Vesti

Vesti

Postod branko » 19 Jul 2013, 15:24

Naučnici uspeli da “isključe” hromozom koji izaziva Daunov sindrom

Daunov sindrom (DS) je genetski poremećaj koji se javlja kao rezultat postojanja dodatnog hromozoma, nazvanog hromozom 21. Dodavanjem gena nazvanog XIST ljudskim matičnim čelijama sa Daunovim sindromom, američki naučnici su “ućutkali” dodatnu kopiju hromozoma 21, što predstavlja značajan proboj u pravcu lečenja ovog poremećaja genskom terapijom.

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Masačusetsa uspeli su da spreče razvoj DS u ljudskim ćelijama u laboratoriji, i smatraju da bi taj proboj u doglednoj budućnosti mogao da omogući i lečenje ovog poremećaja, koji se odlikuje ometenošću u razvoju različitog stepena, kakterističnim fizičkim izgledom, i većom skonošću čitavom nizu oboljenja, a jedan je od najčešćih urođenih poremećaja.

Genska terapija se već koristi za lečenje medicinskih problema koji proizilaze iz prisustva jednog defektnog gena, ali sada je prvi put postalo moguće da se isključi i delovanje čitavog hromozoma, dodavanjem gena XIST, koji tokom prirodnog razvoja ćelije isključuje jedan od dva X hromozoma prisutna kod ženskih embriona (da bi nastao embrion muškog pola).

Istraživači su, međutim, sada ustanovili da ovaj gen na isti način može da se iskoristi i za isključivanje dodatne kopije hromozoma 21, koja je prisutna kod Daunovog sindroma.

Ovaj pomak čini gensku terapiju Daunovog sindroma realnijom nego ikad, ali do njene konkretne primene će svakako morati da proteku još mnoge godine ispunjene istraživanjima.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10815
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Vesti

Postod branko » 31 Okt 2013, 16:05

Rusi napravili vakcinu protiv raka i već je koriste

Naučnici sa Instituta za kliničku imunologiju, koja je deo sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka u Novosibirsku, razvili su vakcinu protiv raka koja pacijentima produžava život, izjavio je Itar-Tasu direktor instituta profesor Vladimir Kozlov.

Vakcina je uspešno prošla klinička istraživanja, a trenutno se daje pacijentima u trećoj i četvrtoj fazi bolesti navodno im produžujući život za više od dva puta od očekivanog.

„Izvlačimo dendritske ćelije iz ljudskog tela i punimo ih antigenima. Dendritske ćelije ih zatim procesiraju i potom ih ubrizgavamo u pacijenta. Kada se nađu u organizmu bolesne osobe ove ćelije izazivaju snažnu reakciju imunog sistema i aktivno se bore protiv tumora“, tvrdi Kozlov.

Kreacija instituta nije „klasična vakcina“ koja se koristi da bi se sprečila bolest, već je u pitanju terapija, naglasio je profesor Kozlov.

Vakcina je efikasna protiv nekoliko vrsta raka – dojke, prostate i debelog creva.

Međutim, profesor naglašava da ne treba očekivati opštu vakcinu za maligne tumore, pošto oni ne mogu biti pobeđeni samo jednom metodom. Zajedno uz dendričke ćelije, postoje i druge ćelije koje se bore protiv raka, tako da treba iskoristiti sva sredstva. Potreban je koktel koji će u potpunosti promeniti imuni sistem kako bismo postigli takav efekat, tvrdi profesor za Itar-Tas.

On napominje da su korišćeni i drugi tipovi terapije, kao što su hemoterapija i terapija zračenjem, kao i da bi tretman trebalo prilagođavati svakom slučaju pojedinačno.

Po njegovim rečima, institut trenutno radi i na drugim preventivnim vakcinama, koje bi uskoro trebalo da budu predstavljene.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10815
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Vesti

Postod branko » 20 Jan 2014, 16:23

Holandski neurolog: Pušenje u trudnoći uvećava šanse da će dete biti gej

Dik Švab, profesor neurobiologije na Univerzitetu Amsterdam, tvrdi da je pušenje tokom trudnoće povezano sa razvojem deteta, te da utiče na to da li će ono postati gej, kao i na koeficijent inteligencije, piše britanski “Telegraf”.

Ako žene puše, ili su pod stresom tokom trudnoće, to može da utiče na seksualnost i inteligenciju deteta, tvrdi Švab.

Smatra se da način života žene ima uticaj na njihovu decu – konzumiranje alkohola, droga, čak i boravak u zagađenoj sredini, uticaće na dete u kasnijem dobu njegovog života.

Švab kaže da konzumiranje alkohola i droga tokom trudnoće može smanjiti inteligenciju deteta, dok uzimanje veštačkih hormona i pušenje mogu povećati šanse da će žensko dete kad poraste biti lezbijka ili biseksualka.

Takođe se smatra da će šanse da će dečaci biti gej porasti ako imaju stariju braću, što je možda odgovor imunog sistema majke na muške hormone sa svakim rođenim sinom.

- Uzimanje nikotina i amfetamina tokom trudnoće povećava šanse da će majka dobiti ćerku lezbijku – izjavio je Švab za “Sandej tajms”.

- Trudnice koje su pod stresom takođe će, verovatno, imati homoseksualnu decu oba pola, jer njihov povišen nivo kortizola, hormona stresa, utiče na proizvodnju polnih hormona kod fetusa – objasnio je on.

Švab je ukazao da mozak fetusa počinje da se razvija nakon dve nedelje, a unošenje toksina u organizam ima uticaj na njegov razvoj. Studije su pokazale da su žene koje su uzimale estrogen između 1939. i 1960. godine, da smanje mogućnost pobačaja, imale veću šansu da rode devojčicu biseksualne ili homoseksualne orijentacije.

- Kod žena koje mnogo piju, ćelije koje je trebalo da migriraju mozgom fetusa, možda u potpunosti napuste mozak – istakao je Švab.

On je rekao da je način života samo jedan od uticaja, da genetika ima najvažniju ulogu, a da je istraživanje pokazalo da je razvoj mozga tokom trudnoće direktno povezano sa životnim stilom u kasnijem dobu, preneo je britanski “Telegraf”.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10815
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14

Re: Vesti

Postod branko » 28 Sep 2015, 16:30

Stiže vakcina protiv raka pluća

Kubanska vakcina protiv raka pluća “cimavaks” nabavljena je za prvih 30 pacijenata i uskoro će početi da se primenjuje u Srbiji, saznaje “Blic”.

Reč je o prvih 1.680 jedinica ove terapije, koje će za naše pacijente biti besplatne. Dogovoreno je da se tretman cepivom sprovodi u tri bolnice: u Klinici za pulmologiju KC Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za onkologiju u Kamenici, saznajemo u Ministarstvu zdravlja.

Ugovor će, kako nam je rečeno, biti potpisan naredne nedelje, jer su se kubanska i srpska strana saglasile oko svih detalja saradnje, koja je najavljena prilikom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića ovoj zemlji.

Prvi u Evropi

Detalje je s kubanskim kolegama utanačila delegacija Ministarstva zdravlja.
Ugovorene količine biće dovoljne za kompletan tretman terapije na godišnjem nivou za prvih 30 pacijenata, za koje se dodatnom dijagnostikom utvrdi da mogu da budu podvrgnuti tretmanu.

Vakcina usporava rast malignih ćelija i malignitet prevodi u hronično stanje
Time je obezbeđena primena ovog leka, koji je dao dobre rezultate kod više od 3.500 pacijenata na Kubi. Srbija je prva zemlja u Evropi gde se primenjuje “cimavaks”.

Vakcina je trenutno u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, gde bi trebalo da prođe procedure kako bi bila registrovana u Srbiji.

- Do registracije, kako pacijenti ne bi gubili vreme, u početku ćemo je davati u okviru kliničke studije. Oformljena je i komisija, koja trenutno radi na tome kako će studija izgledati - objašnjava dr Zafir Murtezani, internista onkolog u KBC Bežanijska kosa i lekar koji će raditi na ovoj vakcini.

Nije čudesni lek

Stručnjaci smatraju da je dobro što u zemlju stiže vakcina koja je potencijalno efikasna, ali, nažalost, ne za sve pacijente.

Dr Murtezani objašnjava da vakcina nije čudotvorni lek koji će uništiti karcinom. Ona može da uspori ili spreči rast malignih ćelija i njihovo umnožavanje i malignitet prevede u hronično stanje.

- Vakcina se daje u trećem i četvrtom stadijumu bolesti, ali je efikasna samo ako tumorske ćelije imaju receptor za vezivanje epidermalnog faktora rasta i ako je on povećan u cirkulaciji pacijenta. Davaće se samo pacijentima koji su već primali hemioterapiju i kod kojih je ova terapija dala nekog efekta - navodi Murtezani.
Sve naše nevolje dolaze otuda što nismo spremni da umremo od gladi.
Korisnikov avatar
branko
Globalni moderator
 
Postovi: 10815
Pridružio se: 08 Dec 2010, 17:14


Povratak na ZDRAVLJE

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju