Šta je u dimu cigarete?

Odgovori
Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Šta je u dimu cigarete?

Post od Palma »

U prosečnoj cigareti postoji oko 4000 raznih hemikalija. Ovo su neke od njih:

Aceton. Koristi se kao sredstvo za uklanjanje laka za nokte, između ostalog.
Amonijak. Neki naučnici imaju tezu da se dodaje cigaretama da bi se povećala zavisnost od njih. Nalazi se i u sastavu raznih sredstava za čišćenje kupatila.
Benzen. Dobija se iz uglja i petroleja. Povezan sa leukemijom i rakom.
Kadmijum. Jako otrovan metal. Koristi se za izradu baterija. Izaziva rak jetre, bubrega i mozga.
Karbon monoksid. Otrovan gas. Najčešći gas u dimu cigarete. Kod ljudi koji dugo puše, zamenjuje u krvotoku kiseonik do 15%.
Formaldehid. Jako otrovan gas. Koristi se da bi se sačuvali leševi od raspadanja i trulenja. Izaziva rak i probleme sa kožom.
Lid. Jako otrovan, teški metal. Može izazvati oštećenja mozga, krvnih zrnaca, bubrega. Izaziva poremećaje pri rođenju i mentalne zaostalosti.
Nikotin. Hemikalija koja pravi cigaretu tako zavisnom. Zavisan kao heroin i kokain. 60 miligrama stavljenih direktno na jezik bi ubilo osobu na licu mesta.
Katran. Taloži se u plućima. Prenosi štetne hemikalije u organizam. Godišnje se kod prosečnog pušača nataloži oko jedne kafene šoljice u plućima.
Hidrogen-cijanid. Jedna od najotrovnijih hemikalija u dimu cigarete. Kratkotrajno izlaganje može da izazove nesvesticu, glavobolju, povraćanje.

Izvor: cantstopsmoking.com
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Љиљана
Postovi: 4
Pridružio se: 15 Jun 2011, 13:48

Re: Šta je u dimu cigarete?

Post od Љиљана »

ПУШАЧИ
Ретки поштују упозорење,
Да је забрањено пушење!
Пушачи своју вољу намећу,
Друштву у ком се и они крећу.
Пушачи, то су себични људи!
Поступке њихове, порив буди.
У принципу им није ни мало:
Што нам сметају, гуше нас стало.
Вољу нам безобзирно намећу.
Не поштују људе које срећу.
Да, без обзира на све, пушиће.
Свесно, себе и друге гушиће.
Љиљана Ћуић

Korisnikov avatar
Palma
Postovi: 3582
Pridružio se: 07 Jan 2011, 00:48

Re: Šta je u dimu cigarete?

Post od Palma »

Znate li kako samo jedna cigareta utiče na vaš organizam?

Ukoliko smatrate da to što ponekad - tokom stresnog dana na poslu, pri izlasku sa društvom ili nakon fenomenalnog seksa - zapalite koju cigaretu u suštini i ne predstavlja tako neki veliki problem, pročitajte sledeći tekst i razmislite još jednom.

Slika

Prosečna cigareta do kraja dogori nakon deset udisaja i za otprilike pet minuta. Uzmite u obzir da čak i za ovako kratko vreme vi unesete preko četiri hiljade hemikalija koje mogu da naprave pravu pravcatu pustoš u vašem telu.

Pogledajte u kojoj meri izloženost duvanskom dimu može uticati na vaše zdravlje.

0-10 sekundi

U trenutku kada povučete prvi dim, on prolazeći kroz usta za sobom ostavlja smeđkastu prevlaku na vašim biserno belim zubima. Otrovni gasovi kao što su formadehid i amonijak smesta stavljaju imuni sistem u stanje najviše pripravnosti, izazivajući mnogobrojne upalne procese.

Jednom kada uđe u vaš dušnik, dim cigarete nakratko usporava rad trepljastih ćelija, sićušnih čistača kojima je posao da uklanjaju sluz i nepoželjne čestice – napadače vašeg respiratornog sistema. Paralelno sa tim, vazduhom nošen nikotin, prodirući kroz milion sićušnih kapilara smeštenih u vašim plućima, ulazi u krvotok.

Nakon što nikotin stigne do nabubrežnih žlezda, gde se aktivira lučenje adrenalina koji podiže krvni pritisak i broj srčanih otkucaja, vaše telo oseća iznenadnu navalu energije. Srčani mišić počinje da gubi sposobnost da se u potpunosti raširi i opusti između dva otkucaja, čime se umnogome povećava mogućnost da doživite moždani udar.

Istovremeno, ugljenik monoksid (toksična supstanca koja se nalazi u izduvnim gasovima koje ispušta automobil) kreće da se vezuje za ćelije u krvi, čime se ograničava sposobnost sprovođenja kiseonika do vitalnih organa.

Kiseonik kroz krvotok prolazi moždanu barijeru gde određeni neuroni reaguju tako što oslobađaju bujicu dopamina, neurotransmitera koji podiže raspoloženje.

Nakon pet minuta

Kako se nivo dopamina vraća u normalu, vaše telo počinje da žudi za još jednim „podizanjem“, a vi sami toga čak ne morate ni da budete svesni. Ukoliko često počnete da ugađate svojoj potrebi “za još jednim dimom” vaš mozak će postati zavistan i upašćete u krizu svaki put kada budete pokušali da ostavite cigarete. Neki stručnjaci smatraju da nikotin izaziva jednaku zavisnost kao heroin.

Iako ste nakon gašenja cigarete prestali u sebe da unosite duvanski dim, čišćenje toksičnih supstanci iz vašeg organizma trajaće još narednih šest do osam sati.

Zauvek

Poklon koji vam ostaje nakon svake zgode na kojoj ste zapalili cigaretu: pluća puna gnjecavog smeđeg katrana.
Svemu mogu da odolim osim izazovu!

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost