnih oblika humanog karcinoma i vakcine protivu dečje paralize, koju su generacije mališana dobijale počev od sredine pedesetih godina XX veka.

Prva validna sumnja u postojanje karcinogenetske veze između polio-vakcine i mnogih varijeteta humanog karcinoma potiče još iz 1994, kada je dr Mišel Karbone, istraživač sa Univerziteta Lojola u Čikagu pronašla virus SV 40 [Simian 40, četrdeseti po redu otkriveni virus bubrežnih ćelija Makaki-majmuna (Rhesus macaqueMaccaca mulata)] - dokazano opaki, karcinogeni varijetet, koji je otkriven još 1961. od strane dr Bernis Edi sa Departmana za biologiju Nacionalnog instituta za zdravlje SAD - u polovini svih uzoraka humanog tumorskog plućnog tkiva koje je ona proučavala, a što nikada ranije nije bilo detektovano. Od tada je 60 odvojenih naučno-istraživačkih studija takođe portvrdilo njene rezultate, otkrivši prisustvo karcinogenog virusa u čitavom nizu karcinomskih lezija, uključujući raznorodne oblike plućnih, moždanih, koštanih i limfatičkih karcinoma.

Slika

Karcinogeni majmunski virus SV 40 koji je kontaminirao vakcine protiv poliomijelitisa

Niko, međutim, nije mogao da ukaže na izvorište opasne karcinogene virusne transmisije, budući da se ovaj tip virusa ne javlja kod čoveka. Prve naznake su pristigle 2002, kada je renomirani stručni medicinski časopis Lancet objavio studiju koja je dokazivala da je kontaminirana polio-vakcina bila odgovorna za najmanje polovinu od 55.000 slučajeva tzv. ne-Hodžkinsonovog limfoma koji su se javljali svake godine.

Ovo je bilo izuzetno alarmantno otkriće, pošto je odmah nakon publikovanja naučnog rada dr Bernis Edi kojim je definitivno ustanovljeno postojanje karcinogenosti virusa SV 40 bio donet federalni zakon kojim je naložena proizvodnja vakcine koja ne sadrži ovaj virus. Međutim, zakonom nije bilo naloženo i uništavanje već proizvedenih vakcina i tkivnih kultura majmunskih bubrega koje su se tokom naredne četiri decenije koristile za proizvodnju vakcina - i to kako Salkove injektivne, tako i oralne Saben-Koprovski-Koksove vakcine, a koje su pak, kako se to ispostavilo, bile kontaminirane opakim virusom SV 40. Kao rezultat toga propusta SV 40 je kontaminirao sve vakcine koje su se koristile do 1963, a nekoliko kultura kontaminirane oralne polio-vakcine se koristilo za proizvodnju vakcina kojima su cepljena deca sve do 1999. godine!

Odgovornost za ovaj neshvatljivi postupak počiva na renomiranoj farmaceutskoj kompaniji Merck, koja je po rečima dr Morisa Hilmana - čoveka koji je u svojstvu rukovodioca programa proizvodnje vakcina u navedenoj kompaniji bio jedan od pionira vakcinacije i izumitelj više od 35 vakcina (uz to i član Nacionalne akademije nauka SAD, Američke akademije nauka i umetnosti, Američkog medicinskog instituta i dobitnik nagrade za životno delo Svetske zdravstvene organizacije!) – a koje je on izrekao u cenzurisanom intervjuu, želela da smanji finansijske troškove produkcije. Integralnu, necenzurisanu verziju njegovog intervjua, možete pogledati ovde:Necenzurisani intervju dr Morisa Hilmana

Ono što zapanjuje u čitavoj storiji jeste činjenica da je ekonomska računica farmaceutske kompanije bila presudna za implementaciju rizičnog izvorišta supstrata za gajenje vakcine, koji je pored inokulacije vakcina karcinogenim virusom praktično importovao i virus AIDS-a!

Zataškavanja problema sa vakcinama predstavljaju uznemiravajući primer šta se sve može dogoditi u nominalno demokratskom društvu kada novčani interes i obaveza spasavanja obraza kompanije pred javnošću pobede standarnu naučnu opreznost i Hipokratovom zakletvom nominalno na pijedestal uzvišenosti istavljenu brigu za pojedinca i društvo. Treba, naime,napomenuti i to da su pretpostavljeni dr Edi koja je otkrila karcinogensot virusa SV 40 pokušali svojevremeno da zataškaju njena otkrića, no ona je hrabro anulirala njihove napore javnim saopštenjem na međunarodnom kongresu o karcinomima u Njujorku, te je zauzvrat, u znak iskrene zahvalnosti, izgubila svoju laboratoriju i posao!

Kolizija državnih zdravstvenih regulativa i farmaceustke industrije, koja dopušta lekarima da kao uposlenici farmaceustkih preduzeća obavljaju faktički posao zaštite populacije uprkos evidentnom sukobu interesa ostaje trajan i opasno aktuelan problem, koji će, nažalost, u budućnost zasigurno doneti još mnoge gorke plodove.

Detaljna naučna analiza ove problematike dostupna je ovde:

http://www.sv40foundation.org/CPV-link.html

I ovde:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11897278
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Palma »

Hrkanje nije uvek bezazleno

Hrkanje može biti znak opstruktivne apnee spavača - poremećaja disanja s mogućim ozbiljnim zdravstvenim posledicama.

„Samo hrkanje nije ozbiljan medicinski problem. Ali, apnea (prekid disanja) spavača može biti opasna po život”, kaže dr Stanli Ćia iz Bolničkog centra Vašington.

Četrdeset pet odsto čovečanstva hrče povremeno, a 25 posto redovno, preneo je Glas Amerike. Najčešće se smatra da je hrkanje prouzrokovano vibracijom uvule, resice na mekom nepcu, ili samim mekim nepcem o zadnji zid ždrela, ali su najverovatnije uzroci višestruki, kaže ovaj doktor, stručnjak za hirurške zahvate u vezi sa hrkanjem.

Svojim pacijentima on preporučuje ugradnju učvršćivača mekog nepca od isprepletenih hirurških vlakana.

„Tokom tri do pet nedelje od zahvata, vlaknene potpore izazovu upalu okolnog tkiva. To, potom, izazove stvrdnuće mekog nepca tako da ono manje leprša, a hrkanje se smanji”, kaže dr Ćia.

Još nekoliko vrsta hirurških postupaka može ublažiti hrkanje, ali dr Ćia kaže da ni jedan ne pruža potpuno izlečenje i upravo zato se u njegovoj bolnici vrši relativno malo hirurških zahvata za lečenje hrkanja.

Lekari naime ne smatraju samo hrkanje ozbiljnim problemom, već kažu da apnea spavača može biti opasna po život.

Dr Ćia govori o opstruktivnoj apnei spavača koja često ometa san zbog redovnih i učestalih momenata prekida disanja.

„Radi se o zatvaranju gornjih disajnih puteva tokom spavanja. Kod osobe koja danju normalno diše, kad zaspi, mišići se potpuno opuste i, umesto otvorenog puta za disanje, prolaz se zatvori. To se može dogoditi i po 60 do 100 puta na sat”, objašnjava dr David Gros, direktor Centra za proučavanje spavanja, pri Nacionalnoj bolnici za rehabilitaciju, u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, to je loše za srce, a i nivo kiseonika može veoma da se smanji.

„Sve to čini osobu koja pati od takve apnee umornom, malaksalom, bez energije i loše koncentracije tokom dana. No, to može izazvati i moždani udar, srčani infarkt, visoki krvni pritisak i druge ozbiljne zdravstvene probleme”, kaže dr Gros.

A kakva je veza između hrkanja i apnee spavača?

Većina onih koji hrču ne pati od apnee, ali oni koji pate od apnee spavača uvek hrču i to uglavnom jako glasno, kaže dr Gros.

Za dijagnozu apnee spavača neophodna je evaluacija kvaliteta sna, koja se sprovodi u odgovarajućim centrima, poput onoga doktora Grosa. Kad je jednom dijagnostikovana, apnea spavača se najčešće leči spravicom koja održava povišeni pritisak vazduha u nosu, ustima i ždrelu.

Pritisak je odredjen pojedinačno za svakog pacijenta tako da održava njegove gornje disajne puteve otvorene.

Dr Gros kaže da je prekomerna telesna težina jedan od glavnih uzroka apnee spavača, tako da svuda u svetu gde se povećava epidemija debljine među stanovništvom dolazi i do povećanja učestalosti apnee spavača. (Tanjug)

Slika
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Palma »

Rusi napravili vakcinu za zaštitu od radijacije

Jedinstvenu vakcinu, koja neutrališe uticaj radijacije na živi organizam, smislili su ruski naučnici iz Vladikavkaskog naučnog centra RAN, a koristiće se najverovatnije za spasioce koji su pomagali u nesreći u Fukušimi u Japanu.

Za vakcinu, koja je u završnoj fazi ispitivanja, zaniteresovani su i japanski stručnjaci jer ovaj preparat deluje u slučaju da koncentracija radijacije u vazduhu bude čak hiljadu puta veća od dozvoljene norme, preneo je Glas Rusije.

Po rečima načelnika odeljenja za biotehnologiju Vladikavkaskog centra profesora Vjačeslava Malijeva, vakcina je rađena u saradnji sa nacionalnom aerokosmičkom agencijom SAD i ispitivanje je u završnom stadijumu.

Naučnim ispitivanjima iz Severne Osetije radiobiolozi NASA su se priključili 2006. godine, posle eksperimentalnog poređenja ruske i američke vakcine.

Eksperimentalne životinje su dobijale dozu zračenja, nakon koje ne bi mogle da prežive više od nedelju dana. One vakcinisane američkim sredstvom uginule su četvrtog dana, a životinje koje su dobile ruski preparat su preživele. Dva meseca kasnije u njihovim organizmima nisu otkriveni bilo kakvi poremećaji.

Sledeće faze ispitivanja vakcine, kako na životinjama, tako i na ljudskim ćelijama vrše se zajednički i potvrđuju delotvornost preparata.

Vakcina deluje u slučaju prekoračenja dozvoljene norme radijacije od preko hiljadu puta, tvrde naučnici iz Vladikavkaza, ali zasad nema reči o njenoj kliničkoj primeni.

Razrada i ispitivanje preparta za lečenje bolesti, izazvanih radijacijom, kod kojih se razara tkivo na nivou DNK, obično traju godinama, kaže rukovodilac laboratorije Sveruskogcentra za urgentnu i radijacijsku medicinu MVS Rusije Voldemar Tarita:

Među najjednostavnijim i najpristupačnijim sredstvima, koji smanjuju stepen uticaja radijacije na čoveka su preparati joda, koji čuvaju štitnu žlezdu.

Ali, u slučaju normalnog radijacijskog uticaja, ističe stručnjak, ne treba se baviti samo lečnjem lekovima i aditivima, koji sadrže jod. Njihova prekomerna doza dovodi do negativnih posledica: alergije, koprivnjače, groznice i različitih dermatitisa. Za preventivu je dovoljno jesti, na primer, morski kupus.

Po rečima Voldemara Tarite, nakon povratka u domovinu svi ruski spasioci, koji su radili u Japanu, biće pregledani posebnim aparatima Sveruskog centra za urgentnu i radijacijsku medicinu MVS u Sankt-Peterburgu:

- Imamo jedan spektometar za merenje ozračenosti čoveka - to je velika metalna komora, u kojoj se određuje prisustvo radijacijskih materija u organizmu. Sad čekamo naše spasioce koji rade u Japanu. Pošto oni udišu taj vazduh u njihov organizam može nešto da dospe. Zbog toga će biti pregledani kod nas i mi ćemo paziti na to da u njihovim organizmima sve bude čisto - kaže Tarita.

Danas u Japanu, u oblastima koji su nastradali u zemljotresu i cunamiju, radi preko 150 ruskih spasilaca. Oni su do sada pregledali preko 100 kvadratnih metara teritorije i izvukli iz ruševina112 tela poginulih.

Koncentarcija radijacije u reonu gde rade ruski spasioci iznosi 0,3-0,4 mikrosiverta na sat, što je ispod dozvoljene vrednosti i, do sada, za sve vreme njihovog rada, nivo radijacije nije premašio maksimalo dozvoljenu koncentraciju.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Palma »

Pogledajte video: Neverovatna animacija unutrašnjosti ljudskog tela

Kompanija "Nucleus Medical Media" svake godine pravi nove fascinantne animacije kojima pokazuje kako izgleda ljudsko telo iznutra, ali i komplikovani hirurški zahvati, anatomija i fiziologija... Pogledajte neverovatnu animaciju za 2011. godinu.

Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Palma »

Evo zbog čega nas sve boli glava

Kad osetimo glavobolju posegnućemo odmah za tabletom protiv bolova. No budući da je uvek bolje sprečiti nego lečiti, proverite ove moguće uzroke glavobolje.

Glavobolje su jedan od najčešćih razloga odlaska lekaru ili neurologu, kaže londonski neurolog dr. Giles Elrington za Daily Mail.

„U svim glavoboljama, uključujući i migrene, fiziološko objašnjenje je isto. Glavobolju je najbolje zamisliti kao uzbunu za požar kad vatre nema. Dobra je vest da je glavobolja retko znak tumora na mozgu. Manje od jedan posto pacijenata koji su konsultovali lekara opšte prakse zbog glavobolje je imalo ozbiljnijih problema”, kaže dr. Elrington.

„Ipak, u svakom je slučaju važno posetiti lekara ukoliko se bol javila nenadano i ako je jaka, pogotovo ako je povezana s temperaturom ili neurološkim problemima kao što su gubitak sećanja ili slabost na jednoj strani. Trebate posetiti lekara ako ste primetili dramatičnu promenu u uobičajenom načinu na koji vas boli glava.”

Poznato je da stres ili par čaša vina mogu dovesti do glavobolje. Ali to nisu, kažu lekarii, jedini uzorci bola.

Odlazak frizeru
Jedan od iznenađujuće čestih razloga glavobolje je odlazak frizeru ili brijaču. Glavobolju može uzrokovati položaj glave zabačen iznad frizerskog bazena dok vam frizer pere kosu. Vrat je tada neprirodno istegnut i stimuliše neurovaskularnu stazu koja uzrokuje bol. Bol prolazi nakon nekoliko dana, ali uzrok često ne zabeležimo. Drugi razlozi mogu biti držanje telefona između uha i ramena ili sedenje na stolicu koju nema potporu za donji deo leđa.

Kašljanje
Oko jedan posto svih glavobolja uzrokuje kašalj, a toj su vrsti bola skloniji muškarci. Događa se zbog povećanog pritiska na mozak, bol koju osećate je oštra, kao ubod nožem, a obično se javlja na zadnjem delu glave te traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Takva glavobolja često dolazi u društvu ostalih simptoma kao što su bol u vratu, problemi s ravnotežom i vidom, gubitak sluha, insomnija i zujanje u ušima.

Trčanje na traci
Ako ste ikada trebali ispriku da ne idete u fitnes-klub, sad je imate, jer svaki tip fizičkog napora kao što su džoging ili hodanje na pokretnoj traci uzrokuje sužavanje krvnih žila u glavi i vratu koje dovode do povećanog pritiska. Oštra će bol početi nekoliko sekundi nakon početka vežbanja i možete je osetiti na bilo kojem delu glave.

Ovakva je vrsta glavobolje česta kod ljudi sklonih migrenama. Promena načina vežbanja može pomoći: isprobajte plivanje umesto trčanja i uzmite lekove protiv bolova pola sata pre vežbanja.

Osetite li iznenadnu bol dok vežbate, važno je da lekar otkloni mogućnost drugih ozbiljnijih stanja kao što je tumor ili puknuće aneurizme.

Sendviči sa šunkom
Šunka sadrži tiramin i konzervanse (nitrate i nitrite), a oni mogu povećati protok krvi u mozgu uzrokujući bol. Glavobolje koje uzrokuje aditivi u hrani se mogu osetiti na obe strane glave, za razliku od migrene koja uzrokuje bol samo na jednoj strani. Tiramin se može naći u hrani koja ima dug rok trajanja (dimljene, marinirane, fermentirane namirnice). Sirevi, čokolada i salame su takođe bogati tiraminom i drugim aditivima.

Konjski rep
Konjski rep prirodni je facelifting, ali može uzrokovati glavobolju koja obično traje nekoliko sati. Isti učinak mogu imati šeširi i dodaci za kosu. Ovakva je vrsta glavobolje česta među Sikhima i poznata je kao „turban glavobolja”.

Seks
Glavobolja je čest izgovor da ne vodite ljubav, ali orgazam može dovesti do glavobolje. Takvu migrenu mogu osetiti i muškarci i žene, a manifestira se kao tupa bol u zadnjem delu glave. Povezuje se s povećanim krvnim pritiskom u mozgu i češće se događa prilikom seksa s povremenim, a ne stalnim partnerom jer je, valjda, uzbuđenje veće.

Retko, koitalna glavobolja može biti rezultat krvarenja u mozgu poznat kao hemoragični udar koji prate poteškoće u govoru, otežano gutanje, gubitak ravnoteže, utrnuće jedne strane tela. Češće se događa kod osoba koje pate od visokog krvnog pritiska ili kod onih koje imaju istoriju moždanog udara u porodici. Ovakva vrsta glavobolje zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Topli tuš
Ugodno jutarnje tuširanje toplom vodom kod nekih ljudi može izazvati glavobolju. Smatra se da promena u temperaturi menja krvni pritisak uzrokujući oštru bol u čelu čiji se vrhunac oseća 30 do 60 sekundi nakon početka boli, a retko traje duže od pet minuta. Hladni ekstremi, kao što je plivanje u hladnoj vodi ili čak jedenje sladoleda, mogu takođe uzrokovati bol.

Cigareta
Možda vas smiruju, ali cigarete mogu uzrokovati glavobolju, čak i migrenu. Nikotin, naime, uzrokuje suženje krvnih žila i time napad glavobolje.

Nedostatak spavanja
Nedostatak spavanja uzrokuje pad nivoa serotonina koji igra važnu ulogu u ciklusu spavanja. Istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju šest sati ili čak manje pate od jačih i češćih glavobolja nego osobe koje spavaju duže. (Bebac)
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Palma »

Jedna čaša dnevno čuva zdravlje

Sve više studija dokazuje pozitivne efekte umerenog konzumiranja alkohola jer, između ostalog, štiti od pojave demencije. Alkohol opušta, poboljšava rad srca, blago podiže pritisak

Slika

Ako znaš šta je jedno piće, slobodno popij čašu vina ili čašicu rakije za ručak. A ako ne znaš - ne počinji.

Sa ovim savetom profesor dr Petar Seferović, direktor Klinike za kardiologiju Kliičkog centra Srbije, ispraća svoje pacijente iz ordinacije. Jer, i zvanična medicina sve više priznaje pozitivan uticaj alkohola na zdravlje, ali samo kada se konzumira umereno. Za one koji vole „čašicu“ baš ta umerenost je i najveći problem, a granica između uživanja i klizanja u zavisnost je tanka.

Poslednje istraživanje o uticaju alkohola na zdravlje pokazuje da osobe koje umereno konzumiraju alkoholna pića imaju za trećinu niži rizik od pojave demencije. Umerenost znači jedno do dva pića dnevno, a studija sugeriše da se ovakav efekat ne postiže samo zbog hemijskog dejstva alkohola, nego i zbog ambijenta u kojem se popije piće.

Erik Skovenborg, član Skandinavskog medicinskog odbora za alkohol, to objašnjava tezom da ljudi vedrog karaktera obično imaju mnogo prijatelja, a time i više prilika za druženje i konzumaciju alkohola u društvu. Zbog toga je alkohol često u uskoj vezi sa drugim činiocima koji deluju kao zaštita od pojave demencije - život u paru, više obrazovanje i izostanak depresije.

Uz smanjenje rizika od mentalnih bolesti, ističe se da umereno uživanje u alkoholu rezultira smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, moždanih udara i kamena u žuči.

- Alkohol u malim količinama je dobar stimulans, popravlja raspoloženje, ubrzava srčani rad i blago povećava krvni pritisak - kaže profesor Seferović. - Veća količina već postaje problem i ima samo štetne efekte, od toksikomanije do zavisnosti.

Jedna velika nedavno završena studija u svetu pokazala je da su pacijenti koji su pre srčanog udara umereno konzumirali alkohol u većem procentu preživljavali infarkt nego oni koji uopšte nisu pili.

Sigurno je, međutim, da je šteta od preteranog konzumiranja alkohola veća nego blagodeti umerenog pijenja. Naime, alkohol, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje ubije 2,5 miliona ljudi, a oko četiri odsto svih smrtnih slučajeva pripisuje se alkoholu. Među glavnim uzrocima smrti su povrede izazvane zbog pijanstva, rak, ciroza jetre, bolesti srca i infarkt.

Ali, iako je „na crnoj listi“, alkohol u maloj dozi, izvesno, ima dobre efekte po zdravlje. Tako su istraživanja pokazala da jedna čaša vina ili piva dnevno može da smanji rizik od bolesti srca i srčanih napada, jer ova pića podižu nivo dobrog holesterola i dovode do povećanja antioksidanata u telu. Crno vino se naročito smatra poželjnim jer sadrži biljne sastojke poput procijandina, koji štite srce.

- Crno vino poboljšava viskozitet krvi i omogućava bolji rad srca tako što povećava srčanu frekvenciju - objašnjava prof. Seferović. - Takođe, crno vino dilatira krvne sudove. Ono je i afrodizijak.

Britanski istraživači tvrde da ispijanje malih količina alkohola štiti od razvijanja kamena u žuči. Oni su dokazali da konzumiranje dve doze dnevno za trećinu smanjuje mogućnost pojave kamena u žuči, jer alkohol smanjuje količinu holesterola koji je i glavni krivac za pojavu ovog stanja.

Piće, takođe, može smanjiti mogućnost pojave čira u stomaku. Nemački istraživači otkrili su da alkohol deluje kao antiseptik protiv helikobakterije pilori, koja uzrokuje pojavu čira. Otkrili su da ljudi koji piju čašu vina ili piva dnevno imaju 30 odsto manje šanse za razvijanje ove bakterije.

BOLJE POSLE JELA
Neuropsihijatri kažu da mala količina alkohola može da opusti, ali se hipersenzitivnim osobama, kao ni psihički labilnim, ne preporučuje. Profesor Petar Seferović kaže da zapadnjaci imaju bolju naviku, jer žestoko piće piju posle obroka, što je bolje i za zdravlje, nego kada se, kao u istočnoj Evropi, čašica ispija pre jela.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Timke
Postovi: 159
Pridružio se: 02 Jun 2011, 07:36

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Timke »

Pored toga što promaja kroz glavu izaziva bol. Ima i drugih uzroka. Niko mi neće da poveruje, ali stvar sa glavoboljom možda stoji i ovako. Izlečili su glavobolju mnogim ženama u mom gradu time što su rasformirali jedan dobro stojeći kombinat - Fabriku Celuloze i Papira (PD). Dobro je ona stajala i poslovala. A suludi rat je učinio da se sve planski odvija i postigne. Tri hiljade i više stotina radnika danonoćno je radilo i stvaralo društvenu dobit. Ali ne lezi vraže. Sirene su oglašavale završetak smene. Nekome je od merodavnih dotužilo da kad-god dođe kući ženu boli glava. Uzrok im je bio nepoznat. Muževi ko muževi rade. A žene ko žene, švrljaju po celi dan po gradu, vazda sede pred gradskom kavanom i čavrljaju do mile volje pa kad čuju sirene brže bolje odjure do kuće, povežu glavu peškirom i legnu u krevet presamićene teškom glavoboljom. Pokušali su i da ukinu sirene. Ali ni ta mera nije ništa pomogla. Nekome se zgadio život i suva hrana iz frižidera pa je odlučio da zarati. Možda je i to objašnjenje što je došlo do rata i zašto se hiljade njih našlo na ulici, a žene iznenada prestala glava da boli. Možda će istoričari utvrditi pravu istinu. Tek bilo kako bilo jedan od uzroka glavobolje je otklonjen domišljatošću naših političara i samopregora čitavog naroda.

Korisnikov avatar
Upravnik
SiteAdmin
Postovi: 2372
Pridružio se: 07 Dec 2010, 23:54
Kontakt:

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Upravnik »

Vakcina protiv raka stiže u Srbiju?

20.03.2012

Beograd -- Vakcina „cimavaks EGF" protiv raka pluća, koju su razvili kubanski naučnici, biće za dva meseca dostupna i pacijentima u Srbiji, saznaje "Pres".

Postupak u Agenciji za registraciju lekova može da traje i sedam meseci, ali će Kubanci već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca.

Mada će u narednih sedam meseci Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) sprovoditi uobičajeni postupak registracije vakcine koja rak pretvara u hroničnu bolest, Kubanci će, po ugovoru koji je potpisan pre deset dana, već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca.

Osim na Kubi, „cimavaks EFG" se za sada koristi u Peruu, Maleziji i Velikoj Britaniji, piše ovaj list. Jedna multinacionalna kompanija otkupila je od Kubanaca pravo da vakcinu distribuira u 17 zemalja EU, a to pravo je za sve zemlje bivše SFRJ dobila srpska spoljnotrgovinska firma „Vama", čiji je vlasnik Zoran Vujović pre desetak dana potpisao ugovor s Kubancima.

"Potpisivanjem tog ugovora dobio sam pravo zastupanja proizvođača vakcine za zemlje bivše Jugoslavije. Ovih dana Agenciji za lekove predaću svu dokumentaciju potrebnu za registraciju, koja je usaglašena sa propisima EU. Pošto ta procedura u ALIMS-u traje 210 dana, mi ćemo ljudima koji žele da se leče na svoju odgovornost to ipak omogućiti za dva meseca, kada će u Srbiju stići manja količina vakcina, dovoljna za oko 30 pacijenata", otkriva Vujović.

On objašnjava da, kao što pacijent ima pravo da u inostranstvu kupi lek koji nije registrovan u Srbiji, ima pravo da to učini i u našoj zemlji.

"Dok ne dobijemo dozvolu agencije, vakcina će se uvoziti na osnovu papira koji su potpisali pacijent i lekar, a overava ga zdravstvena ustanova sa kojom ćemo sklopiti ugovor, uz saglasnost Agencije za lekove", rekao je za "Pres" Vujović.

Izvor: B92
Не бојим се од вражјега кота,
нека га је ка на гори листа,
но се бојим од зла домаћега".

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4460
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Bibliotekar »

Genetički je dokazano - antioksidanti uništavaju rak!

Tim istraživača sa Kimelovog centra za proučavanje raka pri Univerzitetu „Tomas Džeferson” u Filadelfiji konačno je uspeo da pronađe genetički verifikovani dokaz da su antioksidanti kadri da izvrše prevenciju nastanka, kao i izlečenje od već nastalih kancerogenih malformacija u ljudskom organizmu.

Ovim istraživanjem je potvrđena već duže vreme klinički opservirana veza između pojedinih vrsta namirnica i pojave malignih neoplazmi u ljudskom organizmu, a isto su tako otkriveni i putevi ka primeni novih medikamentoznih terapija u tretmanu malignih oboljenja. „Prisutnost antioskidanata u ishrani (poput beta-karotina, ili askorbinske kiseline npr.) klinički je već duže vremena bila povezana sa efektima smanjenja broja slučajeva oboljenja od raka, ali precizan genetički dokaz koji bi ukazivao na mehanizam redukcije malignih neoplazmi do sada nije postojao” – izjavio je rukovodilac istraživačkog tima dr Majkl Lizanti. „Ovoga puta mi imamo genetički dokaz da je mitohodrijalni oksidativni stres važan faktor rasta tumora.”

Slika

Dr Majkl Lizanti, rukovodilac laboratorije za onkogenezu Kimelovog centra za proučavanje raka

Lisantijeva studija pokazuje da gubitak specifičnog tumorskog supresivnog proteina Kaveolin – 1 (Cav-1) stimuliše mitohondrijalni oksidativni stres u stomalnoj mikro-sredini. Gubitak oksidativnog proteina zapravo dovodi do oksidativnog stresa koji učetvorostručuje masu i zapreminu tumora bez povećanja tumorske angiogeneze (stvaranje amreže hranidbenih krvnih sudova), a posredstvom pospešenja autofagocitoze u kancerogenih ćelija (sposobnost ćelija da se reciklažom sopstvenih komponenti prehrane i bez spoljnog snabdevanja hranidbenim materijama).

I upravo na ovom mestu antioksidanti počinju protektivno da deluju. Njihova pojava smanjuje pomenuti stres, koji pak sa svoje strane dovodi do smanjenja autofagocitoznog kapaciteta ćelija raka.

Dr. Lizanti nije bio prvi istraživač koji je ukazao na pojavu smanjenja antioksidativnog stresa. Studija koja je još 14. marta 2008. bila objavljena u prestižnom naučnom časopisu „Science” istakla je ulogu antioksidanata kao interferenata u međućelijskoj komunikaciji kancerogenih ćelija. No njegovo istraživanje je potvrdilo ispravnost pretpostavke da bi antioksidanti mogli ne samo da spreče rast malignih neoplazmi, već i da preokrenu ceo proces njihovog nastanka i izvrše eleiminaciju već postojećih kancerogenih malformacija iz ljudskog organizma.

Već duži niz godina na tržištu postoje antioksidanti u vidu preparata koji služe kao dodatak ishrani, kao što je npr. N-acetil cistein” – pojasnio je dr. Lisanti. „Ali pomenute materije koje su imale za cilj smanjenje oksidativnog stresa nisu ušle u glavne tokove aprobiranih medicinskih tretmana raka zbog toga što su lekari smatrali da one smanjuju efektivnost postojećih hemoterapija koje povećavaju antioksidativni stres! Sada kada imamo genetički dokaz da oksidativni stres i rezultirajuća autofagija predstavljaju važne faktore u rastu malignih neoplazmi, već i naznaku da bi trebali da koristimo antioksidanse i inhibitore autofagije kao antitumorske medikamente.”

Originalni naučni rad, poštovane dame i gospodo, dostupan je ovde:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21150282

Na sreću, prevencija tumorske nascendencije ovom instinski inspirativnom hemijskom metodom ne zahteva isključivu upotrebu prefabrikovanih medikamenata (na veliku žalost farmaceutske industrije!). Obilje veoma delotvornih antioksidanata dostupno je u lišću papaje, u đumbiru, kurkumi, kiviju, limunu, šipku, a dovoljne preventivne količine antioksidanata dostupne su i u čaši dobrog crnog vina.

Stoga, poštovane dame i gospodo – inhibirajte blagovremeno i preventivno potencijalno opasni mitohondrijalni antioksidativni stres onako kako sami smatrate za shodno. :)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Palma »

Orasi štite od Alchajmerove bolesti

Američki neurolozi potvrdili su da redovno konzumiranje pilećeg mesa, oraha i ribe štiti od
Alchajmerove bolesti koja utiče na progresivan gubitak pamćenja


Slika

Mada nutricionisti već neko vreme tvrde da su pileće belo meso, riba i koštunjavo voće izuzetno zdrave i korisne namirnice, to do sada nije bilo i naučno potvrđeno. Ali, nedavno su im se u toj tvrdnji pridružili i američki neurolozi. Oni, naime, ističu da redovno konzumiranje pilećeg mesa, oraha i ribe štiti od Alchajmerove bolesti koja utiče na progresivan gubitak pamćenja. Njihovo otkriće objavljeno je u studiji koju su nedavno sproveli neurolozi iz Medicinskog centra Univerziteta "Kolumbija" u Njujorku i koja je objavljena u stručnom časopisu "Neurologija".

Autori studije ustanovili su vezu između pojačanog unosa omega 3 masti, kojih najviše ima upravo u tim namirnicama, i smanjenog nivoa beta-amiloida u krvi, odnosno proteina koji naučnici povezuju sa pojavom Alchajmerove bolesti i senilne demencije. Pošto su pomno analizirali krvnu sliku 12.000 dobrovoljnih učesnika u njihovom eksperimentu, starijih od 65 godina, američki naučnici su uspeli da procene i koja je neophodna količina konzumiranja korisnih masti. Oni tvrde da ukoliko svakoga dana povećamo unos omega 3 masti za svega jedan gram, za čak 30 odsto smanjujemo nivo beta-amiloida u krvi. Na nedeljnom nivou to znači da osobe starije od 65 godina treba jednom nedeljno da pojedu barem pola fileta lososa ili neke druge masne ribe, ukoliko žele da za trećinu smanje opasnost od pojave Alchajmerove bolesti.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od Palma »

Dragi muškarci, pažnja! :o

“VIJAGRA” OPASNA PO ŽIVOT! U Hrvatskoj zabranjena prodaja preparata koji sadrže “sildenafil”, u Srbiji se i dalje mogu kupiti!

Ministarstvo zdravlja Hrvatske nedavno povuklo iz prodaje preparate koji sadrže supstancu sildenafil, a kod nas se i dalje prodaju preparati koji je sadrže: "Vijagra", "Cijalis", "Revatio"...

Slika

Hrvati zabranili “prirodnu vijagru”, a u Srbiji se i dalje prodaju preparati sa opasnom supstancom! Hrvatsko Ministarstvo zdravlja povuklo je nedavno iz prometa dijetetske preparate “Epimen”, “Via Natur” i “Epimed Gold”, koji su na tržištu preporučivani kao dodatak hrani za probleme seksualne disfunkcije, a reklamirani su i kao “prirodna vijagra”.

U Srbiji navedenih proizvoda nema na tržištu, ali zato se prodaju preparati koji u sebi sadrže SILDENAFIL, štetnu supstancu zbog koje su i usledile zabrane u Hrvatskoj.

Pre svih, sastojak SILDENAFIL nalazi se u “Vijagri”, čuvenom preparatu koji se koristi radi održavanja erekcije. O kakvoj supstanci je reč, objašnjava Vukosava Stevanović, apotekar i član Farmaceutskog jezgra.

- Sildenafil je generički naziv leka poznatog pod različitim zaštićenim imenima (Vijagra, Revatio…), a indikovan je za terapiju erektilne disfunkcije. Na tržištu su posle pojave sildenafila razvijeni i tadalafil (Cijalis) i vandenafil (Levitra). Svi su u prometu registrovani kao lekovi a izdaju se na recept, što znači da se koriste pod kontrolom lekara. Razlog ovakvom postupku je rizik po zdravlje u obliku ozbiljnih srčanih aritmija ili moždanog i srčanog udara – tvrdi
Stevanovićeva.

U Srbiji je kupovina “Vijagre”, “Cijalisa” i “Levitre” moguća u privatnim i državnim apotekama bez recepta i većinom se koristi bez kontrole lekara.

- Nekontrolisana upotreba vijagre može imati ozbiljne posledice, a čak i uzrokovati smrt. Dužim korišćenjem mogu se javiti aritmije, nagle promene krvnog pritiska, srčani ili moždani udar. Nus pojave korišćenja su glavobolja, vrtoglavica, problemi sa probavom, lupanje srca, naleti toplote. Vijagra može biti fatalna kada se uzima u kombinaciji sa nitratima, lekovima koji se koriste za srčane probleme kao što je angina – kaže aktivistkinja Farmaceutskog jezgra.

U Kanadi je zabranjena upotreba ”prirodne vijagre” u kojoj nije bila deklarisana sintetska supastanca tadalafil, a reč je o generičkom nazivu leka koji se nalazi u prometu (“Cijalis”) i izdaje se samo na recept, dok je u Americi u toku samo jedne godine zbog upotrebe “Vijagre” umrlo 522 ljudi, objašnjava Stevanovićeva.

NE POSTOJI KONTROLA SASTOJAKA DIJETETSKIH PREPARATA

Ove i ovakve pojave su moguće zato što ni kod nas ni u svetu nije zakonom propisana procedura kontrole sastojaka dijetetskih proizvoda. Pre puštanja u promet, kontroliše se samo higijenska ispravnost, a veruje se proizvođaču da se u preparatu nalaze samo oni sastojci koji su deklarisani na proizvodu.

Ovakve prevare se otkrivaju u kontroli proizvoda u prometu i čest je slučaj da je proizvođač već dovoljno zaradio da bez većih problema povuče proizvod.

Vukosava Stevanović kaže da su aktivni sastojci netoksičnih biljaka blagog dejstva, te su i njihovi efekti spori, pa proizvođači pribegavaju praksi “pojačanja” dejstva dodavanjem sintetskih supstanci koje deluju brže i efikasnije, ali mogu biti rizične po zdravlje.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10870
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti iz sveta medicine i farmacije

Post od branko »

Vakcina protv H1N1: Paraliza kao neželjeno dejstvo?

Građani koji su vakcinisani protiv H1N1 uplašeni su vešću da ovo cepivo možda izaziva teška oboljenja, među kojima i Žilijan-Bareov sindrom, pišu "Novosti".

Od Žilijan-Bareovog sindroma koji dovodi do paralize strahuje 149.938 vakcinisanih u Srbiji, navodi ovaj list

Vest da se u Hrvatskoj kod šestoro vakcinisanih protiv svinjskog gripa ispituje sumnja na teško neuromuskularno oboljenje poznato kao Žilijan-Bareov sindrom,
prestravila je sve u Srbiji koji su tokom pandemije virusa H1N1 "zavrnuli rukav".

"Male su šanse da se Žilijan-Bareov sindrom, ispolji ovako kasno, jer što više vremena od vakcinacije protiče, smanjuje se i moguća veza oboljenja sa vakcinom", kaže mr Erić.

Stručnjaci pokušavaju da smire situaciju tvrdeći da nijedan od slučajeva o kojima izveštavaju hrvatski mediji nije medicinski potvrđen. Ali, to mnogima, izgleda, nije za utehu, utoliko pre što su i tamo i ovde ljudi vakcinisani istom "Novartisovom" vakcinom "fosetrija", samo iz različitih serija.

Ta vakcina je od samog pojavljivanja kritikovana kao "nedovoljno ispitana", ali i zbog toga što sadrži pojačivač skvalen, koji prema tvrdnjama nekih stručnjaka može da izazove različita, pre svega autoimuna oboljenja.

"Apsolutno nema razloga za paniku. Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, ne postoji nijedan zvanično potvrđen slučaj Žilijan-Bareovog sindroma koji se dovodi u vezu sa vakcinom protiv gripa izazvanog virusom H1N1", kaže za "Novosti" magistar Marko Erić, rukovodilac Nacionalnog centra za farmakovigilancu.

Ovaj sindrom koji dovodi do paralize, inače, može da se javi kod jednog od milion-dva vakcinisanih. A, u Srbiji je, prema evidenciji Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" vakcinu "fosetrija" od 17. decembra 2009. godine, kada je počela i ubrzo potpuno zamrla imunizacija, primilo ukupno 149.938 ljudi.

"Na tako malom broju vakcinisanih, i s obzirom na vreme koje je proteklo od vakcinacije gotovo da nema šanse da se u Srbiji pojavi Žilijan-Bareov sindrom kao neželjena posledica vakcine", kaže za "Novosti" epidemiolog dr Radmilo Petrović.

"Ovaj sindrom, koji lako može da se pomeša sa dečjom paralizom, najčešće se javlja mesec dana od vakcinacije. To je ujedno i rok u kojem se, prema SZO, neželjene reakcije mogu povezati sa vakcinacijom. Sve što se ispolji kasnije ne može se računati kao posledica vakcine. Utoliko je nejasnije kako su se sad tri godine od vakcinacije u Hrvatskoj pojavili slučajevi sumnje na Žilijan-Bareov sindrom, ali ih, ipak, treba ispitati", smatra on.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost