Vesti

Odgovori
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Vesti

Post od branko »

Naučnici uspeli da “isključe” hromozom koji izaziva Daunov sindrom

Daunov sindrom (DS) je genetski poremećaj koji se javlja kao rezultat postojanja dodatnog hromozoma, nazvanog hromozom 21. Dodavanjem gena nazvanog XIST ljudskim matičnim čelijama sa Daunovim sindromom, američki naučnici su “ućutkali” dodatnu kopiju hromozoma 21, što predstavlja značajan proboj u pravcu lečenja ovog poremećaja genskom terapijom.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Masačusetsa uspeli su da spreče razvoj DS u ljudskim ćelijama u laboratoriji, i smatraju da bi taj proboj u doglednoj budućnosti mogao da omogući i lečenje ovog poremećaja, koji se odlikuje ometenošću u razvoju različitog stepena, kakterističnim fizičkim izgledom, i većom skonošću čitavom nizu oboljenja, a jedan je od najčešćih urođenih poremećaja.

Genska terapija se već koristi za lečenje medicinskih problema koji proizilaze iz prisustva jednog defektnog gena, ali sada je prvi put postalo moguće da se isključi i delovanje čitavog hromozoma, dodavanjem gena XIST, koji tokom prirodnog razvoja ćelije isključuje jedan od dva X hromozoma prisutna kod ženskih embriona (da bi nastao embrion muškog pola).

Istraživači su, međutim, sada ustanovili da ovaj gen na isti način može da se iskoristi i za isključivanje dodatne kopije hromozoma 21, koja je prisutna kod Daunovog sindroma.

Ovaj pomak čini gensku terapiju Daunovog sindroma realnijom nego ikad, ali do njene konkretne primene će svakako morati da proteku još mnoge godine ispunjene istraživanjima.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Rusi napravili vakcinu protiv raka i već je koriste

Naučnici sa Instituta za kliničku imunologiju, koja je deo sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka u Novosibirsku, razvili su vakcinu protiv raka koja pacijentima produžava život, izjavio je Itar-Tasu direktor instituta profesor Vladimir Kozlov.

Vakcina je uspešno prošla klinička istraživanja, a trenutno se daje pacijentima u trećoj i četvrtoj fazi bolesti navodno im produžujući život za više od dva puta od očekivanog.

„Izvlačimo dendritske ćelije iz ljudskog tela i punimo ih antigenima. Dendritske ćelije ih zatim procesiraju i potom ih ubrizgavamo u pacijenta. Kada se nađu u organizmu bolesne osobe ove ćelije izazivaju snažnu reakciju imunog sistema i aktivno se bore protiv tumora“, tvrdi Kozlov.

Kreacija instituta nije „klasična vakcina“ koja se koristi da bi se sprečila bolest, već je u pitanju terapija, naglasio je profesor Kozlov.

Vakcina je efikasna protiv nekoliko vrsta raka – dojke, prostate i debelog creva.

Međutim, profesor naglašava da ne treba očekivati opštu vakcinu za maligne tumore, pošto oni ne mogu biti pobeđeni samo jednom metodom. Zajedno uz dendričke ćelije, postoje i druge ćelije koje se bore protiv raka, tako da treba iskoristiti sva sredstva. Potreban je koktel koji će u potpunosti promeniti imuni sistem kako bismo postigli takav efekat, tvrdi profesor za Itar-Tas.

On napominje da su korišćeni i drugi tipovi terapije, kao što su hemoterapija i terapija zračenjem, kao i da bi tretman trebalo prilagođavati svakom slučaju pojedinačno.

Po njegovim rečima, institut trenutno radi i na drugim preventivnim vakcinama, koje bi uskoro trebalo da budu predstavljene.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Holandski neurolog: Pušenje u trudnoći uvećava šanse da će dete biti gej

Dik Švab, profesor neurobiologije na Univerzitetu Amsterdam, tvrdi da je pušenje tokom trudnoće povezano sa razvojem deteta, te da utiče na to da li će ono postati gej, kao i na koeficijent inteligencije, piše britanski “Telegraf”.

Ako žene puše, ili su pod stresom tokom trudnoće, to može da utiče na seksualnost i inteligenciju deteta, tvrdi Švab.

Smatra se da način života žene ima uticaj na njihovu decu – konzumiranje alkohola, droga, čak i boravak u zagađenoj sredini, uticaće na dete u kasnijem dobu njegovog života.

Švab kaže da konzumiranje alkohola i droga tokom trudnoće može smanjiti inteligenciju deteta, dok uzimanje veštačkih hormona i pušenje mogu povećati šanse da će žensko dete kad poraste biti lezbijka ili biseksualka.

Takođe se smatra da će šanse da će dečaci biti gej porasti ako imaju stariju braću, što je možda odgovor imunog sistema majke na muške hormone sa svakim rođenim sinom.

- Uzimanje nikotina i amfetamina tokom trudnoće povećava šanse da će majka dobiti ćerku lezbijku – izjavio je Švab za “Sandej tajms”.

- Trudnice koje su pod stresom takođe će, verovatno, imati homoseksualnu decu oba pola, jer njihov povišen nivo kortizola, hormona stresa, utiče na proizvodnju polnih hormona kod fetusa – objasnio je on.

Švab je ukazao da mozak fetusa počinje da se razvija nakon dve nedelje, a unošenje toksina u organizam ima uticaj na njegov razvoj. Studije su pokazale da su žene koje su uzimale estrogen između 1939. i 1960. godine, da smanje mogućnost pobačaja, imale veću šansu da rode devojčicu biseksualne ili homoseksualne orijentacije.

- Kod žena koje mnogo piju, ćelije koje je trebalo da migriraju mozgom fetusa, možda u potpunosti napuste mozak – istakao je Švab.

On je rekao da je način života samo jedan od uticaja, da genetika ima najvažniju ulogu, a da je istraživanje pokazalo da je razvoj mozga tokom trudnoće direktno povezano sa životnim stilom u kasnijem dobu, preneo je britanski “Telegraf”.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Stiže vakcina protiv raka pluća

Kubanska vakcina protiv raka pluća “cimavaks” nabavljena je za prvih 30 pacijenata i uskoro će početi da se primenjuje u Srbiji, saznaje “Blic”.

Reč je o prvih 1.680 jedinica ove terapije, koje će za naše pacijente biti besplatne. Dogovoreno je da se tretman cepivom sprovodi u tri bolnice: u Klinici za pulmologiju KC Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za onkologiju u Kamenici, saznajemo u Ministarstvu zdravlja.

Ugovor će, kako nam je rečeno, biti potpisan naredne nedelje, jer su se kubanska i srpska strana saglasile oko svih detalja saradnje, koja je najavljena prilikom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića ovoj zemlji.

Prvi u Evropi

Detalje je s kubanskim kolegama utanačila delegacija Ministarstva zdravlja.
Ugovorene količine biće dovoljne za kompletan tretman terapije na godišnjem nivou za prvih 30 pacijenata, za koje se dodatnom dijagnostikom utvrdi da mogu da budu podvrgnuti tretmanu.

Vakcina usporava rast malignih ćelija i malignitet prevodi u hronično stanje
Time je obezbeđena primena ovog leka, koji je dao dobre rezultate kod više od 3.500 pacijenata na Kubi. Srbija je prva zemlja u Evropi gde se primenjuje “cimavaks”.

Vakcina je trenutno u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, gde bi trebalo da prođe procedure kako bi bila registrovana u Srbiji.

- Do registracije, kako pacijenti ne bi gubili vreme, u početku ćemo je davati u okviru kliničke studije. Oformljena je i komisija, koja trenutno radi na tome kako će studija izgledati - objašnjava dr Zafir Murtezani, internista onkolog u KBC Bežanijska kosa i lekar koji će raditi na ovoj vakcini.

Nije čudesni lek

Stručnjaci smatraju da je dobro što u zemlju stiže vakcina koja je potencijalno efikasna, ali, nažalost, ne za sve pacijente.

Dr Murtezani objašnjava da vakcina nije čudotvorni lek koji će uništiti karcinom. Ona može da uspori ili spreči rast malignih ćelija i njihovo umnožavanje i malignitet prevede u hronično stanje.

- Vakcina se daje u trećem i četvrtom stadijumu bolesti, ali je efikasna samo ako tumorske ćelije imaju receptor za vezivanje epidermalnog faktora rasta i ako je on povećan u cirkulaciji pacijenta. Davaće se samo pacijentima koji su već primali hemioterapiju i kod kojih je ova terapija dala nekog efekta - navodi Murtezani.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4507
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Nema razloga za iracionalnu paniku pred Koronavirusom : stari antimalarik iz 1934. Hlorokvin + Cink definitivno inhibiraju virus

Slikahttps://medium.com/@savesightmd/an-old- ... fd6a0843bc

:)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4507
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Antivirusni arsenal se popunjava novim svetlim oružjem: „Remdesivir” i „Aktemra” dokazano deluju protiv Koronavirusa i u najtežim slučajevima

Remdesivir

Slika

https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20032896v1

https://www.elsevier.com/__data/assets/ ... r-2020.pdf

Actemra

Slika

https://www.thelancet.com/journals/lanc ... xt?rss=yes

http://www.chictr.org.cn/showprojen.aspx?proj=49409

:)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4507
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Farmaceutika svakim danom pronalazi nova sredstva u borbi protiv COVID-19: Favipiravir (Avigan) pomaže i u najtežim slučajevima

Slika

Japanski antivirusni lek Favipiravir (poznat takođe i pod komercijalnim nazivom Avigan) je nakon primene na 340 pacijenata obolelih od virusa COVID-19 potvrdio svoju sposobnost eleiminisanja dalje replikacije virusa kod pacijenata i signifikantno poboljšanje pulmonarne funkcije kod respiratorno kritičnih bolesnika tretiranih ovim medikamentom.

https://techcrunch.com/2020/03/18/japan ... al-trials/

Što bi Djed Ilija onomad rekao: „Živjet će ovaj narod.”

;)
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Slika
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4507
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Kombinovana terapija antimalarikom Hidroksihlorokvinom i antibiotikom Azitromicinom efektivno skraćuje opstanak virusa u ljudskom organizmu

Najnovija studija francuskih naučnika pod rukovodstvom prof. dr Didijea Raula sa Mediteranskog kliničko-bolničkog instituta za infenktivne bolesti pri Medicinskom fakultetu u Marseju, čiji su rezultati objavljeni u referentnom naučnom časopisu „International Journal of Antimicrobial Agents”, pruža dokaz da kombinacija starog i znanog antimalaričnog medikamenta Hidroksihlorokvina (poznatog i pod komercijalnim nazivom „Plakvenil”) i antibiotika Azitromicina (poznatog i pod komercijalnim nazivima „Citromaks” i „Acitrocin”) može biti naročito delotvorna u tretiranju pacijenata obolelih od Koronavirusa COVID-19, budući da efektivno skraćuje vreme postojanja virusa u organizmu pacijenata.

Istraživački tim je sproveo studiju na 30 pacijenata koji su dokazano bili zaraženi virusom COVID-19, tretiravši 20 pacijenata hidroksihlorokvinom, kombinacijom Hidroksihlorokvina i Azitromicina, uporedivši dobijene rezultate kod tretiranih osoba sa kontrolnom grupom od 10 osoba koja uopšte nije bila tretirana ma kojim od navedenih medikamenata.

Rezultati su pokazali da je uprkos činjenici da je terapija Hidroksihlorokvinom već sama po sebi efektivna, kombinacija navedenog leka sa antibiotikom Azitromicinom još delotvornija za značajnu efektivnu marginu:

Slika

Rezultati studije pokazuju da je virus COVID-19 primenom kombinovane terapije navedenim preparatima bio u potpunosti eliminisan iz tela pacijenata 5 dana nakon započinjanja navedenog terapeutskog tretmana.

Originalni naučni članak dostupan je ovde:

https://www.mediterranee-infection.com/ ... I_IJAA.pdf

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Kako već nisi u timu imenjaka Kona?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4507
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Već sam angažovan u timu dr Hajela Obeidata. Zadatak mi je da pronalazim manje poznate naučne radove zagubljene u Publish or Perish hiperprodukcionoj akademskoj džungli. No to nije problem - dr Kon... et al. takođe može/mogu da ih čita/čitaju - svi su odreda javno dostupni.

Evo, npr. rezimea najnovijeg istraživanja dr Kolengodea Ramanatana objavljenog u jednom od najprestižnijih stručnih medicinskih časopisa na planeti (The Lancet) o efikasnim terapeutskim tretmanima teškog akutnog respiratornog sindroma (koji se javlja u najtežim slučajevima obolelih od COVID-19, a koji zapravo i odnosi živote osoba sa manje efikasnim imunološkim sistemom):

Slika

Kao što se da videti, antibiotici se ipak daju (nasuprot razvikanoj neefikasnosti istih protiv virusnih obolenja!) radi sprečavanja pojave sekundarnih bakterijskih i gljivičnih (!) obolenja koja prosto nahrupljuju u slučaju kada je pulmonarna ventilacija kod pacijenata nedovoljna. Takođe je važno napomenuti da su kortikoidi (primenjivani zbog postojanja upale) u ovom slučaju direktno kontraindikovani.

Originalni naučni rad dostupan je ovde:

ttps://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2 ... 20)30127-2

Pošto sada respiratora imamo dovoljno, red je da njima obezbeđeni postupak vantelesne membranske oksigenacije koristimo na najefikasniji mogući način.

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Opet si se zaključao u ostavu?
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4507
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Nisam. Održavam svetionik, pa sam se malčice zadržao.

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Znao sam.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4507
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Milo mi je. U međuvremu evo i vesti o ostvarenim rezultatima dr Vladimira Zelenka iz Njujorka o efektima lečenja COVID-19 primenom Hidroksihlorokvina

Dr Vladimir Zelenko, Orindž Kaunti - Njujork: Hidroksihlorokvinom tretirao 699 pacijenata obolelih od COVID-19

Umrlih pacijenata: 0

Intubiranih pacijenata: 0

Hospitalizovanih pacijenata: 4
P.S: U SAD neki teško oboleli pacijenti bili su izlečeni KADA SU NA VLASTITI ZAHTEV (lekari se nisu usuđivali da to urade samoinicijativno!) tretirani Hidroksihlorokvinom (više od 70 godina poznatim antimalaričnim medikamentom):Stoga se u slučaju da Vam je COVID-om 19 ugrožen život ne ustežite da od lekara ZAHTEVATE TRETMAN koji Vam može spasiti život. Zapamtite: pacijent po važećem Zakonu o pravima pacijenata ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja, osim u slučajevima kada to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica.

Slika

:ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
Bibliotekar
Globalni moderator
Postovi: 4507
Pridružio se: 09 Dec 2010, 04:41
Lokacija: Senta

Re: Vesti

Post od Bibliotekar »

Profesor dr Didije Raul objavio je rezultat nove kliničke studije efektivnosti Hidroksihlorokvina koja je obavljena na 1.061 pacijentu

Rezultati trodnevnog tretmana kombinacijom preparata Hidroksihlorokvin – Acitromicin kod dijagnostifikovanih pacijenata potvrdili su sledeće:

1. Kardiotoksicitet nije opserviran;

2. Potpuno virološko izlečenje postignutoo je kod 973 pacijenta (91,7 %);

3. Loš ishod opserviran je kod 46 pacijenata (4,3 %) [5 pacijenata u uzrastu od 74 do 95 godina je umrlo (0,47%) ; 10 pacijenata je prebačeno na odeljenje intenzivne nege; 31 pacijent je zahtevao 10 ili više dana tretmana radi izlečenja]Rekapitulacije najnovije naučne studije dostupne su na niže navedenim adresama:

https://www.mediterranee-infection.com/ ... 0_vD1v.pdf

https://www.mediterranee-infection.com/ ... 4_2020.pdf

P.S. - Karta zemalja u kojima jeoficijelno preporučena ova terapija kod dijagnostifikovanih pacijenata:

Slika

Srbija se iz nekih nepoznatih razloga na njoj ne nalazi. :ugeek:
Acriter et Fideliter!
Slika

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Kinezi više neće jesti kučiće: Uvode se nove mere!

Iako je nama nezamisliva činjenica da su Kinezi jeli pse i njih smatrali za stoku, a poznato je da je to naziv za životinje koje se mogu uzgajati radi ishrane ili dobijanja mleka, krzna…, sada za sve one kojima je ovo užasavajuće, stižu lepe vesti! Kinezi će kučiće od sad moći da gaje isključivo kao kućne ljubimce!

Ovo je odgovori Kineskih stručnjaka na pandemiju koja je krenula baš iz ove zemlje.

“Što se tiče pasa, sa napretkom ljudske civilizacije, brigom javnosti za zaštitu životinja i njenom ljubavi prema njima, psi su se ”specijalizovali” za to da postanu prijatelji ljudi, a u svetu nisu smatrani stokom, pa ih regulativa u Kini neće svrstati u stoku”, saopštilo je Kinesko ministarstvo.

Na snagu je stupila i zabrana uzgoja, prodaje i konzumiranje divljih životina. Kineske vlasti su poništile sve važeće licence za to. Pored toga, oni su najavili da bi ove izmene mogle postati trajne.

Studija genetskog koda “2019.-nCoV” otkriva da je novi virus najuže povezan s dva uzoraka koronavirusa sličnih SARS-u iz Kine, u početku sugerišući da bi i njen izvor mogao biti slepi miš.

Vuhan, prestonica centralne kineske provincije Hubei, označen je kao prvo žarište iz koga se u svet preneo Korona virus. On je od 23. januara bio praktično izolovan od sveta zbog pandemije virusa korona, a pre samo nekoliko dana ovaj grad je opet otvoren.

Ova odluka je ohrabrujuća za sve ljubitelje pasa.

U Kini je ishrana psima već nekoliko godina unazad opala jer je i samim Kinezima ova navika postala neprihvatljiva. Naravno, mnogi tradicionalisti će se odupirati ovakvoj odluci ali sigurni smo da će biti sve manje uznemirujućih fotografija i vesti o masovnim ubijanjima pasa za potrebe spremanja hrane.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
Postovi: 10917
Pridružio se: 08 Dec 2010, 16:14

Re: Vesti

Post od branko »

Nakon Trampovih optužbi o kreiranju COVID-19 u Vuhanu, SZO tvrdi: “Virus je prirodnog porekla, to je naučno potvrđeno…”

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije Majkl Rajan ponovio je da ta ustanova veruje da novi koronavirus ima prirodno poreklo.

Rajan je na taj način odgovorio na izjavu predsednika SAD Donalda Trampa da je video informaciju da je koronavirus možda nastao na institutu za virologiju u kineskm gradu Vuhanu.

Rekao je da su timovi SZO slušali “iznova i iznova” mnoge naučnike koji su istraživali sekvence gena i koronavirus i da su “uvereni da ima prirodno poreklo”.

Tramp je juče rekao da je uveren da koronavirus potiče s institutu za virologiju u Vuhanu, a potom je ponovo kritikovao odgovor SZO u ranoj fazi epidemije.

Većina naučnika veruje da se novi koronavirus pojavio krajem 2019. na pijaci u Vuhanu na kojoj su prodavane razne egzotične životinje i da je prešao na ljude sa neke od njih.

Odbor SZO za epidemiju koronavirusa preporučio je danas da se ona i dalje smatra globalnom zdravstvenom pretnjom, što je najviši nivo upozorenja.

Zaraza koronavirusom potvrđena je širom sveta kod više od 3.380.000 ljudi, od kojih je preminulo više od 238.000.

(Beta)
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.

Odgovori

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost