Šta ima u coca coli

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Šta ima u coca coli

Post od Palma »

Evo šta se nalazi u ovom magičnom napitku:

1. Fenilalanin (Phenylalanine) - Utiče na lučenje serotonina (hormone zadovoljstva) koji izaziva zavisnost.

2. Fosforna kiselina (Phosphoric acid) - E338 - Smanjuje gustinu kostiju, jer vezuje kalcijum i magnezijum i stvara soli koje se ne apsorbuju. Takođe izaziva bolesti bubrega, kao i stvaranje kamena.

3. Natrijum ciklamat (Sodium cyclamate) - E952 - Veštački zaslađivač koji je 1969. ZABRANJEN, jer je otkriveno da formira kancerogenu materiju u organizmu.

4. Acesulfam K (Acesulfame potassium) - E950 - Veštački zaslađivač za koji se tvrdi da nije dovoljno testiran pre puštanja u upotrebu i za koji se sumnja da je kancerogen.

5. Aspartam (Aspartame) - E951 - Sumnja se da je štetan za mozak i da izaziva tumor.

6. Kofein (Caffeine) - Ok, ovo svi manje-više znaju, izaziva zavisnost.

7. Natrijum citrat (Sodium citrate/Trisodium citrate) - Ovaj “regulator” ukusa je ustvari anestetik (za jezik) i antikoagulant. (mogu misliti kakav je ukus kole bez njega)

8. Natrijum benzoat (Sodium benzoate) - E211 - Konzervans, koji može da reaguje sa Vitaminom C i formira Benzen, čija su kancerogena svojstva poznata. Takodje utvrđeno je da ova hemikalija izaziva ćelijsko oštećenje, jer utiče na DNK mitohondrije. 2007. je otkriveno da natrijum benzoat (E211) izaziva hiperaktivnost i smanjenje inteligencije kod dece. Prema ovim istrazivanjima IQ opada i do 5.5 poena. U Coca-Coli su izjavili da ce obustaviti upotrebu E211 “čim se pronađe adekvatna zamena”. Naravno, nije coaca-cola jedina koja ima ove sastojke u sebi, ali “Zero” u sebi nema ništa drugo.

9. Aspartam ili E-951 - Ovo je verovatno jedan od najopasnijih, a na žalost i najdostupnijih dodataka hrani. Naime aspartam je veštački zaslađivač koji je 2000 puta slađi od šećera (tj. 1 kg aspartama zamenjuje 2 tone šećera), a istovremeno je niskokaloričan. Zbog toga je idealan za sve "sugarfree" proizvode (tipa Orbit žvake, Coca Cola, Pepsi i ostali gazirani sokovi). Problem nastaje kad se unosi u organizam, jer ovaj zaslađivač na temperaturi ljudskog tela postaje otrovan kao npr. cijanid. Najgore je to što ima zakasnelo dejstvo (tj. posledice se osete godinama nakon uzimanja, jer se konstantno taloži u organizmu). A direktni je izazivač skleroze multipleks i lupusa (po nekima i kancera).

Da li znate da COCA COLU možemo da svrstamo u drogu? Vrlo je lako navući se na nju , a posledice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice ili Elvis Prislijev !!!! Prisli je prvi čovek koji se navukao na Colu !!!!!! Da li ima još vas koji ne mogu bez Coca Cole!!?? Ne znam da je coca-cola ni u jednoj svetskoj nomenklaturi droga. Onda je i kobasica droga, mozeš da se navučeš na dobar ukus, a posledice su višak kilograma, povišen krvni pritisak, višak masti u organizmu, trigliceridi...
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Šta ima u coca coli

Post od Palma »

SAZNAJTE: Kako vaš organizam reaguje na Koka-kolu?

Ukoliko želite da sačuvate svoje zdravlje, možda bi trebalo da razmislite o tome kakve posledice na vaše telo ostavljaju mnogobrojni bezalkoholni gazirani napici koji se nude na tržištu.

Slika

Iako je iz Koka-kole odavno izbačen zloglasni kokain, istina je da je najveći zlikovac zapravo rafinisani šećer koji u organizmu pravi potpuni haos. Da ne bismo bili nepravedni, znajte da je Koka-kola uzeta samo kao najtipičniji predstavnih svih gaziranih napitaka, ali to ne znači da ostali slični proizvodi deluju išta blagotvornije po vaše zdravlje.

Evo šta se sve iz minuta u minut dešava u vašem telu nakon samo jedne čaše ovog napitka:

U prvih 10 minuta – Nagli unos 10 kašičica šećera (100 procenata preporučenog dnevnog unosa) dovodi organizam u stanje šoka. Iako bi normalno bilo da se odmah ispovraćate, fosforna kiselina ublažava ukus, što vam omogućuje da ostanete na nogama.

Nakon 20 minuta – Vrednosti šećera u krvi skaču do neslućenih granica, izazivajući pravu eksploziju insulina. Vaša jetra se trudi da svaki trunku šećera koje uspe da se domogne pretvori u mast. U pitanju je baš mnogo masnoća.

Prošlo je 40 minuta – Apsorpcija kofeina je završena. Zenice se šire, pritisak raste, a jetra to shvata kao naređenje da ispusti još malo šećera u vaš krvotok. Adenozinski recepori u vašem mozgu bivaju blokirani i nestaje pospanost.

45. minut – Telo povećava lučenje dopamina, čime se stimulišu centri u mozgu zaslužni za osećaj zadovoljstva. Čisto da znate, na isti način deluje i heroin.

60 minuta – Fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink iz creva, čime se još više ubrzava metabolizam. Uz to, kombinacija ogromnih doza šećera i veštačkih zaslađivača dodatno povećavaju izlučivanje kalcijuma u urinarni trakt. U tom trenutku, na snagu stupaju diuretička svojstva kofeina i vi osećate snažnu potrebu da idete u toalet. Umesto da kalcijum, magnezijum i cinka završe u vašim kostima, ovi minerali, zajedno sa natrijumom, elektrolitima i vodom, putem mokrenja počinju evakuaciju iz vašeg tela.

Nakon sat vremena – Nakon što luda žurka unutar tela krene malo da se smiruje, počinje da vas hvata šećerna kriza. Postajete ili blago razdražljivi ili tromi. Naročito zbog toga što ste bukvalno izlili iz sebe svu tečnost neophodnu vašem organizmu za normalno funkcionisanje. I to ne pre nego što je ona uspela da sa sobom ispere sve dragocene hranljive i korisne materije, posebno one koje su važne za sprečavanje dehidratacije i izgradnju jakih kostiju i zuba.

Stigli smo do samog kraja. Završena je lavina razaranja započeta u samo jednom gutljaju. Zamislite samo da ovako maltretirate sebe iz dana u dan, iz nedelje u nedelju. Predlažemo vam da se ubuduće držite obične vode, prirodno ceđenih sokova i nezaslađenih čajeva.

Pogledajte i seriju zanimljivih eksperimenata u kojima učestvuju Koka-kola i Mentos bombone:

Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4581
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Šta ima u coca coli

Post od Bibliotekar »

Noćna mora kompanije „Koka Kola” – napitak je u postojećem obliku i zvanično deklarisan kao karcinogen

Loše vesti za ljubitelje najpopularnijeg osvežavajućeg napitka na planeti, poštovane dame i gospodo: marta ove godine američka savezna država Kalifornija je u oficijelni spisak karcinogenih hemikalija uvrstila i hemijsko jedinjenje tetrametilimidazol i time izazvala seizmički potres u industriji osvežavajućih napitaka u SAD, budući da se pomenuta supstanca nalazi u čitavom nizu kola-napitaka u svojstvu nusprodukta prisutnog u tzv. karamel-bojama kojima su isti iz komercijalnih razloga kolorisani.

Shodno peticiji američkog Centra za zaštitu javnog interesa (CSPI) sve karamel-boje pri čijoj se fabrikaciji koristi proizvodni postupak zasnovan na korišćenju amonijum-sulfitnog postupka stvaraju kako tetrametilimidazol (4-MI) tako i bismetilimidazol (2-MI), koji su se prilikom eksperimenata in vivo potvrdili kao karcinogeni:

http://cspinet.org/new/pdf/caramel_colo ... tition.pdf

Zahvaljujući upravo ovoj peticiji američka savezna država Kalifornija je od 6. juna ove godine i zvanično anonsirala tetrametilimidazol na listi toksičnih supstanci koje potpadaju pod regulativnu nadležnost Uredbe o osiguranju neškodljivosti i prevenciji toksiciteta kalifornijske pijaće vode (California’s Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act), na osnovu koje su korporativni giganti industrije osvežavajućih pića postali obavezni da promene proces fabrikacije aditivne karamel-boje, sa dodatnom i finansijski bolnom marketinškom obavezom spram oglasnog uveravanja javnog mnenja da te nove proizvodne formule neće promeniti ukus, boju i konzistentnost njihovih renomiranih osvežavajućih napitaka.

Prvobitni odgovor korporativnih giganata bio je pokušaj reklamnog spinovanja javnosti u pogledu faktičkog toksiciteta tetrametilimidazola, prilikom kojeg je pokušana prilično primitivna relativizacija celokupnog problema. No stvar je pošla loše po fabrikante osveženja onda kada je tokom kalifornijske javne debate u tamošnjem parlamentu predstavljena naučna studija koja je još 2008. publikovana u prestižnom, ali u široj javnosti srazmerno vrlo malo poznatom stručnom časopisu Archives of Toxicology, u kojem je dokazano da je pomenuta hemikalija toksična, budući da dovodi do zastoja u radu creva, hroničnih zapaljenja, fokalne masne degeneracije jetre, leukemije i adenokarcinoma:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17619857

Naravno, niko se nije potrudio da dâ odgovor na osnovno pitanje u celokupnoj ovoj stvari: zbog čega su proizvođači bezalkoholnih napitaka poput Koka Kole i Pepsi Kole nastavili da proizvode karamel-boju rizičnom postupku uprkos tome što su znali da je metod fabrikacije opasan zbog pojave karcinogenih materija kao sadržanih nusprodukata koji godišnje izazivaju cca 15.000 slučajeva oboljenja od karcinoma širom SAD?

Odgovor, kao što to i sami verovatno možete naslutiti poštovane dame i gospodo, leži u profitabilnosti same produkcijekomponenti bezalkoholnih pića. Za razliku od potpuno prirodnog karamela koji se dobija jednostavnim zagrevanjem čistog šećera, a koji se redovito koristi prilikom bojenja npr. najboljih vrsta viskija, karamel-boje tzv. Klase IV (u koju se ubrajaju i one koje koriste giganti industrije bezalkoholnih pića) koriste dodatne hemikalije zarad dobijanja kolorno intenzivnijg i manje viskoznog aditiva. Intenzivnija boja, naime, znači više obojenog finalnog proizvoda (Koka Kole) po jedinici upotrebljenog koloransa (sulfitnog karamela klase IV), te time manji ukupni trošak za ekvivalentnu boju proizvoda! Niži viskozitet (povećana tečljivost koloransa) u odnosu na izvorni, čisti organski karamel, omogućava pak smanjenje manipulativnih troškova i duži vek upotrebe aditiva.

Slika

Varijacije u intenzitetu karamel-boje disperzirane u istoj količini u rasponskom varijetetu od običnog karamela (prva posuda s leve strane) do tzv. Karamel-klase IV (sulfitno-amonijačni karamel E-150 d) koji se koristi u fabrikaciji bezalkoholnih pića

Profit je, poštovane dame i gospodo, još uvek iznad zdravlja ljudi ! A osobito u našoj miloj & žuđenoj Ej Uniji, u kojoj usled nekih manjih kontemporarnih problema sa stabilnošću zajedničkog razmenskog sredstva (poznatog kao Evro) američke kompanije i nadalje mogu mirno da proizvode i Europljanima prodaju toksični varijetet koji inače ne bi smeli da bez upozorenja na svakoj individualnoj boci prodaju u Domu Hrabrih i Zemlji Slobodnih!

Evropsko nadleštvo za bezbednost hrane (EFSA) je, naime, u martu 2011. potvrdilo da prisutne količine tetrametilimidazola u karamel-koloransima ne predstavljaju zdravstveni rizik. :roll:

Stoga ni Vi ništa ne brinite i nastavite da ih savršeno mirno pijete – zarad Vašeg osveženja i korporativnog profita pride. :twisted:

Ja pak prelazim na napitak koji je predstavljao rezultat jedanaestogodišnjeg razvoja 4 državna naučno – istraživačka instituta, a koji sadrži prirodne ekstrakte žalfije, timijana, korijandera, kole, eukaliptusa, ruzmarina, lajma, ulje pomorandže, limuna, te koji je obojen potpuno prirodnim karamelom (E – 150 a), napitak koji izvrsno tonizira, smanjuje stres i napetost, normalizuje san i aktivizira pozornost i pamćenje, a koji se sticajem srećnih okolnosti od pre dve godine iznova proizvodi u Berlin – Krojcbergu:

Slika

Izvorna (i vraški skupa!) produkciona receptura za ovaj napitak - avaj! - više nije dostupna u njegovoj izvornoj zemlji porekla, gde je svojevremeno bio načinjen kao Plansko-naučni Državni Odgovor na razvikanu Pepsi-Kolu...... ali to na koncu uopšte nije važno. Glavno je to da istinski kvalitet i zdravstvena ispravnost kad-tad neminovno bivaju prepoznati. :)
Acriter et Fideliter!
Slika

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost